Dodaj do ulubionych

prywatny żłobek

10.04.09, 21:46
Witam wszystkie obecne i przyszłe Mamy z BB. Mam pomysł na otwarcie prywatnego
żłobka, miejsca, w którym zapracowane mamy będą chciały zostawiac swoje
szkrabusie na kilka godzin. Pomysł mam, przygotowanie zawodowe mam, ale mam
też dylemat: czy taki prywatny żłobek przyjmie się w Bielsku?? Bardzo prosze o
opinie, uwagi, słowa zachęty, a jesli trzeba to również krytyki :)

A tak na marginesie to jestem mamą 15-miesięcznej dziewczynki, z którą siedzę
na wychowawczym, bo za nic w świecie nie oddałabym jej do Żłobka państwowego.
To już wolę założyc swój!!
Obserwuj wątek
    • egac Re: prywatny żłobek 14.04.09, 15:37
      jest juz coś takiego www.przytulanka.com.pl/
      • kasiale73 Re: prywatny żłobek 14.04.09, 21:21
        tak, jest coś takiego, ale ceny powalają, przynajmniej mnie. konkurencja się przyda na pewno:)
        • egac Re: prywatny żłobek 15.04.09, 09:28
          Przy karnetach ceny są bardzo wysokie, nie opłacałoby mi się dziecka zostawiać,
          żeby pójść do pracy, bo byłabym stratna ;)Przy miesięcznym abonamencie 6,3zł to
          chyba tyle co opiekunka.
          • kasiale73 Re: prywatny żłobek 15.04.09, 16:57
            ale jak się pracuje po 12 godz. w systemie zmianowym bez karnetu jako dodatku nie ma szans. dlatego ja ciągle jeszcze nie wracam do pracy...
    • sagittarius_84 Re: prywatny żłobek 16.04.09, 10:40
      Ktoś Cię już uprzedził --> patrz Klub Maluszka Dobra Wróżka
      To bedzie nic innego jak prywatny żłobek, działajacy na zasadach jak
      Przytulanka, czyli dzienna opieka nad dzieckiem od 5 mca.

Także troszkę się spóźniałaś.
      • egac Re: prywatny żłobek 16.04.09, 13:06
        Moim zdaniem wcale się nie spóźniłaś. Dzieci jest dużo, potrzeba jest, żłobków
        mało. Każdy szuka najbliżej msca zamieszkania. Konkurencja się przyda, bo rodzi
        zdrowe ceny ;) Tylko nie można działać "na pałę", trzeba zrobić badanie rynku,
        przygotować się do działania profesjonalnie, poznać atuty i słabe strony
        konkurencji, wybrać dobre miejsce, zastanowić się nad porządnym pakietem usług
        itp. Powodzenia :)
        • magdulichaa Re: prywatny żłobek 16.04.09, 13:09
          jak najbardziej popieram!
          prywatne żłobki podobnie jak przedszkola są bardzo, ale to bardzo potrzebne a i
          konkurencja się przyda jak najbardziej!
          • cosala Re: prywatny żłobek 17.04.09, 20:01
            Dzięki za odpowiedzi i słowa zachęty. Zaczynam badanie rynku :) i szukam
            przyszłych współpracowników. Mam również pomysł jak przy okazji wesprzec
            zatrudnienie mam, które chciałyby pracowac i byc ze swoim dzieckiem. Czyli
            planuję zatrudnienie mam z dziecmi.
            Wymagania: wykształcenie pedagogiczne, pielęgniarskie lub pokrewne.
            Doświadczenie w obyciu z małymi dziecmi lub predyspozycje. Mile widziany jęz.
            włoski. Zainteresowane i zainteresowanych prosze o kontakt: 695-495-983

Odnośnie Dobrej Wróżki, to niewiadomo czy pokona istniejącą od ponad roku
            Najlepszą Nianię przy Czterech Porach Roku. Ale powodzenia życzę :) I jeszcze
            jedno 5 dzieci na jedną opiekunkę?? dla mnie za dużo. Ilośc nie idzie w parze z
            jakością...
            • sagittarius_84 Re: prywatny żłobek 17.04.09, 21:49
              Jaką masz na myśli "Najlepszą Nianię przy Czterech Porach Roku" ??

Cieszę się że tyle inicjatyw powstaje, będę miała gdzie oddać dziecko za pół
              roku :))
              • cosala Re: prywatny żłobek 17.04.09, 23:59
                Powstał Klub Maluszka Najlepsza Niania na ul. płk Łyska.
                Wiem, że istnieje, bo mieszkam w okolicy
                Za pół roku to polecam swoje usługi :)
                • kamymama Re: prywatny żłobek 18.04.09, 08:47
                  Widzę, że konkurencja mi rośnie:) Ja jestem w trakcie otwierania
                  żłobka.
                  • cosala Re: prywatny żłobek 18.04.09, 21:24
                    A w jakiej okolicy otwierasz?? Ostatnio wszyscy umiejscowiają się w Kamienicy:
                    Dobra Wróżka, Najlepsza Niania, Chata Skrzata, Smyk i Tęczowy Ogródek. Chyba się
                    wyniosę na peryferie ;)
                    Zdrowa konkurencja, to bardziej zadowoleni klienci, bo jakośc usług rośnie :)

pozdrawiam konkurentów i przyszłych klientów
                    • sagittarius_84 Re: prywatny żłobek 19.04.09, 10:32
                      Jeszcze w Kamiennicy będzie Mały Europejczyk

www.malyeuropejczyk.pl
                      • kamymama Re: prywatny żłobek 19.04.09, 16:33
                        Kamienica, Stare Bielsko i Cygański Las to najlepsze miejsca. Łatwo
                        tam dojechać z każdej strony miasta, jest tam wmiarę cicho i
                        spokojnie.
                        A gdzie otwieram to na razie tajemnica zawodowa;) Nie chcę pisać
                        dopóki nie będzie zapięte na ostatni guzik. Jak wszystko będzie
                        gotowe to dam znać gdzie co i jak:)

Życzę powodzenia i nie zrażania się (wymogi są ogromne).
                        • yrenka84 prywatny żłobek-do kamymama 19.04.09, 18:28
                          Jeśli mogę spytać, jak znalazła Pani odpowiednie lokum? Agencja nieruchomości,
                          zgm, czy może w inny sposób?
                      • cosala Re: prywatny żłobek 19.04.09, 21:10
                        A gdzie mają chodzic dzieci z Hałcnowa, Lipnika, Złotych Łanów? A może tam nie
                        ma małych dzidziusiów??????
                        Mamusie tamtych okolic co o tym myślicie??

Ja też nie powiem, gdzie będzie moja placówka :) ale proponuję założyc
                        dyrektorsko - właścicielską grupę wsparcia. Często na współpracy placówek można
                        dobrze wyjsc :) Oczywiście jak już wszystkie placówki zrobią nabór ;)
                        • kamymama Re: prywatny żłobek 20.04.09, 09:23
                          Yrenka w pierwszej kolejności idź do Sanepidu i dowiedz się o wymogi
                          budownictwa. Potem Straż Pożarna. Bez nich wogóle nie ruszysz sprawy.

"proponuję założyc dyrektorsko - właścicielską grupę wsparcia.
                          Często na współpracy placówek można dobrze wyjsc :) Oczywiście jak
                          już wszystkie placówki zrobią nabór ;)"
                          - jasne, w grupie siła;)

"A gdzie mają chodzic dzieci z Hałcnowa, Lipnika, Złotych Łanów? A
                          może tam nie ma małych dzidziusiów?????? Mamusie tamtych okolic co o
                          tym myślicie??
                          - centrum miasta zawsze jest najbardziej obleganym rejonem. Ja
                          mieszkam w Jaworzu, a dziecko do przedszkola wożę do ścisłego
                          centrum. I nie żałuję, bo przedszkole jest naprawdę super. Wiadomo,
                          że im bliżej miejsca zamieszkania tym lepiej ale w tym momencie nie
                          dogodzi się wszystkim zainteresowanym, niestety.

• yrenka84 prywatny żłobek-do kamymama 20.04.09, 09:30

> Yrenka w pierwszej kolejności idź do Sanepidu i dowiedz się o wymogi
                            > budownictwa. Potem Straż Pożarna. Bez nich wogóle nie ruszysz sprawy.

Te wymogi już znam, zaczęłam od przepisów, wumogów i stąd właśnie moje pytanie a
                            propos lokum... Szkoda tylko że nie otrzymałam odpowiedzi ;)
                            Pozdrawiam!
                            • kamymama Re: prywatny żłobek-do kamymama 20.04.09, 09:52
                              Szukałam przez b.nieruchomości, Jarmark, Allegro, komunikaty.pl i
                              inne strony internetowe. Wszędzie gdzie się dało. Popytaj też
                              deweloperów za ile by Ci wystawili gotowy budynek.
                              • yrenka84 Re: prywatny żłobek-do kamymama 20.04.09, 10:19
                                Na wystawienie mnie nie stać, ale poszukam jak mi doradziłaś. Dzięki za informację.
                                • cosala szkolenie dla zakładających przedszkola 20.04.09, 21:27
                                  Na platformie CODN można się zapisac na bezpłatne szkolenie nt. zakładania
                                  zespołów i pktów przedszkolnych.
                                  e-learning.codn.edu.pl/
                                  • cosala pytanie do kamymama i yrenka84 20.04.09, 21:36
                                    Zakładacie taki prawdziwy żłobek w/g przepisów Ministra Zdrowia czy raczej
                                    dzienną opiekę nad dziecmi?
                                    Ja szukałam chodząc z córką na spacery i pukając po domach jak mi się dom
                                    spodobał :) no i agencje nieruchomości.
                                    I jeszcze jedno, jak planujecie rozwiązac problem gotowania/jedzenia?
                                    • yrenka84 Re: pytanie do kamymama i yrenka84 21.04.09, 08:35
                                      Super stronka e-learning.codn.edu.pl/ dzięki!
                                      Przedszkole niepubliczne czyli żadna dzienna opieka, jeśli chodzi o żywienie
                                      dzieci to catering.
                                      • kamymama Re: pytanie do kamymama i yrenka84 21.04.09, 11:12
                                        Będę NZOZem należącym pod Wydział Zdrowia UM. Wykwalifikowane
                                        pielęgniarki z przeszkoleniem z zakresu reanimacji dziecięcej.
                                        To będzie prywatny żłobek z wymogami w.zdrowia. I nie żaden wielki
                                        mochoł na 50 dzieci, bo to dla mnie oddział pediatryczny, tylko mały
                                        kameralny domowy żłobek na maks 20 dzieci. I nie 1 pani do 5 dzieci,
                                        bo w życiu by sobie nie poradziła!
                                        Jedzenie w zależności co preferują rodzice. Wyjdzie w praniu.
                                      • kamymama Re: pytanie do kamymama i yrenka84 21.04.09, 11:14
                                        Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to piszcie na gg 5824637
                                        • cosala Re: pytanie do kamymama i yrenka84 21.04.09, 15:03
                                          Widzę, ze nie będziemy dla siebie konkurencją :) ja podążam drogą dziennej
                                          opieki nad dziecmi. Kamymama zauważyłam, ze jesteś chustową mamą. Ja byłam na
                                          dwóch spotkaniach w Elfiku. Możliwe, że się znamy :)
                                          pozdrawiam
                                          • kamymama Re: pytanie do kamymama i yrenka84 22.04.09, 09:12
                                            Cosala wczoraj byłam pierwszy raz. Żałuję bardzo, że nie znałam
                                            chust przy pierwszym dziecku. Dziewczyny nauczyły mnie wiązać 2X,
                                            dzisiaj się zamotam i idę na spacer:)
                                            Jeśli masz ochotę to możemy się spotkać i pogadać o żłobkach:)
    • verka77 I ŻEBY CENY BYŁY PRZYSTĘPNE :)) 22.04.09, 09:16
      • cosala Re: I ŻEBY CENY BYŁY PRZYSTĘPNE :)) 22.04.09, 21:30
        Zapewniam, że u mnie będą :)
    • cosala DO KAMYMAMA!!!!!!!!!!!!! 22.04.09, 21:29
      Chętnie wybiorę się na spacer, ale jak widzisz ja siadam do kompa wieczorem :),
      więc dzisiaj przegapiłam. GG nie posiadam. Najszybciej kontakt tel. 695-495-983.
      Pozdrawiam
    • zozefin Re: prywatny żłobek 02.06.09, 15:11
      Gratuluje Panią zapału i z całego serca życze powodzenia, doskonale
      wiem ile wyzwań stoi przed kobietami i matkami, które w oparciu o
      swoje doświadczenia chcą otworzyć "żłobek" - wiem bo sama prowadze
      prywatną placówkę tego typu i też uważam, że konkurencja to dobra
      rzecz, choć jeszcze wiele Waszych pomysłów i oczekiwań zweryfikują
      realia gospodarczo-ekonomiczne oraz codzienna praca z dzieśmi
      (napewno wspaniała)i ich rodzicami. Ja niestety z uwagi na stan
      zdrowia nie będe mogła prowadzić mojego "żłobka" i zapewne "oddam"
      go w dobre ręce bo to placówka, która działa już od jakiegoś
      czasu . Jeszcze raz życze powodzenia i wytrwałości, bo ta się