Dodaj do ulubionych

Taka piękna mapa

30.09.08, 00:32
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.wojewodztwoslaskie.eu/_img/mapa_slaskie-malopolskie.gif&imgrefurl=http://www.wojewodztwoslaskie.eu/index2.php%3Fid%3Drozpad_wojewodztwa&h=435&w=478&sz=29&hl=pl&start=42&um=1&usg=__m5ALVWP-PwrhHcrtcxR3C6RDa-c=&tbnid=EoEplJ4s9A9QNM:&tbnh=117&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3DBielsko-Bia%25C5%2582a%2Bma%25C5%2582opolska%26start%3D36%26ndsp%3D18%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3Dlang_pl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DUj6%26sa%3DN

może wejdzie w życie
Obserwuj wątek
    • Gość: misza Re: Taka piękna mapa IP: *.bb.sky.com 30.09.08, 02:03
      Naucz sie linki wklejac krotkie.
      I daj Boze, aby to sie nigdy nie ziscilo.
    • Gość: Przemek Re: Taka piękna mapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 08:25
      Taa, Małopolska od morza do morza :))
      A poważnie powiedz w Dąbrowie czy Będzinie, że teraz to będzie woj. małopolskie
      to cię do czubków wyślą. I słusznie.
      • malloppo Re: Taka piękna mapa 30.09.08, 11:22
        Ja jestem za bardziej realną opcją, której podstawą byłyby więzi w
        ramach dawnego wspaniałego cesarstwa Austro-Wegier.
        Małopolska-Śląsk Cieszyński. Czyli dawna zachodnia Galicja
        powiekszona o olkuskie i miechowskie oraz drugi filar Śląsk
        Cieszyński z 2 stolicą województwa w Bielsku-Białej. Pozwólcie
        ludziom wypowiedzieć się w referendum, a twór górnosląski skończy na
        smietniku historii.
        • Gość: miasz Re: Taka piękna mapa IP: *.bb.sky.com 30.09.08, 14:57
          Jak na razie 2:0...
          Poza tym, myslisz ze Krakow sie zgodzi na rozdzielenie stolicy
          wojewodztwa? Przeciez wiesz o tym bardzo dobrze, ze to nie ma szans.
          Po drugie, zrozum wreszcie, ze poza !czescia! ludzi z samego Bielska-
          Bialej, reszta Slaska Cieszynskiego czuje mimo wszystko duzo wiekszy
          zwiazek ze Slaskiem "wlasciwym" niz z Golicja i Glodomeria (chyba
          nie pamietasz, ze jak sie pojawilo haslo o mozliwym przylaczeniu do
          woj "malopolskiego" (wtedy ta nazwe nalezaloby pisac w cudzyslowiu,
          jako zawierajaca ziemie rowniez niemalopolskie), to zawisnely
          transpoarenty "TU BYL, JEST I BEDZIE SLASK!". Co z tego ze byly w
          jednym cesarstwie? Nie wiesz o tym, ze AW to byla taka mini Unia
          Europejska, a SC i Galicja to byly ziemie w dwoch osobnych
          krolestwach, czyli de facto (chociaz nie de iure) panstwach? To tak
          jakbys dzisiaj powiedzial, niech sie Luksemburg i Belgia polacza, w
          koncu maja wspolne tradycje czlonkostwa w EWG.
          • Gość: malop Re: Taka piękna mapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 19:38
            Oczywiście Cieszyn i Kraków przez wiek 19 należały do Austrii
            a nie do PRUS

Oczywiście Cieszyn i całe Podbeskidzie należy do Metropolii Krakowskiej

Oczywiście Cieszyn i całe Podbeskidzie należy do Enion Kraków

Oczywiście Cieszyn i całe Podbeskidzie należy do Związku Podhalan
            a nie do RAŚ !!!!

• Gość: misza Re: Taka piękna mapa IP: *.bb.sky.com 30.09.08, 20:44
              > Oczywiście Cieszyn i Kraków przez wiek 19 należały do Austrii
              > a nie do PRUS

Oczywiscie Luksemburg i Belgia wspoltworzyly EWG - niech sie teraz
              polacza!

> Oczywiście Cieszyn i całe Podbeskidzie należy do Metropolii
              Krakowskiej

Oczywiscie Cieszyn i caly SLASK CIESZYNSKI ciagle jest roznorodny
              wyznaniowo!

> Oczywiście Cieszyn i całe Podbeskidzie należy do Enion Kraków

Oczywiscie gaz dostarcza Gornoslaski Zaklad Gazownictwa z siedziba w
              Zabrzu!

> Oczywiście Cieszyn i całe Podbeskidzie należy do Związku Podhalan
              > a nie do RAŚ !!!!

Oczywiscie Cieszyn nalezy do Euroregionu Slask Cieszynski, nawet
              dwie gminy powiatu bielskiego (Jasienica i Jaworze) do niego naleza,
              niestety poza samym Bielskiem.
              No i co to ten "Zwiazek Podhalan" jak go nawet w internecie znalezc
              nie mozna?
              • Gość: malop ŚLąscy Podhalanie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 21:12
                Słabo szukasz ,szukaj lepiej bo ci ten temat coś nie leży
                www.zwiazek-podhalan.pl/aktualnosci/
                www.grojcowianie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=32
                goraleslascy.pl/
                www.goraleslascy.pl/news.php?id=22
                • Gość: misza Re: ŚLąscy Podhalanie ! IP: *.bb.sky.com 01.10.08, 00:21
                  Wpisz zatem "zwiazek podhalan" w google. Ciekaw jestem, czy dotrzesz
                  do ich stron. A co do tych rekolekcji: ja do Szczyrku nic nie mam,
                  to juz ziemia zywiecka.
          • malloppo Re: Taka piękna mapa 01.10.08, 08:56
            Pamietam, że te transparenty a raczej transparent nie były w samym
            Bielsku, ale w Czechowicach (wtedy woj. katowickie). Podobno nie
            postawili go sami mieszkańcy a działacze z Katowic.

Co z tego ze byly w
            > jednym cesarstwie? Nie wiesz o tym, ze AW to byla taka mini Unia
            > Europejska, a SC i Galicja to byly ziemie w dwoch osobnych
            > krolestwach, czyli de facto (chociaz nie de iure) panstwach?

Ale dzieki temu był swobodny przepływ ludności i kapitalu, a
            inwestycje kolejowe na Śląsku Cieszyńskim i Galicji były ze soba
            powiązane. Stąd też w bielskich fabrykach pracowali mieszkańcy
            żywiecczyzny czy okolic Wadowic. Z drugiej strony Cieszyniacy
            jeździli po naukę do Krakowa, stąd też masz piekny kościół
            ewangelicki na Grodzkiej.
            Między pruskim a austriackim śląskiem była granica celna. A
            Cieszyniacy często byli źle traktowani przez zaruzumiałe,
            militarystyczne społeczeństwo pruskiego śląska - stąd masz te
            dzisiejsze antagonizmy.

To tak
            > jakbys dzisiaj powiedzial, niech sie Luksemburg i Belgia polacza,
            w
            > koncu maja wspolne tradycje czlonkostwa w EWG.

To tak jagby powiedzieć, Śląsk Cieszyński musi być razem z Górnym
            Śląskiem, bo mają wspólne tradycje sprzed 1750r. Cóż za argument:)
            Niewazne, że inna mowa, inne ubiory, tradycje, gospodarka,
            architektura.

Ps. Golicją i Głodomeriąjest obecnie twój GOP. Co ostatnio buduje
            się w Katowicach centrum 3mln metropolii! Argumentacja z XIXw o
            głodzie i biedzie jest jedyną odpowiedzą śląskich nieudaczników!
            • Gość: misza Re: Taka piękna mapa IP: *.bb.sky.com 01.10.08, 17:36
              Co prawda nie odpowiedziales merytorycznie tylko tendencyjnie, ale
              ok, pojde Twoim tropem.

Takie hasla wisialy nie tylk ow CzDz, ale w roznych miejscach Slaska
              Cieszynskiego, wlacznie z przedmiesciami Bielska.

W mysl przeplywu ludnosci i kapitalu, niedlugo bedzie mozna Irlandie
              przylaczyc do polski, bo wiecej tam bedzie Polakow niz Irlandczykow.

Cysarocy i Prusocy oba sie w szmugiel bawili, i stad antagonizmy, bo
              sobie wzajemnie chleb podbierali, i to o to chodzi.

Tak samo Cysarocy maja inny jezyk, inne zwyczaje i inny sposob
              bycia, niz ludzie w Malopolsce. Wiec?

PS. GOP nie byl i nie bedzie moj, bo jestem stela, wbij to sobie do
              zakutego lba.
          • Gość: pan myiagi Re: Taka piękna mapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 13:09
            A czy Pan z Czechowic czy raczej tylko przepisuje zasłyszane opinie? Bo do dnia
            dzisiejszego wzdłuż Wisły zachował się uwarunkowany historycznie podział na
            cesaroków i prusaków aka hanysów i jak rozmawiam z wieloma osobami z Czechowic
            to pomysł przywrócenie rogatek na Wiśle wywołuje reakcje od aprobaty po skromną
            euforie.

A o całą tą ideę obwiniałbym władze w Katowicach, bo gdyby tylko Śląsk
            prawdziwie się rozwijał na miarę swych możliwości(bo umówmy się na papierze to
            jest dużo projektów dla Katowic i okolic ale coś realizacja ciągle się opuźnia
            (ile było planów na rynek w Katowicach ? 5? a warszawska to kopią już chyba 4
            rok) a jest już prawie 2009 a Katowice już zostały daleeeeeko w tyle za innymi
            dużymi miastami) to nikt nie chciałby secesji, a że jest jak jest to regiony nie
            związane ze Śląskiem kulturowo szukają innej drogi. Jeśli Silesia stanowiłaby
            gospodarczą potęgę choćby w dziedzinie innowacyjnych technologi, mogłaby się
            pochwalić komunikacją publiczna na miarę prawdziwej aglomeracji (kzk gop polecam
            zwłaszcza tramwaje prawdziwa podróż w czasie do głębokiego prl-u), poradziłaby
            sobie z patologią w niektórych dzielnicach (choćby bogucice i załęże nie
            wspominając o niektórych miejscach w miastach jak Bytom i Ruda Śląska) i
            dysponowała by miejscami w których można odpocząć (Katowice po 20 latach
            wreszcie doczekały się deptaka, szkoda tylko, że katowickiego tzn przeciętego w
            pół drogą) to kto o zdrowych zmysłach chciałby secesji od gospodarczego tygrysa
            regionu.

Zresztą myśle, że referendum rozwiałoby wszelkie roszczenia naszych śląskich
            przyjaciół zza miedzy, przynajmniej co do Bielska i okolic bo niech np Cieszyn i
            Skoczów decydują za siebie

pozdrawiam
            • malloppo Re: Taka piękna mapa 01.10.08, 15:19
              Projekty na renderach, dół w realu.
              Co Katowice zrobiły dla integracji regionu zwanego woj. ślaskim?
              Polikwidowało połączenia pkp i pks do Bielska, Żywca, Cieszyna i
              doprowadziło do ruiny trakcję kolejową! Ostatnio jechałem z Katowic
              do Bielska-Białej 2 h a na pociąg czekałem 1h bo MIĘDZY 16tą a 17tą
              NIC NIE JECHAŁO! Podobno to już norma. Ludzie to jednopasmówką przez
              Wadowice autobus jedzie tyle do samiuskiego centrum Krakowa! A w
              godzinach szczytu na lini Kraków-BB-Cieszyn jeżdzą autobusy niemal
              co 10 minut.
            • Gość: misza Re: Taka piękna mapa IP: *.bb.sky.com 01.10.08, 17:47
              Nie wiem skad sie wziely Czechowice na tapecie, ale niech bedzie.
              Tam rowniez mam korzenie. W dosyc znakomitym klanie :-) Wiec wiem
              jak sprawa wyglada. I tak ssamo jak ludzie nie palaja wielka
              sympatia do prusokow, tak raczej nie wcisniesz mi Pan, ze rzuciliby
              sie z radoscia w ramiona Krakusow ;-D

Nie przesadzajmy, jest wiele inwestycji, rowniez w okolicach Bielska.
              Komunikacyjnie woj slaskie rozwija sie niezle, a co do komunikacji
              publicznej, to:
              - autobusy: tutaj faktycznie wina kzk gop, ze dopuszcza taki syf do
              przetargu
              - tramwaje: Tramwaje Slaskie SA byly bardzo dlugo wlasnoscia Skarbu
              Panstwa (niestety, polskiego), ktory nie chcial ich w zaden sposob
              przekazac samorzadom! W zwiazku z tym oczywistym bylo, ze nikt nie
              chcial, a nawet nie mogl! inwestowac w nieswoja wlasnosc. Nielugo
              sie to powinno zaczac zmieniac.
              - kolej: coz, ciezko zarzucac regionowi, biorac pod uwage syf w PKP
              panujacy w calym panstwie polskim. Ale przynajmniej wojewodztwo
              kupilo jako jedyne obok mazowieckiego 4 nowe pociagi elektryczne, i
              juz jest szykowany przetarg pod kolejne 10. A Bytom i podobne miasta
              to przeciez w wiekszosci imigranci, bo autochtoniczna ludnosc
              opuscila miasto Beuthen po 1945r.

Dla mnie referendum nie powinno byc nad tym do jakiego wojewodztwa
              nalezec, tylko jakie kompetencje jeszcze przekazac jaknajnizej
              samorzadom (wg mnie: jak najwieksze!).
              • Gość: pan myiagi Re: Taka piękna mapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 20:34
                I tak ssamo jak ludzie nie palaja wielka
                > sympatia do prusokow, tak raczej nie wcisniesz mi Pan, ze rzuciliby
                > sie z radoscia w ramiona Krakusow ;-D

Ciężko się nie zgodzić

> - tramwaje: Tramwaje Slaskie SA byly bardzo dlugo wlasnoscia Skarbu
                > Panstwa (niestety, polskiego), ktory nie chcial ich w zaden sposob
                > przekazac samorzadom! W zwiazku z tym oczywistym bylo, ze nikt nie
                > chcial, a nawet nie mogl! inwestowac w nieswoja wlasnosc. Nielugo
                > sie to powinno zaczac zmieniac.

To też się zgadza, ale od tego jest Związek Metropolitarny i wiem, że negocjacje
                z SP to negocjacje z pozycji przegranej, jednak samorządy reprezentujące ponad
                2mln mieszkańców powinny mieć większą siłę przebicia (w końcu po to niby Związek
                i całe zamieszanie z Silesią) Tak na marginesie (a podchodzę z dystansem do
                Krakowa) tramwaje w Krk pokazują, że jednak się da.

> - kolej: coz, ciezko zarzucac regionowi, biorac pod uwage syf w PKP
                > panujacy w calym panstwie polskim. Ale przynajmniej wojewodztwo
                > kupilo jako jedyne obok mazowieckiego 4 nowe pociagi elektryczne, i
                > juz jest szykowany przetarg pod kolejne 10.

Po raz kolejny zgadza się co do zasady jednak trzeba zwrócić uwagę na fakt (już
                poruszony wyżej) faworyzowania pkp na trasie choćby BB-Katowice gdzie pks
                wygrywał niekiedy o 40 min na odcinku 60 km.
                A nowe pociągi pięknie, ale wole stary pociąg na nowych torach niż flirta na
                obecnych torowiskach. Wiem są remonty itd., ale musiano doprowadzić do stanu
                gdzie pociąg z Katowic Gł do Ligoty jechał blisko 20 min żeby ktoś wizą się do
                roboty. Tylko proszę mi nie mówić, że na jednej z kluczowych tras
                komunikacyjnych dla regionu i samego woj. stan torowisk pozostaje poza naciskiem
                sejmiku i wojewody i lobbystów (bo w końcu mamy jakiś?)

Bytom i podobne miasta
                > to przeciez w wiekszosci imigranci, bo autochtoniczna ludnosc
                > opuscila miasto Beuthen po 1945r.

Tak tylko proszę nie wchodźmy na tak często poruszany temat kto jest stąd a kto
                z zza Buga bo patrząc na skalę problemu to raczej przestaje być istotne.
                Doprawdy niektóre dzielnice potrzebują kompleksowych programów społecznych bo
                broń Boże zasiłki się nie sprawdziły. A na marginesie na Bogucicach chyba
                pozostała ludność Śląska (w jakiejś mierze oczywiście) i powiem nie wygląda to
                ślicznie. Wiem bo mieszkam od ponad roku. a na jeszcze większym marginesie
                Wrocław czy Szczecin też zostały pozbawione autochtonicznej ludności...

> Dla mnie referendum nie powinno byc nad tym do jakiego wojewodztwa
                > nalezec, tylko jakie kompetencje jeszcze przekazac jaknajnizej
                > samorzadom (wg mnie: jak najwieksze!).

Odnośnie pierwszej części to myślę, że jednak referendum co do przynależności wo
                danego woj. powinno się odbyć (jednak dopiero w razie rozpoczęcia prac, bo
                przeprowadzanie referendum w obecnej sytuacji to tylko strata pieniędzy) powinna
                poprzedzić zakrojona na szeroką skalę regionalna debata publiczna, może ciężko
                będzie ją przeprowadzić biorąc pod uwagę wzajemne uprzedzenia, ale po solidnej
                debacie referendum byłoby chyba dobrym rozwiązaniem dającym realne wyjście z
                obecnej patowej sytuacji gdzie zwolennicy obu frakcji są święcie przekonani o
                swej racji.

Co do drugiej części - Amen

A jeszcze wracając do mapy to jednak póki nie przekona się mieszkańców woj.
                opolskiego do połączenia z resztą górnego śląska to chyba nie ma co marzyć...
                Oby jak najszybciej :) Częstochowa chyba też czeka
                • Gość: misza Re: Taka piękna mapa IP: *.bb.sky.com 02.10.08, 22:02
                  > > I tak ssamo jak ludzie nie palaja wielka
                  > > sympatia do prusokow, tak raczej nie wcisniesz mi Pan, ze
                  rzuciliby
                  > > sie z radoscia w ramiona Krakusow ;-D

> Ciężko się nie zgodzić

Dziekuje :)

> > - tramwaje: Tramwaje Slaskie SA byly bardzo dlugo wlasnoscia
                  Skarbu
                  > > Panstwa (niestety, polskiego), ktory nie chcial ich w zaden
                  sposob
                  > > przekazac samorzadom! W zwiazku z tym oczywistym bylo, ze nikt
                  nie
                  > > chcial, a nawet nie mogl! inwestowac w nieswoja wlasnosc. Nielugo
                  > > sie to powinno zaczac zmieniac.

> To też się zgadza, ale od tego jest Związek Metropolitarny i wiem,
                  że negocjacje
                  > z SP to negocjacje z pozycji przegranej, jednak samorządy >
                  reprezentujące ponad
                  > 2mln mieszkańców powinny mieć większą siłę przebicia (w końcu po
                  > to niby Związek
                  > i całe zamieszanie z Silesią) Tak na marginesie (a podchodzę z
                  > dystansem do
                  > Krakowa) tramwaje w Krk pokazują, że jednak się da.

Kwestia polega na tym, ze w sprawie TS SA Skarb Panstwa zachowywal
                  sie jak pies ogrodnika, znaczy sam nie zainwestuje, pozwoli zeby sie
                  rozpadlo, a nie odda samorzadom za darmo - mimo, ze tak wlasnie
                  zrobil we wszystkich innych miastach. Tlumaczono to zagmatwaniem
                  sieci, tym, ze wije sie ona przez kilkanascie miast. Tramwaje w
                  Krakowie pokazaly, ze sie da, w Poznaniu tez, ale juz w Warszawie
                  niebardzo. Zreszta, my tu o tramwajach mowimy gdy w Bielsku
                  tramwajow raczej przez najblizsze *dziescia/dziesci/dziesiat lat nie
                  zobaczymy - a szkoda, wielka szkoda.

> > - kolej: coz, ciezko zarzucac regionowi, biorac pod uwage syf w
                  PKP
                  > > panujacy w calym panstwie polskim. Ale przynajmniej wojewodztwo
                  > > kupilo jako jedyne obok mazowieckiego 4 nowe pociagi
                  elektryczne, i
                  > > juz jest szykowany przetarg pod kolejne 10.

> Po raz kolejny zgadza się co do zasady jednak trzeba zwrócić uwagę
                  > na fakt (już
                  > poruszony wyżej) faworyzowania pkp na trasie choćby BB-Katowice
                  > gdzie pks
                  > wygrywał niekiedy o 40 min na odcinku 60 km.

Tutaj jest odgorny zakaz konkurencji komunikacji drogowej z
                  kolejowa, co jest dla mnie calkowicie zrozumiale i normalne w kazdym
                  innym panstwie.

A nowe pociągi pięknie, ale wole stary pociąg na nowych torach niż
                  flirta na
                  obecnych torowiskach. Wiem są remonty itd., ale musiano doprowadzić
                  do stanu
                  gdzie pociąg z Katowic Gł do Ligoty jechał blisko 20 min żeby ktoś
                  wizą się do
                  roboty. Tylko proszę mi nie mówić, że na jednej z kluczowych tras
                  komunikacyjnych dla regionu i samego woj. stan torowisk pozostaje
                  poza naciskiem
                  sejmiku i wojewody i lobbystów (bo w końcu mamy jakiś?)

Niestety, pozostaje mocno poza naciskiem, PLK inwestuje jak chce,
                  kiedy chce i gzie chce :-|

[ciach]
                  -> temat rzeka, de facto niebardzo trzymajacy sie meritum, tak mnie
                  sie wydaje, ale chyba obaj mamy w tym punkcie racje.

> > Dla mnie referendum nie powinno byc nad tym do jakiego
                  wojewodztwa
                  > > nalezec, tylko jakie kompetencje jeszcze przekazac jaknajnizej
                  > > samorzadom (wg mnie: jak najwieksze!).

> Odnośnie pierwszej części to myślę, że jednak referendum co do
                  > przynależności wo
                  > danego woj. powinno się odbyć (jednak dopiero w razie rozpoczęcia
                  > prac, bo
                  > przeprowadzanie referendum w obecnej sytuacji to tylko strata
                  > pieniędzy) [ciach]

A moim zdaniem powinno sie bylo odbyc jakies 10 lat temu a teraz
                  byloby bezsensem, bo ->

> Co do drugiej części - Amen

Wlasnie dlatego. Bo nalezy naciskac na jaknajglebsza samorzadnosc,
                  nie ogladajac sie na wyzsze instancje.

PS. A mozeby tak powolac kanton zlozony z kilku okolicznych powiatow?
                  Jakas mniej lub bardziej formalna organizacja? Ale mam na mysli
                  dzialanie dla regionu, a nie kolejna rada, kolejni przewodniczacy,
                  sekretarki itd :-|

> A jeszcze wracając do mapy to jednak póki nie przekona się
                  > mieszkańców woj.
                  > opolskiego do połączenia z resztą górnego śląska to chyba nie ma
                  > co marzyć...
                  > Oby jak najszybciej :) Częstochowa chyba też czeka

Teoretycznie. bo wielu mieszkancow Opola to rowniez przyjezdni,
                  ktorzy nie identyfikuja sie - niestety - ze Slaskiem. Poza - przede
                  wszystkim - niemieckimi autochtonami.
              • Gość: Bielszczanin Re: Taka piękna mapa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 16:02
                Gość portalu: misza napisał(a):

> Nie wiem skad sie wziely Czechowice na tapecie, ale niech bedzie.
                > Tam rowniez mam korzenie. W dosyc znakomitym klanie :-) Wiec wiem
                > jak sprawa wyglada. I tak ssamo jak ludzie nie palaja wielka
                > sympatia do prusokow, tak raczej nie wcisniesz mi Pan, ze
                rzuciliby
                > sie z radoscia w ramiona Krakusow ;-D

A co tam Czechowice. Dla mnie niech sobie będa w śląskim. Zasadniczo
                sprawa tyczy się Bielska. Jeśli Bielsko przejdzie pod rządy Krakowa
                to reszta pójdzie za BB. Wątpię by Cieszyniacy robili jakies
                problemy gdyby faktycznie nazwać woj. Małoplska Śląsk Cieszyński.

> Nie przesadzajmy, jest wiele inwestycji, rowniez w okolicach
                Bielska.

Taaak, wiele, że młodzi tylko stąd uciekają lub szukają pracy poza
                BB.

> Komunikacyjnie woj slaskie rozwija sie niezle, a co do komunikacji
                > publicznej, to:
                > - autobusy: tutaj faktycznie wina kzk gop, ze dopuszcza taki syf
                do
                > przetargu
                > - tramwaje: Tramwaje Slaskie SA byly bardzo dlugo wlasnoscia
                Skarbu
                > Panstwa (niestety, polskiego), ktory nie chcial ich w zaden sposob
                > przekazac samorzadom! W zwiazku z tym oczywistym bylo, ze nikt nie
                > chcial, a nawet nie mogl! inwestowac w nieswoja wlasnosc. Nielugo
                > sie to powinno zaczac zmieniac.

Co mnie obchodzi KZK GOP! Mowimy o podbeskidziu a nie Silesi. Jakos
                w innych miastach udało się stworzyć komunikacje na poziomie
                europejskim. Byłes ostatnio w Krakowie? Pociąg w ramach kolejki
                aglomeracyjnej, autobus MZK i tramwaj w jednym bilecie. Super wygoda.

> - kolej: coz, ciezko zarzucac regionowi, biorac pod uwage syf w
                PKP
                > panujacy w calym panstwie polskim. Ale przynajmniej wojewodztwo
                > kupilo jako jedyne obok mazowieckiego 4 nowe pociagi elektryczne,
                i
                > juz jest szykowany przetarg pod kolejne 10. A Bytom i podobne
                miasta
                > to przeciez w wiekszosci imigranci, bo autochtoniczna ludnosc
                > opuscila miasto Beuthen po 1945r.

Znów to samo pie...nie. Przepraszam, ale ile czytam to forum to
                Ślązacy zarzucaja wszystko Państwu, Warszawie, gorolom, czy
                Krakowowi, który ich okrada. Dość. Jeżdzę po Polsce i widzę jak
                jest. Między Wrocławiem a Krakowem pojawia się kolejowa dziura w
                postaci woj. śląskiego. Nikt nie wymaga, by wszystkie trasy były
                wyremontowane, ale chociaż te międzynarodowe i do wiekszych miast.
                Trochę jeżdzę do Katowic i widzę, że jest z roku na rok gorzej.
                Podobno remonty niewiele przyniosły pozytywnych zmian.

>
                > Dla mnie referendum nie powinno byc nad tym do jakiego wojewodztwa
                > nalezec, tylko jakie kompetencje jeszcze przekazac jaknajnizej
                > samorzadom (wg mnie: jak najwieksze!).

Ja osobiscie wole więcej kompetencji w Bielsku w ramach woj.
                krakowskiego, czy małopolsko-cieszyńskiego.

• Gość: misza Re: Taka piękna mapa IP: *.bb.sky.com 02.10.08, 21:31
                  > A co tam Czechowice. Dla mnie niech sobie będa w śląskim.
                  Zasadniczo
                  > sprawa tyczy się Bielska.

Niby tak, jednak CzDz to juz praktycznie przedmiescia Bielska.

> Jeśli Bielsko przejdzie pod rządy Krakowa
                  > to reszta pójdzie za BB. Wątpię by Cieszyniacy robili jakies
                  > problemy gdyby faktycznie nazwać woj. Małoplska Śląsk Cieszyński.

Ale ja watpie, by Krakusi zgodzili sie na takie ustepstwa.

> Taaak, wiele, że młodzi tylko stąd uciekają lub szukają pracy poza
                  > BB.

W stosunku do innych regionow jest ich znacznie mniej.

> Co mnie obchodzi KZK GOP! Mowimy o podbeskidziu a nie Silesi.

Po pierwsze, padl zarzut, padla odpowiedz.
                  Po drugie, nie mowimy o "Podbeskidziu" tylko jesli juz o Bielsku i
                  jego peryferiach - w tym kontekscie.

> Jakos
                  > w innych miastach udało się stworzyć komunikacje na poziomie
                  > europejskim. Byłes ostatnio w Krakowie? Pociąg w ramach kolejki
                  > aglomeracyjnej, autobus MZK i tramwaj w jednym bilecie. Super
                  wygoda.

Ciekawe. Za to w KZK GOP od groma przewoznikow, i rowniez wspolny
                  bilet. A GOP i ROW rowniez ma swoje strefy kolei aglomeracyjnej,
                  taniocha, taniej niz autobusem.

> Znów to samo pie...nie. Przepraszam, ale ile czytam to forum to
                  > Ślązacy zarzucaja wszystko Państwu, Warszawie, gorolom, czy
                  > Krakowowi, który ich okrada. Dość. Jeżdzę po Polsce i widzę jak
                  > jest. Między Wrocławiem a Krakowem pojawia się kolejowa dziura w
                  > postaci woj. śląskiego. Nikt nie wymaga, by wszystkie trasy były
                  > wyremontowane, ale chociaż te międzynarodowe i do wiekszych miast.
                  > Trochę jeżdzę do Katowic i widzę, że jest z roku na rok gorzej.
                  > Podobno remonty niewiele przyniosły pozytywnych zmian.

Stary, przeginasz. Kolej jakby nie bylo, a juz szczegonie jej
                  infrastruktura, wogole nie nalezy do samorzadow. Tylko i wylacznie
                  od decyzji w PLK zalezy jakie linie beda w jakim stanie utrzymane.
                  Tak przy okazji, kiedy ostatnio jechales z Andrychowa do Krakowa?
                  Albo z Zakopanego do Krakowa? To dopiero czarna dziura kolejowa!

> > Dla mnie referendum nie powinno byc nad tym do jakiego
                  wojewodztwa
                  > > nalezec, tylko jakie kompetencje jeszcze przekazac jaknajnizej
                  > > samorzadom (wg mnie: jak najwieksze!).
                  >
                  > Ja osobiscie wole więcej kompetencji w Bielsku w ramach woj.
                  > krakowskiego, czy małopolsko-cieszyńskiego.

A mozesz mi wskazac, jaka to bedzie roznica (poza uwieraniem Cie w
                  tylek, ze masz nazwe "slaskie" a nie "malopolskie") zakladajac tak
                  samo daleko posuniete kompetencje?
                  • Gość: Przemek Re: Taka piękna mapa IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.10.08, 00:14
                    > A mozesz mi wskazac, jaka to bedzie roznica (poza uwieraniem Cie w
                    > tylek, ze masz nazwe "slaskie" a nie "malopolskie") zakladajac tak
                    > samo daleko posuniete kompetencje?

Będzie miał do Urzędu Wojewódzkiego 2h drogi, zamiast 1h jak teraz, taki wypas ;)
    • Gość: aliveinchains BB zawidoło się na śląskim.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 09:10
      Temat pkp wraca, ale sam go zacząłem…
      Otóż, przestańcie wmawiać, że za stan śląskiej kolei odpowiada ktoś
      w Warszawie. Przecież istnieją oddziały regionalne, które za wiele
      spraw są odpowiedzialne. Bo czy urzędas w Wa-wie jest
      odpowiedzialny, za to że w województwie śląskim remont na który jest
      kasa jest prowadzony niefachowo? Technologia budowy nowego toru
      pozwalałaby na prędkość 100 km/h. Dlaczego będzie max 70 km/h? Jak
      to jest, że woj. małopolskie z podkarpackim i dolnośląskie z
      opolskim potrafią kompleksowo zadbać o najważniejszą linie Przemyśl-
      Legnica, a u nas międzynarodowa trasa do Czech i Słowacji jest w
      fatalnym stanie, tak samo jak śląski odcinek Przemyśl-Legnica? Czy
      urzędas w Wa-wie jest odpowiedzialny za częstotliwość odjazdów
      pociągów? Różnica między krakowskim biletem aglomeracyjnym a śląskim
      jest taka, że na kolej i kzk GOP w śląskim musisz mieć dwa osobne
      bilety (sam bilet aglomeracyjny w ślaskim to na razie 3 miesięczny
      eksperyment). W aglomeracji krakowskiej pociągi jeżdżą co kwadrans o
      ile nie częściej, w godzinach szczytu z Katowic do Gliwic bywa że co
      40 min… nie wspomnę o jakości taboru MZK w Krakowie.
      Linia pkp Gliwice-Bytom zostanie prawdopodobnie zamknięta, gdyż
      przynosi kolosalne straty…

Zarzut, że do Zakopanego czy Andrychowa pociąg jeździ wolno,
      skontruje tym, że do tych miejscowości nie jeździ się pociągiem lecz
      bardzo licznymi autobusami. Marszałek Małopolski nie utrzymuje w
      przeciwieństwie do ślaskiego na siłę PKP – wprowadza się konkurencję
      i to jest normalne. Nie widze powodów by bielszczanie tylko jeździli
      do Katowic 1,5 h pociągiem (pod warunkiem, że się nie opóźni)…jak
      się PKP nie weźmie do roboty, niech straci klientów na rzecz
      szybszej i wygodniejszej komunikacji PKS.
      Półtorej godziny to jedzie pociąg z Krakowa do Dębicy, Łodzi do
      Warszawy, z Krakowa do Nowgo Targu (PKS), z Wrocławia do Kłodzka. Ze
      stolicy Górnego Śląska (Opola) do Wrocławia zajedzie się pośpiechem
      w 1h! Tylko, że są to odległości znacznie większę niż 55 km!
      Praktycznie dwukrotnie większe…ileż można tolerować taki stan
      rzeczy? Pasażerowie z BB tracą już cierpliwość..

Jeszcze większą głupota było dzielenie dawnych tras kolejowych
      monarchii A-W na śląską i małopolską DOKP. Przez to jazda do Krakowa
      z BB wydłużyła się o 1h (z 1h i 30 min w latach 90tych)…gdyby
      przynależność do krakowskiego poprawiłaby stan infrastruktury na
      linii BB-Kraków oraz budowę BDI (Kraków lobuje o wpisanie projektu
      do TEN-T) jestem za…wierzyłem w dobre stosunki GOP-Podbeskidzie, a
      widzę, że Katowice nie są tym zainteresowane…w zasadzie jak już
      powiedziałem, patrząc na komunikację i powiązania społeczno
      gospodarcze granica na Wiśle dalej istnieje…inna sprawa, Katowice to
      miasto które od dekady drepta w miejscu, nie potrafi być kołem
      zamachowym województwa. Wolę by takim dla BB był Kraków.

Jeśli Cieszyn nie chce być w krakowskim (bo tak bym nazwał
      poszerzone małopolskie) niech sobie zostanie w śląskim…więcej
      stracić nie może…będzie za to chełpił się tożsamością, mmm,
      górnośląską…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka