Dodaj do ulubionych

pistolety Glock

21.10.11, 04:56
witam,poszukuje ludzi ktorzy sa w posiadaniu pistoletu Glock,chcialbym poznac ich oipinie na temat tej broni,czy jest niezawodna,dokladna,jaki model jest najlepszy jaki nie za bardzo,mam znajomych ktorzy polecaja mi model G22 i G30,ale chciaialbym zasiegnac opini od innch wlascicieli tego pistoletu.
Obserwuj wątek
    • aso62 Re: pistolety Glock 21.10.11, 10:09
      Tak, posiadam Glocka 17 i jest to broń niezawodna, dokładna, etc. Co nie znaczy, że polecam ci natychmiastowe kupno Glocka, zwłaszcza 22 czy 30.

Przede wszystkim zastanów się do czego ci ta broń jest naprawdę potrzebna. Jeżeli do samoobrony to sugerowałbym coś mniejszego. Glock, i wszystkie jemu podobne, są jednak dość duże i ciężkie. Nie jest łatwo coś takiego nosić w sposób skryty, długotrwałe noszenie jest też uciążliwe fizycznie. Jest cała masa mniejszych i lżejszych pistoletów w kalibrach 38ACP, 380ACP czy 32ACP, bądź rewolwerów 38Sp.

Jeżeli o pistolecie myślisz głównie w kategoriach rozrywkowo-sportowych to zwróć uwagę na cenę amunicji. 40S&W (zwłaszcza) i 45ACP to kiepski wybór bo drogo. 9 mm Para jest już lepsza bo dostępna w tanich wersjach czeskich i polskich. Do strzelania bojowego nie polecam (zwłaszcza z Mesko, miałem kilka zacięć) ale na strzelnicę w sam raz. Też tu się kłaniają mniejsze kalibry, nawet te quasi-sportowe pistolety 0.22. Bardzo celne, przyjemnie się strzela i amunicja tania.

I najważniejsze - pistolet ma dobrze leżeć w dłoni. Dla praktycznej celności strzelania na typowych dystansach do samoobrony (0-10 metrów) czy strzelania rozrywkowego (10-25 metrów) to znacznie ważniejsze niż kaliber czy długość lufy. Glock to bardzo dobry pistolet ale nie do każdej dłoni. Są też bardzo dobre SiG-Sauer, H&K, Walther i inne. Różnice jakościowe i funkcjonalne między nimi są, z punktu widzenia cywilnego użytkownika, zupełnie nieistotne. Ale najprawdopodobniej tylko jeden z nich będzie tym najlepiej dopasowanym do twojej ręki. Są strzelnice z własną bronią, można postrzelać z różnych typów i przekonać się który najlepiej pasuje. Jeżeli masz znajomych z bronią to wybierz się kiedyś z nimi na strzelnicę i wypróbuj jak ich modele ci leżą.
      • walhala Re: pistolety Glock 21.10.11, 17:57
        no wlasnei sie wybieram na klubu postrzelac nimi,30 padziernika oragnizuja dzien glocka,bedzie dealer Glocka z wszystkimi modelami,bedzie mozna wziasc do reki i postrzelac kazdym,w tedy z decyduje,ja nastawiam sie jednak an strzelanie sportowe w klubie,tak ,masz racje cena amunicja jest zroznicowana,.40 jak i .45 sa duzo drozsze jak 9mm albo .22,a tez i mam pewne ograniczenia,u nas pasntwo np;nie zezwala na pewne modele jak G30 compact i jego podobne,bo sa za krotkie i male,chodzi im o to zeby nie mozna bylo tego latwo ukryc,zezwalalja na model standart,mialem juz w rece G22 i dobrze mi lezy w dloni,no i jeszcze jedno,facet mowil ze jak sie zakupi wprost u niego w tym dniu,to nie bede musial palcic podatkui cena bedzie promocyjna a jak widze to one nie sa tanie,wiec dopiero w tedy zdecyduje po strzelaniu,dzieki za odpowiedz.
    • walhala Re: pistolety Glock 02.11.11, 02:12
      witam,po oddaniu seri strzalow probnych na strzelnicy modelami G19 G22 i G23 ,okzalao sie ze nilpepiej lezy mi G22 cal .40, G19 jest bardzo dobry,super sie zniego oddaje strzaly ale ja skalaniam sie do czegos mocniejszego,z kolei G23 .45 to jest troche za mocne kopyto jak na mnie, wiec zdecydowalem sie na ten,on jest z tej serii Gen4 ,podwojna sprezyna w iglicy i mozna zmienic rekojesc na mniejsza albo wieksza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka