Dodaj do ulubionych

Włoska pizza?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 10:17
Czy gdzieś w Bielsku dają pizzę, która przypomina włoską? Czyli cienka,
twarda, opalona, pieczona na ogniu z drewna, słona, z mozzarellą zamiast
żółtego sera? Niech nawet będzie droższa niż przeciętnie, ale dobra!

Bo to, co dają w znanych mi pizzeriach to jakaś porażka, tego się nie powinno
pizzą nazywać. Ostatnio po długiej przerwie byłem w Coloracie - Boże, cóż za
porażka. Ciasto grubości trzech centymetrów i całość w ogóle bez smaku! Jakbym
jadł papier. Już po pierwszym kęsie odechciało mi się jeść, a po jednym
kawałku musiałem resztę polać ketchupem, żeby w ogóle dokończyć tę grubą,
bezsmakową porażkę kulinarną. Ja nie wiem, może właścicielom pizzerii
zafundować trzeba wycieczkę gdzieś do Włoch, żeby zobaczyli, jak wygląda i
smakuje pizza?
Obserwuj wątek
    • Gość: dd Re: Włoska pizza? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.08.06, 14:23
      sprobuj w diavolo
      • Gość: gość Re: Włoska pizza? IP: 62.29.131.* 21.08.06, 17:32
        Folwark
        • Gość: Jk Re: Włoska pizza? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.08.06, 20:25
          A mnie te cienkie ,przypalone pizze wcale nie smakują.
          • Gość: BBA ponad wszystko Re: Włoska pizza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 22:49
            Dla mnie najlepsza pizza jest w STODOLE na Hulance - nie wiem czy wloska czy
            amerykanska czy jeszcze jakas inna ale dla mnie osobiscie zdecydowanie
            najlepsza!!! Jesli ktos jeszcze nie byl to polecam gorąco - miodzisko :)))
            • Gość: Michał Re: Włoska pizza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 00:23
              W 'stodole' jest mokry, cebulowy, tragiczny placek, a nie pizza. Jest lepiej niż
              w Coloracie, ale to nadal ma z pizzą tyle wspólnego, co placki ziemniaczane
              (czyli kształt...).

Wiesz, ja rozumiem, że jedząc polskie pizze, można sobie wyrobić rózne 'gusta' i
              lubić 'pizzę' z jakiejś pseudo-'pizzerii'. Jedna wizyta we Włoszech, gdzie w
              najgłupszym, najniepozorniej wyglądającym kiosku z kawałkami pizzy na wynos
              robią lepszą pizzę niż gdziekolwiek w Bielsku, leczy z tych 'gustów' ;-) Serio.
              Nie krytykuję Ciebie, że ten mokry placek Ci smakuje, bo pewnie po prostu nigdy
              nie jadłeś pizzy, to nie Twoja wina. W całych Włoszech robią dobrą pizzę, ale
              polecam mimo wszystko wizytę na Sycylii. Tam w każdej knajpce gdzie karaluchy po
              stole chodzą dostaje się dzieło sztuki, do którego typowe polskie wyroby mają
              się mniej więcej w tym samym stopniu, jak krowi placek...

Nie znam osoby, która po zjedzeniu choćby jednej pizzy we Włoszech, była w
              stanie powiedzieć cokolwiek pozytywnego o jakiejkolwiek typowej polskiej 'pizzy'
              (czyt.: grubym kawałku ciasta drożdżowego bez smaku).

Mieszkałem długo we Wrocławiu i, mimo że to czterokrotnie większe od BB miasto,
              również nie znalazłem pizzy, która przypominałaby pizzę. Znam dwie prawdziwie
              dobre pizzerie w Warszawie, ale to jednak spore miasto i stolica, tam po prostu
              znalazło się dwóch autentycznych Włochów, którzy postanowili założyć takie
              knajpy. Do Bielska jakoś nie trafili, jednak ciągle wierzę, że i Polacy potrafią
              coś takiego zrobić. :) Ja w domu robię samodzielnie pizzę, którą oceniam na 80%
              satysfakcji :), pod warunkiem, że upiekę ją na ogniu w specjalnie zrobionym
              przez mojego ojca piecu. Bez tego pieca to ani rusz. Niestety nadal jest to 20%,
              co do którego nie potrafię już nic zrobić. :(
              • Gość: BBA ponad wszystko Re: Włoska pizza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 11:44
                Widocznie ten mokry, cebulowy i tragiczny placek mi smakuje - dla mnie to jest
                pizza ze stodoly i juz. A co do tej prawdziwej pizzy jak sam sie okresliles,
                ktora podaja we Wloszech to tak sie sklad, ze mialem okazje byc i jesc te
                ichniejsze przysmaki - mimo to wole stodole - widac taki szarak bez
                wyrafinowanego smaku ze mnie.
                • Gość: paweleq Re: Włoska pizza? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.08.06, 10:04
                  Popieram. Mnie ten mokry placek też smakuje.
                  stodoła jest ok.
              • Gość: mm Re: Może Jedynka IP: *.c29.msk.pl 22.08.06, 13:30
                Jw. Pizzeria Speedy też nie jest zła.

PS.
                Mieszkałem długo we Wrocławiu i, mimo że to czterokrotnie większe od BB miasto,

Wrocław ma 634 tys., a B-B 176 tys.
                (Do Wrocławia można doliczyć ludność okolic, ale w przypadku B-B również).
                Pzdr.
                • Gość: dd Re: Może Jedynka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.08.06, 00:15
                  Speedy juz chyba nie istnieje...
              • Gość: marta4444 Re: Włoska pizza? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.08.06, 16:05
                Rozmumiem Cię w pełnej rozciągłości. Trudno znależć na Śląsku dobrą włoską
                knajpkę, w Bielsku nie ma prawdziwej pizzy, o której piszesz!!! Najbliżej chyba
                jest Tratoria Soprano w Krakowie na św. Anny, gdzie wprawdzie pizzę jadłam
                tylko raz, ale fakt, iz na pizzę przychodzą tam rodowici Włosi może dobrze
                świadczyć.
                Zgadzam się również, zwłaszcza po przeczytaniu opinii internautów, że większość
                ludzi po prostu nie wie jak pizza smakować powinna. W sumie to nie ich wina,
                skoro jadają ją tylko w Polsce...
                Sama, podobnie jak i Ty, piekę pizzę w domu. Wariacje wymyślam sama, choć
                nieraz korzystam z książki Jamiego Olivera "Jamie's Italy" kupionej w Londynie.
                Na koniec ostrzegam: nie próbuj nigdzie w Bielsku pizzy. Naprawdę nie warto!
                Pozdrowienia:-)
                • Gość: Michał Re: Włoska pizza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 19:28
                  No niestety :) Ale powiem Ci, że przetestowałem ostatnio Diavolo - to jeszcze
                  nie jest to, o co chodzi, ale nie jest źle. Mozarella zamiast sera, cienkie
                  ciasto (oczywiście na życzenie :) nawet niezłe. Wziąłem quattro stagione i
                  smakowała dobrze. Niestety brakuje tutaj odpowiedniego pieca. Gdyby nie to, to
                  byłoby całkiem...
      • Gość: ddd Re: Włoska pizza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 18:49
        potwierdzam - w Diavolo (Cechowa) jadłem najsmaczniejszą pizzę od dawien dawna
    • Gość: Nowszy Włoska czy sycylijska pizza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 07:11
      Nie mieszaj ludziom w glowach i nie wprawiaj w kompleksy. Jeszcze ktos gotów
      pomysleć, że we Wloszech podaja wyłącznie dobrą pizze. Najczęściej sa to dość
      grube placki, a to co je głównie odróżnia od pizzy w Polsce to ser -
      mozzarella, a ponadto odróznia je również to co jest na wierzchu placka. Pizza,
      ktorą tak sie zachwycasz (cienki placek) to wyłącznie typowa pizza sycylijska,
      ktorą w oryginalnym wydaniu możesz zjeść np. w Rzymie tylko w kilku !!!
      restauracjach więc nie miej wymagań w stosunku do Bielska - Białej. Ja
      osobiście nad włoska pizzę przedkładam polski bigos i przez kilka lat mojego
      pobytu we Włoszech zachwycali sie nim moi goście.(Oczywiście składniki bigosu
      były polskie - z wyjątkiem wina.) Na koniec - moim zdaniem niezłą pizze można
      bylo zjeść w restauracji Folwark. Piszę w czasie przeszłym, bo dawno tam nie
      byłem. I jeszcze jedno - nawet w najmniejszej knajpce na Sycylii robole nie
      chodziły po stole przy którym siedziałem. W dziwnych knajpach bywałeś.
      • Gość: adek Re: Włoska czy sycylijska pizza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 01:21
        dzis za,owilismy w pizzeri pod stokiem z dowozem do domu i ..............nie
        dojechało ((((((
    • czy_po_czy Re: Włoska pizza? 29.08.06, 09:28
      "Bo to, co dają w znanych mi pizzeriach to jakaś porażka, tego się nie powinno
      pizzą nazywać."

Rzecz gustu. Ja będąc w Italii kilka razy, miałem okazję jeść pizzę włoską i
      muszę powiedzieć ze niebardzo mi smakowała - uwielbiam natomiast będąc we
      Włoszech , wszelkiego typu sałatki , sery , i inne miejscowe potrawy.

"Ostatnio po długiej przerwie byłem w Coloracie - Boże, cóż za porażka."
      Ciasto grubości trzech centymetrów i całość w ogóle bez smaku! Jakbym
      jadł papier."

Nie przepadam za Coloratą ale bez przesady...3 cm ciasto ? jak papier (3cm to
      chyba czerpany :D )?

"Już po pierwszym kęsie odechciało mi się jeść, a po jednym kawałku musiałem
      resztę polać ketchupem, żeby w ogóle dokończyć tę grubą, bezsmakową porażkę
      kulinarną. "

Po prostu tam więcej nie jedz :)

"Ja nie wiem, może właścicielom pizzerii zafundować trzeba wycieczkę gdzieś do
      Włoch, żeby zobaczyli, jak wygląda i smakuje pizza?"

Tak...powinieneś im zafundować koniecznie taką wycieczkę , żeby po powrocie
      mogli sprostać Twoim snobistycznym wymaganiom.
      Myślę, że rynek reguluje popyt , jeśli pizzerie w B-B zaczną robić 3cm
      tekturę , tudzież mokry niejadalny placek (jak to opisujesz)...to ludzie
      przestaną kupować u nich i zrobią sobie w mieszkaniu (domu) piec, w którym będą
      piekli lekko przypaloną podeszwę (taką jak ja jadłem w pizzerii w Mediolanie).

Nie polecę Ci żadnej pizzerii w B-B.(a mam swoją ulubioną).
      Widząc Twoje nastawienie i tak by Ci nie smakowało :D
    • Gość: smrek Re: Włoska pizza? IP: *.marbet.com.pl 29.08.06, 10:54
      Była, niestety juz nie ma, dobra pizza (i nie tylko) w restauracji przy
      kortach. Ja z kolei od tego czasu poszukuje dobrego spaghetti. Jakieś
      propozycje?
    • uma.pax Re: Włoska pizza? 30.08.06, 16:45
      po pizzy w stodole spedzilam noc w toalecie ...myslalam ze sie wykoncze wiec ze
      swiezoscia maja problem. juz nigdy tam niepojde.....
      a w retro na pizzy znalazlam kawalke plastiku...najpierw myslalam ze to kosc,
      ale kosc to niebyla.
      ciezko o dobra pizze to fakt. ale mi smakuje w jedynce 4 sery.
      niekazdy lubi cienkie ciasto.
      ja najlepsza pizze jadlam w krakowie w pizzerii na jana.....
    • Gość: Forfi Re: Włoska pizza? IP: *.internet.jettel.pl 26.01.17, 13:59
      Pizzeria u Forfiego na Błoniach ;)
    • grzesiuwedruje Re: Włoska pizza? 30.01.17, 10:31
      chyba najlepiej w Diavolo!
      • maciek000002 Re: Włoska pizza? 30.01.17, 20:27
        nie wiem czemu twierdzicie,ze w BB nie ma dobrej pizzy? można zjeść pizze z pieca opalanego drewnem , cienka z białą mozzarela i włoskimi dodatkami :) trzeba tylko chcieć taką zjesć ale jak widać po ilości ludzi w Gallo Nero to taka pizza cieszy sie popularnością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka