Dodaj do ulubionych

India---------Pakistan

IP: *.fornfyndet.se 22.06.04, 14:59
Zmniejszono ryzyko wojny poprez zastopowanie prob z bronia jadrowa.
Rozmowy w ostanim weekendzie daly nowy prad do rozwoju procesu pokojowego.
New Delhi.India i Pakistan postanowily ostaniej niedzieli calkowicie
zatrzymac nowe proby z bronia jadrowa.Oraz obie strony dogadaly sie wsprawie
zalozenia "Hot Line" pomiedzy swoimi ministerstwami spraw zagranicznych po to
aby zmniejszyc ryzyko wojny atomowej pomiedzy tymi dwoma azjatyckimi
panstwami.
Ilosc broni jadrowej (ocena)
India-100 do 150 glowic bojowych
Pakistan--25 do 50 glowic bojowych.
Oraz po 20 bomb atomowych znajdujacych sie w kazdym kraju gotowych do
zrzucenia z samolotu.
Indyjskie rakiety mogace przenosic glowice. Rakieta Prithvi (SS-
250)
Zasieg 250km
Wysokosc rakiety 8.5m.
-----------------------
Pakistanskie rakiety mogoce przenosic glowice nuklearne.
Rakieta Hatf-III
Zasieg 290km
Wysokosc rakiety 11.3m
-----------------------
Rakieta Shaheen-1
Zasieg 750km
Wysokosc rakiety 9.1
-----------------------
Rakieta Ghauri-II
Zasieg od 2 do 3000km
Wysokosc rakiety 25m.
Zrodlo: Janee's Information Group/ Global Security
Za TT/Reuters przetlumaczyl i skrocil Zulu
Obserwuj wątek
    • Gość: Zulu Re: India---------Pakistan IP: *.fornfyndet.se 22.06.04, 15:02
      Teraz bedzie ciekawie, czy kupia te Jas 39 Gripen?
      Dobra polityka mozna wszystko rozegrac.
      Pzdr.Zulu
    • dreaded88 Re: India---------Pakistan 22.06.04, 15:18
      Hinduskie bomby atomowe mogą być najprawdopodobniej zrzucane z Mirage-2000 i
      Jaguarów.

Nie wiem jak to wygląda w Pakistanie - systemy F-16 A/B raczej na pewno zostały
      przez Amerykanów pozbawione takiej możliwości. Możliwe, że Mirage V albo
      chińskie A-5.

Rakiety pakistańskie są dość prymitywne, powstały dzięki współpracy z
      Chińczykami i ludowymi Koreańczykami.
      • Gość: Berkut Re: India---------Pakistan IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 15:46
        Słyszalem że nowe Su 30 MKI mają być przystosowane do przenoszenia broni
        jądrowej
        • dreaded88 Re: India---------Pakistan 22.06.04, 15:52
          Ano, powinny. Nie wiem, jak wygląda sprawa z MiGami-27.

BTW - czytałem kiedyś w "Lotnictwie Wojskowym" artykuł jakiegoś rosyjskiego
          lobbysty, zarzucającego Francuzom i Anglikom mącenie w regionie. Otóż ci
          imperialistyczni podżegacze opchnęli Hindusom Jaguary, które mogą bomby atomowe
          przenosić oraz wyjątkowo złowrogie Hawki, na których bombardierzy nuklearni
          szkolą się w swoim niecnym procederze. Ubaw setny...
          • Gość: Berkut Re: India---------Pakistan IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 16:16
            A swoją drogą to ile tych gripenów chce zakupić Pakistan ??? Hindusi chyba o
            ile sie nie myle zamierzają wyposażyć swoje siły lotnicze w 140 Su 30 MKI to
            juz spora siła. Ciekaw jestem co z tym lotniskowcem Groszkow Hindusi go wkońcu
            kupują czy nie ??? :)
            • dreaded88 Re: India---------Pakistan 22.06.04, 16:46
              1. Gripeny - no, chyba 40.

2. Su-30 MKI ma być 50 z Rosji i 140 wyprodukowanych na miejscu do bodaj 2014
              czy 2017.

3. Gorszkowa niby już kupili, z MiGami-29 K, za 10 lat może być nawet gotów do
              służby ;-)
              • Gość: A.L. Re: India---------Pakistan IP: *.c148.petrotel.pl 22.06.04, 22:30
                Pozwolę sobie dorzucić własne komentarze do Twojej odpowiedzi dla Berkuta.

> 1. Gripeny - no, chyba 40.
                Wydaje mi się, że raczej pozostaną przy chińszczyźnie.

> 2. Su-30 MKI ma być 50 z Rosji i 140 wyprodukowanych na miejscu do bodaj 2014
                > czy 2017.
                Kłopoty z integracją systemów + legendarna już szybkość hidusów w realizacji
                swoich programów zbrojeniowych czyli te 140 sztuk za jakieś 15-20 lat :-)

> 3. Gorszkowa niby już kupili, z MiGami-29 K, za 10 lat może być nawet gotów
                do służby ;-)
                Rosjanie przystąpili do remontu, jak dopłynie do Indii Migi trzeba będzie
                odesłać do remontu (tak jak piszesz upłynie pewnie dekada). Wydaje mi się, że
                Hindusi będą stwarzać problemy w kwestii migów - Rosjanie upchnęli je na siłę,a
                Francuzi wkładają kij w mrowisko nie tracąc nadziei na sprzedaż morskiej wersji
                Rafale.
                • dreaded88 Re: India---------Pakistan 23.06.04, 19:03
                  Gość portalu: A.L. napisał(a):

> Pozwolę sobie dorzucić własne komentarze do Twojej odpowiedzi dla Berkuta.
                  >
                  > > 1. Gripeny - no, chyba 40.
                  > Wydaje mi się, że raczej pozostaną przy chińszczyźnie.

Całkiem możliwe...

> > 2. Su-30 MKI ma być 50 z Rosji i 140 wyprodukowanych na miejscu do bodaj 2
                  > 014
                  > > czy 2017.
                  > Kłopoty z integracją systemów + legendarna już szybkość hidusów w realizacji
                  > swoich programów zbrojeniowych czyli te 140 sztuk za jakieś 15-20 lat :-)

Systemy są już chyba dostatecznie zintegrowane. Wydaje mi się, że produkcja ma
                  prawo pójść HAL całkiem sprawnie. Problemy pewnie pojawią się na początku, ale
                  skoro nawet Chińczyków nauczono składać Su-27... ;-)

>
                  > > 3. Gorszkowa niby już kupili, z MiGami-29 K, za 10 lat może być nawet gotó
                  > w
                  > do służby ;-)
                  > Rosjanie przystąpili do remontu, jak dopłynie do Indii Migi trzeba będzie
                  > odesłać do remontu (tak jak piszesz upłynie pewnie dekada). Wydaje mi się, że
                  > Hindusi będą stwarzać problemy w kwestii migów - Rosjanie upchnęli je na
                  siłę,a
                  >
                  > Francuzi wkładają kij w mrowisko nie tracąc nadziei na sprzedaż morskiej
                  wersji
                  >
                  > Rafale.

Mam bardzo podobne intuicje co do MiGów i Rafale, ale trzeba poczekać kilka
                  lat, żeby zobaczyć, co się z tego urodzi.
      • Gość: Słoju Re: India---------Pakistan IP: *.tele2.pl 22.06.04, 16:27
        Co do F16A/B to raczej mają możliwości przenoszenia broni jadrowej, tym
        bardziej, iż amerykanie zaprzestali dostaw jako odwet za rozwijanie własnego
        programu nuklearnego.
        Tak swoją droga to jakiego szczególnego sprzętu potrzeba do przystosowania
        saamolotu do pzrenoszenia broni jądrowej?
        pzdr
        • dreaded88 Re: India---------Pakistan 22.06.04, 16:38
          Kiedyś była o tym dyskusja - chodzi nie tyle o sprzęt, co o algorytmy do
          wypracowywania danych i zrzucania bomby atomowej (duża, na spadochronie).

Wiadomo, że Amerykanie tego oprogramowania pozbawiają samoloty eksportowe
          (oprócz pewnie izraelskich, zresztą tamci i tak mają swoją w dużej mierze
          awionikę).

Decyzja o zaprzestaniu dostaw nie musi być skorelowana technicznie, a jedynie
          politycznie z pakistańskim programem nuklearnym.

Pozdr.
          • Gość: Słoju Re: India---------Pakistan IP: *.tele2.pl 22.06.04, 16:45
            Coś muusi być a rzeczy, skoro, po rozpoczęciu wojny w Afganistanie. kiedy
            Pakistan stał się pierwszym sojusznikiem w tamtym rejonie, była mowa o
            odblokowaniu dostaw F16 (opłaconych juz przez Pakistan) ale nic w tej sprawie
            się nie wydarzyło.
            pzdr
            • Gość: Zulu Re: India---------Pakistan IP: *.fornfyndet.se 22.06.04, 17:26
              Czytajac oba te artykoly,ktore tlumaczylem,
              dochodze do bardzo prostego wniosku.
              Ta prosba u szwedow aby wyposazyc w mozliwosc "cos bardzo ciezkiego" na dobre
              postraszykla Hindusow i sie Panowie dogadali i ztad rozprezenie.Ciekaw jestem
              czy teraz w ogole dojdzie do tej tranzakcji i w takiej ilosci.Napewno
              okroja ,albo wykorzystaja poki jest chetny sprzedawca.
              Pozyjemy zobaczymy.Pzdr.Zulu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka