Dodaj do ulubionych

Kanyście biylscoki

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 18:41
Gorzów Wielkopolski widnieje na czołowce forum. Ja będę się starł( gówniorze po
dolinak stdiujoncy pomogą), żeby umieścić tam Żabnicę a Bilesko ? Małe,
prowincjonalne a nawet podobno śląskie miasteczko. Miasta- to Żywiec i Sucha
Beskidzka a nawet Milówka- bo tam jest targ. Cotydzień. A Bielsku?
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Kanyście biylscoki 13.07.02, 19:36

Nie bój, w Bielsku, na pewno ślaskim mieście, rynek kupna sprzedaży towarów i
      usług ma, że tak powiem, notowania ciągłe. Ze swoimi tygodniówkami daleko Wam z
      Żabnicy, cokolwiek ładnej miejscowości w okolicach Abrahamowa, Boraczej i
      Romanki.
      Jednak juz teraz składam szczere gratulacje, bez podtesktów, jesli uda Wam się
      sztuka z miejscem Żabnicy na forum.
      • Gość: mcmaxim Re: Kanyście biylscoki IP: *.epub.com.pl 18.07.02, 21:36
        ta... Bielsko to na pewno miasto slaskie... tylko jedno zasadnicze ALE: to
        prawdopodobnie nie Oberschlesien, czyli Gorny Slask, lecz Slask Cieszynski:)
        grüsse an alle
        • albrecht1 Re: Kanyście biylscoki 19.07.02, 20:35
          Tak Cieszyński, kiedyś dawno zwany również Austryjackim.
          Czy jest on częścia Górnego zdania na forum są podzielone. Ja spotkałem
          publikacje rozróżniające oba regiony i takie, które przyporządkowują Cieszyński
          Ślask do Górnego. Jak mawiał goszczący tu Wilym :"dalsze podziały są wtórne" :)
          Mit freundlichen Gruss
          • Gość: komar nieważne czy Bielsko Biała będzie bogata... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 00:16
            Kurcze pieczone- ich nie obchodzi, że Bilesko Biała staje się zapyziałą
            mieściną. Ich interseuje tylko że jest przy Śląsku. Nie ważne czy Bielsko
            będzie biedne , ważne że bedzie śląskie. Bielskie stawało na równych prawach w
            konkurencji z wiekszością byłych miast wojewódzkich. Teraz konkuruje z
            Chebziem , Kobiórem i Rydułtowami.
    • Gość: MeF Będzin, Bielsko Biała, Bytom.... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 13:24
      Fajnie wam w tym śląskim towarzystwie.
      • heming Re: Będzin, Bielsko Biała, Bytom.... 22.07.02, 02:33
        Gość portalu: MeF napisał(a):

> Fajnie wam w tym śląskim towarzystwie.

Zawsze to lepiej niz byc w towarzystwie tej twojej wiochy, jakkolwie sie ona
        tam nazywa. BTW Biala to juz geograficznie malopolska :P

• Gość: mcmaxim Re: Będzin, Bielsko Biała, Bytom.... IP: *.epub.com.pl 22.07.02, 22:35
          tak... i dla tego ja nigdy nie mowie w przypadku takich dyskusji Bielsko-Biala,
          tylko Bielsko (ew. Bielitz...) :)
          Bo Biala jak swiat swiatem zawsze pod Krakow nalezala, dopiero w 1951 roku
          podczepiono ja pod Bielsko...
    • Gość: bielszczanin Re: Kanyście biylscoki IP: 217.96.34.* 08.09.02, 10:54
      Ludzie, ile razy tym śląskim mózgom trzeba tłumaczyć, że ich śląskie Bielsko
      już nie istnieje poza ich wyobrażnią. Obecne realnie istniejące miasto Bielsko-
      Biała łączy w sobie historię i kulturę Śląska Austriackiego (kompletnie różnego
      od pruskiego Oberschlesien) z Galicją. Ta mieszanka została wzbogacona o mocny
      element góralski z Zywiecczyzny i stanowi całkiem fajną i odpowiadającą wielu
      bielszczanom tożsamość, w której szacunek dla inności jest ważnym elementem.
      Nawet to, że jest u nas dwóch biskupów (katolicki i ewangelicki) świadczy o
      wielokulturowości i różnorodności, która jest siłą tego miasta. Tak więc
      Bielsko jest historycznie niemieckie bardziej niż śląskie, Biała jest
      historycznie galicyjska (z dużą rolą żywiołu polskiego)a Bielsko-Biała jest po
      prostu polskim miastem, stolicą beskidzkiej góralszczyzny. Zatwardziałym
      ślązakowcom tego nie przetłumaczysz, ale ważne żebyśmy sami o tym pamiętali, bo
      jak patrzę na to co się dzieje na Śląsku, np. na Gorzelika i jego
      kumpli "narodowości śląskiej", to myślę sobie, żeby moje ukochane BB nie
      musiało odgrywać roli "polskiej wyspy w śląskim morzu". Na razie trzeba trzymać
      pion i nie dać się skolonizować Katowicom i różnym śląskim konkwistadorom,
      którzy każą nasze dzieci uczyć górnośląskiej gwary.
      • Gość: O'kurna Re: Kanyście biylscoki IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 13:44
        Gość portalu: bielszczanin napisał(a):

> Ludzie, ile razy tym śląskim mózgom trzeba tłumaczyć, że ich śląskie Bielsko
        > już nie istnieje poza ich wyobrażnią. Obecne realnie istniejące miasto
        Bielsko-
        > Biała łączy w sobie historię i kulturę Śląska Austriackiego (kompletnie
        różnego
        >
        > od pruskiego Oberschlesien) z Galicją. Ta mieszanka została wzbogacona o
        mocny
        > element góralski z Zywiecczyzny i stanowi całkiem fajną i odpowiadającą wielu
        > bielszczanom tożsamość, w której szacunek dla inności jest ważnym elementem.
        > Nawet to, że jest u nas dwóch biskupów (katolicki i ewangelicki) świadczy o
        > wielokulturowości i różnorodności, która jest siłą tego miasta. Tak więc
        > Bielsko jest historycznie niemieckie bardziej niż śląskie, Biała jest
        > historycznie galicyjska (z dużą rolą żywiołu polskiego)a Bielsko-Biała jest
        po
        > prostu polskim miastem, stolicą beskidzkiej góralszczyzny. Zatwardziałym
        > ślązakowcom tego nie przetłumaczysz, ale ważne żebyśmy sami o tym pamiętali,
        bo
        >
        > jak patrzę na to co się dzieje na Śląsku, np. na Gorzelika i jego
        > kumpli "narodowości śląskiej", to myślę sobie, żeby moje ukochane BB nie
        > musiało odgrywać roli "polskiej wyspy w śląskim morzu". Na razie trzeba
        trzymać
        >
        > pion i nie dać się skolonizować Katowicom i różnym śląskim konkwistadorom,
        > którzy każą nasze dzieci uczyć górnośląskiej gwary.

O'kurna chata. A już myślałem że tu nie można wyczytać nic mądrego. Duży, Mylny
        Błąd. Zkoneś sie wzion? Pisoj wiyncyj.

• albrecht1 Re: Kanyście biylscoki 09.09.02, 21:25
        Gość portalu: bielszczanin napisał(a):

> Ludzie, ile razy tym śląskim mózgom trzeba tłumaczyć, że ich śląskie Bielsko
        > już nie istnieje poza ich wyobrażnią. Obecne realnie istniejące miasto
        Bielsko-
        > Biała łączy w sobie historię i kulturę Śląska Austriackiego (kompletnie
        różnego
        >
        > od pruskiego Oberschlesien) z Galicją.

Od razu widać, żeś nie jest tutejszy. Kompletnie "różny" Śląsk Austryjacki
        gościł przybyszów zza Wisły co tydzień. Bez ksenofobii i wyzwisk, uprzedzeń.
        Dziś oczywiście jest inaczej "nowocześniej".
        Nikt Wam nie każe się uczyć śląskiego, ale dajcie tym co żyją tu od pokoleń być
        sobą. Na tej ziemi żyją również ludzie, identyfikujący się ze Śląskiem regionem
        do którego przynależy Bielsko. To co wypisujesz to przejaw nietolerancji i
        zamazywania historii tego miasta. W przciewieństwie do Twoich wypowiedzi zyjący
        tu Niemcy nie mieli wątpliwości, że żyją na Śląsku. Przybysze, niezwiązani z tą
        ziemią tworzą własne teorie. A wystarczy wędrówka do muzeum na Wzgórzu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka