Dodaj do ulubionych

świeży szpinak

22.07.09, 21:46
gdzie można kupić?
Obserwuj wątek
      • mpd3 Re: i przepisy 23.07.09, 07:56
        A co masz kochana w morfologii nie tak? Chodzi o hemoglobinę czy jeszcze jakieś
        inne składniki? Można wiedzieć jaki masz poziom hemoglobiny?
        Tak czy siak - szpinak rewelacja. Ja uwielbiam, zwłaszcza świeży, więc Twój
        wątek jest dziś pierwszym do jakiego zaglądam :) Polecam mały sklepik-kiosk w
        Cygańskim lesie na wysokości pętli autobusowej, po przeciwnej stronie ulicy.
        Facet ma tam rewelacyjne zaopatrzenie, sprowadza najróżnorodniejsze warzywa i
        owoce, wszystkie świeżutkie, piękne i samczne. Świeży szpinak ma nawet w środku
        zimy, sprowadza go wtedy skądś (oczywiście cena o tej porze roku nie jest zbyt
        przystępna). Powinnaś też bez problemu dostać go na giełdzie w Wapienicy, ale to
        tylko w godzinach porannych od poniedziałku do soboty. Zresztą już teraz
        pojawiać się będzie i w zwykłych spożywczych sklepach, głównie w kioskach z
        warzywami i owocami. W centrum miasta przy Wałowej, tam gdzie zbiega się Cechowa
        z Barlickiego jest taki fajny kiosk. Tam często widywałam świeży szpinak.
        Konkretne przepisy mogę Ci również podesłać. Jedną z ważniejszych zasad jest
        jedzenie szpinaku z dodatkiem czegoś co zawiera wapń, ja najczęściej używam
        śmietany lub białego sera (choć zawartość wapnia w nich nie jest wcale aż taka
        imponująca).
        Jeśli cierpisz na anemię (to nie musi być wyłącznie niedobór żelaza, może
        brakować Ci również kwasu foliowego lub witamin z grupy B), polecam również
        herbatkę z pokrzywy, wszystkie inne zielone warzywa, suszone na słońcu morele
        bezsiarkowe, melasę z buraków, glony i algi morskie (może suszi?:)). Kup sobie w
        aptece spirulinę, najlepiej w tabletkach, wtedy nie będziesz musiała męczyć się
        z jej smakiem ;)
        Powodzenia, zdrówka i smacznego! :)
        P.S. ojć, ale mi smaka narobiłaś... dziś ruszam po świeży szpinak :)
        • i.n.f.i.n.i.t.y Re: i przepisy 23.07.09, 08:16
          jeśli lubisz podróże to w Buczkowicach na targu w każdą sobotę na
          100% dostaniesz szpinak, ja uwielbiam mniam mniam, makaron ze
          szpinakiem i serem pleśniowym albo nadziewane cannelloni, albo
          lasagne
          • lumja Re: i przepisy 23.07.09, 09:09
            teraz wlaściwie w każdym warzywnym jest szpinak. Tez lubię.
            Z tym, że jesli chodzi o poprawę morfologii to niestety, juz jakis
            czas temu naukowcy udowodnili, że szpinak owszem żelaza ma sporo ale
            jest ono raczej slabo przyswajalne. Najlepsze sa pod tym względem
            czerwone mięso i czerwone wino.
            Tak więc polecam dobrego steka z grilla i lampke winka, a do tego
            jak najbardziej salatke ze szpinaku:) Az mi slinka cieknie:))
            • mpd3 Re: i przepisy 23.07.09, 11:25
              Czerwone mięso odradzam stanowczo. Proponuję wybrać się do sklepu ze
              zdrową żywnoscią i zaopatrzyć się w rzeczy, o których pisałam
              wcześniej. Plus np. kasza quinoa - rewelka jeśli chodzi o skład i
              przyswajalność tego dobrodziejstwa. Czerwona przypomina w smaku mak.
              Biała jest bardziej ziemista. Skłądniki roślinne bez problemu
              zaopatrzą organizm w żelazo, białko i wapń. Najtrudniej wydobyć z
              nich witaminę B12, ale też się da :)
    • e_rubi Re: świeży szpinak 23.07.09, 16:25
      ja tez jestem fanką szpinaku, teraz swiezy mozna kupic w wiekszosci
      warzywniakow albo swiezy paczkowany w marketach

      najczesciej jemy z makaronem - albo z sosem z serem plesniowym i
      smietana, albo duszony krociutko z czosnkiem, suszonymi i swiezymi
      pomidorami + parmezan i uprazone orzeszki pini

      czesto robie szpiank jako dodatek do bialej ryby - wtedy swieze
      liscie tylko na moment wrzucam na oliwe, doprawiam sola i pieprzem i
      posypuje prazonymi migdalami albo sezamem

      szpinak tez jest super w zapiekankach i farszach - lasagnie ze
      szpiankiem, faszerowane canelloni

      tarta ze szpiankiem - lekko podduszony szpiank ukladam na
      podpieczonym spodzie z ciasta francuskiego lub kruchego, zalewam
      masa jajeczno-smietanowa, posypuje serem i zapiekam. albo nie
      zalewam niczym tylko ukladam na wierzchu kozi ser i pomidory i
      zapiekam az ser sie rozpusci (wtedy ciasto musi byc juz prawie
      upieczone.

      a taki swiezy mlody szpiank (baby) lubie tez na surowo jako salatke
      (mozna pomieszac z roznymi gatunkami salaty)
      • mpd3 Oj tak! Amarantus! 24.07.09, 07:24
        Zapomniałam o nim napisać, a Ciri ma stanowczo rację! Amarantus i quinoa - dwa
        cudeńka. Oba są ziarenkami roślin rosnących w klimatach peruwiańsko-boliwijskich
        :)Oba można dostać w zdrowej żywności, ale amarantus już często pojawia się i w
        marketach i w niektórych sklepach spożywczych (głównie tych, posiadających
        stoiska ze zdrową żywnością). Ja najczęściej stosuję popping z amarantusa jako
        dodatek np. do jogurtów lub posypkę do chleba. Ale robi się z niego również
        kaszę i mąkę, z której - powtórzę za Ciri - wypieka się przepyszne rzeczy :)
        Ja od siebie polecę jeszcze różnego rodzaju oleje, a szczególnie olej lniany,
        jako dodatek do zimnych potraw (sałatek, twarogu). Jest przebogaty w składniki
        odżywcze.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka