Dodaj do ulubionych

W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem ekspr...

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.05, 05:21
Dromex-Budimex działa na tej budowie jak za czasów PRL-u... to jest przyczyna
opóznien... Firma SKANSKA budowała wiadukt w Ogrodzonej, aż miło było patrzeć
jak im robota szła, piątek świątek, deszcz czy mróz, i w dzień i w nocy. A
Dromex ma za ciasne majtki...
Obserwuj wątek
    • Gość: Slask Cieszynski Skandal i parodia!!!!!!!! IP: 195.188.141.* 08.07.05, 13:12
      To co mowi Pan Sabat zakrawa na wielka parodie z ludzi, ktorzy musza jezdzic
      codziennie do pracy do Skoczowa czy BB. Tlumaczenie jest tak dziecinne, ze
      czlowiek ten juz dzis powinien podac sie do dymisji. Przypomne tylko, ze
      wymieniony odcinek mial byc oddany do uzytku w grudniu 2004, pozniej termin
      przesunieto na wiosne tego roku, nastepnie na 21 czerwca. I teraz pytanie
      zasadnicze: czy ktokolwiek poniesie odpowiedzialnosc za 7 miesieczne
      opoznienie. Watpie!!!
      • rosolina Re: Skandal i parodia!!!!!!!! 18.07.05, 17:24
        Nikt nie poniesie kary, bo umowy są niekompetentnie konstruowane, a więc nie
        przewidują żadnych kar konwencjonalnych, bo tak jest oczywiście o wiele
        wygodniej. Tu się działa jak za szczęśliwych lat PRLu.
    • Gość: SzybkiStefan Re: W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem eks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:56
      "Postęp prac jest tam widoczny." powiedział Widzyk.
      Jak wybudowano Most Siekierkowski w Warszawie (dla tych co nie wiedzą: most z
      obu stron nie miał wjazdów) to w pierwszym dniu po otwarciu całkiem się
      zakorkował na pełnej długości kilku kilometrów.
      Co zrobili dziennikarze: wzieli barana odpowiadającego za ten burdel i go
      poprosili o 15 minut na przejazd nowym mostem. Utknęli w korku na godzinę, gość
      spóznił sie na mecz.
      Czy wogóle są w Bielsku jakieś niezależne media???? Z tego co kojarzę to są 2
      radia, a Adaś B. ma nawet telewizję. Istnieje nieśmiertelna Kronika. Czemu ktoś
      nie przewiezie Widzyka korkiem z Bielska do Skoczowa? Może zauważy, że tam nikt
      nie pracuje nawet za dnia, a póżniej to już wogóle. I może zauważy, że poza
      kolejnymi objazdami (ten do Międzyrzecza to prawdziwe kuriozum) NIC sie nie
      dzieje.
      I gość chce się zabierać za wschodnią obwodnicę.

szybkistefan@mail.com
    • Gość: rad81 Re: W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem eks IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 09.07.05, 10:26
      całosć bedzie naparwde pieknie sie prezentowac, już jak sie jezdziło a raczej
      jeszcze jezdzi starą drogą to rozmach tej inwestycji budzi podziw,
      no i nie moge sie doczekac kiedy pomkne nią pierwszy raz :)))
      dwupoziomowe skrzyżowania, długie wiadukty....
      jeszcze do tego dodać ekspresówke do zwardonia i budowe S1 w kierunku Katowic,
      kurcze była gdzieś mapka z planowanym przebiegiem ale linku nie umie nzaleźć
      jak ktoś ma to niech poda
      • Gość: dominos Re: W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem eks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 10:59
        wladuja tam fotoradary pewnie i se posmigamy :)A co do tempa budowy to tak jest
        jak sie pozwoli jednej firmie zlapac kilka srok za ogon w postaci wykonywania
        kilku wielkich inwestycji.
      • aliveinchains Re: W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem eks 09.07.05, 11:47
        Właśnie RAD, wiesz coś więcej o S1 BB-Katowice? Kiedy ma ewentualnie ruszyć
        budowa?
        • Gość: rad81 Re: W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem eks IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 09.07.05, 12:40
          z tego co kiedyś usłyszałem to ma powstać do roku 2010, ale spróbuje sie
          dowiedziec czegos wiecej, tj. bardziej dokładnych dat i szczegółów inwetsycji
    • Gość: rad81 mam dane IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 09.07.05, 14:25
      no i sie co nieco dowiedziałem. Droga ekspresowa S-69 BB-Zwardoń /całosć/
      zostanie oddana do użytku w roku 2007, BB-Cieszyn jak wiecie w 2006 r., jezeli
      chodzi o droge ekspresową S1 BB-K-ce to ta będzie oddana do uzytku około roku
      2013.
      Województwo ślaskie zostanie pokryte siatką dróg ekspresowych -widziałem mape i
      robw rażenie plus do tego jeszcze oddanie do uzytku dwóch autostrad A1 i A4.
      Póxnym wieczorem jakby ktoś chciał to bede mógł przesłac dokument w pdf na ten
      temat.
      Podam tez informacje dla kolegi z chrzanowa mający kłopot z własną osobowością
      i kompleksami ze w małopolsce bedzie tylko jedna droga ekspresowa /zakopianka/
      oraz 1 autostrada.
      Całosć realizacji inwestycji w postaci autostrad A1 i A4 w woj. ślaskim
      zostanie zakonczona do roku 2011. Natomiast ostatni etap autostrady A4 w woj.
      małopolskim zostanie zakonczony w roku 2013
      • albrecht1 Re: mam dane 09.07.05, 21:06
        Rad, plany mają ostatnio tendencję do dezaktualizacji.
        W 2007 roku Zwardoń Bieslko ekspresówką? No, no obym tylko się nie obudził z
        tego pieknego snu.
        Ale jeśli plan stanie się ciałem w terminie, chetnie złoże samokrytkę za
        dzisiejszy sarkazm.
        • Gość: rad81 Re: mam dane IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 10.07.05, 15:41
          to jest najnowszy projekt z załącznika do Narodowego Planu Rozwoju 2007-2013,
          ale słusznie zauwazyłeś, z budową dróg w naszym kraju zawsze było pod górke
          miejmy nadzieje z GDDPiA zisci te plany
          • Gość: Radek Re: mam dane IP: *.kolnet.com.pl 12.07.05, 12:24
            To dla pocieszenia powiem wam ze w narodowym planie 2007-2013 jest rowniez
            zapisane ze do 2010 maja oddac zmodernizowana linie Czechowice- Zwardon a
            wlasciwie nie zwardon tylko Skalite bo od Milowki wg planow ma ona przebiegac w
            tunelu i wychodzic dopiero gdzies po stronie slowackiej . No i co dalej
            jestescie tak optymistycznie nastawieni ze S -69 powstanie w calosci do 2007 ,
            ja w to niewierze . A i jeszcze jedno slowacy dopiero po 2011 zamierzaja
            budowac odcinek Skalite Cadca . Natomiast wczesniej chca dokonczenia lini
            kolejowej ktore wedlug slowackiego odpowiednika ministerstwa transportu duzo
            wazniejsza inwestycja .

Takrze brawa za koordynacje dzialan .

• Gość: rad81 Re: mam dane IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 10.07.05, 15:41
          to jest najnowszy projekt z załącznika do Narodowego Planu Rozwoju 2007-2013,
          ale słusznie zauwazyłeś, z budową dróg w naszym kraju zawsze było pod górke
          miejmy nadzieje z GDDPiA zisci te plany
    • albrecht1 Re: W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem eks 09.07.05, 21:02
      A mnie nie interesuje jedna nitka, tylko cała droga. Kiedy naprawdę?
      I w tym miejscu przypomina mi sie stary skecz sprzed 25 lat- kiedy traktor jest
      niezdatny do uzytku, bo zespsuło się jedno z kół, to prosze nie mówić, że jedno
      jest zepsute, ale... że aż trzy są w porządku!
      I tak to wygląda z tą drogą. Jedna nitka gotowa i mamy sukces, niech go licho...
      • Gość: rad81 Re: W sierpniu pojedziemy pierwszym odcinkiem eks IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 10.07.05, 15:48
        całosc ma powstac w 2006 roku, czasu jeszcze troche jest, przetarg był, firma
        terminu dotrzymać musi, jak nie to kary i to ogromne.
        • Gość: Slask Cieszynski A ciekawe kto zaplaci kary za 8 miesieczne... IP: 195.188.141.* 11.07.05, 14:42
          opoznienie na odcinku Cieszyn-Miedzyswiec??
          • Gość: rad81 Re: A ciekawe kto zaplaci kary za 8 miesieczne... IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 11.07.05, 23:35
            za wszelkie opóxnienia których efektem jest niedotrzymanie warunków umowy płaci
            wykonawca.
            Inwestor nie dotrzymujący warunków umowy -tutaj chodzi o termin wykonania
            inwestycji który był jednym z wazniejszych elemtów w specyfikacji przetargu
            płaci duuze kary umowne. Szczegółów przetargu wygranego przez tą firmę nie znam
            wie nie wiem jak wysokie są ale napewno są bardzo wysokie.
            • Gość: dominos Re: A ciekawe kto zaplaci kary za 8 miesieczne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 10:01
              Na mocy Kodeksu cywilnego mozna modyfikowac zobowiazania w niektorych
              przypadkach wiec niekoniecznie wykonawca zawsze placi za opoznienia ;)
              • Gość: rad81 Re: A ciekawe kto zaplaci kary za 8 miesieczne... IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 13.07.05, 12:36
                to prawda gdy coś nie jest uregulowane przepisami konkretnymi zastosowanie mają
                przepisy KC.
                Jednak termin wykonania inwestycji przez wykonawcę temu nie podlega. W
                zamówieniach publicznych, tak budowie drogi, ronda jak i remontu budynku podaje
                sie termin zakonczenia inwestycji, podaje sie również ze w przypadku
                niedotrzymania terminu wykonawca płaci kary-to jest standard. Zresztą umowa
                odnosnie ekspresówki do Cieszyna jest ogólnodostępna wiec mozesz sparwdzic,
                albo mozesz sparwdzic umowę jakiejkolwiek innej inwestycji drogowej.
                • Gość: MM Re: A ciekawe kto zaplaci kary za 8 miesieczne... IP: *.abakus.net.pl 13.07.05, 13:17
                  zapominacie ze to ONI to sami swoi:) pewnie bedzie tak...naloza kare, wykonawca
                  sie odwola, bo np. byla zle zrobiona ekspertyza geologiczna (zreszta tlumacza
                  sie ze to przez grunt to opoznienie),media to wywloka...paru pajacow sie
                  wypowie w tv ze tak nie moze byc...noi...wszystko sie rozejdzie po
                  kosciach...jak zwykle:-D No a do wyborow bedzie znowu 4 lata wiec luzik.
                  POWODZENIA!
                  PS. z drugiej strony ja osobiscie i tak sie ciesze, ze to wlasnie u nas COS sie
                  dzieje...predzej czy pozniej skoncza...a wtedy..mmmmmiodzio!
                  • Gość: lusi Re: A ciekawe kto zaplaci kary za 8 miesieczne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:31
                    watpie ze cała ekspresówka bedzie oddana w przyszłym roku wnoskuje to z postepu
                    prac przy wiadukcie koło makro rozpoczeto tam remont dawno temu a nadal cos tam
                    robią i z tego co zdazyłem zauwazyc jezeli bedzie oddana czesc po której
                    obecnie jezdzimy to i tak prace remontowe powrócą ponownie na wiadukt obecnie
                    konczony gdyz pasy są juz namalowane ale nie nałozono ostatniej warstwy
                    asfaltu. widac dromex tak lubi
                • Gość: dominos Re: A ciekawe kto zaplaci kary za 8 miesieczne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:46
                  To ze jest to zamowienie publiczne to tylko powoduje ze jest obowiazkowa(z
                  wyjatkami)forma zawarcia umowy w postaci przetargu.Ale pozostaje to umowa o
                  roboty budowlane i ma do niej zastosowanie kc,w ktorym jest art 357 ze zn.1
                  ktory stanowi o nadzwyczajnej zmianie stosunkow.Ale w sumie nie wazne.Niech
                  robia szybko i dobrze!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka