Dodaj do ulubionych

Kawalek filmu "Avgust wos'mogo"

18.01.12, 09:50
twower.livejournal.com/707467.html
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 18.01.12, 11:45
      psują ich jak co najmniej stallone.
      • anton_pl Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 18.01.12, 16:36
        Dobry film, niektóre sceny przypominają trochę Helikopter w Ogniu, ale miło popatrzeć jak Gruziny dostały baty, ale cy ciebie Misza nie zdziwiło że po 2 dniach zaczęli spie...ć?, ja myślałem że stawią opór tak jak Czeczeńcy, ale to całkiem inny naród. Napisz coś o Gruzinach, co to za ludzie, znasz może jakiegoś, bo ja nie.)
        • misza_kazak Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 18.01.12, 17:18
          anton_pl napisał:

> Dobry film, niektóre sceny przypominają trochę Helikopter w Ogniu,

nie tylko tobie :)

> ale miło popatrzeć jak Gruziny dostały baty, ale cy ciebie Misza nie zdziwiło że po 2 dniac
          > h zaczęli spie...ć?

Wcale nie. Gruzini i w 2WS podobnie przeciwko nam walczyli w szeregach hitlerowcow.
          Jak tylko widziali nasze pododdzialy to uciekali lub poddawali sie.

>, ja myślałem że stawią opór tak jak Czeczeńcy, ale to całkiem inny naród.

Oczywiscie. Gruzini to slaby narod. Gdyby nie Rosja to ich by nie bylo bo Turki by ich wybili.
          A Czeczeni waleczny i smialy narod, ktory umie walczyc.

> Napisz coś o Gruzinach, co to za ludzie, znasz może jakiegoś, bo
          > ja nie.)

Dobrzy, mili ludzie. Goscinni jak wszyscy na Kaukazie. Ale zolniery z nich jak z gowna kula. MNiej wiecej tak samo jak z pribaltow.
          • aaapap Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 07:51
            anton_pl napisał:
            >
            > Dobry film, niektóre sceny przypominają trochę Helikopter w Ogniu,
            Film może i dobry ale fragmencik taki bez sensu...

misza_kazak napisał:
            > Dobrzy, mili ludzie. Goscinni jak wszyscy na Kaukazie. Ale zolniery z nich jak
            > z gowna kula

Oficerowie gruzińscy po ucieczce od skutków Rewolucji często służyli w Wojsku Polskim.
            Po Kampani Wrześniowej Niemcy proponowali im przeciwbolszewicką krucjatę, ale byli lojalni wobec przybranej nowej ojczyzny - odmawiali - napewno nie z tchórzostwa.
            Misza tradycyjnie uprawia tu rosyjską propagandę umniejszając wartość bojową obywateli niegdysiejszych respublik.
            Pozdrawiam
            • o333 Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 08:55
              Nic nie umniejsza , każdy kto zna Gruzinów a ja znam bardzo wielu i lubię ten naród . Jednak muszę powiedzieć że są to tchórze , mocni tylko w gębie. Lepiej im wychodzi tańczenie i robienie wina oraz podrywanie kobiet , do wojaczki zupełnie się nie nadają .
              • patmate Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 05.03.12, 21:29
                o333 napisał:

> Nic nie umniejsza , każdy kto zna Gruzinów a ja znam bardzo wielu i lubię ten n
                > aród . Jednak muszę powiedzieć że są to tchórze , mocni tylko w gębie. Lepiej i
                > m wychodzi tańczenie i robienie wina oraz podrywanie kobiet , do wojaczki zupeł
                > nie się nie nadają .

.... a jak to było z Rosjanami (bo to przecież przytłaczająca większość składu osobowego RKKA w 1941) ? Jeżeli kopniakiem się nie zapędziło do okopu i postawiło zatriad za plecami - to było tylko ruki w wierch..... Za was borołsa s Giermancami tolko Gienerał Moroz (zimoj) i pałkownik Sowietskij asfalt (asienioj). Prosto ubieżat do Moskwy i żdat' spasanija.
                • o333 Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 08.03.12, 13:47
                  patmate napisał:

... a jak to było z Rosjanami (bo to przecież przytłaczająca większość składu
                  > osobowego RKKA w 1941) ? Jeżeli kopniakiem się nie zapędziło do okopu i postawi
                  > ło zatriad za plecami - to było tylko ruki w wierch..... Za was borołsa s Gierm
                  > ancami tolko Gienerał Moroz (zimoj) i pałkownik Sowietskij asfalt (asienioj). P
                  > rosto ubieżat do Moskwy i żdat' spasanija.
                  >
                  >
                  Masz prawo wierzyć w co tylko chcesz.
            • misza_kazak Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 09:11
              aaapap napisał:

> Oficerowie gruzińscy po ucieczce od skutków Rewolucji często służyli w Wojsku P
              > olskim.

No w sowieckim wojsku Gruzini tez sluzyli dobrze. Bo mieli odpowiednich dowodcow. Wiesz jak mowia - Stado baranow pod dowodctwem lwa jest mocniejsze od stada lwow pod dowodctwem barana.
              Jako przyklad podam Wlochow w Afryce i Rumunow w ZSRR. Gdy nimi dowodzili Niemcy, to walczyli calkiem uzytecznie i sprawnie. A gdy pozostawali same to byla pelna kompromitacja.
              Tak samo z Gruzinami - gdy walcza pod dowodctwem silnego i dobrego dowodcy to jest ok. Ale jak walcza sami za siebie to gowno wychodzi.

> Po Kampani Wrześniowej Niemcy proponowali im przeciwbolszewicką krucjatę, ale b
              > yli lojalni wobec przybranej nowej ojczyzny - odmawiali - napewno nie z tchórzo
              > stwa.

No odmawialo bardzo malo ludzi. Wiekszosc wstepowala w jednostki faszystowskie z wielka ochota i potem "walczyli", a raczej pacyfikowali ludnosc w ZSRR z wielka przyjemnoscia - tak samo jak Pribalty. No i sprawnosc bojowa ich byla taka sama jak od Pribaltow - prawie zerowa :)

> Misza tradycyjnie uprawia tu rosyjską propagandę umniejszając wartość bojową ob
              > ywateli niegdysiejszych respublik.

Niczego nie uprawiam. Mowie jak jest. TO ty uprawiasz propagande. Podaj choc jeden przyklad gdy Gruzini w skladzie samodzielnej jednostki walczyli by walecznie i mesko? Jakos nie przypominam.
              • patmate Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 05.03.12, 06:35
                misza_kazak napisał:

>No w sowieckim wojsku Gruzini tez sluzyli dobrze. Bo mieli odpowiednich dowodco
                > w. Wiesz jak mowia - Stado baranow pod dowodctwem lwa jest mocniejsze od stada
                > lwow pod dowodctwem barana.

Jak ta teoria ma się do układu Stalin - Stawka ? ;)

>Mowie jak jest. TO ty uprawiasz propagande. Podaj choc je
                > den przyklad gdy Gruzini w skladzie samodzielnej jednostki walczyli by waleczni
                > e i mesko? Jakos nie przypominam.
                >

A przypomnij jakie to samodzielne jednostki narodowe walczyły w składzie CA?
                No oprócz Kozaków - którzy przy pierwszej okazji przeszli na stronę niemiecką?

Pzdr
                • patmate Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 05.03.12, 21:19
                  bump! bo nadal nie widzę odpowiedzi

> misza_kazak napisał:
                  >
                  > >No w sowieckim wojsku Gruzini tez sluzyli dobrze. Bo mieli odpowiednich do
                  > wodco
                  > > w. Wiesz jak mowia - Stado baranow pod dowodctwem lwa jest mocniejsze od
                  > stada
                  > > lwow pod dowodctwem barana.

Jak ta teoria ma się do układu Stalin - Stawka ? ;)

> >Mowie jak jest. TO ty uprawiasz propagande. Podaj choc je
                  > > den przyklad gdy Gruzini w skladzie samodzielnej jednostki walczyli by wa
                  > leczni
                  > > e i mesko? Jakos nie przypominam.

A przypomnij jakie to samodzielne jednostki narodowe walczyły w składzie CA?
                  No oprócz Kozaków - którzy przy pierwszej okazji przeszli na stronę niemiecką?

Pzdr

PS Jak już przypinasz łatkę innym narodowościom - to przynajmniej wejrzyj w swój bard... przepraszam, podwórko...
              • maxikasek Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 21.06.12, 21:39
                "Jako przyklad podam Wlochow w Afryce i Rumunow w ZSRR. Gdy nimi dowodzili Niemcy, to walczyli calkiem uzytecznie i sprawnie. A gdy pozostawali same to byla pelna kompromitacja."

Bzdura n/t Włochów. Radzę poczytać o dywizji Ariete, spadochroniarzach i oddziałach Czarnych Koszul, które twardą obroną osłaniały odwrót Niemców. NAwet Brytyjczycy pisali o nich z uznaniem.

"No odmawialo bardzo malo ludzi. Wiekszosc wstepowala w jednostki faszystowskie z wielka ochota i potem "walczyli", a raczej pacyfikowali ludnosc w ZSRR z wielka przyjemnoscia - tak samo jak Pribalty. "
                do niemieckich oddziałów wstępowali dopiero żołnierze rkka- pierwsze gruzińskie oddziały to 1942 rok.

Podaj choc je
                > den przyklad gdy Gruzini w skladzie samodzielnej jednostki walczyli by waleczni
                > e i mesko? Jakos nie przypominam.
                822. ostbatalion na wyspie Texel. Zbuntowali sie 5 kwietnia 1945 zabijając 250 żołnierzy niemieckich, potem na wyspie wylądowali Niemcy i do 20 maja odzyskiwali panowanie nad wyspą. Gruzini walczyli 5 tygodni, bez zaopatrzenia.
                Dziwne że nie pamiętasz bo co roku na ich grobach do 1991 składał kwiaty ambasador ZSRR w Holandii, nazywając ich nawet pod koniec Bohaterami ZSRR ;-)
            • durny1 Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 09:47
              aaapap napisał:
              > Misza tradycyjnie uprawia tu rosyjską propagandę umniejszając wartość bojową ob
              > ywateli niegdysiejszych respublik.
              > Pozdrawiam

Też tak uważam. Pisanie o narodzie tchórzy lub bohaterów jest typowym przykładem myślenia stereotypowego. Niemniej muszę złośliwie zauważyć, że jakby stereotyp o tym, że Gruzini to tchórze był prawdziwy, to by tłumaczyło tchórzostwo Stalina, który każdego który mu zagrażał mordował nie osobiście tylko przez podstawionych ludzi (np. Katyń).
          • patmate Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 05.03.12, 06:22

Wcale nie. Gruzini i w 2WS podobnie przeciwko nam walczyli w szeregach hitlerowcow.
            Jak tylko widziali nasze pododdzialy to uciekali lub poddawali sie.

>, ja myślałem że stawią opór tak jak Czeczeńcy, ale to całkiem inny naród.

misza_kazak napisał:,
            Oczywiscie. Gruzini to slaby narod. Gdyby nie Rosja to ich by nie bylo bo Turki by ich wybili.
            A Czeczeni waleczny i smialy narod, ktory umie walczyc.

> Napisz coś o Gruzinach, co to za ludzie, znasz może jakiegoś, bo
            > ja nie.)

Dobrzy, mili ludzie. Goscinni jak wszyscy na Kaukazie. Ale zolniery z nich jak z gowna kula. MNiej wiecej tak samo jak z pribaltow. "

Podaj garść przykładów, gdy sowieckie/rosyjskie wojska odniosły sukces, gdy nie mieli wyraźnej przewagi ilościowej i materiałowej.
            Czekam.

Pzdr
            • patmate Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 05.03.12, 21:13
              Bump, bo może zostałem przeoczony z poniższym postem, a niecierpliwie czekam na odpowiedź:

misza_kazak napisał:,
              > Oczywiscie. Gruzini to slaby narod. Gdyby nie Rosja to ich by nie bylo bo Turki
              > by ich wybili.
              > A Czeczeni waleczny i smialy narod, ktory umie walczyc.
              >
              > > Napisz coś o Gruzinach, co to za ludzie, znasz może jakiegoś, bo
              > > ja nie.)
              >
              > Dobrzy, mili ludzie. Goscinni jak wszyscy na Kaukazie. Ale zolniery z nich jak
              > z gowna kula. MNiej wiecej tak samo jak z pribaltow. "

Wiec pytanie brzmi:

Podaj garść przykładów, gdy sowieckie/rosyjskie wojska odniosły sukces, gdy nie
              miały wyraźnej przewagi ilościowej i materiałowej.

Czekam.
          • maxikasek Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 21.06.12, 21:25
            "MNiej wiecej tak samo jak z pribaltow."
            A kto uratował rewolucję październikową jak nie pułki łotewskie? A oddziały łotewskie podczas II WŚ i walki nad Narwą.
            > Jak tylko widziali nasze pododdzialy to uciekali lub poddawali sie.
            Niczym RKKA w 1941 przed NIemcami ;-).
            Miszka łatwo osądzać całe grupy. Każdy naród ma swoich dobrych żołnierzy jak i kiepskich. Gruzinów po stronie niemieckiej walczyło ok. 28 tys. zaś ROsjan- 310 tys. (25% wszystkich ostlegionów)
    • eshelon Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 18.01.12, 18:22
      Jaki jest angielski tytuł?
      • o333 Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 08:58
        eshelon napisał:

> Jaki jest angielski tytuł?

8th of August , chyba taki

www.youtube.com/watch?v=fnZhvzF8wYE&feature=related
        film jest dość zabawny momentami
        • misza_kazak Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 09:16
          o333 napisał:

> film jest dość zabawny momentami

Juz widziales?? Ja tylko ten kawalek i zwiastun...

Z tego co widze i wiem o tym filmie autentycznosci malo, bo krecili w Abchazji i uzywali do krecenia to co ma na stanie Abchazja :) Stad dopotopne AK-74 z "pomaranczowymi magazynkami, "milicejskie" helmy u Specnazu wojskowego no i oczywiscie "podrobione" Hammery H2 w roli TIgrow :)

Choc musze przyznac ze podrobili Hammery calkiem dobrze - nie od razy widac ze to nie Tigry :)
          • o333 Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 09:30
            misza_kazak napisał:

> Z tego co widze i wiem o tym filmie autentycznosci malo, bo krecili w Abchazji
            > i uzywali do krecenia to co ma na stanie Abchazja :) Stad dopotopne AK-74 z "po
            > maranczowymi magazynkami, "milicejskie" helmy u Specnazu wojskowego no i oczywi
            > scie "podrobione" Hammery H2 w roli TIgrow :)
            >
            > Choc musze przyznac ze podrobili Hammery calkiem dobrze - nie od razy widac ze
            > to nie Tigry :)
            >
            Owszem , kilka razy musiałem obejrzeć by dostrzec że to nie Tigr , tym bardziej że maska była robiona trochę pod Tigr-M . I fakt barwy Armiejskie a zagruzka OMON ;)
            • misza_kazak Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 19.01.12, 10:32
              o333 napisał:

> Owszem , kilka razy musiałem obejrzeć by dostrzec że to nie Tigr , tym bardziej
              > że maska była robiona trochę pod Tigr-M . I fakt barwy Armiejskie a zagruzka O
              > MON ;)

Tam wogole byla komiczna sytuacja. Najpierw krecili podrobione Hammery i milicyjne barachlo, a potem na autorow filmu wyszli chlopaki z GRU i zaproponowal im nieoficjalna pomoc i konsultacje po filmu (bo oficalna zgode otrzymywali by do konca swiata :)). Ale z tego wzgledu ze na ten moment wiekszosc filmu juz zostala nakrecona, to zmienic wiele nie mogli i nakrecili prawdziwe Tigry tylko kawalek no i od wewnatrz - a wiece mamy szanse w kinie zobaczyc troche prawdziwych pojazdow :))
    • adam_al "Terytorium wroga" oryg "Forces speciales" 28.01.12, 19:13
      Żeby nie mnożyć wątków filmowych "podłączę" się do tematu Miszy ;)

Właśnie obejrzałem francuski "Forces speciales". Polecam. Fajny.
      • eshelon Re: "Terytorium wroga" oryg "Forces speciales" 28.01.12, 19:28
        Zapowiada się ciekawie, więc wpisałem na moją listę.
        Premiera w Polsce jest 9 marca. Tuatj jest trailer.
        Chwilę wcześniej będzie premiera Act of Valor z Navy SEALs w roli głównej.
        - - - - -
        Fire-At-Will -> "Powrót do koncepcji UCAR?", a po 23 "Modułowe transportery opancerzone"
        • misza_kazak Re: "Terytorium wroga" oryg "Forces speciales" 30.01.12, 12:07
          eshelon napisał:

> Zapowiada się ciekawie, więc wpisałem na moją listę.
          > Premiera w Polsce jest 9 marca. Tuatj jest trailer.

Musi byc ok, na ile wiem w filmie krecono realnych SEALsow.
      • misza_kazak Re: "Terytorium wroga" oryg "Forces speciales" 30.01.12, 12:06
        adam_al napisał:

> Żeby nie mnożyć wątków filmowych "podłączę" się do tematu Miszy ;)
        >
        > Właśnie obejrzałem francuski "Forces speciales". Polecam. Fajny.

Dzieki! Sciagnalem go z torrentow ale jeszcze nie zobaczylem.
    • misza_kazak The Raid 30.01.12, 12:09
      Nowe indonezyjski (!) film!
      Trajler za..bisty!
      www.imdb.com/title/tt1899353/
      Trailer tutaj

www.youtube.com/watch?v=uWlmhMSnVdM

Amerykanie juz kreca w Hollywood wlasna wersje :)
    • misza_kazak Trailer 03.03.12, 18:55
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=avzN6_J4gZM
      Film jest juz w kinach. Moja ocena 8/10
      • panzerviii o kurde, alez wy musicie miec kompleksy 05.03.12, 12:50
        z jednej strony eksploatujecie Gruzje bardziej niż Amerykanie Grnadę. Coż "wzgorze złamanych serc" taki ładny film z estwoodem nakreciliście.

No a do tego jeszcze, widzę że przykład wzięty z 4 pancernych i psa. Te gieroje w samochodach rozwalają Grizunow jescze sprawniej niż Rudy 102 Pantery i Tygrysy. :)
        • marek_boa Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 13:33
          Panzer Zauważ ,że Rosjanie raczej nie kręcą filmów typu "Rambo"!:) Znaczy się kto ma większe kompleksy??!
          -Pozdrawiam!
          • adam_al Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 13:36
            Takie filmy są po części elementem wewnętrznej propagandy. Zastanawia mnie tylko dlaczego my nie bierzemy z tego przykładu i nie kręcimy podobnych produkcji o wyczynach naszych złonierzy w Iraku i Afganistanie zamiast np. takiego g..na jak Kac Wawa.
            • marek_boa Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 14:26
              E no bez przesadyzmu Adasiu! "Demony Wojny wg Goi" czy "Operacja Samum" przecież jak najbardziej wpisują się w ten nurt!
              -Pozdrawiam!
              • adam_al Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 14:47
                > E no bez przesadyzmu Adasiu! "Demony Wojny wg Goi" czy "Operacja Samum" przecie
                > ż jak najbardziej wpisują się w ten nurt!

Starocia, a teraz się tyle dzieje. Choć, żeby być uczciwym muszę zauważyć, że trwa produkcja serialu "Misja Afganistan" z Małaszyńskim.
              • misza_kazak Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 15:06
                marek_boa napisał:

> E no bez przesadyzmu Adasiu! "Demony Wojny wg Goi" czy "Operacja Samum" przecie
                > ż jak najbardziej wpisują się w ten nurt!
                > -Pozdrawiam!

Tez o samumie chcialem powiedziec. Jego nawet u nas na DVD wypuszczali i wielu ludziom spodobalo. Chociaz nie rozumieli co POlacy robili w Iraku ? :)

Pozdro!
                Misza
            • o333 Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 14:27
              adam_al napisał:

> Takie filmy są po części elementem wewnętrznej propagandy. Zastanawia mnie tylk
              > o dlaczego my nie bierzemy z tego przykładu i nie kręcimy podobnych produkcji o
              > wyczynach naszych złonierzy w Iraku i Afganistanie zamiast np. takiego g..na j
              > ak Kac Wawa.
              Na początku myślałem że to propagandówka ale film jest zupełnie o czym innym. Co jest zaskakujące jeśli się obejrzy trailery.
              • adam_al Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 14:45
                > Na początku myślałem że to propagandówka ale film jest zupełnie o czym innym. C
                > o jest zaskakujące jeśli się obejrzy trailery.

Na pewno obejrzę jak tylko będę miał okazję.
              • misza_kazak Re: Czy ja wiem?! 05.03.12, 22:18
                o333 napisał:

> Na początku myślałem że to propagandówka ale film jest zupełnie o czym innym. C
                > o jest zaskakujące jeśli się obejrzy trailery.

Film jest jak najbradziej propagandowy. I to jest bardzo BARDZO dobrze.
                Bo kazde panstwo robi propagande, bo w innym przypadku powstaja takie "dziela" jak "Spaleni sloncem-2" czy "Sztrafbat".
        • misza_kazak Ja na razie to ja widze twoje kompleksy :) 05.03.12, 15:04
          panzerviii napisał:

> z jednej strony eksploatujecie Gruzje bardziej niż Amerykanie Grnadę. Coż "wzgo
          > rze złamanych serc" taki ładny film z estwoodem nakreciliście

Nie zrozumialem co chciales powiedziec. Jak eksploatujemy Gruzje (my z Gruzja zadnych stosunkow prawie nie mamy) ? Co my niby nakrecilismy z Eastwoodem??

> No a do tego jeszcze, widzę że przykład wzięty z 4 pancernych i psa. Te gieroje
          > w samochodach rozwalają Grizunow jescze sprawniej niż Rudy 102 Pantery i Tygry
          > sy. :)

Dziwna masz wyobraznie.
          • panzerviii Misza przyjedź na EURO do Polski, bo tówj polski 05.03.12, 18:34
            rdzewieje.

Film z Estwodem nakręcili Amerykanie "Wzgórze złamanych serc". To polski tytuł nie wiem jaki jest oryginalny. Film jest o interewncji w Grnadzie a Grnada miała odreagować Wietnam.

Sądząc po tlairerze ten film ma miec podbny charakter.

Również ten trailer pokazuje supermenów w jakiś łazikach, których kule się nie imają, a którze we wszystko trafiają.

Twój rodak Otrik mówi, że jakkolwiek trajler jest debilny, to film już głupi nie jest Aby to sprawdzić film musze obejrzeć.
            • misza_kazak Postaram sie ) 05.03.12, 22:15
              panzerviii napisał:

> Film z Estwodem nakręcili Amerykanie "Wzgórze złamanych serc". To polski tytuł
              > nie wiem jaki jest oryginalny. Film jest o interewncji w Grnadzie a Grnada miał
              > a odreagować Wietnam.

Ok, rozumiem, ale co to ma wspolnego z nami??
              Napisales "Coż "wzgorze złamanych serc" taki ładny film z estwoodem nakreciliście[/b]. "

> Sądząc po tlairerze ten film ma miec podbny charakter.

Nic podobnego. FIlm nie o wojnie, a o DZIECKU na wojnie, u ktorego zabili ojca.

> Również ten trailer pokazuje supermenów w jakiś łazikach, których kule się nie
              > imają, a którze we wszystko trafiają.

Oceniac film po trailerze, to jest jak oceniac ksiazke po okladce.
              Ja np. uwazam ze film jest zbyt pacyfistyczny i z wielkim uklonem w strone kobiet.
              No i Gruzini tam sa pokazane zbyt meutralnie (jeden zolnierz nawet pomaga glownej bohaterkie) . Dla porownania w pindosowskim filmie o tej wojnie (5 dni siertpnia) my Rosjanie sa pokazani w najlepszych tradycjach rambo 3.
              www.youtube.com/watch?v=0T4xW69lpvc
              A przeciez pindosi nawet nie uczestniczyli w tej wojnie. Strach pomyslec jaki obraz stworzyli by o nas gdyby w tej wojnie uczestniczyli i w niej zostali zabite kilkadziesiat ich zolnierzy...

> Twój rodak Otrik mówi, że jakkolwiek trajler jest debilny, to film już głupi ni
              > e jest Aby to sprawdzić film musze obejrzeć.

Ghmmm. Ja czytalem jak on powiezial ze film jest taki sobie.
              • panzerviii Re: Postaram sie ) 06.03.12, 13:17
                zastrzegam, że moja ocena jest tylko na podstawie kawałka który zalinkowałeś. Ten kawałek wygląda jak Rambo2 :). film może być inny. Obejrzę.

co Estwoda. Dla USA traumą był Wietnam. Dla was Afgan i 10 lat smuty. Dla US Army mała zwycięska wojenka w Grenadzie miała charakter progpagandowy. Dla was tym samym była mała zwycięśka wojenka w Gruzji. Stąd porównania do filmów eksploatujacych ten wątek.
                • misza_kazak Re: Postaram sie ) 06.03.12, 17:36
                  panzerviii napisał:

> zastrzegam, że moja ocena jest tylko na podstawie kawałka który zalinkowałeś. T
                  > en kawałek wygląda jak Rambo2 :). film może być inny. Obejrzę.

Chyba dawno nie ogladales Rambo 2, jesli masz takie skojarzenia.

> co Estwoda. Dla USA traumą był Wietnam. Dla was Afgan i 10 lat smuty.

Afgan nie byl trauma, a znakomicie przeprowadzona misja internalistyczna.
                  Trauma byla 1 wojna w Czecznie.
                  • panzerviii Re: Postaram sie ) 06.03.12, 20:17
                    był Misza. Nie chodzi nawet o same działania bojowe. Choc szło wam w górach conajmniej tak samo jak Jankesowm w dzungli.

Był traumą dla żołnierzy. Już nie chodzi nawet o to co tam przeżyli. Tylko co przeżyli po poworocie. Panstwo za które walczyli mniej lub bardzoej ofiarnie, się rozpadło. Nikt o nich nie dbał, społeczesntwo odrzuciło, kobiety się od nich odwróciły, pracy nie mieli, a armia, nie wszystkich chciała, zwłaszcza jezeli byli pokaleczeni psychicznie lub fizcznie, albo się zaciągali po róznych konfliktach na świecie i pol biedy jesli walczyli u Serbów - bo chociaż byli emocjonalnie związani z tymi dla których walczyli - (jakkolwiek kibicowałem Bosniakom i Chorwatom, a wczesniej Slowencom, a potem Albanczykom) albo co znacznie czesciej zapijali się na smierc przed blokiem
                    • misza_kazak Re: Postaram sie ) 07.03.12, 19:52
                      panzerviii napisał:

> był Misza.

Kto by mowil, tylko nie ty :)

Wojne w Afganie nie mozna nawet porownywac z wojna we Wietnamie. Ani straty, ani rezultaty, ani stosunek w spoleczenstwie do niej.

>Nie chodzi nawet o same działania bojowe. Choc szło wam w górach con
                      > ajmniej tak samo jak Jankesowm w dzungli.

Kolejna bzdura. Zacznijmy od tego ze pindosi nie kontrolowali ani sekundy calego Wietnamu :))

> Był traumą dla żołnierzy.

:)))))))))))))))))
                      No wiesz, kazda wojna jest trauma dla zolnierzy :) Nawet ta w Gruzji.
                      Wazne jest to ze podczas wojny w Afganie nasi zolnierzy i oficerzy chcieli tam trafic, byla romantyka. Ci kto nie trafil, uwazali ze mieli pecha.
                      W przupadku pindosow w Wietnamie tak powiedziec nie mozna :))

>Już nie chodzi nawet o to co tam przeżyli.

Nie przezyli tam niczego specjalnego, czego by nie przezyli zolnierze walczace w innych wojnach. Co prawda mieli duzego "bonusa", ktory byl bardzo cenny w tamte czasy - przywozili z wojny zagraniczne czuchy i elektronike. Oficerom i zolnierzom ktorzy wracali z Afganu zazdroszczyli. Juz nie mowie o tym ze oficerzy wracajace z Afganu w pierwszej kolejnosci otrzymywali nowe mieszkania.

Wiec "trauma" to nazwac nie da sie, a tym bardziej porownywac z pidnostanem w Wietnamie.
                      Zupelnie rozna reakcja na sama wojne i stosunek do powracajacych zolnierzy.

> Panstwo za które walczyli mniej lub bardzoej ofiarnie, się rozpadło.

1) Walczyli za Ojczyzne i za Narod - a oni nigdzie sie nie podziali. I ich ofiary sa bardzo cenne dla obecnej Rosji, jak i dla owczesnego ZSRR. To jest szczegolnie widoczne po tym co sie
                      dzieje teraz w Afganie i jak skutkuje w Rosji.

2) Z Afganu wracali z poczuciem spelnianego obowiazku. Jako zwyczezcy. Nastroj byl pozytywny. Jedno co zalowali, to brak dostepu do adganskich bazarow z zachodnimi czuchami.

> Nikt o nich nie dbał, społeczesntwo odrzuciło, kobiety się od nich
                      > odwróciły, pracy nie mieli, a armia, nie wszystkich chciała, zwłaszcza jezeli b
                      > yli pokaleczeni psychicznie lub fizcznie,

Jestes naprawde glupi pancerze, jesli w te bzdury ktorzy napisales, wierzysz :)

O Afganczykow dbali i to bardzo dobrze. Mieli (i nadal maja!) rozne ulgi. Prawie wszyscy otrzymali mieszkania. Kobiety ich chcieli i to bardzo, bo zwykle "Afganiec" mial mieszkanie, samochod, dobra pensje i mial "oreol" bohatera.

Wojsko tez ich chcialo i to nie tylko sowieckie/rosyjskie. Popyt na Afgancow byl bardzo wyskoki.

Chyba pomyliles Afganistan z Czecznia. Do wojny w Czecznie wszystko co powiedziales pasuje. Ani mieszkan, ani ulg, ani pensji ani szacunku od kobiet po powrocie nie znalezli.
                      • panzerviii Re: Postaram sie ) 08.03.12, 13:43
                        ok. nie spieram się, byłeś bliżej widzialeś lepiej. Mam jednak wrażenie, że to co napisałeś pasuje bardziej do zołnierza, który wrócił z Afgana tak w 1982, kiedy miał szanse się załapać na te wszystkie cudowoności, o których piszesz, ale już nie tego co wrócił w 1989 kiedy się zaczynała u was smuta i na nic kasy nie było. Wprowadż mnie z błędu.

No i zakładam, że piszesz o kimś kto kaleką nie wrócił.

aha ja przynajmniej od roku głupkiem Cię nie nazwałem :), więc może kontynujmy tą tradycję :)
    • dzuma_44 Re: Kawalek filmu "Avgust wos'mogo" 20.06.12, 22:12
      Film można zobaczyć na str .; www.kinomaniak.tv/film/Avgust-Vosmogo/50771 jest polskie tłumaczenie a i kopia jest dobra. Oglądałem film jest dobry. Acha na tej stronie logowanie nic nie kosztuje. Pozdrawiam i miłego oglądania :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka