Dodaj do ulubionych

poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej?

IP: *.big4.pl 18.09.06, 16:26
Czy sa osoby, ktore moglyby sie wypowiedziec w tej kwestii? jak to jest
zpoziomem anglistyki na ATH w Bielsku? czy oplaca sie tam studiowac? Chodzi
mi o porzadna nauke na tym kierunku..
Obserwuj wątek
    • unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 16:58
      Nie znam poziomu ATH, ale jesli chcesz 'porzadnie' postudiowac, to szukaj
      wydzialu anglis. z renoma - np w Poznaniu.
      • Gość: mach_2 Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.c29.msk.pl 18.09.06, 17:06
        Nie znam poziomu ATH, ale jesli chcesz 'porzadnie' postudiowac, to szukaj
        > wydzialu anglis. z renoma - np w Poznaniu.

Przepraszam, że pytam, ale skoro - jak sama piszesz - nie znasz poziomu, to
        jaki jest sens tego komentarza?
        • Gość: Kaligula Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.09.06, 17:48
          wiele osob poszło na ten kierunek co mogło spowodowac podwyszenie poziomu na
          tej uczelni/kierunku... ale nie oszukujmy sie to jest akademia tanca i
          humoru... przepraszam urazonych...
        • unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 18:58
          Ano taki sens, ze np AMU w Poznaniu ma juz dluga tradycje nauczania, tak jak i
          inne szanowane uniwersytety, natomiast ATH, dziwny twor, powstal zaledwie pare
          lat temu. Reszte sobie dospiewaj. :)
          • Gość: Jaskiniowiec Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: 57.66.193.* 18.09.06, 19:22
            Jak to powstała parę lat temu?
            Od lat była to Filia Politechniki Łódzkiej a ATH zwie sięod czasu
            usamodzielnienia czyż nie?
            • Gość: ja Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:43
              o ile mi wiadomo tonie jest tak jak by sie mogło wydawać;
              jezykiem wykładowym jest tam angielski (nawet na zajeciach z filozofii, czy
              teorii literatury) i z powou niezrozumienia przekazywanych treści duzo osób
              rezygnuje, ponieważ po prostu nie daje rady (pragne zaznaczyć, iz nie mam na
              myśli osób które nie znają angielskiego, wręcz przeciwnie)

• unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 23:35
                > o ile mi wiadomo tonie jest tak jak by sie mogło wydawać;
                > jezykiem wykładowym jest tam angielski
                Ale na filologii ZAWSZE jezykiem wykladowym jest jezyk obcy, jakze by inaczej?

> teorii literatury) i z powou niezrozumienia przekazywanych treści duzo osób
                > rezygnuje, ponieważ po prostu nie daje rady

Co to za za bzdura. Czyli rozumieja jezyk, ale nie trawia pojec z filozofii?
                Filozofia, historia sztuki, lacina to kolejne standardy na filologii.

Nijak to nie swiadczy o poziomie ATH. Te warunki po prostu musi spelniac.
            • unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 23:31
              Zgoda, ze Filia cos znaczyla. Natomiast nie bylo tam anglistyki - to jest
              kierunek, ktory powstal, ze tak powiem, z niczego, od nowa.
              • Gość: Jaskiniowiec Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: 57.66.193.* 19.09.06, 08:10
                Akurat anglistyka nie musi być stara nie wymaga specjalnych pomieszczeń jak
                przedmioty techniczne do laboratoriów itd.
                Wystarczy, że wykładowcy będą bardzo dobrzy ale inna rzecz to poziom studentów I
                roku - w 70% są beznadziejni i to oni zaniżają poziom więc tu trzeba poprawić na
                początek szkolnictwo średnie niestety.
                • Gość: Kaligula Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.09.06, 08:45
                  Anglieski w szkoła powinnien byc od 1 klasy podstawowki, albo jeszcze dalej by
                  mozna sie posunac i na wzor krajow skandynawskich od przeczkola, wtedy na pewno
                  poziom na kolejnych etapach mogł by byc znacznie wyzszy...
                  • Gość: Jaskiniowiec Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: 57.66.193.* 19.09.06, 15:05
                    Póki co to jak widać poziom nauczania j. polskiego jest mierny a co dopiero
                    angielskiego......
                • ziemiowziety Jaskiniowcze 22.09.06, 02:37
                  no to zes Ty Jaskiniowiec stuprocentowy. Licz sie nie tylko pomieszczenia i
                  wykladowcy, ale organizacja,tradycja, sila zespolu. Tego nie da sie wypracowac
                  w rok czy w trzy
                  • Gość: Jaskiniowiec Re: Jaskiniowcze IP: 57.66.193.* 25.09.06, 13:47
                    Uważasz więc że studia anglistyczne wymagają takich samych pomieszczeń i
                    urządzeń jak studia techniczne? Dziwnie gadasz waść.
                    A co takiego nowego w organizacji się pojawiło, że tylko w Warszawie lub
                    Wrocławiu można studiować wg Ciebie? Czyżby w Bielsku grafiku zajęć nikt nie
                    potrafił ułożyć?
                    Tradycja OK ale ja i bez niej potrafię się uczyć jak tylko chcę!
    • maverick.7 Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 22.09.06, 00:12
      Gość portalu: lolf napisał(a):

> Czy sa osoby, ktore moglyby sie wypowiedziec w tej kwestii? jak to jest
      > zpoziomem anglistyki na ATH w Bielsku? czy oplaca sie tam studiowac? Chodzi
      > mi o porzadna nauke na tym kierunku..

czesc:-)! poziom na anglistyce jest bardzo wysoki i rzeczywiscie, jak juz ktos
      wczesniej napisal wiele osob rezygnuje zarowno ze studiow zaocznych jak i z
      dziennych. jest masa przedmiotow z kultury, historii i literatury amerykanskiej
      i angielskiej. osobiscie znam osoby bardzo pilne i dobre z angielskiego, ktore
      na tym kierunku maja poprawki takze nie jest latwo.
      jesli szukasz anglistyki na wysokim poziomie to smialo mozesz sprobowac dostac
      sie na ath.
      pozdrawiam!
      • asia23bb Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 23.09.06, 21:15
        Jesli ludzie rezygnuja ze studiow takich jak filologia angielska, to raczej
        swiadczy o ich kiepskiej znajmosci jezyka albo/i nieprzygotowaniu do studiow w
        ogole. Nie pisz bzdur, ze jest "masa przedmiotow z kultury", bo zwykle na
        anglistyce jest 1 przedmiot kulturoznawstwo brytyjskie i 1 kulturoznawstwo
        amerykanskie (co ciezkiego jest w tym przedmiocie, ktory naprawde jest tym, czym
        sie nazywa???), 1 historia USA i 1 historia W.Brytanii (historia jak historia,
        daty, fakty..pamieciowka) oraz 1 literatura ang. i 1 brytyjska (tak jak w szkole
        polski mniej wiecej, tak strasznie ciezki??) plus pare innych, zalezy od
        specjalnosci, nie jakos szczegolnie trudnych. Mysle, ze wytlumaczylam to jasno.
        To nie jest medycyna czy prawo!
        • Gość: ll Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.dbsch1.nb.home.nl 25.09.06, 17:20
          Hej!
          Anglistyka to nie nauka j. angielskiego, tak jak polonistyka nie uczy polskiego...
          Po prostu trzeba miec zaciecie do literatury, badania jezyka - to nie kazdemu
          sie podoba. Jesli ktos naprawde chce sie uczyc i dostal sie na studia bedzie
          robil wszystko, aby sie tam utrzymac. Polecam Uniwersytet Slaski. Mysle jednak,
          ze ATH robi rowniez postepy:)
          Pozdrawiam wszystkich anglistow:) obecnych i przyszlych:)
          • asia23bb Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 25.09.06, 18:41
            Oczywiscie, ze anglistyka to nie nauka angielskiego, bo idac tam powinno sie
            miec jezyk na tyle opanowany, aby rozumiec, co wykladowcy do nas mowia:) Dlatego
            dziwia mnie posty, gdzie pisza, ze nie dawali sobie rady "i z powodu
            niezrozumienia przekazywanych treści duzo osób rezygnuje" (to cytat) hehe
        • maverick.7 krotkie sprostowanie 26.09.06, 21:41
          > Jesli ludzie rezygnuja ze studiow takich jak filologia angielska, to raczej
          > swiadczy o ich kiepskiej znajmosci jezyka albo/i nieprzygotowaniu do studiow w
          > ogole.
          beda mieli latwiej za te same pieniadze. to swiadczy o tym, ze poziom na tym
          kierunku nie jest ksztaltowany przez studentow a przez wysokie wymagania.

Nie pisz bzdur, ze jest "masa przedmiotow z kultury", bo zwykle na
          > anglistyce jest 1 przedmiot kulturoznawstwo brytyjskie i 1 kulturoznawstwo
          > amerykanskie (co ciezkiego jest w tym przedmiocie, ktory naprawde jest tym, czy
          > m
          > sie nazywa???), 1 historia USA i 1 historia W.Brytanii (historia jak historia,
          > daty, fakty..pamieciowka) oraz 1 literatura ang. i 1 brytyjska (tak jak w szkol
          > e
          > polski mniej wiecej, tak strasznie ciezki??) plus pare innych, zalezy od
          > specjalnosci, nie jakos szczegolnie trudnych.
          historii i literatury", wiec moja rada brzmi: NIE WYRYWAJ WYPOWIEDZI Z KONTEKSTU
          I NAUCZ SIE CYTOWAC.

na koniec jesli chcesz napisac posta to zrob to aby ulatwic innym zycie a nie po
          to zeby zostac zauwazona. normalni ludzie musza pozniej przesiewac takie smieci
          w poszukiwaniu wiarygodnych informacji:-/.

• asia23bb Wypraszam sobie. 27.09.06, 20:00
          • asia23bb Wypraszam sobie 27.09.06, 20:10
            Po pierwsze, wypraszam sobie nazywanie mojego postu 'smieciem'. Po drugie, nie
            pisze o ogolnikach, opieram sie na sprawdzonych informacjach. Po trzecie,
            potrafie cytowac i nie wyrywam wypowiedzi z kontekstu. Po czwarte, Twoj post to
            kompletny chaos, w dodatku pelen literowek i niepotrzebnych cytatow.

Dobrze wiem, jakie sa przedmioty na filologii angielskiej. Wiem rowniez, ze
            wcale nie jest ciezko nauczyc sie troche dat i faktow z historii, ani tez
            przeczytac kilkanascie lektur, jesli zna sie na tyle jezyk. Jesli ktos z tego
            powodu rezygnuje, to dla mnie jest wszystko jasne. Nie porownuj anglistyki na
            ATH z anglistyka w Poznaniu czy chocby na UJ, TAM mozna mowic o wysokim poziomie.
            Nie wiem dlaczego potraktowales moj post personalnie, ale...mam pewne
            podejrzenia:)):P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka