Gość: lolf IP: *.big4.pl 18.09.06, 16:26 Czy sa osoby, ktore moglyby sie wypowiedziec w tej kwestii? jak to jest zpoziomem anglistyki na ATH w Bielsku? czy oplaca sie tam studiowac? Chodzi mi o porzadna nauke na tym kierunku.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 16:58 Nie znam poziomu ATH, ale jesli chcesz 'porzadnie' postudiowac, to szukaj wydzialu anglis. z renoma - np w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach_2 Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.c29.msk.pl 18.09.06, 17:06 Nie znam poziomu ATH, ale jesli chcesz 'porzadnie' postudiowac, to szukaj > wydzialu anglis. z renoma - np w Poznaniu. Przepraszam, że pytam, ale skoro - jak sama piszesz - nie znasz poziomu, to jaki jest sens tego komentarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaligula Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.09.06, 17:48 wiele osob poszło na ten kierunek co mogło spowodowac podwyszenie poziomu na tej uczelni/kierunku... ale nie oszukujmy sie to jest akademia tanca i humoru... przepraszam urazonych... Odpowiedz Link Zgłoś
unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 18:58 Ano taki sens, ze np AMU w Poznaniu ma juz dluga tradycje nauczania, tak jak i inne szanowane uniwersytety, natomiast ATH, dziwny twor, powstal zaledwie pare lat temu. Reszte sobie dospiewaj. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaskiniowiec Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: 57.66.193.* 18.09.06, 19:22 Jak to powstała parę lat temu? Od lat była to Filia Politechniki Łódzkiej a ATH zwie sięod czasu usamodzielnienia czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:43 o ile mi wiadomo tonie jest tak jak by sie mogło wydawać; jezykiem wykładowym jest tam angielski (nawet na zajeciach z filozofii, czy teorii literatury) i z powou niezrozumienia przekazywanych treści duzo osób rezygnuje, ponieważ po prostu nie daje rady (pragne zaznaczyć, iz nie mam na myśli osób które nie znają angielskiego, wręcz przeciwnie) Odpowiedz Link Zgłoś
unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 23:35 > o ile mi wiadomo tonie jest tak jak by sie mogło wydawać; > jezykiem wykładowym jest tam angielski Ale na filologii ZAWSZE jezykiem wykladowym jest jezyk obcy, jakze by inaczej? > teorii literatury) i z powou niezrozumienia przekazywanych treści duzo osób > rezygnuje, ponieważ po prostu nie daje rady Co to za za bzdura. Czyli rozumieja jezyk, ale nie trawia pojec z filozofii? Filozofia, historia sztuki, lacina to kolejne standardy na filologii. Nijak to nie swiadczy o poziomie ATH. Te warunki po prostu musi spelniac. Odpowiedz Link Zgłoś
unaragazza Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 18.09.06, 23:31 Zgoda, ze Filia cos znaczyla. Natomiast nie bylo tam anglistyki - to jest kierunek, ktory powstal, ze tak powiem, z niczego, od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaskiniowiec Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: 57.66.193.* 19.09.06, 08:10 Akurat anglistyka nie musi być stara nie wymaga specjalnych pomieszczeń jak przedmioty techniczne do laboratoriów itd. Wystarczy, że wykładowcy będą bardzo dobrzy ale inna rzecz to poziom studentów I roku - w 70% są beznadziejni i to oni zaniżają poziom więc tu trzeba poprawić na początek szkolnictwo średnie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaligula Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.09.06, 08:45 Anglieski w szkoła powinnien byc od 1 klasy podstawowki, albo jeszcze dalej by mozna sie posunac i na wzor krajow skandynawskich od przeczkola, wtedy na pewno poziom na kolejnych etapach mogł by byc znacznie wyzszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaskiniowiec Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: 57.66.193.* 19.09.06, 15:05 Póki co to jak widać poziom nauczania j. polskiego jest mierny a co dopiero angielskiego...... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiowziety Jaskiniowcze 22.09.06, 02:37 no to zes Ty Jaskiniowiec stuprocentowy. Licz sie nie tylko pomieszczenia i wykladowcy, ale organizacja,tradycja, sila zespolu. Tego nie da sie wypracowac w rok czy w trzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaskiniowiec Re: Jaskiniowcze IP: 57.66.193.* 25.09.06, 13:47 Uważasz więc że studia anglistyczne wymagają takich samych pomieszczeń i urządzeń jak studia techniczne? Dziwnie gadasz waść. A co takiego nowego w organizacji się pojawiło, że tylko w Warszawie lub Wrocławiu można studiować wg Ciebie? Czyżby w Bielsku grafiku zajęć nikt nie potrafił ułożyć? Tradycja OK ale ja i bez niej potrafię się uczyć jak tylko chcę! Odpowiedz Link Zgłoś
maverick.7 Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 22.09.06, 00:12 Gość portalu: lolf napisał(a): > Czy sa osoby, ktore moglyby sie wypowiedziec w tej kwestii? jak to jest > zpoziomem anglistyki na ATH w Bielsku? czy oplaca sie tam studiowac? Chodzi > mi o porzadna nauke na tym kierunku.. czesc:-)! poziom na anglistyce jest bardzo wysoki i rzeczywiscie, jak juz ktos wczesniej napisal wiele osob rezygnuje zarowno ze studiow zaocznych jak i z dziennych. jest masa przedmiotow z kultury, historii i literatury amerykanskiej i angielskiej. osobiscie znam osoby bardzo pilne i dobre z angielskiego, ktore na tym kierunku maja poprawki takze nie jest latwo. jesli szukasz anglistyki na wysokim poziomie to smialo mozesz sprobowac dostac sie na ath. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 23.09.06, 21:15 Jesli ludzie rezygnuja ze studiow takich jak filologia angielska, to raczej swiadczy o ich kiepskiej znajmosci jezyka albo/i nieprzygotowaniu do studiow w ogole. Nie pisz bzdur, ze jest "masa przedmiotow z kultury", bo zwykle na anglistyce jest 1 przedmiot kulturoznawstwo brytyjskie i 1 kulturoznawstwo amerykanskie (co ciezkiego jest w tym przedmiocie, ktory naprawde jest tym, czym sie nazywa???), 1 historia USA i 1 historia W.Brytanii (historia jak historia, daty, fakty..pamieciowka) oraz 1 literatura ang. i 1 brytyjska (tak jak w szkole polski mniej wiecej, tak strasznie ciezki??) plus pare innych, zalezy od specjalnosci, nie jakos szczegolnie trudnych. Mysle, ze wytlumaczylam to jasno. To nie jest medycyna czy prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? IP: *.dbsch1.nb.home.nl 25.09.06, 17:20 Hej! Anglistyka to nie nauka j. angielskiego, tak jak polonistyka nie uczy polskiego... Po prostu trzeba miec zaciecie do literatury, badania jezyka - to nie kazdemu sie podoba. Jesli ktos naprawde chce sie uczyc i dostal sie na studia bedzie robil wszystko, aby sie tam utrzymac. Polecam Uniwersytet Slaski. Mysle jednak, ze ATH robi rowniez postepy:) Pozdrawiam wszystkich anglistow:) obecnych i przyszlych:) Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: poziom anglistyki na ATH w Bielsku Bialej? 25.09.06, 18:41 Oczywiscie, ze anglistyka to nie nauka angielskiego, bo idac tam powinno sie miec jezyk na tyle opanowany, aby rozumiec, co wykladowcy do nas mowia:) Dlatego dziwia mnie posty, gdzie pisza, ze nie dawali sobie rady "i z powodu niezrozumienia przekazywanych treści duzo osób rezygnuje" (to cytat) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
maverick.7 krotkie sprostowanie 26.09.06, 21:41 > Jesli ludzie rezygnuja ze studiow takich jak filologia angielska, to raczej > swiadczy o ich kiepskiej znajmosci jezyka albo/i nieprzygotowaniu do studiow w > ogole. _________________________________________________ widze, ze bez problemu potrafisz ocenic czyjes dzialanie bez zaznajomienia sie z styuacja. ogolniki zostaw dla siebie i nie mac w glowach innym. ludzie rezygnuja poniewaz zdaja sobie sprawe z tego, ze w jakiejs prywatnej szkole czy college-u beda mieli latwiej za te same pieniadze. to swiadczy o tym, ze poziom na tym kierunku nie jest ksztaltowany przez studentow a przez wysokie wymagania. Nie pisz bzdur, ze jest "masa przedmiotow z kultury", bo zwykle na > anglistyce jest 1 przedmiot kulturoznawstwo brytyjskie i 1 kulturoznawstwo > amerykanskie (co ciezkiego jest w tym przedmiocie, ktory naprawde jest tym, czy > m > sie nazywa???), 1 historia USA i 1 historia W.Brytanii (historia jak historia, > daty, fakty..pamieciowka) oraz 1 literatura ang. i 1 brytyjska (tak jak w szkol > e > polski mniej wiecej, tak strasznie ciezki??) plus pare innych, zalezy od > specjalnosci, nie jakos szczegolnie trudnych. _________________________________________________ tu tak samo, dziewczyno, najpierw zdobadz konkretne informacje a pozniej wypowiadaj sie w sparwach, o ktorych poki co nie masz pojecia. poza tym powtarzasz to, co wczesniej napisalem a pisalem o "masie przedmiotow z kultury, historii i literatury", wiec moja rada brzmi: NIE WYRYWAJ WYPOWIEDZI Z KONTEKSTU I NAUCZ SIE CYTOWAC. na koniec jesli chcesz napisac posta to zrob to aby ulatwic innym zycie a nie po to zeby zostac zauwazona. normalni ludzie musza pozniej przesiewac takie smieci w poszukiwaniu wiarygodnych informacji:-/. Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Wypraszam sobie 27.09.06, 20:10 Po pierwsze, wypraszam sobie nazywanie mojego postu 'smieciem'. Po drugie, nie pisze o ogolnikach, opieram sie na sprawdzonych informacjach. Po trzecie, potrafie cytowac i nie wyrywam wypowiedzi z kontekstu. Po czwarte, Twoj post to kompletny chaos, w dodatku pelen literowek i niepotrzebnych cytatow. Dobrze wiem, jakie sa przedmioty na filologii angielskiej. Wiem rowniez, ze wcale nie jest ciezko nauczyc sie troche dat i faktow z historii, ani tez przeczytac kilkanascie lektur, jesli zna sie na tyle jezyk. Jesli ktos z tego powodu rezygnuje, to dla mnie jest wszystko jasne. Nie porownuj anglistyki na ATH z anglistyka w Poznaniu czy chocby na UJ, TAM mozna mowic o wysokim poziomie. Nie wiem dlaczego potraktowales moj post personalnie, ale...mam pewne podejrzenia:)):P Odpowiedz Link Zgłoś