Dodaj do ulubionych

Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na UŚl?

15.05.06, 17:37
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3340883.html
W sprawie szkół wyższych zdania były podzielone. Socjolog Krzysztof Łęcki
chce, by w Katowicach powstał duży kampus akademicki, w którym uczyliby się
ludzie z całego województwa oraz z zagranicy. Tam młodzi powinni znaleźć
zakwaterowanie i zdobyć wykształcenie na europejskim poziomie. - Jestem
pracownikiem naukowym i wiem, że konieczne jest stworzenie ośrodka
akademickiego w naszym regionie, w którym skupialiby się studenci różnych
dziedzin. Sam chciałbym pracować w takim ośrodku - mówi Łęcki. Twórca
festiwalu Rawa Blues Ireneusz Dudek uważa, że uniwersytety powinny powstawać w
kilku dużych miastach. - Po co ktoś z Bielska-Białej ma dojeżdżać na uczelnię
w Katowicach, trzeba mu umożliwić zdobycie wykształcenia na wysokim poziomie
tam, gdzie mieszka - podkreśla

Co o tym myślicie? UŚl to jedna z najbardziej renomowanych szkół wyższych w
Polsce, ATH...no cóż jest wiele do zrobienia...czy województwo i miasto BB
powinno inwestować duże pieniądze w ATH czy bardziej zapewnić dogodny dojazd
studentom do Katowic i wspomóc nieco tamtejszy uniwerek...?
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 15.05.06, 18:16
      A wg mnie czas na wolny rynek w szkolnictwie. Jestem za istnieniem ATH i wielu innych szkol wyzszych w Bielsku i innych miastach, a studenci niech sami wybieraja.
      PS. wolny rynek = wszyscy bez wyjatku powinni placic za nauke.
      • aliveinchains Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 15.05.06, 20:28
        > PS. wolny rynek = wszyscy bez wyjatku powinni placic za nauke.
        A czy Ty płaciłeś za naukę? I powiedz mi gdzie nauka jest pozostawiona na pastwę
        wonego rynku?
        • mcmaxim Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 15.05.06, 23:32
          aliveinchains napisał:

> A czy Ty płaciłeś za naukę?

Owszem :-)

I powiedz mi gdzie nauka jest pozostawiona na pastw
          > ę
          > wonego rynku?

Nie na pastwę, lecz na regulację.
          A bezpłatne studia to MIT. I nie mylić proszę z Massachussets Institute of Technology ;-) I to mit bezczelny. Każdy płaci za studia podatkami, więc ci, którzy płacą za nie w formie "normalnej" de facto płacą podwójnie! Wszystkie studia powinny być płatne, ale z bardzo mocno rozwiniętym systemem stypendialnym. Albo wszystkie zróbmy bezpłątne - jak równo, to równo!
          • aliveinchains Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 16.05.06, 06:50
            > > A czy Ty płaciłeś za naukę?
            >
            > Owszem :-)

Widzisz, ja nie musiałem bo dostałem się na dzienne, aczkolwiek utrzymać się w
            Krakowie plus akademik też sporo kosztuje...gdyby wprowadzić opłaty za studia
            sporo moich znajomych nie mogłoby studiować...obecnie wielu z nich zostało w
            kraju i pracuje tym samym, była to chyba dobra inwestycja ze strony
            państwa...zresztą studenci obecnie potrafią łączyć studia dzienne z pracą, czy
            też pracują za granicą w wakacje..

W Polsce na naukę wydaje się promile pkb, chyba 0,03%...jeśli uważasz że studia
            powinny być płatne to dlaczego nie powinna być płatna szkoła średnia? Studia
            dla wyselekcjonowanej młodzieży są lepszą inwestycją niż przechowalnie
            młodzieży w postaci słabych liceów czy techników...
            • mcmaxim Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 17.05.06, 08:43
              Jak napisalem: studia powinny byc platne. Przede wszystkim ze wzgledu na to, zeby byl do nich rowny dostep. A zeby to zagwarantowac, musi byc mocno rozbudowany system stypendialny. Bo w tej chwili wiekszosc na studiach dziennych - szczegolnie mieszkajac w obcym miescie - stanowia studenci, ktorych rodzice albo wyrzekaja sie podstawowych rzeczy albo maja wystarczajaco kasy, zeby dziecko utrzymac. I nie mow o pracy na studiach dziennych, bo one nie sa do tego stworzone (nie mowie o pracy dorywczej). Za to na zaocznych sa ludzie, ktorzy nie dosc, ze sami sie musza utrzymac, to jeszcze placa za szkole. Dla mnie to jest akurat chore, a tym bardziej niesprawiedliwe jak na "IV RP". Oczywiscie mowimy o uczelniach panstwowych.
              A co do szkol nizszego szczebla: w ustawie zasadniczej jest zapis o przymusowej nauce do skonczenia 18. roku zycia - ciezko jest pobierac jeszcze oplate za cos przymusowego, skoro i tak jest pobierana w podatkach. Zreszta, do dzisiaj nie funkcjonuje to, co bylo planowane, tzn. bony edukacyjne i pieniadze wedrujace za uczniem do danej szkoly. A to juz bylby postep.
            • Gość: 3gość Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.devs.futuro.pl 26.05.06, 14:04
              Ja płaciłem za swoje studia. Była to prywatna szkoła. Teraz, już od lat, płacę
              grube podatki, zresztą jak studiowałem, to też płaciłem grube podatki, bo od
              wtedy pracuję. Z moich podatków inni się uczyli, a ja sam dodatkowo musiałem
              płacić za swoją szkołę - grubą kasę.
              Jakoś mi ten powszechny trend komercyjny bardziej pasuje. Bo on powszechnie
              mobilizuje i długofalowo zmierza chyba do równej konkurencji.
              Dlaczego miałbym płacić za kogoś komu np. nie chce się pracować tylko dłużej uczyć?
      • Gość: sylwo2 Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:10
        Kilku znanych mi profesorów Uśl mieszka w BB co nie przeszkadza im dojezdzac na
        zajecia w katowicach. Za studia zaoczne płaci się wszędzie na państwowych i
        prywatnych a studiować dziennie na państwowej uczelni nikt nikomu nie zabrania
        przecież, każdy ma równy dostęp do państwowej edukacji. Inną sprawą jest to czy
        kogoś stać na to aby studiować dziennie i przez 5 lat nie musieć pracowac
        zarabiając na swoje utrzymanie.
        • mcmaxim Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 15.05.06, 23:29
          Gość portalu: sylwo2 napisał(a):

> Inną sprawą jest to czy
          > kogoś stać na to aby studiować dziennie i przez 5 lat nie musieć pracowac
          > zarabiając na swoje utrzymanie.

Dokłądnie o to mi chodzi - po co stwarzać pozory?
          • Gość: sylwo2 Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:59
            co nie zmienia faktu ze jestem za darmowymi studiami dziennymi na uczelniach
            panstwowych
            • mcmaxim Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 17.05.06, 08:35
              Jesli dzienne bezplatne - to z jakiej racji zaoczne czy wieczorowe platne?
    • pieprz.kajenski Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 15.05.06, 20:57
      bezapelacyjnie stawiać na rozwój ATH. Ale z drugiej strony stworzyć też duży i
      renomowany ośrodek akademicki w Katowicach, który da możliwość studiowania tych
      kierunków które siłą rzeczy nie będą prowadzone w mniejszych ośrodkach i który
      ja pisano wyżej skupiałby różne dziedziny nauk.
      • settembrini Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 15.05.06, 21:11
        jestem tego samego zdania co pieprz, tylko nie wiem czy na dluzsza mete jest to
        do pogodzenia. wazny jest nie tylko poziom i prestiz, ale rowniez dostepnosc.
        mysle, ze optymalniejsze byloby cos na wzor rybnika i cieszyna, bo wowczas
        wszystkie osrodki pracowalyby na wspolna marke.
        • Gość: mm Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.c29.msk.pl 16.05.06, 22:09
          Ja też postawiłbym na ATH - zwłaszcza że pod wieloma względami nie mamy się
          czego wstydzić (bałagan jest na niemal każdej uczelni, trudne warunki lokalowe
          też się zdarzają - poczytajcie opinie o uczelniach na innych forach - grunt to
          miłe panie w dziekanacie). Slawistyka jest na dobrym poziomie (liczne kontakty
          z zagranicą, Instytut Południowy). Jeżeli chodzi o włókiennictwo, to już w
          latach 70. nasz ośrodek był najlepszy w kraju (obecnie włókiennictwo można
          jeszcze studiować tylko na PŁ - Łódź). W planach jest biotechnologia.

Motto, które ciągle powtarzam: to nie uczelnia świadczy o poziomie, ale
          pracownicy naukowi, którzy prowadzą zajęcia.
          Niektórzy oczerniają ATH chyba tylko z zasady - a należy pamiętać, że filia PŁ
          od razu przekształciła się w ATH (a nie w jakąś wyższą szkołę). Akademia zaś
          musi spełniać odpowiednio wyższe standardy, a po otwarciu studiów doktoranckich
          na kilku następnych kierunkach ATH spełni warunki stawiane aktualnie
          uniwersytetom (o czym już pisałem).

PS. Budowanie wielkiego kampusu w Katowicach uważam za bezsensowne - powinniśmy
          dbać o rozwój BB, a nie Katowic (zwłaszcza że potencjał mamy).
          • Gość: pikuś Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.cei.com.pl 17.05.06, 12:20
            A niby z jakiego powodu mamy finansować średnią uczelnię jaką jest UŚ? Co za
            róznica czy młodzi bielszczanie studiują na UŚ, UJ czy ATH. Ważne żeby mieli po
            co tu zostawać po studiach. ATH powinno przede wszystkim współpracować z
            Parkiem Technologicznym i bielskimi firmami.
            • Gość: mm Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.c29.msk.pl 17.05.06, 15:42
              Z tego, co wiem, współpracuje m.in. z Fiatem.
              • Gość: mm Re: A propos IP: *.c29.msk.pl 17.05.06, 21:30
                OFERTA STAŻY PRZEMYSŁOWYCH DLA STUDENTÓW I ABSOLWENTÓW ATH

W dniu 24 maja 2006 r. o godz. 12:00 w sali nr 27, (Bielsko-Biała, ul. Willowa
                2, bud. B) zapraszamy serdecznie wszystkich studentów zainteresowanych odbyciem
                stażu w ramach programu Leonardo da Vinci na spotkanie z przedstawicielami firm
                włoskich i z kapitałem włoskim z branży motoryzacyjnej oraz niemieckiej firmy z
                branży informatycznej oferujących miejsca stażowe w swoich zakładach dla
                studentów ATH. Absolwentów ATH zapraszamy również na spotkanie w celu
                przedstawienia przez firmy odrębnych ofert staży przemysłowych w kraju i za
                granicą.

Spotkanie organizowane jest przez Dział Współpracy Zewnętrznej ATH i Biuro
                Karier ATH.

17 maj 2006, 11:32

To ze strony ATH - www.ath.bielsko.pl
                • Gość: mm Re: Jeszcze raz ja IP: *.c29.msk.pl 19.05.06, 22:45
                  Zanim coś złego powie się o ATH, warto przeczytać to:

Skandal na Wydziale Ochrony Zdrowia Uniwersytetu Jagiellońskiego. Na dwa
                  tygodnie przed obroną prac magisterskich, 160 studentek wydziału pielęgniarstwa
                  dowiedziało się, że będą musiały studiować jeszcze rok.

Dopiero teraz władze wydziału doliczyły się, że studentkom brakuje godzin
                  potrzebnych do zakończenia studiów. - Rozpoczęłam ten kierunek z założeniem, że
                  studia są 4-letnie, a teraz okazuje się, że nauka trwa 5 lat - żaliła się
                  reporterowi RMF jedna ze studentek.

- Zostało odwołane absolutorium i w tym roku nie będzie obrony prac, ponieważ
                  nie ukończyliśmy wg nich uczelni - dodała.

Dla wielu studentów takie "wydłużone" studia to spory problem finansowy. Za
                  naukę trzeba bowiem płacić. - Nie mam pieniędzy. Na poprzednie lata musiałam
                  pożyczyć, jestem w trakcie spłacania. Skąd mam wziąć dodatkowe fundusze? - pyta
                  zdesperowana studentka.

Reporter RMF FM próbował wyjaśnić sprawę na uczelni, ale dziekan wydziału w
                  ostatniej chwili odwołała spotkanie. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że w
                  przyszłym tygodniu zostanie wydane specjalne oświadczenie w tej sprawie.

(RMF)

• malloppo Re: Jeszcze raz ja 20.05.06, 07:39
                    Postawić na dobry dojazd z BB do Krakowa. Oto moja odpowiedz. Bo w Krakowie są
                    najlepsze uczelnie przy których Śląski może się schować.
                    • pieprz.kajenski Re: Jeszcze raz ja 20.05.06, 18:59
                      U.Śląski może i nie jest w czołówce najlepszych uczelni, ale Akademie
                      Ekonomiczna, Muzyczna i Medyczna oraz polibuda zapewne tak.

A stawiać to mozesz loda, bo o tym, że masz głęboko w d..pie bielskie uczelnie
                      już kiedyś napisałeś. Tak więc wsiadaj w pociąg i do Krakówka...
                      • settembrini Re: Jeszcze raz ja 20.05.06, 19:53
                        u.śl. zwykle balansuje w okolicach 5-7 miejsca w polsce wśród uniwersytetów, na
                        ogolna ich liczbe 17.
                    • Gość: prykisocjotechniki Re: Jeszcze raz ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 13:30
                      a co zaoferujesz tym, dla ktorych studia w Krakowie to tylko marzenia, ktorych
                      nie maja jak sfinansowac?
                    • pieprz.kajenski Re: Jeszcze raz ja 22.05.06, 21:01
                      malloppo napisał:
                      > Postawić na dobry dojazd z BB do Krakowa. Oto moja odpowiedz. Bo w Krakowie są
                      > najlepsze uczelnie przy których Śląski może się schować.

Ranking jak ranking;-), ale przynajmniej jasne kryterium i dosyć wymierne.
                      Badający faktyczną pozycję absolwentów danej uczelni uklasował Polibudę Śląską
                      na trzeciej pozycji, za Politechniką Warszawską i SGH.
                      .
                      .
                      Politechnika Śląska – trzecia w Polsce!

W ogólnopolskim rankingu wyższych uczelni opublikowanym przez
                      tygodnik „Newsweek Polska” (nr 21/2006) Politechnika Śląska znalazła się na
                      trzecim miejscu wśród wszystkich polskich szkół wyższych. Kryterium przyjętym w
                      rankingu była ocena uczelni pod kątem możliwości znalezienia po jej ukończeniu
                      atrakcyjnej pracy.
                      Badanie prowadzono w firmach i instytucjach z różnych branż, ale
                      zatrudniających ponad 50 osób. Ankieterzy pytali, jakie uczelnie kończyli ich
                      pracownicy, przy czym brano pod uwagę jedynie tych, którzy rozpoczęli pracę
                      niedawno (a więc mających mniej niż 34 lata) a są zatrudnieni na stanowiskach
                      specjalistycznych, kierowniczych lub dyrektorskich. Liczbę tę zestawiono
                      następnie z liczbą absolwentów danej szkoły. Procent absolwentów, którzy
                      znaleźli zatrudnienie w ankietowanych firmach dał ostateczną liczbę,
                      umożliwiającą porównanie wszystkich uczelni.
                      Ranking jest więc użyteczny głównie dla osób, które wybierając się na studia,
                      kierują się możliwością zrobienia kariery w dużych, działających w warunkach
                      rynkowych firmach.

niestety art. jeszcze niedostępny.
                      newsweek.redakcja.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=15238
    • ivrp co za żałosne dziennikarstwo 22.05.06, 22:11
      Jakiś dudek twierdzi, że komuś "trzeba umożliwić zdobycie wykształcenia na
      wysokim poziomie tam, gdzie mieszka". Czy to znaczy, że każdemu mieszkańcowi
      Panewnik Małych, albo Zadupia Wielkiego powinno się zapewnić indywidualne
      nauczanie przez profesorów UŚ, czy też jest to kolejny przykład niskiego
      poziomu dziennikarstwa wybiórczej, albo bezkrytycznego albo konfubulacyjnego.
      • wikin Re: co za żałosne dziennikarstwo 23.05.06, 09:03
        ivrp napisał:

> Jakiś dudek twierdzi, że komuś "trzeba umożliwić zdobycie wykształcenia na
        > wysokim poziomie tam, gdzie mieszka". Czy to znaczy, że każdemu mieszkańcowi
        > Panewnik Małych, albo Zadupia Wielkiego powinno się zapewnić indywidualne
        > nauczanie przez profesorów UŚ, czy też jest to kolejny przykład niskiego
        > poziomu dziennikarstwa wybiórczej, albo bezkrytycznego albo konfubulacyjnego.

BB jednak troche większe niż Zadupie Wielkie
        w wielkim świecie miasta wielkości BB posiadają swoje uniwersytety, pewnie że
        nie są to (z wyjątkami typu Oxford) uczelnie prestiżowe i potężne, a tylko na
        miarę lokalnych społeczności
        zwróciłbym uwagę, że w naszym mieście dość dynamicznie rozwinęły się uczelnie
        prywatne, znacznie szybciej niż uzależnione od decyzji centralnych uczelnie
        publiczne
    • Gość: nick Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 14:45
      "UŚl to jedna z najbardziej renomowanych szkół wyższych w
      Polsce"
      ??????????
      o czym Ty piszesz człowieku?
      a niby w czym ta renoma??
      Polska nie konczy sie na rogatkach Katowic...
      • pieprz.kajenski Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 25.05.06, 15:14
        co prawda uważam UŚ za uczelnie, która w swojej kategorii odstaje od innych
        śląskich uczelni, którym renomy i marki chyba nie można odmówić (AE, P.Śl, AM,
        Śl.A.M.,czy chociażby AWF), to zaś nie przesadzaj, ze UŚ to uczelnia kompletnie
        bez renomy, bo choć z UW, czy UJ nie można jej porównać, to porównania do UMCS,
        Opolskiego itp też raczej są nie na miejscu.
        • Gość: mm Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.c29.msk.pl 26.05.06, 00:04
          Do przemyślenia jest też koncepcja utworzenia uniwersytetu na bazie ATH
          i innych bielskich uczelni:
          -Instytutu Teologicznego im. św. Jana Kantego (przekształcenie go w wydział
          teologiczny potencjalnego uniwersytetu jest możliwe - teraz nie może
          funkcjonować jako kolejny, szósty wydział ATH, bo prawo kanoniczne nie pozwala
          na łączenie teologii z techniką, tzn. teologia nie może istnieć na uczelni z
          przymiotnikiem "techniczny" w nazwie),
          -filii AE w Katowicach (potencjalny wydział ekonomii),
          -ewentualnie KN (ewentualnie, bo należałoby wprowadzić pewne modyfikacje -
          kierunki na ATH i w KN dublują się częściowo, np. polonistyka, pedagogika,
          informatyka).
          • wikin Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 26.05.06, 08:30
            Gość portalu: mm napisał(a):

> Do przemyślenia jest też koncepcja utworzenia uniwersytetu na bazie ATH
            > i innych bielskich uczelni:
            > -Instytutu Teologicznego im. św. Jana Kantego (przekształcenie go w wydział
            > teologiczny potencjalnego uniwersytetu jest możliwe - teraz nie może
            > funkcjonować jako kolejny, szósty wydział ATH, bo prawo kanoniczne nie
            pozwala
            > na łączenie teologii z techniką, tzn. teologia nie może istnieć na uczelni z
            > przymiotnikiem "techniczny" w nazwie),
            > -filii AE w Katowicach (potencjalny wydział ekonomii),
            > -ewentualnie KN (ewentualnie, bo należałoby wprowadzić pewne modyfikacje -
            > kierunki na ATH i w KN dublują się częściowo, np. polonistyka, pedagogika,
            > informatyka).

kierunek dobry, ale trudny pewnie do realizacji
            w tym wypadku im większa uczelnia, tym większe jej znaczenie i szansa na wzrost
            jakości
            w mieście działa też kilka prywatnych uczelni, myślę że sensowna byłaby
            konsolidacja, przynajmniej tych o różnych profilach, i stworzenie silnej
            prywatnej konkurencji
            2 takie silne uczelnie to szansa na znaczący ośrodek akademicki
            • Gość: mm Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: *.c29.msk.pl 26.05.06, 18:04
              Prywatny uniwersytet to też niezła myśl - słyszałem o podobnych planach w
              Pułtusku - działa tam Wyższa Szkoła Humanistyczna im. A. Gieysztora i na kilku
              kierunkach mają nawet studia doktoranckie.

Co do ATH - może to i dobrze, że mamy jedną uczelnię techniczno-humanistyczną,
              w innych miastach bowiem (vide Kielce), gdy mówi się o połączeniu politechniki
              z akademią , trafia się na opór środowisk obu uczelni (część obawia się pewnie
              utraty stanowisk, bo z 2 uczelni miałaby powstać 1). U nas przynajmniej z
              jednej powstanie też jedna, lecz o większym prestiżu (uniwersytet zawsze brzmi
              lepiej niż akademia) - współudział naszych filii wskazany.
              • pieprz.kajenski Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 26.05.06, 18:20
                uniwerek uniwerkiem, ale mnie natomiast martwi, że zniknęła w B-B uczelnia
                techniczna. Co jak co, ale Bielsko otoczone w duzym stopniu przez firmy
                potrzbujące kadr wykształconych w profilu technicznym mogłoby mieć taką
                uczelnię. Szczególnie, ze kierunki techniczne(zawodowe) mają renomę raczej na
                profilowanych uczelniach technicznych. jakoś dziwnie by wyglądała budowa maszyn
                na uniwerku i trudno oczekiwać, ze te takie zawodowe kierunki nie zejdą teraz
                trochę na drugi plan....
                • aliveinchains Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 26.05.06, 18:41
                  pieprz.kajenski napisał:

> uniwerek uniwerkiem, ale mnie natomiast martwi, że zniknęła w B-B uczelnia
                  > techniczna. Co jak co, ale Bielsko otoczone w duzym stopniu przez firmy
                  > potrzbujące kadr wykształconych w profilu technicznym mogłoby mieć taką
                  > uczelnię.

W okolicy jest sporo renomowanych politechnik vide: AGH, Polibuda
                  Gliwicka...ATH, w głównej mierze jest uczelnią o takim profilu, więc nie ma co
                  nowej zakładać, ale bardziej rozwijać kierunki istniejące, takie jak
                  informatyka, telekomunikacja, budowa maszyn...

BB mogłoby wzorem Nowego Sącza przyciągnąć renomowaną prywatną uczelnie o
                  profilu ekonomicznym...jak na razie jest tylko filia AE oraz filia właśnie
                  Sącza...co do reszty prywatnych szkółek "biznesowych" to im szybciej padną tym
                  lepiej...
                  • pieprz.kajenski Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 26.05.06, 18:48
                    aliveinchains napisał:
                    co do reszty prywatnych szkółek "biznesowych" to im szybciej padną tym
                    > lepiej...
                    miałem znajomego, który studiował informatykę na dziennych inżynierskich w
                    Tyszkiewiczu(ZIAD). Płacił grubą kase w dolcach, ale łatwo nie miał, zajęć
                    bardzo dużo. Poziom chyba trzymali. tak wiec z tej perspektywy uważałem tą
                    uczelnie za nienajgorszą.
                    • aliveinchains Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 26.05.06, 19:08
                      a tam, może wyjątek...na wielu uczelniach "biznesowych" produkuje się za dużo
                      marnej jakości pseudoekonomisto-marketingowców, socjologow, speców od turystki i
                      tzw handlu zagranicznego...i niestety mają problem ze znalezieniem pracy w zawodzie

Prawda jest taka, że duże firmy z Podbeskidzia, jak chcą zatrudnić kogoś w
                      pionie ekonomiczno-finansowym o konkretnych umiejętnościach i wiedzy to sięgają
                      nawet po ludzi z Katowic czy nawet z Krakowa, lub tych bielszczan ktorzy
                      ukończyli coś bardziej renomowanego...

W Grupie Kęty dojeżdza do Kęt sporo Krakusow...
    • Gość: joooolka Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na IP: 162.243.229.* 13.03.19, 13:37
      ja w Bielsku stawiam na WSEH ponieważ jest to uczelnia, która szanuje studenta i pomaga mu na każdym kroku a teraz nawet zdobyła certyfikat dot. nauczania języka polskiego jak obcego oraz organizują egzaminy certyfikowane - jest to bardzo duże wyróżnienie i widać, że uczelni się po prostu CHCE
      • inntra Re: Uniwersytet w Bielsku-Białej? Czy postawić na 22.10.19, 11:19
        Ja się w pełni zgadzam z przedmówczynią. Od siebie dodam, że te sukcesy uczelni nie biorą się znikąd i najlepiej o tym świadczy sposób prowadzenia zajęć przez profesorów - są dobrze przygotowani i zaangażowani, te zajęcia miały w sobie coś magicznego - toteż nie było potrzeby nigdy wykręcać się od zajęć ^^
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka