misza_kazak 15.12.11, 11:19 Nowy material od Operatora Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej onepamop.livejournal.com/871397.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odyn06 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 11:59 Na jakim szczeblu występuje samodzielna kompania snajperów? SWD to stary karabin o dobrej balistyce i słabej optyce. To ogranicza zasięg ognia skutecznego. Czy w AR nie ma nowocześniejszych karabinów wyborowych? Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Z tekstu pod zdjęciami 15.12.11, 13:09 wynika, że to kompania brygadowa. OMSB, czyli Samodzielna Brygada Zmechanizowana. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 13:18 odyn06 napisał: > Na jakim szczeblu występuje samodzielna kompania snajperów? Brygada > SWD to stary karabin o dobrej balistyce i słabej optyce. To ogranicza zasięg og > nia skutecznego. Zgadza sie. SWD sluzy dla precyzyjnego strzelania do 500-600m. Na wyposazeniu kompanii beda kilka typow i wzorow karabinow snajperskich, ale podstawowym karabinem beda wlasnie rozne wersje SWD. > Czy w AR nie ma nowocześniejszych karabinów wyborowych? Co to jest AR? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 14:44 Pamięta, jak dawno temy sam szkoliłem strzelców wyborowych. Na strzelanie z SWD trzeba było sobie "zasłużyć". Najpierw było strzelanie z KB, a dopiero potem - najlepsi strzelali z SWD. Najlepsze wyniki osiągano na 400 m. AR to Armia Rosyjska. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 15:27 odyn06 napisał: > Pamięta, jak dawno temy sam szkoliłem strzelców wyborowych. Na strzelanie z SWD > trzeba było sobie "zasłużyć". U nas tez. Zwykle biora w plutonie najlepiej strzelajacego chlopca i daja jemu "wieslo". > Najpierw było strzelanie z KB, a dopiero potem - najlepsi strzelali z SWD. Najl > epsze wyniki osiągano na 400 m. Tak jest. Do 500m. Dalej juz nie rekomenduja strzelac z SWD - po prostu trudno identyfikowac cel w slabym celowniku. > AR to Armia Rosyjska. Ok, potem juz zrozumialem gdy wyslalem posta :) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Dziekuje... 15.12.11, 12:45 Fajne fotki. Niedawno widzialem filmik na "History Channel" i tam wlasnie porownano snajperow rosyjskich i niemieckich. Wyglada ze rosjanie strzelali szybciej niz hitlerowcy. Rosjanie dodawali troche wodki do oliwy zeby nie zamarzla w karabinach... Niemcy pili wodke i dostawali kule w leb... Dzieki snajperom Stalingrad ocalal i dzieki Staligradowi, my zyjemy... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Dziekuje... 15.12.11, 14:25 mosze_zblisko_daleka napisał: > Dzieki snajperom Stalingrad ocalal i dzieki Staligradowi, my zyjemy... ;-) Jedni bandyci i ludobójcy pobili sie z drugimi o łupy jak to miedzy bandydatmi bywa. Nie czuje zadnej wdziecznosci, dla nas nawet lepiej byłoby aby Niemcy rozwalili Ruskich a sami dostaliw dupe od Zachodu jak w IWS. Wtedy Europa nie byłaby pod sowiecka okupacja przez 50 lat a moze bez zimnej wojny poszlibysmy daleeeko do przodu... Swiat bez sowietów byłby lepszy jak lepszy jest bez hitlerowców. Trzeba było wykończyc obie te bandy za jednym zamachem. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Dziekuje... 15.12.11, 14:36 Nie czuje zadnej wdziecznosci, dla nas nawet lepiej byłoby aby Niemcy rozwalili Ruskich a sami dostaliw dupe od Zachodu jak w IWS. ......a twoi rodzice trafiliby do gazu tuż za rodziną Moszego z Łodzi. Twoja głupota graniczy z cynicznym sku...synizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Dziekuje... 15.12.11, 15:30 odyn06 napisał: > Nie czuje zadnej wdziecznosci, dla nas nawet lepiej byłoby aby Niemcy rozwalili > Ruskich a sami dostaliw dupe od Zachodu jak w IWS. > > ......a twoi rodzice trafiliby do gazu tuż za rodziną Moszego z Łodzi. > Twoja głupota graniczy z cynicznym sku...synizmem. Co Ty wiesz o moralnosci? Ty nic nie wiesz ani o moralnosci ani honorze lizesz dupe swoim sowieckim mocodawcom i bandycie WojciechowiJ... Zamiast rozumu masz sieczke z sowieckich agitek. Wariant powtórzenia secnariusza z IWS i zalamania sowietów był powszechnie rozwazany szczególnie w obliczu wielkich sukcesów armii niemieckiej na wschodzie. A powszechnie znanym znanym jest fakt ze sowieckie ludobójstwo wcale nie było mniejsze niz hitlerowskie.., a nawet je przewyzszało... i ze oba rezymy wspołpracowały w mordowaniu Polaków i wielu innych narodów. Ale oburzac sie prawde moze tylko ktos taki jak misza czy łodyn zaprzedany sowietom. Jeszcze raz powtórze ze najlepiej byłoby gdyby Niemcy rozwalili kacapów a sami zgineli pod bombami naszych lotników. Scenariusz IWS byłby najlepszy dla wszystkich moze nawet dla samych Rosjan, zreszta kacapy czy Niemcy mnie interesuja najmniej... Mogłoby ich zginac nawet o 100% wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 15.12.11, 15:31 mosze_zblisko_daleka napisał: > Fajne fotki. Niedawno widzialem filmik na "History Channel" i tam wlasnie porow > nano snajperow rosyjskich i niemieckich. Wyglada ze rosjanie strzelali szybciej > niz hitlerowcy. No nie tyle szybciej ile celniej :)) Tutaj masz liste najlepszych snajperow WW2 wio.ru/galgrnd/sniper/sniperru.htm > Rosjanie dodawali troche wodki do oliwy zeby nie zamarzla w ka > rabinach... Niemcy pili wodke i dostawali kule w leb... :)) > Dzieki snajperom Stalingrad ocalal i dzieki Staligradowi, my zyjemy... ;-) No m.in. dzieki nim oczywiscie! Slawa Bohaterom! Pozdro! Misza Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dziekuje... 15.12.11, 16:49 > Tutaj masz liste najlepszych snajperow WW2 > wio.ru/galgrnd/sniper/sniperru.htm Miszka takei listy mają to do siebie, że mijają się z prawdą. Po pierwsze snajperowi zaliczano wówwczas trafienie więc wszelkie statystyki oznaczają trafienia. PO drugie np Hajha miał oficjalnie przyznane mniej więcej połowę tego co na tej liście. Najbardzije rzetelny system (pod warunkiem, że nie skumali się z kontrolerem) mieli Niemcy- każdy strzał niepotwierdzony, nie był zaliczany. W Sowietów często strzał potwierdzał kolega snajper (jeśli polowali w parach), albo na zasadzie- strzelał km, po strzale przestał znaczy ubity. A mógl wystraszony zmienić stanowisko. Rzadziej wymagali od nich dostarczenia dowodu- niesmiertelnika, SOldbucha etc. A i tu "nieuczciwy" snajper mógł ściągnąc to z truposza zabitego wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 15.12.11, 17:15 maxikasek napisał: > > Tutaj masz liste najlepszych snajperow WW2 > > wio.ru/galgrnd/sniper/sniperru.htm > Miszka takei listy mają to do siebie, że mijają się z prawdą. Po pierwsze snajp > erowi zaliczano wówwczas trafienie więc wszelkie statystyki oznaczają trafienia > . PO drugie np Hajha miał oficjalnie przyznane mniej więcej połowę tego co na t > ej liście. Najbardzije rzetelny system (pod warunkiem, że nie skumali się z kon > trolerem) mieli Niemcy- każdy strzał niepotwierdzony, nie był zaliczany. W Sowi > etów często strzał potwierdzał kolega snajper (jeśli polowali w parach), albo n > a zasadzie- strzelał km, po strzale przestał znaczy ubity. A mógl wystraszony z > mienić stanowisko. Rzadziej wymagali od nich dostarczenia dowodu- niesmiertelni > ka, SOldbucha etc. A i tu "nieuczciwy" snajper mógł ściągnąc to z truposza zabi > tego wcześniej. To tylko gdybania. Masz jakies inne listy, to podaj. Porownamy. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dziekuje... 17.12.11, 00:34 > To tylko gdybania. Masz jakies inne listy, to podaj. > Porownamy. Miszka- to nie gdybania. Podobnie jak sowieccy piloci zgłaszali zestrzelenia, które nie są potwierdzone w niemieckih meldunkach. Zaś Simo Hayha ma potwierdzone do 16 lutego 1940- 219 trafień. Zaś z pamiętnika A. J. Rantama- wiemy że do dnia zranienia 6 marca miał 259 trafień. Ktoś nie zrozumiał, dodał te dwie liczby, zaokraglił i wyszło 500. Zaś już dodawanie trafień z pm-u czy km-u to bajka ;-) NIestety weryfikacja danych nie jest już mozliwa. Np radziecka propaganda wymysliła pojedynek Zajcewa z mjr Koenigiem/Thorwaldem (jego "autorem" był prawdopodobnie Czujkow ). Problem w tym, że takowy gośc nie istniał. Brakuje tam chociażby Sulo Kolkka - drugiego (albo i pierwszego) utytuowanego fińskiego snajpera. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 17.12.11, 09:46 maxikasek napisał: > Miszka- to nie gdybania. Podobnie jak sowieccy piloci zgłaszali zestrzelenia, k > tóre nie są potwierdzone w niemieckih meldunkach. Nie maxi, to jest wlasnie gdybanie. Jesli masz jakies dane ze jakies snajperzy zawyszali swoje konta, to podaj te dane. Mowiles o jakichs listach, to dawaj. Na razie przyklady z Finnami (?!) to jakas glupota, nie sadzisz ? :) > Zaś już dodawanie trafień z pm-u czy km-u to bajka ;-) Dlaczego? POdaja ile niemcow zabili. Kazdy snajper prowadzil konto zabitych faszystow. Jesli zabil niemca z CKMa czy PMa to dodawal do listy. > NIestety weryfikacja danych nie jest już mozliwa. Np radziecka propaganda wymys > liła pojedynek Zajcewa z mjr Koenigiem/Thorwaldem (jego "autorem" był prawdopod > obnie Czujkow ). Problem w tym, że takowy gośc nie istniał. Czyli zadnych dowodow swych zarzutow nie masz? No to nie ma o czym rozmawiac. Dziekuje. > Brakuje tam chociażby Sulo Kolkka - drugiego (albo i pierwszego) utytuowanego f > ińskiego snajpera. Maxi, masz dobry humor widze, ze tak zartujesz :) Przeciez takiego czlowieka nie bylo, tzn. jego istnienie jest kwestionowane: wikibin.org/articles/sulo-kolkka.html en.wikipedia.org/wiki/Sulo_Kolkka Mysle ze tego supermana wymyslili Finnowie dla poparcia swego morale :) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dziekuje... 17.12.11, 12:14 > Nie maxi, to jest wlasnie gdybanie. Jesli masz jakies dane ze jakies snajperzy > zawyszali swoje konta, to podaj te dane. Miszka- masz rację to moaj podejrzliwość co do ogrągłych liczb na wnioskach medalowych. Przykład Surkow- za 66 NIemców dostał medal "za odwagę", Kolejny wniosek o Order Lenina i Złotą Gwiazdę (jak wówczas zwali BOhatera ZSRR- juz mamy okrągłą liczbę 220)- Order dostał - gwiazdy nie. KOlejny "Czerwonego Sztandaru " dostał juz za 7 Niemców +3 zarezanych bagnetem. Widać najtrudniej dostac pierwszy order ;-) > Dlaczego? POdaja ile niemcow zabili. Kazdy snajper prowadzil konto zabitych fas > zystow. Jesli zabil niemca z CKMa czy PMa to dodawal do listy. Chociazby dlatego że np. Niemcom nie zaliczano trafień podczas odpierania ataku- ponieważ nikt nie był w stanie potwierdzić tego. NAtomiast jak rozumiem bojcom wierzono na słowo ;-). Kiedyś standardowym ptaniem, kiedy weteran odziwedzał szkołę było "ilu Niemców Pan zabił". Pamiętam odpowiedź celowniczego ckm-u, mniej więcej brzmiała tak: "Nie wiem, celowałem i strzelałem, a czy trafiałem nie byłem w stanie stwierdzić. Niemiec upadał, a czy wystraszony czy trafiony- nie obchodziło mnie to. Nie było czasu na to". O ile wierzę w dane ze wojny zimowej czy Stalingradu, gdzie snajperzy strzelali z bliskiej odległości do wpół zamrożonych czy zagłodzonych zołnierzy i włazili w teren wroga- to reszta jest moim zdaniem zawyżona. Zawyżali lotnicy, czołgiści, przeciwpancerniacy, Potem zawyżali to jeszcze raz ich dowódcy z raportach. A rozumiem "kukułki" były święte ;-) > Czyli zadnych dowodow swych zarzutow nie masz? A oczekujesz moźliwości weryfikacji danych, które fałszowano bez świadków? A po wojnie nikt nie weryfikował , a jeszcze propaganda zawyżała? > Maxi, masz dobry humor widze, ze tak zartujesz :) Widzisz- to był przykład jak łatwo wpaść w mity, kiedy wierzy się róznych "zestawieniom". ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 17.12.11, 15:09 maxikasek napisał: > Miszka- masz rację to moaj podejrzliwość co do ogrągłych liczb na wnioskach med > alowych. Przykład Surkow- za 66 NIemców dostał medal "za odwagę", Kolejny wnios > ek o Order Lenina i Złotą Gwiazdę (jak wówczas zwali BOhatera ZSRR- juz mamy ok > rągłą liczbę 220)- Order dostał - gwiazdy nie. KOlejny "Czerwonego Sztandaru " > dostał juz za 7 Niemców +3 zarezanych bagnetem. > Widać najtrudniej dostac pierwszy order ;-) Nie rozumiem czego chciales powiedziec. KOnkretniej powiec. Ile wg. ciebie faszystow ma na koncie Surkow i jakies potwierdzenia swych slow. Bo to co napisale powyzej to jakies bzdury. > > Dlaczego? POdaja ile niemcow zabili. Kazdy snajper prowadzil konto zabity > ch fas > > zystow. Jesli zabil niemca z CKMa czy PMa to dodawal do listy. > Chociazby dlatego że np. Niemcom nie zaliczano trafień podczas odpierania ataku > - ponieważ nikt nie był w stanie potwierdzić tego. NAtomiast jak rozumiem bojco > m wierzono na słowo ;-). Tak naprawde gowno mnie obchodza konta niemeckich snajperow. Ja mowie o naszych - sowieckich. Jesli jakis snajper np. zabil 400 faszystow ze snajperki, a 100 z CKMa to na koncie ma 500 faszystow. > Kiedyś standardowym ptaniem, kiedy weteran odziwedzał szkołę było "ilu Niemców > Pan zabił". Pamiętam odpowiedź celowniczego ckm-u, mniej więcej brzmiała tak: " > Nie wiem, celowałem i strzelałem, a czy trafiałem nie byłem w stanie stwierdzić > . Niemiec upadał, a czy wystraszony czy trafiony- nie obchodziło mnie to. Nie b > yło czasu na to". I co to ma dowodzic? Jakis celowniczy cos tobie powiedzial i tyle. A u mojego dziadka w nagradnom liscie za Order Czerwonej Gwiazdy jest napisane ze w ataku osobiscie zabil 5 faszystow. I nie mam zadnej podstawy temu nie wierzyc. > O ile wierzę w dane ze wojny zimowej czy Stalingradu, gdzie snajperzy strzelali > z bliskiej odległości do wpół zamrożonych czy zagłodzonych zołnierzy i włazili > w teren wroga- to reszta jest moim zdaniem zawyżona. No to nikt ci nie zabrania miec swoje zdanie. Inne rusofoby - np. uwazaja ze nasze snajperzy strzelali albo w plecy naszym zolnierzom albo do cywilow, a zadnych niemcow nie zabili. I co z tego? To nijak nie potwierdza sie danymi. > > Czyli zadnych dowodow swych zarzutow nie masz? > A oczekujesz moźliwości weryfikacji danych, które fałszowano bez świadków? A po > wojnie nikt nie weryfikował , a jeszcze propaganda zawyżała? Ja oczekuje ze jesli ktos kwestjonuje dane podane oficjalnie, to ma do tego jakies dowody. > > Maxi, masz dobry humor widze, ze tak zartujesz :) > Widzisz- to był przykład jak łatwo wpaść w mity, kiedy wierzy się róznych "zest > awieniom". ;-0 To nie sa "rozne zestawienia" - to oficjalne dane. A twoje zdanie to tylko twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dziekuje... 17.12.11, 22:34 Widzisz miszka, obecnie wiemy że wszelkie oficjalne dane dotyczące zestrzeleń/zniszczeń czołgów etc. trzeba dzielić średnio o połowę. I nie wierzę że snajperzy byli inni w tym. Zwłaszcza przy tak słabej kontroli jak w RKKA. Gdbyy płacono im jak np. pilotom myśliwskim czy szturmowym czy jak czołgistom - za ewakuację czołgu z teren wroga- wtedy ściślej by to kontrolowano. A tak snajperzy mieli (podobnie jak obsługi muchołapek) tylko podwójny żołd. DO tego rywalizacja między snajperami, rozpętana przez propagandę i dowódców. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 17.12.11, 23:33 maxikasek napisał: > Widzisz miszka, obecnie wiemy że wszelkie oficjalne dane dotyczące zestrzeleń/z > niszczeń czołgów etc. trzeba dzielić średnio o połowę. Czego wy tam wiecie mnie (i nie tylko mnie) malo obchodzi. Dzielcie choc na 10. Wasza sprawa. > I nie wierzę że snajperzy byli inni w tym. Juz ci pisalem - z wiara do tzw. boga. Nie do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dziekuje... 18.12.11, 13:41 > Juz ci pisalem - z wiara do tzw. boga. Nie do mnie. Miszka to jak to jest. Dokumentom snajperów wierzysz bezgranicznie, ale już "katyńskiemu" z podpisem Stalina nie? ;-) > Czego wy tam wiecie mnie (i nie tylko mnie) malo obchodzi. Dzielcie choc na 10. > Wasza sprawa. Miszka, ale to dotyczy radzieckich pilotów i czołgistów m.in. skoro w dokumentach ma zestrzelony danego dnia samolot, a Niemcy tego dnia na tym odcinku nie stracili żadnego- to są dwie możliwości: zestrzelił swojego albo skłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 18.12.11, 20:50 maxikasek napisał: > > Juz ci pisalem - z wiara do tzw. boga. Nie do mnie. > Miszka to jak to jest. Dokumentom snajperów wierzysz bezgranicznie, ale już "ka > tyńskiemu" z podpisem Stalina nie? ;-) Wiara dla idiotow. Ja po prostu uwazam ze oficjalne dane z kontami snajperow sa prawdziwe, a dokumenty katynskie zostali podrobione przez zdrajcow. > > Czego wy tam wiecie mnie (i nie tylko mnie) malo obchodzi. Dzielcie choc > na 10. > > Wasza sprawa. > Miszka, ale to dotyczy radzieckich pilotów i czołgistów m.in. skoro w dokumenta > ch ma zestrzelony danego dnia samolot, a Niemcy tego dnia na tym odcinku nie st > racili żadnego- to są dwie możliwości: zestrzelił swojego albo skłamał. Albo nasz pilot zestrzelil samolot, ale on po wyladowaniu przymusowym zostal odremontowany i nie trafil do listy straconych. W kazdym razie to jest idiotyzm - porownywac konta pilotow i snajperow i robic z tego dalekoidace wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dziekuje... 18.12.11, 22:18 > Albo nasz pilot zestrzelil samolot, ale on po wyladowaniu przymusowym zostal od > remontowany i nie trafil do listy straconych. Błąd. Takie samoloty liczą się jako stracone, bo trafiają do remontu w fabryce, skąd wracają jako "nowe" i niekoniecznie do tej samej jednostki. Dlatego Stalin wprowadził gratyfikacje finansowe, bo jego "sokoły" tak dzielnie zestrzeliwali wroga? Nawet w rozkazie Stalina, jest informacja że piloci myśliwców unikają walki. > Wiara dla idiotow. Ja po prostu uwazam ze oficjalne dane z kontami snajperow sa > prawdziwe, a dokumenty katynskie zostali podrobione przez zdrajcow. No tak. Wierzysz w to - Twoja sprawa, ale jak napisałeś- wiara jest dla idiotów ;-) > W kazdym razie to jest idiotyzm - porownywac konta pilotow i snajperow i robic > z tego dalekoidace wnioski. Czy dalej uważasz, że snajperzy to ostoje prawdomówności. I co łatwiej "ukryć"? wrak samolotu czy jednego trupa w morzu innych policzyc dwa razy? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 19.12.11, 12:06 maxikasek napisał: > Błąd. Takie samoloty liczą się jako stracone, bo trafiają do remontu w fabryce, > skąd wracają jako "nowe" i niekoniecznie do tej samej jednostki. Dlatego Stali > n wprowadził gratyfikacje finansowe, bo jego "sokoły" tak dzielnie zestrzeliwa > li wroga? Nawet w rozkazie Stalina, jest informacja że piloci myśliwców unikają > walki. Ktos unikal a ktos walczyl. I dlatego jedni maja na koncie dziesiatki zestrzelonych samolotow, a drudzy zero. > > Wiara dla idiotow. Ja po prostu uwazam ze oficjalne dane z kontami snajpe > row sa > > prawdziwe, a dokumenty katynskie zostali podrobione przez zdrajcow. > No tak. Wierzysz w to - Twoja sprawa, ale jak napisałeś- wiara jest dla idiotów > ;-) Czytac umiesz? Ja nie wierze, ja jestem pewien. Dostrzegasz roznice? Wiara dla idiotow. > > W kazdym razie to jest idiotyzm - porownywac konta pilotow i snajperow i > robic > > z tego dalekoidace wnioski. > Czy dalej uważasz, że snajperzy to ostoje prawdomówności. I co łatwiej "ukryć"? > wrak samolotu czy jednego trupa w morzu innych policzyc dwa razy? ;-) Tak, ja uwazam naszych snajperow za Bohaterow i nie mam podstaw podwazac ich konta. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dziekuje... 20.12.11, 08:43 > Czytac umiesz? Ja nie wierze, ja jestem pewien. Dostrzegasz roznice? Tak. Ukłony dla Twojego psychologa, walczy z wiatrakami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziekuje... 20.12.11, 09:48 maxikasek napisał: > > Czytac umiesz? Ja nie wierze, ja jestem pewien. Dostrzegasz roznice? > Tak. Ukłony dla Twojego psychologa, walczy z wiatrakami ;-) A tobie przydalo by sie zwrocic sie do slownika i dostrzec roznice miedzy pojeciami "wiara", a "pewnoscia" :) Bo wyraznie mylisz pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Scenariusz IIWS 15.12.11, 15:33 Sława! jest taki: dwóch najwiekszych zbrodniarzy w historii rozpetało IIWS potem pozarli sie i niestety jeden zwyciezył a powinni zginac OBAJ Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Ćwiczonka z Czeczenii , dzisiejsze. 15.12.11, 16:38 www.youtube.com/watch?v=ZX0_i2yNTSg&feature=player_embedded#! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 18:14 Ale tak jak kiedys gadalismy Miszka,cos dalej wydaje sie ze cienizna ze snajperkami u Was(znaczy produkcji rosyjskiej) www.altair.com.pl/start-7157 Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 19:03 browiec1 napisał: > Ale tak jak kiedys gadalismy Miszka,cos dalej wydaje sie ze cienizna ze snajper > kami u Was(znaczy produkcji rosyjskiej) > www.altair.com.pl/start-7157 Czy wy rozumiecie różnicę pomiędzy snajperami ze specnazu a snajperami z brygady zmechanizowanej?? Czy ktoś w am do mózgów nasrał? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 19:15 Z Twoich wypowiedzi wynika ze u Ciebie nie ma do czego nasrac,szkoda. Bo widze ze ni cholery nie wiesz o co chodzi a wjebac sie musisz. (Przepraszam za wyrazenia bo jak wiesz od dawna straram sie byc dla Ciebie w miare grzeczny,ale mam juz dosc). Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 19:38 browiec1 napisał: > Z Twoich wypowiedzi wynika ze u Ciebie nie ma do czego nasrac,szkoda. > Bo widze ze ni cholery nie wiesz o co chodzi a wjebac sie musisz. > (Przepraszam za wyrazenia bo jak wiesz od dawna straram sie byc dla Ciebie w mi > are grzeczny,ale mam juz dosc). Jak zwykle zadajesz w kółko te same debilne pytania. Czy tobie wylatuje jednym uchem a drugim wylatuje? Pytam się po raz kolejny , czy widzisz różnicę pomiędzy jednostkami specjalnymi a żołnierzami batalionu zwiadowczego? Czy do twojego mózgu dociera ile zagranicznych ( bo tobie się wydaje że powinny być to zagraniczne karabiny) Rosja musiałaby zamówić ? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 16.12.11, 23:29 Biedny chory czlowieku... "bo tobie się wydaje że powinny być to zagraniczne karabiny" - Ty juz w tym zapatrzeniu w siebie i blednym przekonaniu o wlasnym geniuszu myslisz(o ile to mozliwe z marna podrobka mozgu) ze wiesz co ja mysle,przepraszam,co mi sie wydaje;) Standardowo z piana na gebie sidziales na forum nie zeby podzielic sie wiedza tylko zeby przylozyc tym "durnym Polaczkom". Ale niech strace,wytlumacze jak dziecku-ja uwazam wprost przeciwnie,ze Rosja z tak wielkim przemyslem zbrojeniowym powinna takie karabiny o najwyzszych osiagach bez problemu robic u siebie i ta bron wlasnie a nie zachodnia kupowac. Misza zrozumial bez problemu,bo kilka razy o tym rozmawialismy,ale Ty,nie majac pojecia o temacie, szukales okazji zeby kogos znowu od debili powyzywac. Jak Ci tak ich brakuje,popatrz w lustro,znajdziesz tam naprawde niezly okaz,a moze bedzie to przy okazji dzialac leczniczo? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 17.12.11, 19:03 browiec1 napisał: > Biedny chory czlowieku... > "bo tobie się wydaje że powinny być to zagraniczne karabiny" - Ty juz w tym zap > atrzeniu w siebie i blednym przekonaniu o wlasnym geniuszu myslisz(o ile to moz > liwe z marna podrobka mozgu) ze wiesz co ja mysle,przepraszam,co mi sie wydaje; > ) Standardowo z piana na gebie sidziales na forum nie zeby podzielic sie wiedza > tylko zeby przylozyc tym "durnym Polaczkom". Ale niech strace,wytlumacze jak d > ziecku-ja uwazam wprost przeciwnie,ze Rosja z tak wielkim przemyslem zbrojeniow > ym powinna takie karabiny o najwyzszych osiagach bez problemu robic u siebie i > ta bron wlasnie a nie zachodnia kupowac. Misza zrozumial bez problemu,bo kilka > razy o tym rozmawialismy,ale Ty,nie majac pojecia o temacie, szukales okazji ze > by kogos znowu od debili powyzywac. Jak Ci tak ich brakuje,popatrz w lustro,zna > jdziesz tam naprawde niezly okaz,a moze bedzie to przy okazji dzialac leczniczo > ? Bla bla bla. Ależ Rosja produkuje je u siebie i mają zbliżone parametry do "zachodnich" modeli tylko że jak do tej pory były one prawie dwukrotnie droższe ( ORSIS ma teraz robić je taniej) i ciągłe problemy z optyką co jest dziwne gdyż większość soczewek do największych teleskopów powstaje w Rosji . Ty czepiłeś się ostatniego zamówienia MON na karabiny Styer ( bardzo dobre z resztą i używają taniej amunicji, to bardzo ważne) w kontekście plutonu snajperskiego brygady zmechanizowanej. Typu , fffu używają SVD . Niby czego mają używać? Do tego zapytałeś się po raz setny jak tam sprawa z rosyjskimi snajperkami , na to pytanie dostałeś już wielokrotnie odpowiedź . Zazwyczaj jesteś tak leniwy że nie chce ci się czytać linków bo to po rosyjsku a po jakiemu ma to być skoro jest to w jedynym dostępnym języku? Jeszcze może tobie to przeżuć i do buzi włożyć? Zadajesz debilne pytania na które odpowiedź znajdziesz w ciągu 5 minut. Teraz idź się utop patałachu. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 17.12.11, 20:16 "Ty czepiłeś się ostatniego zamówienia MON na karabiny Styer ( bardzo dobre z resztą i używają taniej amunicji, to bardzo ważne) w kontekście plutonu snajperskiego brygady zmechanizowanej. Typu , fffu używają SVD"-a gdzies Ty to geniuszu wyczytal? Pojawila sie informacja o nowym zamowieniu,pojawil sie ten watek to po cholere mialem zakladac inny? Nigdzie sie niczego nie czepialem,Misza to jakos bez trudu zalapal,widac konczyl szkole gdzie ucza czytac ze zrozumieniem. "Do tego zapytałeś się po raz setny jak tam sprawa z rosyjskimi snajperkami , na to pytanie do stałeś już wielokrotnie odpowiedź ." - a to w Twoim swiecie czas sie zatrzymuje i wszystko stoi w miejscu?Jak ktos zapyta co z Bulawa to aktualne beda informacje z 2010 roku? "Zazwyczaj jesteś tak leniwy że nie chce ci się czytać linków bo to po rosyjsku a po jakiemu ma to być skoro jest to w jedynym dostępnym języku?" - a ze nie znam rosyjskiego pytam tego kto zna zeby w skrocie cos napisal w temacie. "Zadajesz debilne pytania na które odpowiedź znajdziesz w ciągu 5 minut."-nie ma debilnych pytan,sa tylko debile leczacy kompleksy na forum,do ktorego nie wnosza nic poza bluzgami i swoja mania wielkosci.Czy ja Cie prosilem zebys odpowiadal?Chyba ze Misza i Ty to jedno,a watpie,bo On,mimo ze jego poglady polityczne sa mi obce,nie jest takim burakiem. Forum jest po to zeby pytac jak sie nie wie,a jak ktos chce to odpowiada-to byla darmowa lekcja. "Teraz idź się utop patałachu." - a Ty wsadz glowe pod zimna wode i ochlon,bo mimo ze to forum militaria nie sluzy do prowadzenia jakichs wojenek,patalachu. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 15.12.11, 19:30 browiec1 napisał: > Ale tak jak kiedys gadalismy Miszka,cos dalej wydaje sie ze cienizna ze snajper > kami u Was(znaczy produkcji rosyjskiej) No jednak znacznie lepej niz w POlsce :) Osotanio nowa fabryka otworzyla sie - ORSIS. Wpisz w wyszukiwarke. Bardzo dokladne i dostatecznie tanie (2 razy niz zachodnie) snajperki. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 16.12.11, 23:31 Wiesz Miszka niezbyt mi sie chce cala strone przegladac wiec napisz jakbys mogl dwie rzeczy: -czy przeszly one wszelkie niezbedne testy i sa przyjete do uzbrojenia i zamawiane? -czy produkuja oni wszystkie potrzebne wersje i kalibry? P.S.U nas nie jest tak zle,jak Ci kiedys pisalem u mnie w miescie robia niezle snajperki w najwazniejszych/podstawowych kalibrach:) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 17.12.11, 09:36 browiec1 napisał: > Wiesz Miszka niezbyt mi sie chce cala strone przegladac wiec napisz jakbys mogl > dwie rzeczy: > -czy przeszly one wszelkie niezbedne testy i sa przyjete do uzbrojenia i zamawi > ane? Jesli chodzi o ORSIS to testy przeszli, a zamawiane nie sa. Ale mysle ze to kwestia biurokracji. W przyszlosci beda zamawiac. > -czy produkuja oni wszystkie potrzebne wersje i kalibry? Tak. > P.S.U nas nie jest tak zle,jak Ci kiedys pisalem u mnie w miescie robia niezle > snajperki w najwazniejszych/podstawowych kalibrach:) No jednak macie mniej wzorow niz w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 17.12.11, 19:24 No jednak Polska jest mniejsza od Polski,nie mowiac o potencjalach przemyslu zbrojeniowego:) Planuje sie w ogole nastepce Dragunowa w podobnej formie? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 17.12.11, 23:29 browiec1 napisał: > No jednak Polska jest mniejsza od Polski,nie mowiac o potencjalach przemyslu zb > rojeniowego:) Od ROsji chyba ? :)) No jednak troche glupio bzmi ze ROsja jest cienka w snajperkach z ust Polaka :) > Planuje sie w ogole nastepce Dragunowa w podobnej formie? W jakiej formie? W formie taniego, niezawodnego i szybkostrzelnego karabinu snajperskiego? Nic. Bo nic lepszego od roznych modyfikacji SWD jeszcze nie wymyslono. Albo drozsze, albo bardziej zawodne. Wiec nasz wybor to SWU albo SWDK Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 18.12.11, 00:15 A gdzie ja napisalem ze cienka? Sam pisales kilka razy ze roznie z tym jest a nie powinno,nawet w pewnym sensie O333 to potwierdzil piszac o optyce. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Nowa optyka 18.12.11, 10:26 Co prawda na razie 100 tyś zł za sztukę ale powód znany. Seria. www.vesti.ru/only_video.html?vid=382787 Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Nowa optyka 18.12.11, 17:34 Niestety filmik nie do obejrzenia jak na razie. Ciekawy jestem tej optyki szczególnie za tę cenę. Jeden z moich dalszych znajomych zamawiał indywidualne wykonanie lunety w USA . Nie robili takich i zrobili mu na zamówienie ( chodziło o specjalne wykonie do FT czyli ostrzenie w zakresie 5-100 m) Cena była bardzo wysoka gdzieś około 3000 USD to jednak jeszcze daleko do 100 tys rubli jak się domyślam Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Nowa optyka 18.12.11, 18:26 kawitator napisał: > Niestety filmik nie do obejrzenia jak na razie. Ciekawy jestem tej optyki szc > zególnie za tę cenę. Jeden z moich dalszych znajomych zamawiał indywidualne wyk > onanie lunety w USA . Nie robili takich i zrobili mu na zamówienie ( chodziło > o specjalne wykonie do FT czyli ostrzenie w zakresie 5-100 m) Cena była bardzo > wysoka gdzieś około 3000 USD to jednak jeszcze daleko do 100 tys rubli jak się > domyślam 1 miliona rubli ( 100 tyś rubli to troszkę ponad 3 tyś $ ) To celownik elektroniczny .Przekształca obraz FLIR w TV . sdelanounas.ru/images/img/www.strf.ru/x400_Attachment.aspxId_33275.jpeg Tu ORSIS T-5000 77rus.smugmug.com/Other/Other/i-FwfBrp7/0/O/IMG0757-copy.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Nowa optyka 18.12.11, 19:57 Poszukam tego celownika. Cena moze byc uzasadniona wbudowaniem czegoś na kształt przelicznika balistycznego. Stronę firmy ORSIS zalinkowaną przez Misze przeczytałem dokładnie. Co prawda wracam dopiero do poprzedniej biegłości w czytaniu cyrlicą a i słownictwo ciut wyleciało z głowy ale da się. :-) Ciekawe karabinki ma ten ORSIS a na stronie widać wyraźnie ze nastawiają się tez na eksport Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Nowa optyka 18.12.11, 21:55 kawitator napisał: > Poszukam tego celownika. Cena moze byc uzasadniona wbudowaniem czegoś na kszta > łt przelicznika balistycznego. > > Stronę firmy ORSIS zalinkowaną przez Misze przeczytałem dokładnie. > Co prawda wracam dopiero do poprzedniej biegłości w czytaniu cyrlicą a i słowni > ctwo ciut wyleciało z głowy ale da się. :-) Ciekawe karabinki ma ten ORSIS a > na stronie widać wyraźnie ze nastawiają się tez na eksport Owszem jest . sdelanounas.ru/images/img/www.strf.ru/x400_Attachment.aspxId_33276.jpeg Też odwiedziłem stronkę i ceny mają wyższe od SAKO Styer IA w tej samej klasie. Co tu się dziwić że nie kupują własnej produkcji . Jak fabryki nie są wstanie dostarczyć 1000 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Nowa optyka 19.12.11, 10:33 > Czyli jest dobrze? Jak zwykle w życiu Nie jest to takie proste jak psa w tyłek kopnąć ( australijskie;-)) Na przykładzie celownika pokazanego przez O333 Skonstruowali celownik telewizyjny z komputerkiem balistycznym obliczającym poprawki i przesuwającym punk celowniczy. Musieli skonstruować bowiem na sprzęt tego typu są restrykcje w sprzedaży To co jest dostępne cywilnie nie wytrzymuje na karabinach wojskowych szczególnie wielkokalibrowych Ale najważniejsza część przetwornik CCD tak zwany wysokotemperaturowy czyli nie wymagający chłodzenia jest importowany z Francji. Nie znam nowych rozwiązań zachodnich więc nie potrafię powiedzieć gdzie się plasuje ten celownik Na pewno lepszy w ciemności i trudnych warunkach od lunety optycznej. Czy to jest dobrze czy słabo czy super to sprawa względna. Tak samo jak z karabinkami ORSiS -a Takich jest oferowanych wiele na świecie łącznie z tymi z Twojego najcieplejszego miasta w Polsce Teraz pytanie czy pokonali największą słabość radzieckiego i być może Rosyjskiego przemysłu czyli stabilność parametrów w produkcji seryjnej tak aby i wszystkie karabinki były takie jak wzór ? Czy potrafią zrobić szybko dobrze i tanio. Przykładowy egzemplarz o super parametrach to może rusznikarz wydłubać rencami ( ciut przesadziłem ale niewiele ) A Dragunow dobry karabinek jest . Na pewno lepszy od większości strzelców którzy go używają Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Nowa optyka 19.12.11, 11:59 Tak dokładniej z tego co zrozumiałem to jest celownik FLIR konwertujący sygnał na TV . O wielkim problemie , czyli parametry ,owszem są wysokie ale wykonuje się je ręcznie, to raczej manufaktura. Dlatego drogo i długo a parametry podobne do zachodnich fabryk. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Nowa optyka 20.12.11, 14:33 Teraz pytanie czy pok > onali największą słabość radzieckiego i być może Rosyjskiego przemysłu czyli s > tabilność parametrów w produkcji seryjnej tak aby i wszystkie karabinki były ta > kie jak wzór ? Chyba tak. Przy produkcji luf po kazdej operacji parametry porownywaja z etalonowwymi wartosciami. > Czy potrafią zrobić szybko dobrze i tanio. Przykładowy egzemplar > z o super parametrach to może rusznikarz wydłubać rencami ( ciut przesadziłem a > le niewiele ) Przy duzej partii cena musi byc tansza ale nieznacznie - technologia wytwarzania lufy jest bardzo droga i pracochlonna. > A Dragunow dobry karabinek jest . Na pewno lepszy od większości strzelców którz > y go używają Tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 18.12.11, 10:49 browiec1 napisał: > A gdzie ja napisalem ze cienka? No np. tutaj: "Ale tak jak kiedys gadalismy Miszka,cos dalej wydaje sie ze cienizna ze snajperkami u Was(znaczy produkcji rosyjskiej) " Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 18.12.11, 12:33 misza_kazak napisał: > browiec1 napisał: > > > A gdzie ja napisalem ze cienka? > > No np. tutaj: > "Ale tak jak kiedys gadalismy Miszka,cos dalej wydaje sie ze cienizna ze sna > jperkami u Was(znaczy produkcji rosyjskiej) " > Mi też próbował wmówić że nic takiego nie pisał "cienizna ze snajperkami" czytaj bo u nas to jest super a na zachodzie to w ogóle miliony nowych konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 18.12.11, 20:51 o333 napisał: > Mi też próbował wmówić że nic takiego nie pisał "cienizna ze snajperkami" czyta > j bo u nas to jest super a na zachodzie to w ogóle miliony nowych konstrukcji. No ja to polski znam zle, dlatego uwazam ze czesto po prostu zle rozumiem co do mnie pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 19.12.11, 01:03 Bardzo dobrze zrozumiales tylko O333 sie gubi w zeznaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 19.12.11, 01:02 Ty masz widze postepujaca skleroze chlopie,sam nie pamietasz o czym pisales. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 19.12.11, 01:01 A nie zauwazyles Miszka ze to byl pierwszy moj post w tym watku ZANIM napisales o nowej fabryce? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Cwiczenia samodzielnej kompanii snajperskiej 19.12.11, 12:35 browiec1 napisał: > A nie zauwazyles Miszka ze to byl pierwszy moj post w tym watku ZANIM napisales > o nowej fabryce? Ok, teraz wszystko sie wyjasnilo :) Odpowiedz Link Zgłoś
o333 T-5000 20.12.11, 07:47 Maks już opisał T-5000 od ORSIS. world.guns.ru/sniper/sniper-rifles/rus/sniper-rifles-orsis-t-5000-e.html En world.guns.ru/sniper/sniper-rifles/rus/sniper-rifles-orsis-t-5000-r.html Ru Odpowiedz Link Zgłoś