arnold7 20.12.03, 14:05 w aspekcie historyczno-przestrzennym: www.gornyslask.pl/szuflada/historia.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arcykr Re: Pojęcie Górnego Śląska 21.12.03, 09:54 A musisz w kółko o tym samym? Napisz coś np. na moim forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15379 Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 21.12.03, 10:41 arnold7 napisał: > w aspekcie historyczno-przestrzennym: > > www.gornyslask.pl/szuflada/historia.htm dzięki za ten link, nie wszystkie fakty mi były znane, ale z tego tekstu wynika, że cały czas utrzymywała się odrębność i niezależność śląska-księstwa cieszyńskiego od górnego śląska, utwierdzona przez granicę pomiędzy prusami a austrią i zniesiona dopiero w 1918 przez waszego wroga - państwo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 21.12.03, 11:45 RAcja. Nadal nie wszystkie fakty są Ci znane. Mimo wałkowania tego tematu w kółko. Jesteś zaimpregnowany na wiedzę z tego zakresu? Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 22.12.03, 08:45 slezan napisał: > RAcja. Nadal nie wszystkie fakty są Ci znane. Mimo wałkowania tego tematu w > kółko. Jesteś zaimpregnowany na wiedzę z tego zakresu? ja po prostu zwracam uwagę na pewne fakty, więc napisz w czym się mylę ?? jesteś pewien, że wiesz wszystko na temat historii sląska ?? ja przynajmniej potrafię sie przyznać, że nie znałem wszystkich faktów, co nie znaczy wcale, że większość z nich była mi nieznana Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 22.12.03, 19:16 Więc powtórzę - księstwo cieszyńskie nie było odrębne od Górnego Śląska - stnowiło jego integralną część. KAsztelni cieszyńska należąła do ziem Mieszka Plątonogiego i w chodzila w skład księstwa opolsko-raciborskiego. Popodiale tego księstwa Cieszyn stał się osobną stolica książęcą. Jednak nie przestał być miastem gónośląskim. Książęta cieszyńscy obsyłali górnośląskie zgromadzenia stanowe (podobnie jak książęta opawscy). Po podziale w XVIII w. Habsburgowie tytułowali się wciąż książętami Górnego i Dolnego Śląska, a nie Śląska Opawskiego czy Cieszyńskiego. Można zatem rzecz ująć co najwyżej tak - po roku 1742 na plan pierwszy wysunął się z czasem odział Śląska na austriacki i pruski, odsuwając na drugi plan, choć nie zastępując, podział na Śląsk Dolny i Górny. PS. Jestem pewin, że nie wiem wszystkiego na temat historii Śląska, ale o wspomnianych podziałach przeczytałem dosyć sporo - m.in. pod wpływem dyskusji na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Rzecz w tym, że teraz jest rok 2003, a nie 1740 22.12.03, 20:33 I nie znam ani jednego Cieszyniaka, który by powiedział o sobie, że jest Górnoślązakiem, ani jednego. Piszę to jako Cieszyniak z dziada pradziada. I jak Cieszyniak mówi gwarą, to dodaje, że mówi po cieszyńsku,a nie po śląsku. I mówi, że jest Cieszyniakiem, ewentualnie Slązakiem CIeszyńskim, a nie Ślązakiem. I za Zebrzydowicami i Strumieniem mieszkają hanysy. I to też każdy Cieszyniak mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Rzecz w tym, że teraz jest rok 2003, a nie 17 22.12.03, 20:52 I jak zwykle bebok wypowiada się w imieniu "każdego". Najsmieszniejsze jest to, że nieustannie zarzuca innym, że to oni uzurpują sobie prawo do reprezentowaia cudzych opinii . Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Rzecz w tym, że teraz jest rok 2003, a nie 17 22.12.03, 21:24 slezan napisał: > I jak zwykle bebok wypowiada się w imieniu "każdego". Najsmieszniejsze jest to, > > że nieustannie zarzuca innym, że to oni uzurpują sobie prawo do reprezentowaia > cudzych opinii . przynajmniej mieszka w cieszynie, a ty nie, choć sam się chętnie wypowiadasz za cieszyn Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Proszę o dowód 22.12.03, 21:45 JA przedstawiłem komentarz do konkretnej wypowiedzi. Jeżeli chcesz uchodzić za poważnego czowieka powinienes udokumentowac swoją tezę (nie mówię o miejscu zamieszkania beboka, bo to niewiele mnie obchodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Z faktami nie wygrasz 22.12.03, 21:46 Zapomniałem dodać, że RAŚ nie zdobył nawet 1 procenta głosów na Śląsku Cieszyńskim, a narodowość śląską prawie nikt nie zadeklarował. Każdy może te fakty sprawdzić. I ty dobrze o tym wiesz, że mam rację. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Z faktami nie wygrasz 22.12.03, 21:58 Na Śląsku Cieszyńskim z tego co pamiętam narodowość śląską zadeklarowało ponad tysiąc osób. A faktów się nie zmieni, natomiast wybory są co cztery lata. Jak mawiają ci, których tak nienawidzisz - "nach dem Spiel ist vor dem Spiel". Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Z tego co wiem ? 22.12.03, 22:08 Bo ja podaję dane co do narodowości śląskiej z danych Głównego Urzędu Statystycznego, które zamieścił "Najwyższy Czas". A tam jasno zaznaczono na Śląsku Cieszyńskim w gminach jasny kolor z legendą , że oznacza on, iż narodowość sląską podało od 0 do 3 %. Wiem też, że w czasie ostatnich wyborów samorządowych w mojej komisji NIKT na was nie głosował, ZERO procent głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Wpadka! 22.12.03, 22:12 Śląsk Cieszyński położny jest w dwóch państwach, n'est-ce pas? A "Najwyższy Czas", jeżeli chodzi o numer sprzed paru miesięcy, publikował wyniki wyborów samorządowych, a nie wyniki spisu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Twoja wpadka 22.12.03, 22:18 Ten numer "Najwyższego Czasu" był właśnie o spisie powszechnym. Dyskusja była o polskiej części Śląska Cieszyńskiego i polskim spisie. Narodowość śląska na Zaolziu ? Faktycznie ją tam podało przeszło 1000 osób na przeszło 200 000 mieszkańców, To mniej niż 1 procent ! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Słyszałeś o zdaniach warunkowych? 22.12.03, 22:23 Podany przeze mnie fakt się zgadza - ponad tysiąc śląskich deklaracji na Śląsku Cieszyńskim. Natomiast wypowiadając się na temat "NC" użyłem koniunktiwu, czego nie zrozumiałeś. Jakos mnie to nie dziwi. W języku kaprali brak miejsca na takie subtelności jak zdania warunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan ... 22.12.03, 22:28 Swoją drogą użycie określenia "prawie nikt" w odniesieniu do ponad tysiąca ludzi rzuca światło na Twój stosunek do jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 22.12.03, 21:18 slezan napisał: > Więc powtórzę - księstwo cieszyńskie nie było odrębne od Górnego Śląska - > stnowiło jego integralną część. KAsztelni cieszyńska należąła do ziem Mieszka > Plątonogiego i w chodzila w skład księstwa opolsko-raciborskiego. Popodiale > tego księstwa Cieszyn stał się osobną stolica książęcą. Jednak nie przestał być > > miastem gónośląskim. ale było to odrębne księstwo, niezależne od księcia opolskiego Książęta cieszyńscy obsyłali górnośląskie zgromadzenia > stanowe (podobnie jak książęta opawscy). Po podziale w XVIII w. Habsburgowie > tytułowali się wciąż książętami Górnego i Dolnego Śląska, a nie Śląska > Opawskiego czy Cieszyńskiego. król zygmunt III też tytułował się królem szwecji i co mu to dawało ?? liczy się stan faktyczny, a nie niespełnione marzenia władców a stan faktyczny to niezależny rozwój śląska austriackiego do pruskiego i silniejsze związki śląska austriackiego z monarchią, przede wszystkim z morawami, niż z resztą śląska Można zatem rzecz ująć co najwyżej tak - po roku > 1742 na plan pierwszy wysunął się z czasem odział Śląska na austriacki i > pruski, odsuwając na drugi plan, choć nie zastępując, podział na Śląsk Dolny i > Górny. to co powtarzam zawsze, po 1742 r. nastąpił też okres kształtowania się świadomości narodowych, i formowania się lokalnych wspólnot, poczuwających związki z daną ziemią > PS. Jestem pewin, że nie wiem wszystkiego na temat historii Śląska, ale o > wspomnianych podziałach przeczytałem dosyć sporo - m.in. pod wpływem dyskusji > na forum. nie przeczę, ale wywlekasz fakty wygodne dla twojej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 22.12.03, 21:54 I co z tego, że było to od końca XIII w. odrębne od oposlkiego księstwo. Odrębne stało się też księstwo raciborskie, wolne państwa bytomskie i pszczyńskie itd. Nie zmieniło sie natomiast położenie względem Odry i Wrocławia, a geneza rozóżnienia na Śląsk Dolny i Górny wzięla się właśnie stąd. Dlatego powtarzam - można twierdzić, że podział Śląska na Dolny i Górny nie ma już takiego znaczenia jaki kiedyś wobec wtórengo podziału na Śląsk pruski i austriacki- to teza pod dysksuję. Natomiast stwierdzać, że cieszyńskie to już nie Śląsk Górny jest błędem. Co do tytulatury - porównanie zupełnie chybione. W wtytulaturze HAbsburgów pojęcia Śląska Dolnego i Górnego nie pojawiły się obok pojęć Śląska Opawskiego i Cieszyńskiego - tych dwóch w ogóle tam nie było. Habsburgowie mieli wciąż fragment Śl. Dolnego (południowa część księstwa biskupów wrocławskich) i sporą część Górnego z Opawą, Karniowem, Cieszynem. PS. A co z Boguminem? Niejest to Śląsk pruski, ale nie jest też cieszyński, bo Bogumin należał do księstwa raciborskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 25.12.03, 12:28 slezan napisał: > I co z tego, że było to od końca XIII w. odrębne od oposlkiego księstwo. > Odrębne stało się też księstwo raciborskie, wolne państwa bytomskie i > pszczyńskie itd. ale, przeciwnie do ks.cieszyńskiego, stopniowo traciły one tę odrębność Nie zmieniło sie natomiast położenie względem Odry i > Wrocławia, a geneza rozóżnienia na Śląsk Dolny i Górny wzięla się właśnie stąd. wiele jest nazw, które odeszło od swej "genezy" > Dlatego powtarzam - można twierdzić, że podział Śląska na Dolny i Górny nie ma > już takiego znaczenia jaki kiedyś wobec wtórengo podziału na Śląsk pruski i > austriacki- to teza pod dysksuję. Natomiast stwierdzać, że cieszyńskie to już > nie Śląsk Górny jest błędem. spróbujmy na to spojrzeć inaczej - nie można dokonać podziału śląska tylko na górny i dolny, ponieważ nie odzwierciedla on całości dzisiejszego zróżnicowania śląska zgoda, faktycznie śląsk cieszyński to jest górny śląsk, z powodów historycznych, ale jest to wciąż szerokie i ogólne pojęcie, jest to odrębny region od reszty, przede wszsytkim śląsk cieszyński, a nie górny > Co do tytulatury - porównanie zupełnie chybione. W wtytulaturze HAbsburgów > pojęcia Śląska Dolnego i Górnego nie pojawiły się obok pojęć Śląska Opawskiego > i Cieszyńskiego - tych dwóch w ogóle tam nie było. Habsburgowie mieli wciąż > fragment Śl. Dolnego (południowa część księstwa biskupów wrocławskich) i sporą > część Górnego z Opawą, Karniowem, Cieszynem. łatwiej było podbić śląsk niż odebrać tytuł habsburgom, nowoczesny król prus miał to gdzieś, w przeciwieństwie to pocieszających się w ten sposób sentymentalnych habsburgów > PS. A co z Boguminem? Niejest to Śląsk pruski, ale nie jest też cieszyński, bo > Bogumin należał do księstwa raciborskiego. zostawmy ten problem do rozsztrzygnięcia Czechom, tam i tak od dawna wszystko się nazywa (Severo)Morava a Slezko, to mniej więcej brzmi jak Małopolska i Śląsk Cieszyński (był projekt takiego województwa) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 20:25 Co do jednego mogę się zgodzić - podział na Śłąsk Cieszyński i resztę Śląska dla mieszkańców tego pierwszego wysuwa się zdecydowanie przed podział Śląska na Górny i Dolny. Nikt nie twierdzi tu jednak, że Górny Śląsk nie jest różnorordny - wręcz przeciwnie, podkreśla się wartość owej róznorodności. Nie zgadzam się co do tego, że wymienione przeze mnie jednostki stopniowo traciły swoją odrębność w przeciwienstwie do ks. cieszyńskiego. Do wojen śląskich proces przebiegał odwrotnie - wydzielanie nowych księstw i państw stanowych (np. bielskie, frydeckie, frysztackie). Dopiero po podziale Śląska tendncja ta została odwrócona - ale w obu jego częściach - cieszyńskie powiązano sciśle z opawskim i częscią nyskiego, a opolskie z raciborskim częścią karniowskiego, opawskiego, nyskiego i państwami stanowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 21:42 slezan napisał: > Co do jednego mogę się zgodzić - podział na Śłąsk Cieszyński i resztę Śląska > dla mieszkańców tego pierwszego wysuwa się zdecydowanie przed podział Śląska na > Górny i Dolny. Nikt nie twierdzi tu jednak, że Górny Śląsk nie jest > różnorordny - wręcz przeciwnie, podkreśla się wartość owej róznorodności. i oto mi chodzi, podobnie może być dziś ze śląskiem opolskim, dlatego moim zdaniem śląsk dzieli się dziś na 4 regiony, 1 dolnośląski i 3 górnośląskie, które niekoniecznie muszą chcieć razem podążać ale rodzi mi się pytanie na marginesie, co ze śląskiem czeskim w takim razie ?? dlaczego akcetpujecie odmienność tego obszaru i nie kreślicie wizji autonomii włącznie z tą ziemią, natomiast dążycie do oddzielenia Bielska od Białej ?? > Nie zgadzam się co do tego, że wymienione przeze mnie jednostki stopniowo > traciły swoją odrębność w przeciwienstwie do ks. cieszyńskiego. Do wojen > śląskich proces przebiegał odwrotnie - wydzielanie nowych księstw i państw > stanowych (np. bielskie, frydeckie, frysztackie). Dopiero po podziale Śląska > tendncja ta została odwrócona - ale w obu jego częściach - cieszyńskie > powiązano sciśle z opawskim i częscią nyskiego, a opolskie z raciborskim > częścią karniowskiego, opawskiego, nyskiego i państwami stanowymi. i znów bingo, do wojen śląskich, czy może nawet nieco dłużej, te księstwa cieszyły się jakąś niezależnością, z czasem jednak przestały być księstwami czy państwami stanowymi straciły swą autonomię i umocniły swe więzi ze strukturami państw, w których się znalazły Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 22:06 Z tym dążeniem do oddzielenia Bielska od Białej to przesadziłeś. Bo nawet ja w niezobowiązującej dyskusji nie zaproponowałem czegoś takiego, pisząc o jednym mieście w dwóch województwach. Uważam nadal, że jest to możliwe przy gruntownej zmianie charakteru tak samorządu miejskiego jak i wojewódzkiego. Trudno jednak przypisywać RAŚowi takie dążenia. Co do części czeskiej - integracja z ziemiami śląskimi w Republice Czeskiej to jeden z argumentów za przystąpieniem do UE przytaczanych przez RAŚ. Jeżeli w przyszłości państwa narodowe zastąpione zostaną przez europejską federację regionów, integracja ta może być pełna. Obecnie nie jest to ze zrozumiałych względów możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 27.12.03, 00:58 slezan napisał: > Z tym dążeniem do oddzielenia Bielska od Białej to przesadziłeś. Bo nawet ja w > niezobowiązującej dyskusji nie zaproponowałem czegoś takiego, pisząc o jednym > mieście w dwóch województwach. Uważam nadal, że jest to możliwe przy gruntownej > > zmianie charakteru tak samorządu miejskiego jak i wojewódzkiego. Trudno jednak > przypisywać RAŚowi takie dążenia. tylko że dzisiejsze BB to nie dwie odrębne dzielnice, tylko jednolite miasto a nawet region, poczuwające własną odrębną tożsamość ani śląską ani małopolską > Co do części czeskiej - integracja z ziemiami śląskimi w Republice Czeskiej to > jeden z argumentów za przystąpieniem do UE przytaczanych przez RAŚ. Jeżeli w > przyszłości państwa narodowe zastąpione zostaną przez europejską federację > regionów, integracja ta może być pełna. Obecnie nie jest to ze zrozumiałych > względów możliwe. pewnego rodzaju brak konsekwencji, szanujecie dzisiejszą odrębność czeskiego śląska, natomiast nie szanujecie odrębności Bielska i Śląska Cieszyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 27.12.03, 01:33 Tożsamość mają ludzie, a nie miasta. W B.-B. są ludzie o róznej tożsamości regionalnej, a większość tej tożsamości zapewne w ogóle nie ma. Co do Śląska czeskiego - jesteś naiwny czy usiłujesz mnie nieudolnie podpuścić? RAŚ nie dązy do zmiany granic państwowych. Jeżeli dojdzie do połączenia obu częsci w jednostkę administracyjną to tylko w wyniku likwidacji państw narodowych jako takich i realizacji wizji Europy Regionów. A to, jeśli się zdarzy, potrwa wiele, wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 27.12.03, 20:36 slezan napisał: > Tożsamość mają ludzie, a nie miasta. W B.-B. są ludzie o róznej tożsamości > regionalnej, a większość tej tożsamości zapewne w ogóle nie ma. sam wiesz, że przeszło połowa mieszkańców to ludność napływowa z lat 50-tych i 70-tych, która już wychowała swoje dzieci albo nawet wnuki w nowym miejscu zamieszkania, dla których już raczej jest obca tradycja rodziców przywieziona z innych regionów, więc mogą się utożsamiać tylko z miastem są też tacy jak ja, z mieszanymi korzeniami, jak już napisałem, mógłbym swą tożsamość okreslać jako śląskocieszyńsko- zachodniomałopolską, ale oba te regiony mają coś co je łączy, wspólne góry, do których ja się bardzo chętnie odwołuję ale tożsamość beskidzka, to nie tylko wymieszanie śląska cieszyńskiego i zachodniej małopolski, ale też i ludność napływowej rzeczwiście starsze pokolenia mogą mieć różne tożsamości lub jej nie mieć wogóle, ale młodsze odwołują się do swego miasta i regionu podbeskidzia > Co do Śląska czeskiego - jesteś naiwny czy usiłujesz mnie nieudolnie podpuścić? > > RAŚ nie dązy do zmiany granic państwowych. Jeżeli dojdzie do połączenia obu > częsci w jednostkę administracyjną to tylko w wyniku likwidacji państw > narodowych jako takich i realizacji wizji Europy Regionów. A to, jeśli się > zdarzy, potrwa wiele, wiele lat. chcę tylko usłyszeć jakie są kryteria, co decyduje, że jedne regiony chcecie przyłączyć i przekonywać do tego mieszkańców, a inne nie Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 27.12.03, 23:24 Jest sprawą jasną, że obecny porządek międzynarodowy nie pozwala na połączenie polskiej i czeskiej części historycznego Górnego Śląska w jedność administracyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Śląsk Cieszyński to nie jest Górny Śląsk IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.03, 12:02 Należał do Górnego Śląska do 1742 roku,a potem był częścią Śląska Austriackiego. Tak samo do Górnego Śląska nie należy Śląsk Opawski w Czechach. Żaden Cieszyniak nie mówi, że jest Górnoślązakiem, chyba, że zmusicie go do tego w przyszłości. Ale wtedy będzie musiał mówić, że jest Oberschlesier. I wtedy zrobicie z Małysza Malischa. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Śląsk Cieszyński to nie jest Górny Śląsk 21.12.03, 12:13 Ziemie pozostałe przy Austrii w 1742 nie przestały być częścią Górnego Śląska. W tytulaturze Habsburgów nadal figurowało pojęcie Śłąska Dolnego (południowa część księstwa biskupów wrocławskich) i Górnego (Opawa i Cieszyn). Sama logika podpowiada, że pojęcia Śląska Cieszyńskiego czy Opawskiego nie są sprzeczne z pojęciem Śląska Górnego. Odnoszą się do terytoriów dawnych księstw górnośląskich. To, że w 1742 r. Górny Śląsk przecięła granica państwowa, nie oznacza, że Opawskie i Cieszynskie przestały leżeć w dorzeczu górnej Odry. Odpowiedz Link Zgłoś
josef_kozdon Re: Pojęcie Górnego Śląska 22.12.03, 19:56 Zapraszam na strone internetową Ruchu Autonomii Śląska gdzie mozna sie dowiedzieć jak doszło do tragicznego podziału Śląska Cieszyńskiego w roku 1920 i z czyjej to winy nastąpiło. Poczytaj sobie wikin bo pewnie o tym tez nie wiedziałeś. www.rams.pl/ras/ras/pol/oslasku/02a/0206PodzialyGornegoSlaska.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aldon Re: Pojęcie Górnego Śląska 23.12.03, 09:38 Śmieszni są ci Ślązakowcy. 30 osób w Bielsku-Białej zadeklarowało narodowość sląską a oni nadal wierzą, ze to tylko wynik wrogiej propagandy. Wystarczy troche nad tymi ludźmi popracować i za parę latek przestana byc Polakami i zaczną deklarować narodowość śląską i gorąco popierać autonomię. To tak jakby Polacy zaczęli wmawiać mieszkańcom Berlina, ze są potomkami Słowian Połabskich i w ich interesie leży przyłączenie do Polskiej Autonomicznej Republiki Słowiańskiej. Śmieszy mnie to odwoływanie sie do roku 1742, księstw śląskich i tym podobnych pierdół a zupełne ignorowanie obecnej rzeczywistości. Zejdźcie lepiej na ziemię panowie RASiści. W Bielsku-Białej jest 30 Ślązaków i choćbyście nie wiem jak sie starali to liczby tej nie zmienicie. No chyba, że planujecie jakąś kolonizację Bielska-Białej połączoną z przesiedleniami goroli za Białkę. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 23.12.03, 10:23 W gruncie reczy takiemu ignorantowi nie powinno się odpowiadać, ale najwyraźniej mam słabość do takich, co w szkołę rzucali kamieniami. Jeżeli dyskutuje się (znaczenie tego słowa sprawdź w słowniku) o pojęciach historycznych,to stosuje się argumentację historyczną. Niby logiczne, ale jak widać nie każdy to rozumie. Druga sprawa to kwestia autonomii. Dla inych prosta, dla Ciebie znowu zbyt skomplikowana. Żeby popierać autonomię, nie trzeba być Śłązakiem. Wystarczy nie mieć mentalności żebraka lub masochisty. Owej mentalnej przemiany życzę i Tobie z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo117 Re: Pojęcie Górnego Śląska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.03, 22:09 To że 30 osób deklaruje narodowość Ślaską to dobrze. Z czasem myślę że bedzie ich wiecej. A reszta Bielszczan tak jak większość Katowiczan czy Opolan to po prostu Ślazacy którzy uważają sie za Polaków bo mieszkają w Polsce. To że 30 osób deklaruje narodowość to nie znaczy że reszta Bielszczan nie czuje sie po prostu Ślazakami bez potrzeby deklarowania narodowości. Przecież na całym Ślasku żyje dużo więcej ludzi którzy uważaja sie za Ślazaków ale nie zadeklarowali takiej narodowości. Jest to alternatywa dla takich jak ja którzy mogą sie wreszcie określić. A Bielsko jest miastem Ślaskim z złocistym Górnośląskim orłem piastowskim na swoim herbie Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 25.12.03, 12:31 Gość portalu: olo117 napisał(a): > To że 30 osób deklaruje narodowość Ślaską to dobrze. Z czasem myślę że bedzie > ich wiecej. A reszta Bielszczan tak jak większość Katowiczan czy Opolan to po > prostu Ślazacy którzy uważają sie za Polaków bo mieszkają w Polsce. To że 30 > osób deklaruje narodowość to nie znaczy że reszta Bielszczan nie czuje sie po > prostu Ślazakami bez potrzeby deklarowania narodowości. Przecież na całym > Ślasku żyje dużo więcej ludzi którzy uważaja sie za Ślazaków ale nie > zadeklarowali takiej narodowości. Jest to alternatywa dla takich jak ja którzy > mogą sie wreszcie określić. A Bielsko jest miastem Ślaskim z złocistym > Górnośląskim orłem piastowskim na swoim herbie > Pyrsk prędzej się spodziewaj deklaracji narodowości beskidzkiej niż zwiększania śląskiej Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 25.12.03, 12:28 slezan napisał: > Druga sprawa to kwestia autonomii. Dla inych prosta, dla Ciebie znowu zbyt > skomplikowana. Żeby popierać autonomię, nie trzeba być Śłązakiem. Wystarczy nie > mieć mentalności żebraka lub masochisty. no właśnie trzeba ją popierać, a jeżeli my w BB jej nie popieramy, to co proponujesz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo117 Re: Pojęcie Górnego Śląska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.03, 21:32 Bielsko jest miastem Ślaskim i tego nie zmienisz. Jeżeli taka narodowość Beskidzka sie wykształci to prosze bardzo. Ślaskiej historii Bielska nie wymażesz. Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 09:41 Gość portalu: olo117 napisał(a): > Bielsko jest miastem Ślaskim i tego nie zmienisz. Jeżeli taka narodowość > Beskidzka sie wykształci to prosze bardzo. Ślaskiej historii Bielska nie > wymażesz. > Pyrsk następny, któremu trzeba tłumaczyć wszystko od początku nikt chyba tu nie neguje śląskiej historii miasta Bielsko i nikt jej tu nie zmienia ale dziś Bielsko nie jest już miastem śląskim, co w żaden sposób nie zaprzecza faktowi, że było miastem śląskim i że leży na historycznym Śląsku Cieszyńskim zresztą nie ma już miasta Bielsko Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 10:40 Trochę przeczysz sam sobie. Bielsko (zachodnia cześć miasta Bielsko-Biała) leży na Śląsku Cieszyńskim. Skoro tak jest miastem śląskim. Nie można pisać, że nie ma takiego miasta skoro nadal mamy dwa historyczne herby dwumiasta Bielsko-Biała, skoro w samej nazwie iciagle jest nazwa Bielsko i nazwa ta zdominowała określanie naszego miasta, no może za takim wyjątkiem jak pojęcie "Kościoła w Białej". Zgodzę się, że dziś nasze miasto ma inne oblicze, jest innym miastem niż 30,50 czy więcej lat temu. Jednak obecne stan jest właśnie wynikiem zmian w historii, która nierozerwalnie wiąże się ze Śląskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 21:42 albrecht1 napisał: > Trochę przeczysz sam sobie. > Bielsko (zachodnia cześć miasta Bielsko-Biała) leży na Śląsku Cieszyńskim. przeczytaj dokładnie napisałem leży na historycznym śląsku cieszyńskim > Skoro tak jest miastem śląskim. Nie można pisać, że nie ma takiego miasta skoro > > nadal mamy dwa historyczne herby dwumiasta Bielsko-Biała, skoro w samej nazwie > iciagle jest nazwa Bielsko i nazwa ta zdominowała określanie naszego miasta, no w sensie formalnym nie ma takiego miasta dziś rzeczywiście sam używam często nazwy "Bielsko" zamiast BB, ale traktuje to jako skrót odnoszący się do obszaru całego miasta > może za takim wyjątkiem jak pojęcie "Kościoła w Białej". jeszcze I rynek, II rynek, targ w Białej, czy stacje Biała-Lipnik, Biała-Wschód ale masz racje generalnie i te nazwy wychodzą z użycia z drugiej zaś strony, coraz mniej ludzi mówi też kościół w Bielsku (po prosto mikołaj albo katedra), rynek w Bielsku (ZWM się nieźle trzyma albo stary rynek) > Zgodzę się, że dziś nasze miasto ma inne oblicze, jest innym miastem niż 30,50 > czy więcej lat temu. Jednak obecne stan jest właśnie wynikiem zmian w historii, > > która nierozerwalnie wiąże się ze Śląskiem. historia tak, teraźniejszość niekoniecznie - z jednej strony niechęć mieszkańców, z drugiej administracyjna przynależność do woj.śląskiego, przyszłość pokaże co ważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
darek1918 Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 11:52 Gdyby tak sie cofnąć o 1000 lat do XI wieku to wtedy tereny na których później powstały Katowice, Bytom, Chorzów, Tarnowskie Góry należały do Małopolski. Dowodem na to jest chociażby to, ze tereny te pomimo przynależności państwowej do Czech, Austrii a w końcu do Prus aż do początków XIX wieku należały do diecezji krakowskiej a nie wrocławskiej jak wieksza część Śląska. Zwolennicy RAŚ marzą o Górnym Śląsku w historycznych granicach jak to sami mówią. Nie zdaja chyba sobie jednak sprawy, że Górny Śląsk w postulowanych przez nich granicach nigdy nie istniał. Wymarzony przez nich Górny Śląsk byłby więc w gruncie rzeczy zupełnie nowym tworem administracyjnym nie mającym nic wspólnego z historia. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pojęcie Górnego Śląska 26.12.03, 20:15 No i pewnie historyk UŚ, dr Greiner też sobie wszystko powymyślał. Nikt się tu nie cofa o Bóg wie ile lat. RAŚ odrzuca jednak arbitralne zmiany administracyjne połączone z manipulowaniem historycznymi pojęciami ("Śląsk", "Górny Śląsk"), dokonane przez nazistów i komunistów. Zmiany te w zdecydowanej większości przypadków nie pociągnęły za sobą zmian świadomości ludności rodzimej, co utrwaliłoby je i w konsekwencji uczyniło z czasem "historycznymi". Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Krotka historia Gornego Slaska 29.12.03, 19:06 rowniez architektura, sztuka i literatura: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=9889444 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo117 Re: Krotka historia Gornego Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 21:53 Wikin ja jako Ślazak traktuje Bielsko a dzisiaj Bielsko-Biała jako częśc naszej wspólnej ziemi -Ślaska. Tego mi też nie zabronisz. Mam do tego prawo. Chociaż Biała ma historie Małoposką to jednak miasto to w całości ciązy do Krakowa i do Ślaska równocześnie. Myśle jednak że do nas bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Jak olo117 wzywa do wojny IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 22:37 Polubiłem wyszukiwarkę na forum. Ciekawe rzeczy można znaleźć : Autor: Gość: olo117 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl Data: 13.11.2003 22:27 + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Ślonzoki !!!!!! Obudzćie sie moje rodaki Ślązaki z letargu!!!! Muszemy wreszcie sie połączyć w walce z okupantem gorolskim z Zagyembia, Jaworzna, Częstochowy i Żywca. Te pierony nos obedrą ze skóry. Durś muszemy sie dzielić władzą z tym gorolstwem. Marszałkiem, wojewodą są gorole!!! A i inksze stanowiska są jejich. Wyobrażocie to sobie na przykład żeby Kraków podzielił sie wladzą z Sosnowcem! Nie ino my są takie ślimoki. Zagymbie do Kieleckiego, razem z Czestochową a Żywiec i Jaworzno nazot do Małopolski. To na początek moje postulaty. Jeszcze dom znoć innym razem i powim o dalszych postulatach. To bydzie na rozgrzywka. Niech żyje Górny Śląsk w historycznych granicach ze stolicami w Opoulu i Katowicach. {Pyrsk!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=6531666&a=9072543 Dalsze postulaty to zasieki z drutu kolczastego na Białce i obozy pracy dla goroli z napisem "Arbeit macht frei" ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Jak bielszczanin robi z siebie błazna 29.12.03, 22:41 Zresztą nie po raz pierwszy. Nie masz nic oryginalnego do powiedzenia? Może jakieś własne przemyślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belszczanin Jak Slezan kolejny raz popisał się chamstwem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 22:52 Ja tylko kolejny raz pokazałem, jak nas macie za półgłówków. Na forum Katowice Olo117 wzywa do wojny z gorolami, a tutaj pisze o przyjaźni. Myślicie, że uwierzymy w te wasze bajki ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Nawet jako trefniś jesteś kiepski 29.12.03, 23:05 Więc daj już spokój. Gucio napisał, co o tym sądzi i miał rację. Powinieneś wziąć sobie to do serca. Jeżeli już chcesz jątrzyć, to mógłbys przynajmniej nie obrażać inteligencji czytelników - Twoje komentarze nijak się mają do cytowanych tekstów. Zdecyduj się więc - albo cytujesz i nie komentujesz, albo dajesz tylko komentarz licząc na to, że czytelnik nie dokopie się do komentowanego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Slezan. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 23:10 Wystarczy kilka nieprzychylnych słów lub niewygodny cytat. Wtedy zaraz ten agitator szczerzy zęby i gryzie. Zapomina o tym, że miał udawać sympatycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo117 Re: Jak Slezan kolejny raz popisał się chamstwem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 21:42 Po co piszesz o tym jak to nic nie ma wspólnego akurat na forum Bielsko-Biała. Nie wzywałem do wojny. Napisałem akurat o sytuacji politycznej na Górnym Ślasku gdzie zamiast wojewody z Opola a marszałka z Bielska-Białej mamy twoich ziomków u władzy z Małopolski z Sosnowca i Częstochowy. Ciekawe czy w Krakowie wojewodą mógłby zostać ktoś Katowic jakby byliśmy razem? Wątpie. Ślazak na Wawelu :-) Odpowiedz Link Zgłoś