Gość: MSZ IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 16:13 Pisze pracę o bielskich Żydach. Chcę w niej wspomnieć o wiedzy bielszczan na ten temat. Czy możecie podzielić się ze mną swoimi refleksjami? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi44 Re: Bielscy Żydzi 04.02.02, 11:31 Ale się zdziwiłem, ktoś znów się interesuje tym tematem? W końcu lat 80-tych wraz ze znajomą interesowaliśmy się społecznością Żydów w BB. Zadziwiająca była nieufność tych ludzi, że chcemy się czegoś dowiedzieć o ich zwyczajach, historii. Do dziś mam wrażenie, że myśleli o nas „młodzież szukająca przygód”. Ciężko było ich przekonać do rozmowy, poprosić aby wpuścili nas na chwilę na kirkut przy grunwaldzkiej i do swojej bożnicy przy Mickiewicza. Ta ich hermetyczność nas zniechęciła, a szkoda mój kolega archeolog twierdzi, że kirkut w BB choć mały jest jednym z najciekawszych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
agfa Re: Bielscy Żydzi 04.02.02, 16:28 Słyszałam kiedyś historię zniszczenia kirkutu w Białej - na Wyzwolenia. Postanowiono tam kiedyś wybudowac halę produkcyjną Polsportu. Zrobiono to bez zadnej ekshumacji. Podobno widok kości nie był niczym dziwnym przy kopaniu pod fundamenty. Co ładniejsze macewy rozkradziono i dzisiaj można je spotkac na bielskich cmentarzach po małej przeróbce, a te gorsze poszly w fundamenty. Jakieś 5 lat temu przy hali postawiono macewę, kt. ma upamiętniac to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Bielscy Żydzi IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.02.02, 12:41 Cześć! Niewiele wiem o Żydach w Bielsku, jednak moja Babcia opowiadała, że oni, jeszcze przed wojną mieli sąsiadów Żydów i to sąsiedztwo wspominała bardzo dobrze. Żadnych animozji. Przeglądałam też taki coś jakby dzinniki,z czasów szkolnych moich ciotek (też sprzed wojny ) i tam, w spisie uczniów było kilka uczennic pochodzenia Żydowskiego, byli wyszczególnieni w osobne kategorie ( tzn. nie w sensie negatywnym, ale wszystkie wyznania były tak podzielone- katolicy, ewangelicy, itp. ). Pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś