Dodaj do ulubionych

a jak u was z planowaną antykoncepcją?

13.07.06, 11:04
zarówno tych, co urodziły, jak i tych co rodzić będą :P

jeśli nie planujecie kolejnej dzidzi, to macie już rozpoznany temat anty?
podejrzewam, że tablety odpadają ze względu na karmienie, no ale w takim
razie to co w zamian?

3-miesięcznego zastrzyku się boję, zresztą u mnie taka mega dawka hormonu
może poważnie zaburzyć funkcje mojego zdechłego organizmu i spowodować lawinę
migren i kłopotów z cerą
za to wkładek wolałabym uniknąć [nie trawię takich obcych ciał] ;P
zawsze jechałam na tabletach, teraz jednak czuję się zupełnie zielona w tym
temacie...

hmmm...
Obserwuj wątek
    • mathka Re: a jak u was z planowaną antykoncepcją? 13.07.06, 12:00
      Tabletki, które można brać podczas karmienia nazywają się Cerazette (koszt 30 - 40 zł na miesiąc, tak przynajmniej było rok temu).

Dostałam to po poprzedniej ciąży. To tzw. minipigułki, trzeba je brać o tej samej porze (max 3 godziny poślizgu). W MOIM przypadku nie sprawdziły się, tzn. miałam po nich miesiączkę prawie non stop (gdy doszło do 5 tygodni po półrocznym okresie stosowania, odstawiłam je), a huśtawkę emocjonalną 2 razy gorszą niż podczas ciąży :( Byłam bardzo zadowolona, gdy przestałam je brać, "skutki uboczne" tabletek zniknęły praktycznie od razu.
      Nie znam nikogo kto by również stosował Cerazette, więc nie wiem jak inne babeczki reagują na ten środek. Musi być on jednak bardzo łagodny, skoro można stosować go podczas laktacji, a w ulotce piszą, by z następną ciążą odczekać (tylko) do pierwszego okresu, coby łatwiej było określić termin porodu.

Ja się niestety zraziłam do tych tabletek, więc będzimy musieli znaleźć coś innego, zwłaszcza jeśli mam mieć znów cesarkę :]
      • luciii no tego cuda to nie brałam 13.07.06, 12:11
        ja miałam mercilon, no ale nie karmiłam piersią, nie było mi to wtedy dane :(
        ale za to nie maiłam ŻADNYCH skutków ubocznych, nic
        jakiś czas miałam diane35, ale toto powodowało u mnie stany migrenowe ;/

tak mi się teraz marzy, że może jednak uda się cosik pokarmić naturalnie, a
        gina nie zapytałam jesczze i tak się zastanawiam jak to jest u innych kobietek
        a mam już latek troszkę, dużą córcię no i myślę że dwójka mi starczy :P

poczekam jesczze na inne opinie, może jesczze któraś brała te cerazette i sie
        też wypowie, jak to na nią podziałało

:)
    • dsz27 Re: a jak u was z planowaną antykoncepcją? 13.07.06, 13:07
      Cześć,
      Mi lekarka przepisała Cerazette i jak na razie od 15 dni je borę. Koszt 40 zł
      na miesiąc. Uprzedzała mnie o możliwości pojawienia się krwawień ale jak na
      razie nie mam żadnych "negatywnych" objawów. Zobaczymy jak bedzie dalej;)
      Zastrzyku nie polecała więc zdecydowaliśmy się z mężem na tabletki.

Ale jak już poruszamy ten temat to może poradzicie mi w podobnej kwestii.
      Podczas "te ta te" z moim ukochanym, odczuwam silny ból... Nie mam zielonego
      pojęcia co to może oznaczać... Miałam cesarkę więc nie jest to spowodowane np.
      ciężkim porodem siłami natury. I nie jest to raczej kwestia tabletek bo miałam
      takie "odczucia" jeszcze przed rozpoczęciem ich brania... Troche mnie to martwi
      więc jeśli któraś z Was moze mi coś na ten podpowiedzieć, byłabym bardzo
      wdzięczna. 17-go ide do ginekologa więc i tak poruszę z nim ten temat.

Pozdarwiam w ten upalny na maxa dzionek
      Dominika
      • ewa1w do dsz27 13.07.06, 13:41
        Te bolesne objawy MOGĄ byc związane z cesarką i utrzymywac się długo, nawet do
        roku, zwłaszcza jeśli karmisz piersią. Nie rozumiem jak to działa, tak mi
        powiedział lekarz. niestety takie bolesne przypadłości są minusami cc, o
        których się nie uprzedza, a szkoda. Też tak miałam , przeszło mi po ok. 8
        miesiacach po porodzie. ale najpierw sprawdź u gina czy to nie jakiś stan
        zapalny, jeżeli jest ok to wypróbuj żel nawilżający dla kobiet Feminum, bo przy
        karmieniu hormony powodują suchośc no i boli. Trochę pomaga. Duzo przyjemnych
        chwil.
        • dsz27 do ewy1w 14.07.06, 10:24
          Hej,
          Dzięki za odpowiedź. Na kontrolnej wizycie w Eskulapie po 6 tygodniach Pani dr
          Skwira-Kapała powiedziałą mi, ze wszystko jest wporządku, nie ma żadnych stanów
          zapalnych i wszystko zagoiło się na cacy:-)
          Więc pewnie jest to związane z cesarką... Ech trakie to nasze życie. Dzięki za
          radę odnośnie żelu, pomogło;)

Jeszcze raz wielkie dzięki
    • ewa1w Re: a jak u was z planowaną antykoncepcją? 13.07.06, 13:48
      Lucii, jezeli chcesz karmic, to albo cerazette albo zastrzyk depo -coś tam. Ten
      zastrzyk jest odradzany młodym kobietom, bo po nim trudno zajśc w ciąze, trzeba
      czasem długo czekac. Jezeli nie planujesz następnego dzieciaczka w najbliższej
      pięciolatce, to chyba byłyby ok. Podobno poprawiają cerę przy okazji no i
      wygoda - raz na 3 miesiace i nie musisz o niczym pamietac.Ja mam tylko
      teoretyczne wiadomości - zaszłam w ciążę zanim zdecydowałam się na konkretną
      antykoncepcję, właśnie jestem w czwartym miesiącu...Ale lekarka to mi polecała.
      • mathka Re: a jak u was z planowaną antykoncepcją? 13.07.06, 14:03
        www.polki.pl/?page=seks_antykoncepcja_wszystkoo_artykul&cmn_id=10000197
        nie wiele tego :( ...
        • rogusia2 Re: a jak u was z planowaną antykoncepcją? 13.07.06, 21:24
          Na początek prezerwatywy - dopóki będę karmić regularnie nie chcę żadnych
          hormonów. A potem się zobaczy, jeśli zrezygnuje z karmienia całkiem to zwykłe
          piguły.
    • ciri_77 Re: a jak u was z planowaną antykoncepcją? 13.07.06, 21:25
      Temat dla mnie wyjątkowo na czasie, właśnie dyskutujemy o tym z szanownym
      małżonkiem. Nie wykluczamy w przyszłosci jeszcze jednego dziecka (ale to raczej
      perspektywa 3-4 letnia), aktualnie karmię dziewczyny piersią. O Depoprowerze
      (zastrzyku) słyszałam same negatywne zdania od kolezanek - huśtawka emocjonalna,
      rozchwianie organizmu, krwawienia, tycie, problemy z cerą. Dlatego raczej
      skłaniam się do minipigułek lub spiralki, pogadam z lekarzem i zobaczymy.
      Aczkolwiek jedna pani ginekolog naiwnie wmawiała mi że absolutnie nie mam sie
      czego obawiac gdy karmię, bo to daje pełne zabezpieczenie. Mam nadzieje ze mój
      lekarz ma normalne poglądy na te sprawy
      • luciii no więc właśnie, ten cały depocośtam jest 13.07.06, 22:03
        dla wileu moich znajomych cieniem na życiorysie

za dużo złego się już nasłuchałam, wiele niedobrego u nich widziałąm w związku
        z tym zastrzykiem i takich właśnie problemów się obawiam, tym bardziej, że mam
        huśtawkę hormonów dość mocną od zawsze i mój organizm ciężko to odbiera :(

a dzidziów mi starczy :P

prezerwatywy - nie lubię i nie potrafię się przemóc, jak dla mnie ohyda, nie
        toleruję "opakowań" :P
        wkładki/spirale - odpada, za dużo przypadków zajścia w
        ciążę/przemieszczenia/wypadnięcia [moja mam zaszła mając spiralę!]
        naturalne metody - śmiechu warte - pozostawię bez komenta :P
        tabletki - moje sprawdzone nie mogą być podczas karmienia, nad czym potwornie
        ubolewam :(

pozostaje mi siąść i zapłakać, albo...

... zostać zakonnicą ;PPP

hehehe

kurczę , no chyba napadnę gina na kolejnej kontroli
        bo mnie rozniesie z ciekawości ;)
    • guciobelin Re: a jak u was z planowaną antykoncepcją? 16.07.06, 18:39
      Hej, my stosujemy Cerazette już od 10 m-cy i jak na razie najlepsze tablety w
      ogóle ( tzn. dla mnie). Krwawień nie było, z ochotą na randki też nie najgorzej,
      a przy innych typu Cilest, Diane i cos czego nie pamiętam a było na "M", było
      znacznie gorzej. Jedyny "mankament" to regularność w stosowaniu, nie należy się
      spóźniać więcej niż 3 godz.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka