Dodaj do ulubionych

Bielscy Żydzi

IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 16:13
Pisze pracę o bielskich Żydach. Chcę w niej wspomnieć o wiedzy bielszczan na
ten temat. Czy możecie podzielić się ze mną swoimi refleksjami? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • emi44 Re: Bielscy Żydzi 04.02.02, 11:31
      Ale się zdziwiłem, ktoś znów się interesuje tym tematem? W końcu lat 80-tych
      wraz ze znajomą interesowaliśmy się społecznością Żydów w BB. Zadziwiająca była
      nieufność tych ludzi, że chcemy się czegoś dowiedzieć o ich zwyczajach,
      historii. Do dziś mam wrażenie, że myśleli o nas „młodzież szukająca przygód”.
      Ciężko było ich przekonać do rozmowy, poprosić aby wpuścili nas na chwilę na
      kirkut przy grunwaldzkiej i do swojej bożnicy przy Mickiewicza. Ta ich
      hermetyczność nas zniechęciła, a szkoda mój kolega archeolog twierdzi, że
      kirkut w BB choć mały jest jednym z najciekawszych w Polsce.

• agfa Re: Bielscy Żydzi 04.02.02, 16:28
      Słyszałam kiedyś historię zniszczenia kirkutu w Białej - na Wyzwolenia.
      Postanowiono tam kiedyś wybudowac halę produkcyjną Polsportu. Zrobiono to bez
      zadnej ekshumacji. Podobno widok kości nie był niczym dziwnym przy kopaniu pod
      fundamenty. Co ładniejsze macewy rozkradziono i dzisiaj można je spotkac na
      bielskich cmentarzach po małej przeróbce, a te gorsze poszly w fundamenty.
      Jakieś 5 lat temu przy hali postawiono macewę, kt. ma upamiętniac to miejsce.
    • Gość: Ula Re: Bielscy Żydzi IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.02.02, 12:41
      Cześć!
      Niewiele wiem o Żydach w Bielsku, jednak moja Babcia opowiadała, że oni,
      jeszcze przed wojną mieli sąsiadów Żydów i to sąsiedztwo wspominała bardzo
      dobrze. Żadnych animozji. Przeglądałam też taki coś jakby dzinniki,z czasów
      szkolnych moich ciotek (też sprzed wojny ) i tam, w spisie uczniów było kilka
      uczennic pochodzenia Żydowskiego, byli wyszczególnieni w osobne kategorie (
      tzn. nie w sensie negatywnym, ale wszystkie wyznania były tak podzielone-
      katolicy, ewangelicy, itp. ).
      Pozdrawaim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka