Dodaj do ulubionych

Paliwo w Auchan

IP: *.era.pl 04.12.06, 15:54
Witam,

wczoraj (03.12.2006) po raz pierwszy w życiu zatankowałem na stacji przy
Auchan - dziś juz nie odpaliłem auta (disel). Zachodzi podejrzenie paliwa złej
jakości lub pomyłki przez stację - mogli do disla podłączyc benzynę. Nie ma
możliwości abym pomylił z benzyną ponieważ na paragonie jest "olej napędowy".
Poszukuję osób które równiez miały problemy z samochodami po tankowaniu na tej
stacji.

Proszę pisać na e-mail:
wiewioor@czechowice.pl

pozdrawiam
Krzysiek
Obserwuj wątek
    • Gość: Voiiid Re: Paliwo w Auchan IP: *.dos.pl 04.12.06, 16:12
      Może autko lipne? Ja tam tankuję, gaz co prawda - ale autko jeździ jak ta lala -
      lepiej niż na LPG z BP. Ogólnie tam mają paliwo z Orlenu chyba, i z tego co mi
      wiadomo dośc dobrej jakości. Niestety obsługa - szczególnie przy LPG - gdzie
      tankują ochroniarze - jest koszmarna - Ci goście to powinni zwolnienie z buta
      zostać. Są aroganccy, niemili i do tego agresywni.
      • Gość: WiewiooR Re: Paliwo w Auchan IP: *.era.pl 04.12.06, 16:33
        Przejechałem do tej pory ponad 5000 km, i nie miałem żadnych problemów z
        samochodem. Zawsze tankowałem na Jet lub Shell tylko wczoraj skusiłem się bo ON
        był po 3,40 :/
    • Gość: Samotnik Re: Paliwo w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:32
      A jaki to dokładnie samochód i silnik? Nieodpalanie silnika czym się przejawia?
      Tzn wiem, że nieodpaleniem ;) ale jak się to dzieje - kręci i nie zaskakuje, czy
      tez pracuje nierówno i gaśnie, czy co? Kopci?

Otwórz wlew i powąchaj. Benzyna intensywnie śmierdzi... benzyną. ON to olej, ma
      bardziej kwaśny i dużo mniej natarczywy zapach.

Ile paliwa miałeś w baku przed tankowaniem? Dla starego silnika diesla możesz
      spokojnie wlać mieszankę ON z 40% benzyny i będzie jechał, z mniejszą mocą,
      kopcił, ale generalnie pojedzie. Do nowego to już mniej, ale też parę litrów do
      kilkudziesięciolitrowego baku nie zaszkodzi.

Zresztą, pomylenie podłączeń jest niemożliwe ze względu na budowę dystrybutora.
      Mogłeś co najwyżej pomylić pistolety (w tę stronę się da, za to do benzyny nie
      da sie nalać diesla, bo za gruby pistolet).

Ja to bym obstawiał przypadkową awarię. Zatankowałem na tej stacji w sumie
      tysiące litrów, różnego rodzaju paliwa - on, nopb95, 98, lpg. Nigdy nie było
      problemów i wszystkich zachęcam do tankowania tam. Po przyjechaniu o
      odpowiedniej porze to nawet jest się obsłużonym szybciej niż na normalnej stacji.
      • wiewioor Re: Paliwo w Auchan 04.12.06, 16:41
        Samotnik: ford focus kombi tdci 2002r
        kopci, miga kontrolka od świec żarowych, powąchac nie powącham bo będe w domu
        dopiero w czwartek ale naślę teścia do wąchania :)

Przed tankowaniem miałęm rezerwe - zalałem pod korek...

pomyłka pistoletu nie wchodzi w rachubę, pamiętam doskonalem, żona zresztą też
        no i na rachunku mam "olej opałowy".

Z tego co ludzie pisza to większośc sobie chwali to paliwo - może przez pomyłkę
        spuścili benzynę do zbiornika na ropę? W czechowicach kiedyś taka akcja miała
        miejsce...
        • Gość: Samotnik Re: Paliwo w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:53
          Jak kopci, to moga być istotnie zatarte pompowtryskiwacze. Tylko dlaczego miga
          kontrolka od świec żarowych. Może się spaliła świeca, albo przekaźnik od jej
          sterowania i po prostu nie rozgrzewa się. Dzisiaj rano było zimno, bez świec
          bardzo trudno odpalić nawet bardzo sprawny silnik z idealną kompresją.

Wlanie z cysterny do złego zbiornika... Hmmm, tego już nie wiem, czy sa tam
          jakieś zabezpieczenia przed taką sytuacją. Teoretycznie możliwe.

Może też po prostu załatwiłeś sobie wtryskiwacze jakimś syfem z paliwa. Ale
          powiem Ci, że nawet jeśli tak, to nie masz się co zżymać, że zatankowałeś na
          Auchanie. To samo Cię może spotkać na każdej stacji. Mój kolega załatwił Mondeo
          TDCI 130KM tankując na BP, kuzyn Lagunę dCi na Shellu gdzieś w 3mieście, w
          klubie Citroena mieliśmy też parę przypadków rozkraczenia sie HDi po przeróżnym
          paliwie (na szczęście HDi jakoś łatwiej i tanio się po takiej akcji naprawia,
          nie znam szczegółów). Taki urok tych silników. Dlatego mnie jakoś specjalnie nie
          ciągnie do kupna nowoczesnego diesla, te oszczędności na paliwie (sukcesywnie
          zmniejszające się wraz z rosnącymi cenami ON) idą w błoto jak musisz naprawiać
          motor. Kuzyn kupił trzy wtryskiwacze za 2000 zł na Allegro, ale używane...
          Kolegę to kosztowało znacznie więcej, naprawiał w ASO (samochód prosto z salonu,
          nie chciał stracić gwarancji na silnik wstawianiem gdzieś indziej używanych
          wtryskiwaczy).

Oczywiście mam nadzieję, że u Ciebie tylko świeca żarowa poszła :)
          • Gość: PP Re: Paliwo w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 17:54
            Tak Foca TDCI na pompowtryskach <lol> Stary to nie w tym kosciele dzwonili. Tu
            mamy system CR :D
            • Gość: Samotnik Re: Paliwo w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:25
              No nie wiem jak ten Focus, kolega w Mondziaki 130KM miał pompowtryski :)
              • Gość: PP Re: Paliwo w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 21:25
                To zmien Swojego informatora, bo pompowytryski to domena aut z grupy VAG. Ford
                nigdy czegos takiego nie mial. Najpierw byla pompa rotacyjna, a potem wlasnie
                common-rail.

A co do swiec zarowych, to uwierz, ze dobry diesel moze miec tam wkrecone druty
                i przy temp 5-10'C i wiecej zapali bez zająknięcia, to juz nie czasy Mercedesa
                beczki, gdzie trzeba bylo zima ognisko rozpalic
        • Gość: PP Re: Paliwo w Auchan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 17:57
          Po pierwsze kto tankuje auta z system CR na tanich stacjach ;) No nic stalo sie,
          Jakby paliwo bylo az tak, zle to auto by w drodze do domu stanelo. Niestety te
          silniki tak maja, ze czasem cos sie z nimi dzieje:( 5000km to moze ktos sie
          pozbyl tego auta, bo juz cos mialo na sumieniu
        • Gość: bis Re: Paliwo w Auchan IP: *.isuzu.pl 05.12.06, 09:58
          stawiam na wtryski - do wymiany.....i to niekoniecznie dlatego, że zatankowałeś
          na Auchan. CR jest generalnie bardzo czuły na wszelkie zanieczyszczenia paliwa o
          wielkości powyżej 150um(mikronów). I prawde mówiąc nigdzie nie zatankujesz tak
          czystego paliwa. Teoretycznie filtry paliwa powinny wychwycić, albo
          skruszyć/rozdrobnić takie śmieci, ale.....zawsze jest ale.
        • klippe Re: Paliwo w Auchan 16.12.06, 00:02
          > pomyłka pistoletu nie wchodzi w rachubę, pamiętam doskonalem, żona zresztą też
          > no i na rachunku mam "olej opałowy".
          OLEJ OPAŁOWY?? Sprawdź to jeszcze raz.
    • Gość: DELFIN Re: Paliwo w Auchan IP: *.czechowice.net.pl 04.12.06, 20:02
      Zatankowałem ostatnio na tej stacji gaz. 5 minut po odjechaniu ze stacji
      zacząła się zapalać kontrolka komputera. Zapalała się przy każdej "przygazówce"
      aż do momentu gdy... skończył się gaz i zatankowałem gdzie indziej.
      Nie było odczuwalnej różnicy ani w mocy silnika, ani w spalaniu.

• Gość: dd Re: Paliwo w Auchan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.12.06, 22:23
        paliwa z tej stacji były kontrolowane i nie było żadnych zastrzeżeń
    • Gość: bielszczanin4 Re: Paliwo w Auchan IP: *.c28.msk.pl 05.12.06, 12:19
      No niestety Focusy tdci (i nie tylko - inne nowoczesne diesle również mniej lub
      bardziej)... tak mają. Znam wiele przypadków, gdzie właściciele tankowali na
      markowych stacjach (BP, Shell i takie tam inne) i też po kilkudziesięciu tys.
      km padały im wtryski. Takie jakieś parę tys. złotych co parędziesiąt tys. km:/
      Dlatego osobiście - szczególnie jak ceny ropy poszły w górę - za diesla
      dziękuję. Stare jeździły na wszystkim ale za to klekotały. Nowe nie klekoczą,
      ale... jeżdżą póki jeżdżą. W ogóle nie wiem kto teraz diesle kupuje...;)
      A na Twoim miejscu spróbowałbym walczyć ze stacją. Dziwię się, że jeszcze nie
      zacząłeś - czas gra na Twoją NIEkorzyść! Każda godzina, dzień - to koronne
      argumenty dla strony przeciwnej, bo mogłeś pojechać i gdzieś indziej zatankować.
      Także walkę rozpocząłbym od rana 4.12 od razu wizytując stację, kierownika,
      pismo itd. A Ty nie wiadomo po co szukasz "kogoś jeszcze".
      Ja tankuję tam benzynę Pb98 i auto jeździ dobrze - ale to żadne porównanie: po
      pierwsze to benzyna, po drugie... po drugie benzynę jak gorszą zaleję nawet to
      nowego auta, to będzie trochę słabsze, głośniejsze czy coś - ale nic się nie
      stanie jak u Ciebie.
      Współczuję. Wejdź na forum Focusa na autocentrum.pl - jak opiszesz swój
      problem, zobaczysz ile osób się zgłosi, że "też to mieli".
      • wiewioor Re: Paliwo w Auchan 05.12.06, 15:08
        Ciężko jest walczyć ze stacją będąc 350km od bielska - bo w takiej odległości
        pracuję, zresztą 90% ludzi z którymi rozmawiam zachwalją tą stację.

Wszystko zaczyna wyglądac na czysty zbieg okoliczności...
        • Gość: bielszczanin4 Re: Paliwo w Auchan IP: *.c28.msk.pl 05.12.06, 15:24
          wiewioor napisał:

> Ciężko jest walczyć ze stacją będąc 350km od bielska - bo w takiej odległości
          > pracuję, zresztą 90% ludzi z którymi rozmawiam zachwalją tą stację.
          >
          > Wszystko zaczyna wyglądac na czysty zbieg okoliczności...

Może i ciężko.
          Ale IMO ciężej wydać 5-6 tys. zł (albo już więcej?) na nową szynę wtryskową czy
          jak to się tam nazywa w tych dieslach...
    • Gość: grzes to samo-H2O a nie paliwO IP: 81.219.123.* 05.12.06, 18:10
      Ta. Znajomy tysz zatankowal w ałchanie i tesz ałto nie miało siły ani ochty
      jechac i spaliło wiencej
      pszepraszam za bledy umyslnie napisane
    • Gość: Zuzka Re: Paliwo w Auchan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:30
      Drogi Krzyśku, ja już przeszło dwa lata nie tankuję w Polsce, bo nigdy nie
      wiadomo, czy paliwo nie jest cyganione, i jakoś lepiej na tym wychodzę. Tankuję
      poprostu na Czechach, bo tam to niebezpieczeństwo jest znacznie mniejsze.
      Pozdr.
      Milka
    • Gość: merda Re: Stacja pulapka IP: *.46-85-b.business.telecomitalia.it 12.12.06, 18:22
      Opowiem Wam co mojego Tate spotkalo na tej " cudownej" stacji.Czesto tam
      tankowal i wlasciwie nigdy nie narzekal,az do tego fatalnego dnia kiedy to
      zatankowal ,zaplacil przy okienku 120 zl po czym odjechal odjechal...Po jakims
      miesiecu przyszlo zawiadominie z policji,ze jest oskarzony o zamiane
      rachunku.Mial go niby zabrac z innego dystrybutora oddalonego o ladnych pare
      metrow,rachunek ten niby byl nizszy i wyszlo na to ,ze on nigdy tych 120 zl nie
      zaplacil.Podobno go widzial ktos z ochrony.Co za bzdura.Teraz czeka na wezwanie
      do sadu i prawdopodobnie bedzie musial zaplacic niezla sumke,nie wiem komu ,nie
      wiem za co?! Co zaq hamstwo.Uwazajcie na ta stacje i zbierajcie rachunki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka