Dodaj do ulubionych

Bielsko-Biała - Sosnowiec

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 22:28
Czyli mam pytanie. Jak wam jest w województwie śląskim? Bo ja w Sosnowcu
czuję, że Katowice nas wykorzustują! Sosnowiec to nie Śląsk!! Zresztą co
najmniej połowa Bielska-Białej to też nie Śląsk. Nie wiem co z resztą.
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec 13.07.03, 11:06
      Gość portalu: X.X. napisał(a):

>Sosnowiec to nie Śląsk!! Zresztą co
      > najmniej połowa Bielska-Białej to też nie Śląsk. Nie wiem co z resztą.

Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś. Druga połowa Bielska-Białej to właśnie
      ów Śląsk. A wszystko razem (Zagłebie, Żywiecczyzna i wschodnia część Górnego
      Śląska) jest zusamenn do kupy poskładane w twór zwany woj. śląskim zarządzany
      przez wojewodę gospodarującego tą jednostką administracyjną z nadania premiera
      z Warszawy.
      • Gość: max Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec IP: 217.96.34.* 13.07.03, 15:38
        Współczesne Bielsko-Biała nie jest miastem śląskim. Jedna jego połowa ( dawne
        Bielsko) ma korzenie niemieckie i od biedy z tego powodu mogłoby uchodzić za
        miasto śląskie, nie miało jednak nic wspólnego ze Śląskiem pruskim, było bowiem
        częścią monarchii austrowęgierskiej i rozwijało sę w innych warunkach
        kulturowych, ekonomicznych i politycznych od tzw. Górnego Śląska. Granicą była
        Wisła. Druga część obecnego BB, czyli Biała, to było typowe miasto galicyjskie.
        Najważniejsze jednak że po połączeniu (a było to usankcjonowanie dziesiątków
        może setek lat bliskości i związków, głównie gospodarczych) przez ostatnie
        kilkadziesiąt lat powstała nowa jakośc, ani śląska ani małopolska, choć nie
        odżegnująca się od żadnej z tych tradycji. Nie mogą tego zrozumieć ani Ślązacy,
        którzy ze swojej śląskości zrobili kapliczkę i nie dostrzegają że świat wokół
        się zmienił i nadal zmienia, ani Krakusy, którzy przywykli uważać że cała
        Polska to przedmieście Królewskiego Stołecznego Miasta.
        Znaczna część bielszczan (wydaje mi się że większość) uważa że miasto straciło
        na likwidacji województwa bielskiego i wcieleniu do śląskiego. Stało się to w
        momencie gdy dynamiczny do tej pory rozwój gospodarczy został zahamowany (jak w
        całym kraju)i gdy nie mieliśmy ( nie mamy?) szczęścia do dobrych prezydentów,
        trudno więc rzetelnie stwierdzić, ile naszych obecnych kłopotów wynika
        bezpośrednio z lekceważenia lub niewiedzy ze strony Katowic, ale że spora część
        to nie ulega wątpliwości. Przykładów takiego lekceważenia czy wręcz arogancji
        jest sporo również na tej liście, więc możesz ich sam poszukać. Spójrz ew. na
        fora dyskusyjne na bielskich portalach, tam też znajdziesz przykłady "czkawki",
        którą odbija się nam Śląsk. Teraz sporo bielszczan martwi się tym, że Ślązacy
        (przynajmniej niektórzy) chcą być uznani za odrębną narododwość i robią to w
        ewidentnie antypolskiej atmosferze. Ja tez nie chciałbym, żeby ktokolwiek
        kojarzył mnie z p. Gorzelikiem tylko z tego powodu że mam to szczęście
        mieszkać z nim (nie na moje życzenie) w jednym województwie.
        Pozdrawiam Zagłębiaków, może trzeba pomyśleć o "strukturach poziomych" w ramach
        tego tworu pod nazwą "województwo śląskie", w kórym Śląska tak mało...
        max
        • Gość: tarnogórzanin Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec IP: *.kopernet.org 13.07.03, 16:06
          Gość portalu: max napisał(a):

> Współczesne Bielsko-Biała nie jest miastem śląskim. Jedna jego połowa (
          dawne
          > Bielsko) ma korzenie niemieckie i od biedy z tego powodu mogłoby uchodzić za
          > miasto śląskie, nie miało jednak nic wspólnego ze Śląskiem pruskim, było
          bowiem
          >
          > częścią monarchii austrowęgierskiej i rozwijało sę w innych warunkach
          > kulturowych, ekonomicznych i politycznych od tzw. Górnego Śląska. Granicą
          była
          > Wisła. Druga część obecnego BB, czyli Biała, to było typowe miasto
          galicyjskie.
          >
          > Najważniejsze jednak że po połączeniu (a było to usankcjonowanie dziesiątków
          > może setek lat bliskości i związków, głównie gospodarczych) przez ostatnie
          > kilkadziesiąt lat powstała nowa jakośc, ani śląska ani małopolska, choć nie
          > odżegnująca się od żadnej z tych tradycji. Nie mogą tego zrozumieć ani
          Ślązacy,
          >
          > którzy ze swojej śląskości zrobili kapliczkę i nie dostrzegają że świat
          wokół
          > się zmienił i nadal zmienia, ani Krakusy, którzy przywykli uważać że cała
          > Polska to przedmieście Królewskiego Stołecznego Miasta.
          > Znaczna część bielszczan (wydaje mi się że większość) uważa że miasto
          straciło
          > na likwidacji województwa bielskiego i wcieleniu do śląskiego. Stało się to
          w
          > momencie gdy dynamiczny do tej pory rozwój gospodarczy został zahamowany
          (jak w
          >
          > całym kraju)i gdy nie mieliśmy ( nie mamy?) szczęścia do dobrych
          prezydentów,
          > trudno więc rzetelnie stwierdzić, ile naszych obecnych kłopotów wynika
          > bezpośrednio z lekceważenia lub niewiedzy ze strony Katowic, ale że spora
          część
          >
          > to nie ulega wątpliwości. Przykładów takiego lekceważenia czy wręcz
          arogancji
          > jest sporo również na tej liście, więc możesz ich sam poszukać. Spójrz ew.
          na
          > fora dyskusyjne na bielskich portalach, tam też znajdziesz
          przykłady "czkawki",
          >
          > którą odbija się nam Śląsk. Teraz sporo bielszczan martwi się tym, że
          Ślązacy
          > (przynajmniej niektórzy) chcą być uznani za odrębną narododwość i robią to w
          > ewidentnie antypolskiej atmosferze. Ja tez nie chciałbym, żeby ktokolwiek
          > kojarzył mnie z p. Gorzelikiem tylko z tego powodu że mam to szczęście
          > mieszkać z nim (nie na moje życzenie) w jednym województwie.
          > Pozdrawiam Zagłębiaków, może trzeba pomyśleć o "strukturach poziomych" w
          ramach
          >
          > tego tworu pod nazwą "województwo śląskie", w kórym Śląska tak mało...
          > max
          Mylisz się Max pisząc, że "Nie mogą tego zrozumieć Ślązacy, którzy ze swojej
          śląskości zrobili kapliczkę i nie dostrzegają że świat wokół się zmienił i
          nadal zmienia". Doskonale rozumiem, że obecne Bielsko-Biała to nie
          przedwojenne Bielsko i większość jego mieszkańców wcale nie czuje się
          Ślązakami. Uważam, że macie pełne prawo uważać się za kogo chcecie i ani
          Ślązakom ani Krakusom nic do tego. Z drugiej strony miło mi gdy mimo wszystko
          jakiś bielszczanin powie o sobie, że czuje się Ślązakiem. A czy Bielsko
          straciło na tym, że nie jest stolicą województwa? Pewnie tak. Pamiętaj tylko o
          jednym. Na utrzymaniu województwa bielskiego zależało w zasadzie jedynie
          mieszkańcom dzisiejszych powiatów bielskiego i żywieckiego. W Cieszynie, czy
          Wadowicach nikomu na województwie bielskim nie zależało. Po drugie myślę, że
          to co sie dzieje w danym mieście zależy przede wszystkim od ogólnej sytuacji w
          kraju oraz polityki władz miejskich. Działania władz wojewódzkich i w ogóle to
          w jakim województwie jest dane miasto ma na to bardzo ograniczony wpływ. Co do
          arogancji zgadzam się, kiedy czytam na tym forum np. głupoty w stylu "Bielitz
          bleibt deutsch" to też mi się otwiera scyzoryk w kieszeni.
          Pozdrawiam
        • szymeck Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec 14.07.03, 19:05
          Gość portalu: max napisał(a):

> Współczesne Bielsko-Biała nie jest miastem śląskim.

I tu się bardzo różnimy. Świadczą o tym zarówno aktualne jak i starsze
          publikacje na temat Bielska sytuujące go zawsze w dziejach dwanych i historii
          najnowszej na ziemiach śląskich, jak również herb w sposób jednoznaczny
          wskazujący na związki Bielska z resztą Śląska. Z Górnym w postaci orła pisatów
          ślaskich zwróconego na zachód w stronę Cieszyna, stolicy księstwa
          cieszyńskiego,z Dolnym zaś lilie biskupów wrocławskich, którym bielskie parafie
          podlegały do 1918 r.
          Poczucie większości mieszkańców miasta o swej odrębności od Ślazaków jest
          oczywiste. Trudno by było inaczej, skoro miasto w ciągu ok. 10 lat powiekszyło
          swilość mieszkańców o ponad 100 % z 70 tys. do ponad 180 tys. Gros z nich ma
          swoje korzenie poza Śląskiem.
          Jednakże trudno porównywać 20 lat utozsamiania się z "nową jakością" z setkami
          lat stałej i niezmiennej przynależności do jednego regionu- Śląska.
          Na Dolnym Ślasku po przeszło 50 latach od wymiany ludności tożsamość reginalna
          przeżywa swój renesans. Dwa przykłady z forum Wrocław:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6270988oraz
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6464183
          • arcykr3 Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec 16.07.03, 06:41
            szymeck napisał:

> Gość portalu: max napisał(a):
            >
            > > Współczesne Bielsko-Biała nie jest miastem śląskim.
            >
            > I tu się bardzo różnimy. Świadczą o tym zarówno aktualne jak i starsze
            > publikacje na temat Bielska sytuujące go zawsze w dziejach dwanych i
            historii
            > najnowszej na ziemiach śląskich, jak również herb w sposób jednoznaczny
            > wskazujący na związki Bielska z resztą Śląska. Z Górnym w postaci orła
            pisatów
            > ślaskich zwróconego na zachód w stronę Cieszyna,
            Zwierzęta na herbach zwykle patrzą w prawo(patrząc od strony rycerza stojącego
            za tarczą) - takie są prawa heraldyki.
            • Gość: malop Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 13:32
              Herb to nie mapa!!

A jeśli to mapa to
              w średniowieczu i później większość map południe miała u góry
              z prawej wschód
              W prawo czyli do Krakowa?
    • Gość: X.X. Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 16:47
      Czy w Bielsku-Białej ktoś czuje się Ślązakiem (mieszkańcem regionu zwanego
      Śląskiem, nie mylić z narodowością!). Mnie z pespektywy Sosnowca wydaje się, że
      jest ich garstka. O kształcie regionu powinni decydować jego mieszkańcy. Pod
      względem poczucia przynależności (a właściwie nieprzynależności) do Śląska
      sporo nas łączy. Jednak w TV można usłyszeć różne brednie typu "w Częstochowie
      na Śląsku", czy "w Bielsku-Białej na Śląsku".

Zapraszam:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=264&w=6883703
      • wilym Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec 17.07.03, 17:00
        Jednak w TV można usłyszeć różne brednie typu "w Częstochowie
        > na Śląsku", czy "w Bielsku-Białej na Śląsku".

W "Czestochowie na Slasku" to brednia, w "Bielsku-Bialej na Slasku" nie zawsze!
    • Gość: rad Re: Bielsko-Biała - Sosnowiec IP: 80.51.254.* 19.07.03, 20:51
      Co do herbu BB to składa się on z herbu dawnej Białej i dawnego Bielska.
      Herb Bielska symbolizuje nierozerwealną więź z ziemią na którtej się znajduje
      a więc na Śląsku Cieszńskim. Szerzej opisane na stronie:
      dominobb.terramail.pl/ i kliknijcie na herb Bielska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka