Dodaj do ulubionych

Vesna Vulovic

19.03.03, 13:59
Znalazlem dosc ciekawy wywiad z Vesna Vulovic, jugoslowianska stewardesa,
ktora przezyla katastrofe lotnicza (wybuch bomby) w latach 70.:

www.avsec.com/editorial/vesna.htm
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: 56872213 dzień przed lotem IP: 62.29.253.* 19.03.03, 15:32
      nie zrozumiałem fragmentu o dniu poprzedzającym fatalny lot. Vulovic mówi, że w
      Kopenhadze wszyscy przeczuwali śmierć, że zachowywali się dziwnie, że kapitan
      zamknął się w pokoju na całą dobę...

o co chodzi? czy to tylko taka figura stylistyczna w opowiadaniu? czy też
      rzeczywiście były jakieś podejrzenia i obawy dotyczące ataków terrorystycznych,
      zwłaszcza na Jugosłowiańskie linie lotnicze?
    • Gość: erol20 Podopny przypadek IP: *.dip.t-dialin.net 19.03.03, 16:32
      Podobne zdarzenie wydarzylo sie w 1981 r, kolizja An24 z samolotem wojskowym.
      Kobieta jako jedyna przezyla upadek z wysokosci 18000ft
      Dolaczam link,niestety moj norweski jest troche kiepski,wiec
      bylo by fajnie gdyby ktos to przetlumaczyl.

www.aftenposten.no/nyheter/uriks/d182789.htm
      • norge75 Re: Podopny przypadek 20.03.03, 00:31
        www.radiocockpit.com/2001_04_01_arc.htm
        Tu jest po angielsku mniej wiecej to samo, co po norwesku:

Russian Woman Who Fell 18,000 Feet Tells Her Story - AVweb
        Twenty years ago, if you were a Russian and your government told you to keep
        silent, well, you kept silent. But this is a new age, and the only survivor of
        a midair collision between a passenger plane and a Soviet bomber has decided to
        speak up. In last weekend's Sunday Times, Larissa Sovitskaya said she was a
        passenger aboard an Antonov-24, returning to a small town near the Chinese
        border with her husband after their honeymoon, when a Tupolev-16 Soviet bomber
        hit their airplane at 18,000 feet. Both wings and the roof were torn from the
        An-24. As the fuselage broke apart, Sovitskaya ended up in a section of about
        30 square feet with four seats in it, and she held on there until she crashed
        into birch trees approximately eight minutes later. After three days, rescuers
        found her still alive, albeit with multiple injuries. Sovitskaya says she was
        ordered by Soviet authorities not to discuss the ordeal because it involved a
        military aircraft. Under former Soviet president Mikhail Gorbachev's policy of
        glasnost, the details finally emerged. Sovitskaya eventually recovered from her
        injuries, but still suffers from health problems, and plans to write a book
        about her experience to raise money for herself and her son, who live in a one-
        bedroom flat in Moscow. All of the other 30 people on both aircraft died in the
        crash.
      • annika_vik tłumaczenie z norweskiego 20.03.03, 15:57
        Przetłumaczyłam ten artykuł z norweskiego, poniżej całość:

W 1981 r pewna Rosjanka przeżyła spadek z prawie 5500 metrów. Dopiero teraz
        Larissa Sovitskaja może mówić o swoim cudownym ocaleniu.

Dramat wydarzył się, kiedy Rosjanka wracała ze swojej podróży poślubnej.
        Dwudziestoletnia wówczas Larissa oraz jej mąż Vladimir weszli na pokład małego
        samolotu pasażerskiego Aeroflotu w mieście Konsomolsk nad Amurem, na wschodzie
        Rosji. W drodze do domu, do Blagovesjenska, nad granicą z Chinami ich Antonov-
        24 zderzył się z o wiele większym radzieckim bombowcem typu Tupolev-16. Kolizja
        zdarzyła się na wysokości 5500 m.
        W wyniku wypadku dach samolotu pasażerskiego został zerwany, a oba skrzydła
        zostały uszkodzone. Wszyscy 30 pasażerowie, którzy byli na pokładzie - w tej
        liczbie również mąż Larissy - zginęli natychmiast.

Jak w filmie
        Natomiast Larissa została wypchnięta ze swojego fotela do tylu - w ocalałą
        cześć wraku samolotu, W wyniku uderzenia straciła przytomność, a kiedy ją
        odzyskała, udało się jej przypiąć do jednego z pustych foteli, które jeszcze
        trzymały się wraku samolotu.
        - Przypomniałam sobie film o katastrofie lotniczej, jaki widziałam kilka
        miesięcy wcześniej, a w którym kobieta spadała z nieba w swoim fotelu. Więc
        kiedy spostrzegłam puste siedzenie, rzuciłam się na nie i przypięłam się mocno.
        Potem czekałam na chwilę, w której zderzymy się z ziemią. - opowiada Larissa
        gazecie Sunday Times.
        Z ogromną prędkością fragment wraku samolotu z przypiętą do fotela Larissą
        spadał przez lodowate powietrze, aż w końcu zatrzymał się na koronie drzewa w
        jednym z najbardziej odludnych regionów Rosji.

Zadośćuczynienie
        Trzy dni i noce zajęło ratownikom dotarcie do resztek wraku. Nie mogli
        uwierzyć, że Larissa przeżyła upadek z takiej wysokości.
        Minął rok zanim mogła znów siadać i chodzić, ale dostała rozkaz milczenia na
        temat tego, co się stało.
        - Oficjalnie w Związku Radzieckim katastrofy lotnicze nie zdarzały się w ogóle,
        więc proszę sobie wyobrazić, co by było, gdyby przyznano, że zdarzyła się
        kolizja, w której brał udział samolot wojskowy. - opowiada Larissa.
        Aeroflot wypłacił po cichu równowartość dzisiejszych 900 zł jako
        zadośćuczynienie za śmierć męża oraz równowartość 220 zł jako rekompensatę za
        sytuację stresową.
        Do dziś cierpi z powodu wypadku, ale więcej pomocy już jej nie zaoferowano.
        - Często myślałam, ze byłoby lepiej, gdybym wtedy zginęła - mówi Larissa.
        • Gość: erol20 Annika - Dzieki :) IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.03, 17:16
          serdeczne dzieki :))
          • norge75 Re: Annika - Dzieki :) 20.03.03, 17:26
            Dowiedzialem sie, ze teraz Vesna Vulovic reklamuje w Serbii sprzet
            ortopedyczny. ;)
            pozdr.
    • troy-der-1 Re: Vesna Vulovic - spekulacje z Jugoslawii 20.03.03, 17:46

Nesreća
      U severnom ceškom selu Srpska Kamenica ove je godine održan 30-godišnji pomen
      putnicima i clanovima posade poginulim kada se avion JAT-a 20. januara 1972.
      godine strušio "iznad tog mesta" (!), što je preživela samo stjuardesa Vesna
      Vulovic. Nije li posle 30 godina vreme da se kaže da je avion srušila istocno-
      nemacka raketa (kao nedavno ukrajinska jedan ruski avion)?

To fragment przypuszczenia jugoslowianskich sluzb specjalnych.
      Trafienie NRD-owska rakieta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka