Dodaj do ulubionych

Rozbił się Osprey

14.06.12, 15:46
Glebnął Osprey
us.cnn.com/2012/06/14/us/florida-osprey-crash/index.html?hpt=hp_t1
Nic nie dało montowanie czujników w OBOGS F-22, teraz winę usiłuje się zwalić na kombinezon:
security.blogs.cnn.com/2012/06/13/sources-flight-suit-could-be-cause-of-oxygen-loss-in-f-22-flights/?hpt=hp_t2
Po "F-22 Widow Maker", drugim slangowym określeniem związanym z F-22 będzie "Raptor cough".
Obserwuj wątek
    • moja_sprawa3 Re: Rozbił się Osprey 14.06.12, 19:07
      Pewnie jeszcze kilka raptorów się rozbije. Co do osprejów to mało w internecie słychać.
      • ignorant11 Re: Rozbił się Osprey 14.06.12, 23:08
        moja_sprawa3 napisał:

> Pewnie jeszcze kilka raptorów się rozbije. Co do osprejów to mało w internecie
        > słychać.

Ciezsze od powietrza to musza sie czsem rozbijac...
        • wojna71 Re: Rozbił się Osprey 08.07.12, 09:45
          Ale to takie hamerykańskie, takie ładne nie powinny.
    • wiarusik Re: Rozbił się Osprey 30.06.12, 00:13
      z dziennikarskiego obowiązku:
      www.altair.com.pl/start-8186
      • marek_boa Re: Rozbił się Osprey 30.06.12, 00:33
        Ależ oczywiście:
        news.xinhuanet.com/english/world/2012-06/29/c_131684928.htm
      • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 30.06.12, 16:29
        Jakos dziwnie ta sprawa przypomina polskie realia.
        Wysylanie samolotu na rozpoznanie pogody,general w kabinie,jakas nieuzasadniona gimnastyka podniebna.
        Dziwna tez ta sprawa z ptica-Sucza nie powinna leciec dalej na jednym silniku?
        • marek_boa Re: Rozbił się Osprey 30.06.12, 17:03
          Browiec a Uważasz ,że w WWS RF nie ma dodatków pieniężnych za wykonane loty?!:) Generał chciał sobie godziny wylatać a pilot pokazać generałowi jak się lata!
          - A dupa tam! Przyczyną katastrofy była awaria systemu sterowania!
          -Pozdrawiam!
          • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 01.07.12, 15:59
            Dlatego pisze ze jednak w obu narodach slowianska dusza a w glowie pusto.
            P.S.Dlaczego w ogole brano pod uwage ptice przy maszynie z 2 silnikami?
            • marek_boa Re: Rozbił się Osprey 01.07.12, 16:23
              Bo w takim przypadku WSZYSTKO bierze się po uwagę?!Nie ma znaczenia czy samolot ma jeden silnik czy pięć Browiec! Jest zbyt dużo możliwości!
              -Pozdrawiam!
              • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 01.07.12, 16:25
                No po to robi sie maszyny z dwoma silnikami zeby w razie jednego mogla wyladaowac na drugim;)
                • o333 Re: Rozbił się Osprey 03.07.12, 19:04
                  browiec1 napisał:

> No po to robi sie maszyny z dwoma silnikami zeby w razie jednego mogla wyladaow
                  > ac na drugim;)
                  No akurat nie po to!
                  • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 05.07.12, 16:45
                    Ogolnie pisalem,wiadomo lepsze osiagi,ale jednak tez i wieksze bezpieczenstwo,szczegolnie dla maszyn pokladowych. Jesli sie myle to mnie popraw-Su-27 nie moze leciec na jedym silniku?
                    • marek_boa Re: Rozbił się Osprey 05.07.12, 22:12
                      Oczywiście ,że może jak większość samolotów dwusilnikowych! Chyba ,że padnie system sterowania silnikami jak w tym przypadku to i jak pisałem posiadanie 5-ciu silników nie pomoże!
                      -Pozdrawiam!
              • marek_ogarek Re: Rozbił się Osprey 01.07.12, 17:59
                Samoloty dwusilnikowe wcale nie ulegaja wypadkom rzadziej niz jednosilnikowe. Pamietasz slynne ladowanie na rzece hudson. Tam ptaki zalatwily dwa silniki i to o duzej szerokosci rozstawu.
    • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 30.06.12, 16:27
      Juz zamowiono nowy na jego miejsce,swoja droga kolejny watek widze na bazie licytacji ile czego komu spadlo.
      • marek_ogarek Re: Rozbił się Osprey 30.06.12, 17:14
        Glupota nie jest uleczalna. Niektorzy na tym forum podskoczyliby ze szczescia gdyby spadl polski f-16 inni mig-29.
        • kstmrv Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 19:45
          marek_ogarek napisał:

> Glupota nie jest uleczalna. Niektorzy na tym forum podskoczyliby ze szczescia g
          > dyby spadl polski f-16 inni mig-29.

Żaden nasz Mig 29 jak dotąd nie spadł, mimo ponad 20 lat eksploatacji.
          A tymczasem glebnął C-130:
          us.cnn.com/2012/07/02/us/south-dakota-air-tanker-crash/index.html?hpt=hp_t2
          • marek_ogarek Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 22:44
            A nie mowilem ze glupota nie jest uleczalna
            • kstmrv Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 23:00
              Po tym crashu uziemiono całą flotę przeciwpożarowych C-130:
              us.cnn.com/2012/07/02/us/south-dakota-air-tanker-crash/index.html?hpt=hp_t1
              Zginął amerykański kosmonauta, oficer USN:
              lightyears.blogs.cnn.com/2012/07/02/retired-nasa-astronaut-alan-poindexter-1961-2012/?hpt=hp_t2
              • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 03.07.12, 17:15
                A tego to na bank Hornet zestrzelil
                dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,3,1727,aktualnosci-ze-swiata,katastrofa-rafale
                • kstmrv Re: Rozbił się Osprey 03.07.12, 20:28
                  browiec1 napisał:

> A tego to na bank Hornet zestrzelil
                  > dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,3,1727,aktualnosci-ze-swiata,katastrofa-rafale

Zderzyły się też 2 Tornado. Oraz nasz Sokół:
                  aviation-safety.net/wikibase/wiki.php?id=146595
    • strateg_x Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 16:51
      Pionowzlot typu Osprey jest moim zdaniem konstrukcją do bani, za drogi, za skomplikowany , za mało efektywny.
      Ja mam własną koncepcję pionowzlotu, która byłaby dużo prostsza i efektywniejsza, chociaż zawierałaby więcej elementów.
      Moja koncepcja polega na tym, że są dwa napędy oddzielny do lotu pionowego i oddzielny do lotu poziomego, które są przełączane w czasie lotu, chociaż obydwa są napędzane jednym silnikiem.
      To powoduje, że w każdej fazie lotu mamy optymalną sprawność i bazujemy na sprawdzonych rozwiązaniach .
      • marek_ogarek Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 17:22
        USMC ma jednak inne zdanie o tych maszynach. Samoloty sprawdzily sie, takze w warunkach bojowych. Owszem maja wysoka cene ale i mozliwosci nieporownywalnie wieksze od klasycznych smiglowcow tej wielkosci.
        A mnie wydaje sie ze to twoj pomysl jest drogi i przekombinowany. Po co dwa napedy do czegos co zalatwia sie jednym?
      • marek_boa Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 18:01
        Brawo!:) Właśnie Wymyśliłeś "Compound helicopter" (po Rosyjsku "Wintokrył")! Szkoda tylko ,że w tym temacie Anglicy byli pierwsi w 1946 roku:
        en.wikipedia.org/wiki/Fairey_FB-1_Gyrodyne
        A Rosjanie w 1959:
        ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0-22
        • marek_ogarek Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 18:30
          Takich wynalazkow od lat 50 po dzis dzien bylo sporo. Tylko ze to sa smiglowce. Osprey jednak nim nie jest. Tu w czasie lotu sile nosna wytwarzaja stale platy jak w samolocie.
        • strateg_x Re: Rozbił się Osprey 02.07.12, 19:01
          Faktycznie , Ka-22 to ta sama koncepcja tylko ja bym to troszkę inaczej zrealizował !
          A ja myślałem, że pierwszy na to wpadłem .
      • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 03.07.12, 17:15
        Jak juz Koledzy napisali koncepcja stara,widac ze niezbyt udana skoro nie weszla w zycie a to " prostsza i efektywniejsza, chociaż zawierałaby więcej elementów" raczej nie jest zgodne z logika;)
        • strateg_x Re: Rozbił się Osprey 03.07.12, 19:00
          Koncepcja jest mądrzejsza niż Ospreya tylko ruskim nie chciało się jej dopracować i porzucili projekt, ponadto chyba za dużo chcieli naraz .
          Poza tym, wtedy nie było jeszcze komputerów , które mogłyby wspomagać pilota.
          Osprey bez komputera nawet nie ruszy z miejsca, a K-22 latał już w roku 1959 !
          • browiec1 Re: Rozbił się Osprey 05.07.12, 16:41
            Gdyby to wszystko bylo tak piekne to by to latalo a nie bylo ciekawostka jedynie.
            • strateg_x Re: Rozbił się Osprey 07.07.12, 17:08
              Elementem krytycznym konstrukcji typu " wintokrył " jest zmiana fazy lotu i nie zależy to tyle od konstrukcji co od umiejętności pilota, który musi przeprowadzić precyzyjną procedurę.
              Jeżeli popełni jakiś błąd, może być katastrofa !
          • bmc3i Re: Rozbił się Osprey 07.07.12, 21:51
            strateg_x napisał:

> Koncepcja jest mądrzejsza niż Ospreya tylko ruskim nie chciało się jej dopracow
            > ać i porzucili projekt, ponadto chyba za dużo chcieli naraz .
            > Poza tym, wtedy nie było jeszcze komputerów , które mogłyby wspomagać pilota.
            > Osprey bez komputera nawet nie ruszy z miejsca, a K-22 latał już w roku 1959 !

Taka błachostka jak komputery, najmniej wazny element jakiejkolwiek maszyny.....
            Gdyby nie komputery, nie mialbys dzis nawet długopisu do pisania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka