mosze_zblisko_daleka Sudan... 25.12.11, 16:07 Z Sudanu przychodzą wiadomości, ze jakieś bomby spadły w zeszłym tygodniu na 2 konwoje rozbijając samochody (Jeep) i zabijając kilku... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Turcja-Persja-Syria... 26.12.11, 07:04 W Turcji zatrzymano samolot pasażerski w którym na pokładzie było 1300 bomb moździerzowych i inną bron. Adres był Damaszek... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Hizbule... 26.12.11, 07:14 Hizbule jedyna terrorystyczna banda na świecie, która ma cale państwo w swoich rękach... Coś tam dzieje się w tych dniach, jak pozbieram trochę to napisze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Latakija, Syria... 26.12.11, 09:39 Niedawno padali syryjskie media ze niedługo będzie atak samobójczy w Latakii... Oni są chyba supermeni wiedząc z góry co i jak będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Atak w Gazie... 28.12.11, 05:22 Wczoraj 2 razy w nocy IDF zaatakował grupy Dżihadu szykujące atak rakietowy na Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Syria 01.01.12, 06:27 Dzięki opozycji syryjskiej można dowiedzieć się gdzie znajdują się tajemnicze fabryki i broń: www.hrw.org/news/2011/12/27/syria-detainees-hidden-international-monitors www.syriatruth.org/Portals/0/syrian_national_council_memo_2_1.pdf rotter.net/User_files/forum/4eff82ee7b19b7e3.pdf rotter.net/User_files/forum/4eff81a216be6d2d.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Su-Szi... 02.01.12, 06:11 Sytuacja w Libanie i w Syrii wygląda ze Sunni i Szia idą razem zmienić reżim w Syrii i też rzad w Libanie, który opiera się na hizbulow... Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: "Bliski Wschód no. 2" 02.01.12, 20:33 Ehud Barak powiedział że reżim Assada nie przetrwa dłużej jak kilka tygodni... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Persja "grozi"... 05.01.12, 06:19 Perska strona MASZRAK podała: Jakie rakiety będą używane jeśli... Nazaat H-10 = zasięg 130km. Zilzal-3 = zasięg 200km, Zilzal-3B = zasięg 250km, Fateh-110, Kiam, Szihab-2/3, Kader, Aaszura, Sidzil-2/3 = zasięg kilkaset km i ponad 1000km. Teraz następują cele: Afganistan 1200 km, bazy lotnicze ameryki 720km, Kandahar 390km, są jeszcze 2 bazy amerykańskie na odległości 122-124 km od granicy z Persja. Bahrajn 200km (duża baza i komenda amerykańska) Oman 938km, Pakistan 200-550km. Czy przez omyłkę nie podali cele w Saudji, Kuwecie i Izraela ....??? Oni nie podali ze jest taka sama trasa w kierunku Persji... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Persja "grozi"... 05.01.12, 11:36 Nie Mosze to nie pomyłka! Przegapiłeś wypowiedzi Saudyjczyków,Kuwejtczyków i Turków - wypowiedzi jednoznacznie sugerujące ,że kraje te nie życzą sobie aby z ich terytorium prowadzono jakiekolwiek działania przeciwko Iranowi! Izraela nie wymieniali i według mnie to jest zastanawiające - mogą szykować coś paskudnego w odpowiedzi na atak z Waszego terytorium! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Persja "grozi"... 05.01.12, 14:26 wymieniali i według mnie to jest zastanawiające - mogą szykować coś paskudnego > w odpowiedzi na atak z Waszego terytorium! > -Pozdrawiam! wszystko jest możliwe, jeśli coś zostanie po.... ;-) P.S. nie odpowiedziałeś na moje pytanko, "czy myślisz poważnie ze Assad zostanie przy rządzie" po takiej rzezi co teraz wyprawia przeciw swoim... Nie zależny ile Rosja, Persja, hizbule i inni będą wspomagać i jak mowi sie po arabsku: "Kości zostały rzucone Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Persja "grozi"... 05.01.12, 14:43 Jak na razie jestem tego więcej niż pewny Drogi Mosze! Nie ma alternatywy dla Assada i długo nie będzie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Persja "grozi"... 06.01.12, 11:41 Czy mógłbyś rozwinąć Twoje twierdzenie za dla Asada nie ma alternatywy. Why lub paczemu ? W tej chwili Syria to jedyny poważny sojusznik Iranu w regionie Rozpierducha w Syrii to pośrednie uderzenia na Iran który nie dość ze zostaje sam to jeszcze angażuje wcale nie za duże zasoby w konflikt w Syrii. Czy Syria nie zostanie tu pionkiem w grze i jej stan a w szczególności los ludzi w ogarniętym chaosem kraju jest nieistotny dla globalnych graczy i będą dążyli do usunięcia Asada pomimo wszystko. Tak nawiasem jestem z pokolenia w którym wielu inżynierów spędzało lata na kontaktach w krajach arabskich. Różni to byli ludzie natomiast wszyscy bez wyjątku wracali jako rasiści anty arabscy Byli w sumie dobrze nastawieni do Czarnych, Hindusów czy Bagladeszy z którymi współpracowali natomiast na hasło arab otwierał się im nóż w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Pytanie 64 milionow (tak nazywamy) 06.01.12, 13:36 Oho, moim zdaniem to jest mentalnosc arabow (muzulmanow). Jak pisales hindusi czy inni nie sa tak zawzieci jak islamisci. Jesli nie jestes z nimi t.z. ze jestes przeciw. Pokaz jedyny demokratyczny arabski kraj. Co jest teraz w Tunezji, mowia ze bedzie demokracja i podobnie w Libii, czy ktos wierzy tam. Zobacz co dzieje sie w Egipcie. Wedlug islamu nie moze byc demokracja i rownosc miedzy ludzmi (kobiety). W Saudi nadal nie wolno kobiecie kierowac samej samochod. Oni mowia ze to dla ochrony kobiety... Teraz pozwalaja tam ze kobieta moze otworzyc sklep z ubraniem dla kobiet. Moim zdaniem dopoki Burka i inne zaslony kobiet beda panowac, to nie bedzie demokracji u nich. Syria nie jest islamiczny rezim, kobiety ida jak chca. Mysle ze dla Izraela bylo dobrze ze Assad zostalby. (nawet ze on pomaga mordercom jak hamas, hizbule i dzihad) Jak islamisci dojda do wladzy czy bedzie lepiej z Syria, watpie. Na razie potrzeba nie zamykac oczy i uszy 25 godzin na dobe. Spac z karabinem pod poduszka w mundurze. W tym regionie jedna kula moze przekrecic wszystko. Co dzien swiat zmienia sie. Wiec co zostaje, to tylko byc silnym, bardzo silnym zeby cos nie przyszlo komus do glowy. Sorki ze duzo nie pisalem, wlasciwie doprawdy nie wiem lepiej i co do prognozy na jutro to moge napisac nasze przyslowie "proroctwo to dla nie madrych".... A ja, jak juz zauwazyles nie jestem prorokiem, tylko zwyklym grzesznikiem... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Pytanie 64 milionow (tak nazywamy) 06.01.12, 14:44 Przepraszam Mosze ale bajki Kolega pisze. Oczywscie nikt nie jest swiety i doskonaly, warto jednak pamietac, ze w latach 30-tych XX wieku w europejskim kraju o wielu zaslugach w dziedzinie kultury i techniki tez probowano przypisac wszelkie negatywne cechy jednej nacji. Storzono nawet galezie "nauki", ktore probowaly wykazac genetyczne uwarunowania owej "narodowej degeneracji", przy jednoczesnym wykazaniu wlasnej doskonalosci i wyzszosci. Nic dobrego Mosze z tego nie wyniklo. Pozdrawiam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Pytanie 64 milionow (tak nazywamy) 06.01.12, 16:25 Powiedz mi kolego, czy kolega uważa ze kiedyś moze być demokracja u naszych sąsiadów tak jak w Polsce? Tez ma pytanko, dlaczego Persja jest tak zawzięta na Izrael i Żydów. O ile pamiętam żadnej krzywdy nie uczyniłem im, odwrotnie dostali dużo pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pytanie 64 milionow (tak nazywamy) 06.01.12, 16:33 Mosze ale przecież to tylko "polityka"! Jedynym "spójnikiem" państw Arabskich jest nienawiść do Izraela po przegranych z nim wojnach! Gdyby nie było Izraela to walczyli by między sobą ze względu na rozbieżności w samym świecie Islamskim! Werbalne grożenie Izraelowi nie przenosi się przecież na bezpośrednie działania - nie piszę oczywiście o skrajnych ugrupowaniach ,które nie posiadają państwowości! Podtrzymywać te ugrupowania muszą aby ktokolwiek wśród nich samych wierzył w pogróżki! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rpg_7 Re: Pytanie 64 milionow (tak nazywamy) 06.01.12, 21:59 Witam, mosze_zblisko_daleka napisał: > Powiedz mi kolego, czy kolega uważa ze kiedyś moze być demokracja u naszych sąs > iadów tak jak w Polsce? tak. tylko muszą przerobić wariant "europejski" lat 1905-1945. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Persja "grozi"... 06.01.12, 14:39 W sprawie Syrii wielu koemtatorow uwaza, iz Syria jest tylko pionkiem w rozgrywce z Iranem. "Byli w sumie dobrze nastawieni do Czarnych, Hindusów czy Bagladeszy z którymi współpracowali natomiast na hasło arab otwierał się im nóż w kieszeni." Coz, z przykroscia musze stwierdzic, ze Rodacy nie lubia nikogo, nawet samych siebie. Najczesciej graniczy to ze skrajnym rasizmem. Jadac do krajow arabskich nienawidza Arabow, w "czarnej" Afryce nienawidza murzynow , Hindusi i Pakistanczycy to w rodzimej nomenklaturze "brudasy" itp., itd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Persja "grozi"... + OT 06.01.12, 21:17 Zdaję sobie sprawę bo się z tym spotykam, że palanty zupełne chcąc się podnieść w swoich własnych oczach uważają innych a szczególnie tych ciemniejszych na twarzy za gorszych. Przykre i bez sensu ale występuje nie tylko u nas. Sam współpracowałem z ludźmi wielu narodów Biznesowo i mentalnie nie różnią się od nas. Kulturowo czasami tak ale jak sie zapoznasz z ich pojmowaniem świata to tez nie stanowi to jakiegoś zaskoczenia. W przypadku opisywanym przeze mnie powyżej raczej to nie zachodzi Na przykład facet pracujący w Nigerii wraca po 2 latach szanujący swoich jak najbardziej czarnych współpracowników a po powrocie z Libii reprezentuje właśnie to co opisałem zachowując dobra opinie o murzynach. Powszechność i nasilenie zjawiska w grupie moich znajomych stanowi dla mnie zagadkę Do Boa Poniżej Co do Asada Rzeczywiście był na tyle skuteczny, że w Syrii nie ma środowiska, grupy mogącej objąć władzę i utrzymać prawny porządek państwa więc rzeczywiście może być na tym etapie dla innych państw z otoczenia jedynym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Persja "grozi"... 06.01.12, 14:42 Kawi ale taka jest prawda! Nie ma alternatywy - rebelianci już teraz zaczynają być postrzegani przez Ligę Arabską jako terroryści - vide ataki na rurociągi gazowe,ataki na cywilów z próbami zrzucenia tego na wojsko! Syria pomimo dyktatury jest jednym z bardziej przewidywalnych graczy w tamtym regionie właśnie dzięki Assadowi! Każda zmiana na tym stanowisku w Syrii grozi rozpierduchom na większą skalę! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Turcja i Haron 05.01.12, 11:11 Turecka strona coś pisała o jakimś bezpilotowy, który przez 4 godzin kręcił się na terytorium tureckim do Syrii i nazad. Dowodzący baterii nie dostał rozkaz strącić... www.taraf.com.tr/haber/hatay-ustunde-israil-heronu.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Nowy wybuch w Damaszku... 06.01.12, 11:02 Ponowny wybuch w Damaszku, sa straty w ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Statki do Syrii 06.01.12, 11:09 Niedawno wladze Grecji zatrzymaly statek z materialami chemicznymi od Korei pln. do Syrii. Na pokladzie bylo (oprocz materialow) 14,000 "garniturow" przeciw gazowych... ---------- Za kilka dni beda duze manewry (AC-12) razem w flota amerykanska w Izraelu. Wezma udzial okrety amerykanskie i tysiace zolnierzy z obu stron. Nie podano jaki cel maja robic te manewry... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Persja, bezrobocie i inflacja... 06.01.12, 16:46 Cos tam zaczyna ruszać sie. Ludzie gniewają sie na reżim ze jest okropne bezrobocie (młodzi okołu 40%) i inflacja w ciągu jednego miesiąca skoczyła około 20%. Ahmadii nawet ze jest doktorem (nie ekonomii) wyrzucił dobrych finansjerow (Persowie są znani jako dobrzy w tym) i wpakował swoich i teraz cala ekonomia zaczyna tonąc. Wiec co robić... przyszłość pokaże nie długo. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Syria, kolejne mordy... 07.01.12, 07:38 Wczoraj zmordowano tam 61 ludzi: 25 zabitych w Damaszku od wybuchu (opozycja mówi ze to reżim ponowie zrobił) i 36 zastrzelonych w rożnych miejscach... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Syria, kolejne mordy... 07.01.12, 11:25 Mosze przecież opozycja ZAWSZE mówi ,że zrobił to reżim! A jak było w Libii?! Ileż to ten wstrętny Kaddafi ludzi pomordował - ino ,że teraz jest drobny problem bo nijak nie idzie tych "pomordowanych" znaleźć! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Syria, kolejne mordy... 07.01.12, 12:55 No cóż nie pierwszy raz "opozycja" kłamie Drogi Mosze! Już wiadomo ,że był to atak terrorystyczny ,którego dokonał samobójca! Potwierdziła to Liga Arabska jak i ONZ! - Jeszcze kilka takich a Assad będzie rządził przez następne 30 lat i to z błogosławieństwem nie tylko LA ale i ONZ! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Granice 2012r. 07.01.12, 07:45 Izrael robi dookoła siebie przeszkody żeby jak najmniej przekroczyło. Co dzień przychodzi od Synaju kilkadziesiąt szukających prace. W roku 2011 przyszło 14,000 z całego świata. Filmik pokazuje granice z Egiptem, Syria, Jordania i Gaza: www.mako.co.il/news-military/security/Article-ab97d572b44b431017.htm&Partner=rss&partner=link4u Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Syria, dezerterzy... 07.01.12, 20:05 Filmik pokazuje wysokiego oficera ranga pułkownik, który razem z 50 żołnierzami przeszedł na stronę opozycji, mówiąc ze widział masowe groby z 460 zamordowanych... www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F0N_5zbX7ww Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Stennis... 07.01.12, 20:24 Wczoraj lotniskowiec amerykański Stannis odbił 13 marynarzy perskich, którzy byli porwani przez piratów somalijskich... Teraz oni płyną statkiem swoim do domu. Porwani powiedzieli że modlili się do Pana żeby wyzwolił ich i to tak stało się. Minister MSZ perski powiedział że to nie ma nic do znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Stennis... 07.01.12, 22:26 natomiast czytam sobie, że Tu-134, który rozbił się w tym roku w rosji, mógł być wysadzony przez izraelskich agentów, bo na jego pokładzie znajdowało się 5ciu irańskich naukowców. Pan wszystko widzi i sprawiedliwie osądzi. gadblesju. Odpowiedz Link Zgłoś
rpg_7 Re: Stennis... 07.01.12, 22:41 jaki "Pan" ? Ty masz jakiegoś "Pana"? nie jesteś wolnym i świadomym człowiekiem? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Słońce świeci i morderca morduje... 09.01.12, 06:08 TYLKO wczoraj zamordowano w Syrii 20-30 demonstrantów i świat jak świat... Reżim MUSI trzymać się silą inaczej, wszyscy pamiętają jaki los miał Kadafi. Kwestia jest w tym ze Syria ma 12 dywizje bojowe i jest w 10 dywizji jest szef pochodzący od Alawitów... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Uśmiechnij się... 09.01.12, 09:40 W tych czasach potrzeba nieraz trochę uśmiać się wiec: Przy wspólnym obiedzie rozmawiają katolik, protestant, muzułmanin i żyd. Katolik: jestem tak bogaty, że zamierzam kupić CitiBank. Protestant: Ja jestem bardzo bogaty i kupię sobie General Motors. Muzułmanin: Ja jestem bajecznie bogatym księciem... Kupię Microsoft. Zapadła cisza, wszyscy czekają co powie żyd. Ten spokojnie zamieszał kawę, oblizał łyżeczkę i odłożył ją na spodek. Popatrzył na pozostałych biesiadników i mówi: A ja nie sprzedaję. Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Uśmiechnij się... 09.01.12, 11:45 Mosze Troszkę umiarkowania Oplułem kawą monitor ładnie to to tak ? Odpowiedz Link Zgłoś