lordkupa23 11.03.13, 07:15 widzenie przez sciany w podczerwieni _ da sie ? jakies kamerki konkretne przyklady _ kamer umozliwiajacych widzenie w podczerwini przez sciany Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer A ten znowu... 11.03.13, 08:39 lordkupa23 napisał(a): > widzenie przez sciany w podczerwieni _ da sie ? I chocbys sie jeszcze trzydziesci razy o to spytal - nie, nie da sie. > jakies kamerki konkretne przyklady _ kamer umozliwiajacych widzenie w podczerw > ini przez sciany Poniewaz sciany zwyklych budynkow (betonowe, murowane, drewniane, z gipsokartonu...) sa nieprzejzyste dla podczerwieni, to nie ma kamer umozliwiajacych widzenie w podczerwieni przez sciany budynkow. A wiec niz nie pomoze, ze za kilka tygodni zapytasz sie o to samo. Za kilka tygodni stan bedzie taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: A ten znowu... 11.03.13, 09:22 -a niezupełnie bo nawet przez ścianę z pustaka źle ocieplonego domu jak ktoś będzie długo w jednym miejscu to będzie widoczne to miejsce jako inne - a dwa - przy wszystkich źle ocieplonych ścianach daję się zauważyć miejsca różniące się temperaturą od otoczenia Czyli? W pewnych sytuacjach - trochę tak Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: A ten znowu... 11.03.13, 09:33 sjs2011 napisał: > -a niezupełnie bo nawet przez ścianę z pustaka źle ocieplonego domu jak ktoś b > ędzie długo w jednym miejscu to będzie widoczne to miejsce jako inne Brednie. Musialbys godzinami przyciskac sie golym cialem do jednego miejsca sciany, zeby po drugiej stronie zauwazyc jakakolwiek roznice. > - a dwa - przy wszystkich źle ocieplonych ścianach daję się zauważyć miejsca ró > żniące się temperaturą od otoczenia Daje sie widziec miejsca _w_scianie_, a nie za sciana. To, co widzisz na ekranie kamery, to temperatura powierzchni sciany. Widac bledy w scianie i mostki cieplne, a nie cieplejsze miejsca w pokoju. > Czyli? > W pewnych sytuacjach - trochę tak Ani troche. To nie ma nic wspolnego z jakimkolwiek widzeniem _przez_ sciane. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 kazdy ekran,przeszkoda, osrodek... 11.03.13, 11:23 tlumi wszelkie promieniowanie, jeden bardziej inny mniej... w zaleznosci od widma em wydaje sie z3 raczej silne xrodlo promieniowania np piec niz czlowiek oczywiscie rowniez wazna jest grubosc i tlumienie przeszkody oraz oczywiscie czulosc urzadzenia jednek i tutaj czulosc nie moze byc nieskonczona, bo prominiowanie tla ogranicza czulosc to dlatego tak trudno jest zauwazyc blask planety bo tlo gwiazdy oslepia Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Nastepny mundry 11.03.13, 12:15 ignorant11 napisał: > kazdy ekran,przeszkoda, osrodek tlumi > wszelkie promieniowanie, jeden bardziej > inny mniej... w zaleznosci od widma em A niektore osrodki sa dla pewnych wycinkow widma nieprzejrzyste w ogole. Jak np. zdecydowana wiekszosc cial stalych dla cieplnego IR. Do tych dla cieplnego IR nieprzejrzystych materialow naleza min. wszelkie konwencjonalne materialy budowlane. Szklo okienne jest nieprzejrzyste dla LW IR, natomiast nieco przejrzyste dla SW IR. > wydaje sie z3 raczej silne xrodlo promieniowania np piec niz czlowiek W obliczu zupelnej nieprzejrzystosci scian budynku dla promieniowania cieplnego sa to wartosci pomijalne. Przy pomocy kamery cieplnej mozna z zewnatrz przy pewnej dozie szczescia zlokalizowac co najwyzej przymocowane do sciany zewnetrznej i pracujace kaloryfery. Pod warunkiem, ze sciana bedzie jednowarstwowa (bez szczeliny powietrznej) i ze na dworze bedzie wystarczajaco zimno, a slonce od przynajmniej kilku godzin nie grzalo tej sciany. Kaloryferow czy piecy stojacych przy scianach wewnetrznych przez sciane zewnetrzna nie zobaczysz. > oczywiscie rowniez wazna jest grubosc i tlumienie przeszkody oraz oczywiscie cz > ulosc urzadzenia Czulosc urzadzenia jest parametrem pomijalnym, jesli nic do niego nie dociera. Ustawionej za 2 mm blacha stalowa latarki recznej nie zobaczysz nawet, jesli bedziesz mial do dyspozycji teleskop z Mt. Palomar. Do termowizora patrzacego na sciane zewnetrzna budynku dociera tylko promieniowanie wlasne zewnetrznej powierzchni sciany. Promieniowanie cial znajdujacych sie za sciana do termowizora nie dociera. > to dlatego tak trudno jest zauwazyc blask planety bo tlo gwiazdy oslepia Szczegolnie trudno jest ogladac gwiazdy i planety przez betonowy sufit i ceramiczne dachowki. Jesli juz mamy podpierac sie analogiami. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 11.03.13, 12:30 no wlasnie mundrzysz sie mundrzysz... ale TWOJE przyklady sa nonsensowne:-) bo te przeszkody dla swiatla sa calkowicie nie przenikalne! natomiast nie ma meterialow budowlanych o calkowitej izolacyjnosci czyli o zerowej przewodnosci cieplnej... zatem bardzo silne xrodlo ciepla np o temperaturze 1000C moze byc widoczne przez cienka i dosc slaba izolacje zanim zaczniesz pyskowac najpierw si zastanow cos poczytaj doucz sie a wszelkie mostki cieplne przemarznieciq scianitp to nic innego jak obszary o najslabszejizolacyjnosci scian pozatemmoje uwagi sa tylko teoretyczne dla oswiaty ludowej:-) i ni odpowiadalem na pytanie co mozna zobaczyc przez sciane jaka sciane w jakim widmie ani jakim sprzetem Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Mylisz przewodnictwo z przenikalnoscia 11.03.13, 13:14 ignorant11 napisał: > no wlasnie mundrzysz sie mundrzysz... ale TWOJE przyklady sa nonsensowne:-) > > bo te przeszkody dla swiatla sa calkowicie nie przenikalne! I tak samo dla promieniowania cieplnego 3-50 um materialy budowlane sa nieprzenikalne. Termowizory pracuja najczesciej w zakresie 3,5 do 15 um. > natomiast nie ma meterialow budowlanych o calkowitej izolacyjnosci czyli o zero > wej przewodnosci cieplnej... Mylisz przewodnictwo cieplne z przenikalnoscia promieniowania cieplnego. Jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Doskonaly przewodnik ciepla jak miedz czy aluminium jest zupelnie nieprzejrzysty dla promieniowania cieplnego. Natomiast materialy przepuszczajace promieniowanie cieplne sa jednoczesnie czesto zlymi przewodnikami ciepla (np. kwarc). > zatem bardzo silne xrodlo ciepla np o temperaturze 1000C moze byc widoczne prze > z cienka i dosc slaba izolacje Z zewnatrz nie bedzie widziane zrodlo. Z zewnatrz co najwyzej bedzie widac miejscowy wzrost temperatury zewnetrznej powierzchni sciany poprzez podgrzanie jej od wewnatrz. Bo tylko to widzi termowizor. > zanim zaczniesz pyskowac najpierw si zastanow cos poczytaj doucz sie Robaczku, ja sie tym zajmuje zawodowo. > a wszelkie mostki cieplne przemarznieciq scianitp to nic innego jak obszary o n > ajslabszejizolacyjnosci scian Brak zwiazku z tematem nieprzejrzystosci scian dla promieniowania cieplnego. > pozatemmoje uwagi sa tylko teoretyczne dla oswiaty ludowej:-) Twoje uwagi to oglupianie ludowe. Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 nic nie myle:-) 12.03.13, 10:19 nic nie mowilem na temat transmisji ale nt wykrywania xrodel ciepla przez sciany na koniec sam przyznales, ze silne zrodlo wskutek przewodnictwa i promieniowania zostaje wykryte gdyz odwzoruje sie kazdej sciance nie bedacej scianka adiabatyczna i jaksilne zalezy od izolacyjnosci sciany i nawet kilka roznych xrodel gdyz utworza na scianie mape rozkladu temperatur zatem nic ni myle a mam nadzieje ze wreszcie zrozumiales nie wiemczym sie zajmujesz zawodowo ale na ten nie wiesz zawiele podobnie jak ten radziecki fizyk:-) ajgor z UK , ktory ciagnal watek i polemikezpalmate zupelnie nierozumiejac o czym sie mowi Odpowiedz Link Zgłoś
azm2 Re: Nastepny mundry:-) 11.03.13, 14:10 ignorant11 napisał: > zatem bardzo silne xrodlo ciepla np o temperaturze 1000C moze byc widoczne przez cienka i dosc slaba izolacje> Jeżeli takie źródło stoi bardzo blisko ściany albo emituje ciepło jako skoncentrowaną i kierunkową wiązkę (np. dmuchawa), to zauważysz, że tym miejscu ściana jest cieplejsza (aż do zapłonu, gdy materiał jest palny), ale nie masz możliwości stwierdzenia, co to za źródło ani w jakiej dokładnie odległości od ściany się znajduje. Aby dokładnie poznać lokalizację źródła ciepła, potrzebujesz światła, czyli musisz widzieć to źródło. Aby widzieć, musisz usunąć ścianę. Polecam podręczniki fizyki ze szkoły średniej. Jeżeli stoi alej od ściany Odpowiedz Link Zgłoś
lordkupa23 Re: Nastepny mundry:-) 11.03.13, 16:43 macie ____ golden-i, A new headset designed for police officers, CNET is reporting has among other options, infrared technology that allows an officer wearing the device to see through walls www.mygoldeni.com/solutions/ - bajki kurw....pisza? termowizyjna nie widzi IR nie widzi x ray nie widzi to jaka kur.. widzi lol Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Nastepny mundry:-) 11.03.13, 17:17 lordkupa23 napisał(a): > infrared technology that allows an officer wearing > the device to see through walls > - bajki pisza? Tak. > termowizyjna nie widzi > IR nie widzi Dokladnie. > x ray nie widzi Rentgen jak najbardziej widzi. Ale nie ma jeszcze (i bardzo dlugo nie bedzie) rentgenowskich okularow. Odpowiedz Link Zgłoś
lordkupa23 Re: Nastepny mundry:-) 11.03.13, 21:17 dobra przyznam sie skad pedaly z gory ( sasiedzi) wszystko o nas wiedza ? no wiadomo glosniejsze rozmowy dzwieki ( ogolne itd) to na pewno slysza to wiadomo ale skad slysza te najcichcsze ? skad wiedza gdzie zawsze przebywam itd? pedaly se potrafia komentowac co na przyklad robie _ a to ze cwiczyl a to ze tamto _ slychac jak komentuja gps mam w majtkach? kosmici maja rentgen w oczach ? kur....... mecze sie z tymi cieciami i nie mam pomyslu jak / w jaki spsob wystko slysza / widza :) ? psychiatra pomoze? tylko mi czy im? Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 10:28 Tobie jest potrzebny psychiatra. pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenia_urojeniowe Z opisu wynika że i tak mi nie uwierzysz, pomogą Ci tylko leki, żadne tłumaczenia nie zadziałają. Odpowiedz Link Zgłoś
lordkupa23 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 17:02 Tobie jest potrzebny psychiatra. Z opisu wynika że i tak mi nie uwierzysz, a na jakiej podstawie mam ci wierzyc _ bo odpowiedziales na posta ?i juz Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 19:55 > Tobie jest potrzebny psychiatra. > Z opisu wynika że i tak mi nie uwierzysz, > > a na jakiej podstawie mam ci wierzyc _ bo odpowiedziales na posta ?i juz W rodzinie miałem taki przypadek, wiem co mówię. Uwierz że sąsiedzi mają co innego do roboty niż pasjonować się tym czy właśnie bierzesz prysznic albo zakładasz majtki. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 18:16 lordkupa23 napisał(a): > gps mam w majtkach? kosmici maja rentgen w oczach ? Wystarczy dobry sluch. Czasem wspomagany stetoskopem. A czasem kanalami wentylacyjnymi. Sam piszesz, ze slyszysz, jak komentuja. Jesli Ty slyszysz ich, to oni slysza Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: "pedały z góry" podsłuchują 12.03.13, 22:41 lordkupa23 napisał(a): > pedaly se potrafia komentowac co na przyklad robie _ a to ze cwiczyl a to ze ta > mto _ slychac jak komentuja > jak ćwiczysz - to może SAPIESZ ? mózg człowieka nie potrafi "obrabiać" wszystkich informacji na raz jakie trafiają do niego przez wzrok, słuch, węch i dotyk (no i myślenie własne) więc normalnym jest filtrowanie ("wycinanie") informacji które nie są niezbędne... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 10:31 lordkupa23 napisał(a): > macie ____ > > golden-i, A new headset designed for police officers, CNET is reporting has > among other options, infrared technology that allows an officer wearing > the device to see through walls > > www.mygoldeni.com/solutions/ > - bajki kurw....pisza? > > termowizyjna nie widzi > IR nie widzi > x ray nie widzi > > to jaka kur.. widzi lol czula termowizja obserwuje obraz cieplny na scianie bo sciana odwzorowuje rozklad temperatur wenatrz budynku byc moze czulosc jest juz tak duza ze pozwala obserwowac ludzi przez niezbyt zaizolowane sciany wewnatra budynkow Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 10:26 azm2 napisał: > ignorant11 napisał: > > > zatem bardzo silne xrodlo ciepla np o temperaturze 1000C moze byc widoczn > e przez cienka i dosc slaba izolacje> > > Jeżeli takie źródło stoi bardzo blisko ściany albo emituje ciepło jako skoncent > rowaną i kierunkową wiązkę (np. dmuchawa), to zauważysz, że tym miejscu ściana > jest cieplejsza (aż do zapłonu, gdy materiał jest palny), ale nie masz możliwoś > ci stwierdzenia, co to za źródło ani w jakiej dokładnie odległości od ściany si > ę znajduje. Aby dokładnie poznać lokalizację źródła ciepła, potrzebujesz światł > a, czyli musisz widzieć to źródło. Aby widzieć, musisz usunąć ścianę. > Polecam podręczniki fizyki ze szkoły średniej. > a Tobie nawet podstawowej:-) nie ma nic do rzeczy jak duze i jak blisko sciany, choc blizsay obraz moze wyraxniiejszy ja dosc jasno wyrazilem ze zaobserwujesa slad cieplny ktory przeniknie przez sciany i zobaczysz odzrowanie nie musisz usuwac sciany ani zagladac ani swiecic swiatla obserwujesz slad cieplny zrodla przez kazda nieadiabatycxna scianke i obserwujesz to odwzorowanie na scianie i obserwujesz je w podczerwieni > Jeżeli stoi alej od ściany nie ma znaczenia, choc obraz moze byc bardziej rozmyty Odpowiedz Link Zgłoś
azm2 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 10:51 ignorant11 napisał: "nie ma nic do rzeczy jak duze i jak blisko sciany, choc blizsay obraz moze wyraxniiejszy > > ja dosc jasno wyrazilem ze zaobserwujesa slad cieplny ktory przeniknie przez sciany >i zobaczysz odzrowanie > nie musisz usuwac sciany ani zagladac ani swiecic swiatla >> obserwujesz slad cieplny zrodla przez kazda nieadiabatycxna scianke i obserwujesz to odwzorowanie na scianie i obserwujesz je w podczerwieni" Miszczu, zrób eksperyment. Czekaj w jednym pokoju, a w drugim pokoju za ścianą niech ktoś inny zapali świecę i postawi ją w nieznanym ci miejscu. Wiesz, że za ścianą pali się świeca. Załóżmy, że widzisz ślad cieplny świecy na ścianie. Powiedz mi, jak wygląda ślad cieplny świecy, bo nie wiem. Wykonaj teraz pracę umysłową i pomyśl, jakich informacji potrzebujesz, żeby określić położenie świeczki w pokoju w trzech wymiarach (odległość od ściany, wzdłuż ściany, nad podłogą). I nie oglądaj filmu "Błękitny Grom" (Blue Thunder) za długo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 11:13 azm2 napisał: > ignorant11 napisał: > "nie ma nic do rzeczy jak duze i jak blisko sciany, choc blizsay obraz moze wyr > axniiejszy > > > > ja dosc jasno wyrazilem ze zaobserwujesa slad cieplny ktory przeniknie pr > zez sciany > >i zobaczysz odzrowanie > nie musisz usuwac sciany ani zagladac ani swi > ecic swiatla > >> obserwujesz slad cieplny zrodla przez kazda nieadiabatycxna scianke > i obserwujesz to odwzorowanie na scianie i obserwujesz je w podczerwieni" > > Miszczu, zrób eksperyment. > Czekaj w jednym pokoju, a w drugim pokoju za ścianą niech ktoś inny zapali świe > cę i postawi ją w nieznanym ci miejscu. > Wiesz, że za ścianą pali się świeca. Załóżmy, że widzisz ślad cieplny świecy na > ścianie. Powiedz mi, jak wygląda ślad cieplny świecy, bo nie wiem. > Wykonaj teraz pracę umysłową i pomyśl, jakich informacji potrzebujesz, żeby okr > eślić położenie świeczki w pokoju w trzech wymiarach (odległość od ściany, wzdł > uż ściany, nad podłogą). > > I nie oglądaj filmu "Błękitny Grom" (Blue Thunder) za długo ;-) Nie musze ogladac niczego. Juz Ci powiedzialem ze zrodło ciepła zostawi slad cieplny podwyzszy temperature sciany a dzieki przewodnictwu cieplnemu bedzie ten slad widoczny z drugiej strony i wykryjesz go w podczerwieni Od tego jak silne zródło ciepła jest potzrebne i jak skoncentrowane zalezy od czułosci kamery i przwodnictwa cieplnego sciany I wiem, ze tak jest a Ty mozesz uwierzyc mozesz w końcu zrozumiec to moze uznam ze cokolwiek zrozumiałes:)) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
azm2 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 11:58 ignorant11 napisał: ingnorant11 napisał: > Nie musze ogladac niczego. > > Juz Ci powiedzialem ze zrodło ciepła zostawi slad cieplny podwyzszy temperature > sciany a dzieki przewodnictwu cieplnemu bedzie ten slad widoczny z drugiej str > ony > > i wykryjesz go w podczerwieni > > > Od tego jak silne zródło ciepła jest potzrebne i jak skoncentrowane zalezy od c > zułosci kamery i przwodnictwa cieplnego sciany > > > I wiem, ze tak jest a Ty mozesz uwierzyc mozesz w końcu zrozumiec to moze uznam > ze cokolwiek zrozumiałes:))" Miszczu, jednak nie zrozumiałeś, o co pytam: 1. jak wygląda ślad cieplny świecy na drugiej stronie ściany. 2. jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w którym punkcie pokoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. Potrafisz odpowiedzieć na dwa proste pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 16:26 azm2 napisał: > > Miszczu, jednak nie zrozumiałeś, o co pytam: > 1. jak wygląda ślad cieplny świecy na drugiej stronie ściany. Po prostu cieplejsze miejsce:)) > 2. jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w którym punkcie p > okoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. To njuz obróbka sygnału gdyby było kilka kamer to pewnie dałoby sie obrobic sygnał tak aby miec obraz 3D > Potrafisz odpowiedzieć na dwa proste pytania? Odpowiedziałem Ci a Ty mozesz w końcu zrozumiec..? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lordkupa23 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 16:58 jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w którym punkcie p pokoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. to by bylo akurat proste gdyby byly takie kamery ) cieplo swiecy unosi sie do gory _ zlapiesz ja " filmujac" z gory _ masz odleglosc od scian , miejsce gdzie sie znajduje Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 17:05 Chciałbym tylko delikatnie zauważyć ,że strop pomieszczenia to zazwyczaj żwirobeton zbrojony drutem z kawernami wypełnionymi materiałem izolacyjnym! Takie rzeczy to tylko w Erze - ups to tylko Supermen chciałem napisać!:) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 17:20 marek_boa napisał: > Chciałbym tylko delikatnie zauważyć ,że strop pomieszczenia to zazwyczaj żwirob > eton zbrojony drutem z kawernami wypełnionymi materiałem izolacyjnym! Takie rze > czy to tylko w Erze - ups to tylko Supermen chciałem napisać!:) Im bardziej gruba i im lepsza izolacja im bardziej skomplikowana struktura sciany tym trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 17:19 lordkupa23 napisał(a): > jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w którym punkcie p > pokoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. > > to by bylo akurat proste gdyby byly takie kamery ) > cieplo swiecy unosi sie do gory _ zlapiesz ja " filmujac" z gory _ masz odlegl > osc od scian , miejsce gdzie sie znajduje Na scianie masz slad cieplny a z kilku kamer moze dałoby sie obrobic sygnał aby uzyskac obraz 3D' Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 18:09 lordkupa23 napisał(a): > jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w którym punkcie p > pokoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. > > to by bylo akurat proste gdyby byly takie kamery ) > cieplo swiecy unosi sie do gory _ zlapiesz ja " filmujac" z gory _ masz odlegl > osc od scian , miejsce gdzie sie znajduje Ani cieplo swiecy na stole, ani przyblizone 70 W spoczynkowej mocy strat czlowieka stojacego na podlodze nie wystraczaja, zeby po drugiej stronie sufitu temperatura powierzchni zmienila sie o chocby o 0,05 K. A taka jest rozdzielczosc temperaturowa aktualnych kamer. To cieplo rozprasza sie w calym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 18:20 crannmer napisał: > lordkupa23 napisał(a): > > > jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w którym punkci > e p > > pokoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. > > > > to by bylo akurat proste gdyby byly takie kamery ) > > cieplo swiecy unosi sie do gory _ zlapiesz ja " filmujac" z gory _ masz > odlegl > > osc od scian , miejsce gdzie sie znajduje > > Ani cieplo swiecy na stole, ani przyblizone 70 W spoczynkowej mocy strat czlowi > eka stojacego na podlodze nie wystraczaja, zeby po drugiej stronie sufitu tempe > ratura powierzchni zmienila sie o chocby o 0,05 K. A taka jest rozdzielczosc te > mperaturowa aktualnych kamer. > > To cieplo rozprasza sie w calym pomieszczeniu. ca sfertcznie ale na scianie bedzie slad zawsze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 18:13 ignorant11 napisał: > Po prostu cieplejsze miejsce:)) Chocbys uzyl i sto emotow, bredzisz. Swieca stojaca w pokoju nie podgrzeje punktowo sciany. Wiec nie bedzie zadnych cieplejszych miejsc. Nawet po wewnetrznej stronie. > > 2. jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w którym pun > kcie p > > okoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. Zadnego sladu nie zobaczysz wiec dalsze wywody sa bezprzedmiotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nastepny mundry:-) 12.03.13, 18:19 crannmer napisał: > ignorant11 napisał: > > Po prostu cieplejsze miejsce:)) > > Chocbys uzyl i sto emotow, bredzisz. Swieca stojaca w pokoju nie podgrzeje punk > towo sciany. Wiec nie bedzie zadnych cieplejszych miejsc. Nawet po wewnetrznej > stronie. Podgrzeje ZAWSZE. > > > > 2. jak już ten ślad zobaczysz, to w jaki sposób dowiesz się, w któr > ym pun > > kcie p > > > okoju (w trzech wymiarach) znajduje się ta świeca. > > Zadnego sladu nie zobaczysz wiec dalsze wywody sa bezprzedmiotowe. A czemu? Zobacze kwestia rodzielczosci > > Odpowiedz Link Zgłoś
janptak Re: Nastepny mundry:-) 11.12.13, 15:13 ignorant11 napisał: > crannmer napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > Po prostu cieplejsze miejsce:)) > > > > Chocbys uzyl i sto emotow, bredzisz. Swieca stojaca w pokoju nie podgrzej > e punk > > towo sciany. Wiec nie bedzie zadnych cieplejszych miejsc. Nawet po wewnet > rznej > > stronie. > > Podgrzeje ZAWSZE. Nie chce sie wcinac miedzy wodke a zakaske, w ta jakze pasjonujaca dyskusje, ale tak sobie niesmialo zauwaze, ze od swiecy ogrzeje sie powietrze, ktore nastepnie uniesie sie do gory. Wiekszosc energii zostanie odebrana wiec przez powietrze, a nastepnie przekazana otaczajacym scianom, ale rozklad temperatur na tych scianach nie bedzie punktowy, wiec pewnie za sciana nie bedzie widac pojedynczego punktu, ktory bedzie mial wyraznie inna temperature od otoczenia. Zalozmy zatem, ze w pokoju panuje prozna, a swieca jest elektryczna, niech emituje cieplo w kazdym kierunku, w zakresie podczerwieni. I jeszcze dla ulatwienia, niech pokoj bedzie kula ;-). Wtedy na kazdy fragment kuli wewnatrz padnie rowna ilosc energii, a zatem temperatura sciany na drugiej stronie kuli wzrosnie o rowna wartosc. Tak wiec wydaje mi sie, ze nie zobaczysz sladu swiecy, tylko cieplejsze sciany pokoju kuli :-) Ale jesli sie myle, to chetnie poczytam wyjasnienie dlaczego. Pzdr j Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: A ten znowu... 12.03.13, 10:25 sjs2011 napisał: > -a niezupełnie bo nawet przez ścianę z pustaka źle ocieplonego domu jak ktoś b > ędzie długo w jednym miejscu to będzie widoczne to miejsce jako inne > - a dwa - przy wszystkich źle ocieplonych ścianach daję się zauważyć miejsca ró > żniące się temperaturą od otoczenia > Czyli? > W pewnych sytuacjach - trochę tak Kamera na podczerwien nie widzi cieplo. PO to sa termowizory :)) Wiec, jak juz pisalem w innym poscie, termowizory moga w pewnych warunkach "widziec" przez sciane - ale kamery na podczerwien nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 misza kacapie:-) 12.03.13, 10:45 > > Kamera na podczerwien nie widzi cieplo. PO to sa termowizory :)) > Wiec, jak juz pisalem w innym poscie, termowizory moga w pewnych warunkach "wid > ziec" przez sciane - ale kamery na podczerwien nie. > termowizory to wlasnie szczegolny rodzaj akemr na podczerwien doucz sie czegos zanim sie wypowiesz bo sama postawa ideologiczna nie wystarczy... to dlatego Wy Rosjanie jes ie tek zapoznieni wibec swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
argonauta10 Re: A ten znowu... 12.03.13, 11:47 w internecie pelno zdjec domow robionych kamera termowizyjna, wystarczy w google wpisac "zdjecia termowizyjne" i pelno sie ich znajduje. Widac co widac, i ze przez sciane nie da sie zobaczyc czlowieka czy co tam innego stoi. Nie znalazlem zdjec namiotu z czlowiekiem w srodku w termowizji ale jak ktos taka kamere ma moze pofatygowac sie zrobic takie zdjecie, jednak na fotkach ludzi ubranych widac ze ubranie tez zatrzymuje sporo promieniowania, wiec w namiotach moze tez nie da sie zobaczyc czlowieka przez sciane. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: A ten znowu... 12.03.13, 16:28 argonauta10 napisał: > w internecie pelno zdjec domow robionych kamera termowizyjna, wystarczy w googl > e wpisac "zdjecia termowizyjne" i pelno sie ich znajduje. Widac co widac, i ze > przez sciane nie da sie zobaczyc czlowieka czy co tam innego stoi. Nie mowiłem ze zwykła kamera termowizyjna załtwi temat kazdej sciany i człowieka, a misza jak zwykle nic nie rozumie. > Nie znalazlem zdjec namiotu z czlowiekiem w srodku w termowizji ale jak ktos ta > ka kamere ma moze pofatygowac sie zrobic takie zdjecie, jednak na fotkach ludzi > ubranych widac ze ubranie tez zatrzymuje sporo promieniowania, wiec w namiotac > h moze tez nie da sie zobaczyc czlowieka przez sciane. No a czym jest namiot? To tez pomieszcznie mieszkalne ze scianami. Odpowiedz Link Zgłoś
argonauta10 Re: A ten znowu... 12.03.13, 17:31 Jestem pewien ze czlowieka zaslonietego kartonem kamera termowizyjna by nie widziala. Kiedys widzialem kamere w akcji, badania elektryki co sie gdzie przegrzewa, ale przy tym okna w budynku, ludzka reke, to juz pod rekawem tak sie nie swiecilo jak gola reka, ubranie juz pochlanialo. Wiec opowiesci o tym ze sa kamery ktore widza przez sciany mozna miedzy bajki wlozyc. Moze ktos tu z forum ma kamere? Moze by zechcial zrobic pare fotek, dac linki tutaj zeby rozwiac watpliwosci raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: A ten znowu... 12.03.13, 17:48 argonauta10 napisał: > Jestem pewien ze czlowieka zaslonietego kartonem kamera termowizyjna by nie wid > ziala. Kiedys widzialem kamere w akcji, badania elektryki co sie gdzie przegrze > wa, ale przy tym okna w budynku, ludzka reke, to juz pod rekawem tak sie nie sw > iecilo jak gola reka, ubranie juz pochlanialo. > Wiec opowiesci o tym ze sa kamery ktore widza przez sciany mozna miedzy bajki w > lozyc. > Moze ktos tu z forum ma kamere? Moze by zechcial zrobic pare fotek, dac linki t > utaj zeby rozwiac watpliwosci raz na zawsze. To, co ja mowiłęm to teoretycznie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Jakie watpliwosci? 12.03.13, 18:04 argonauta10 napisał: > Moze ktos tu z forum ma kamere? Od 2005 roku jestem certyfikowanym termografem wg EN 473. I od tego czasu regularnie jestem z kamera wsrod zwierzat, wroc, wsrod klientow w ich budynkach i instalacjach. Termografuje regularnie budynki rozne od wewnatrz i od zewnatrz, instalacje elektryczne i przemyslowe, rozdzielnie, stacje energetyczne itd. itp. Zapewniam Cie, ze przez sciany nic nie widac. Nawet przez plastikowe oslony (w tym rowniez i te przejzyste) w rozdzielnicach elektrycznych nic nie widac. Jak sie chce termografowac rozdzielnice, to trzeba zdemontowac oslony. Z zewnatrz widac tylko te miejsca, ktore zostaly od wewnatrz _punktowo_ podgrzane tak silnie, ze ich temperatura zewnetrzna sie zmienila. Ale to nie jest widzenie przez cos. Jak juz pisalem z poczatku, osoba znajdujaca sie w pomieszczeniu nie jest w stanie ogrzac _punktowo_ miejsca na scianie, chyba, ze godzinami przyciska sie w jednym miejscu do bardzo cienkiej scianki. Jesli nie opiera sie o sciane, to podgrzewa wylacznie powietrze w pomieszczeniu. > Moze by zechcial zrobic pare fotek, dac linki t > utaj zeby rozwiac watpliwosci raz na zawsze. Jakie watpliwosci? Nomen omen ignorant widzial kamere termowizyjna co najwyzej w telewizorze albi w gazecie. I bredzi w sposob dkla siebie niestety typowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Jakie watpliwosci? 12.03.13, 18:23 crannmer napisał: > Jak juz pisalem z poczatku, osoba znajdujaca sie w pomieszczeniu nie jest w sta > nie ogrzac _punktowo_ miejsca na scianie, chyba, ze godzinami przyciska sie w j > ednym miejscu do bardzo cienkiej scianki. Jesli nie opiera sie o sciane, to pod > grzewa wylacznie powietrze w pomieszczeniu. Wydaje Ci sie ale wydaje bzdurnie:)) > > > Moze by zechcial zrobic pare fotek, dac linki t > > utaj zeby rozwiac watpliwosci raz na zawsze. > > Jakie watpliwosci? Nomen omen ignorant widzial kamere termowizyjna co najwyzej > w telewizorze albi w gazecie. I bredzi w sposob dkla siebie niestety typowy. No i co z tego skoro masz kamere niskiej jakosci? Technologie astronomiczne i wojskowe mogłyby byc miec dostateczna czułosc. A termolog to moze zbyt nieskie kwalifikacje... > Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Jakie watpliwosci? 12.03.13, 18:56 ignorant11 napisał: > Wydaje Ci sie ale wydaje bzdurnie:)) Tak, tak. Z pewnoscia. Oczywiscie masz racje. Wszystko jest dobrze. Ziemia jest plaska, a Elvis zyje. Zycze przyjemnego wieczoru. Dyskutuj z niegraczem. Tylko on jest w stanie utrzymac Twoj poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Jakie watpliwosci? 12.03.13, 19:11 crannmer napisał: > ignorant11 napisał: > > Wydaje Ci sie ale wydaje bzdurnie:)) > > Tak, tak. Z pewnoscia. Oczywiscie masz racje. Wszystko jest dobrze. Ziemia jest > plaska, a Elvis zyje. > > Zycze przyjemnego wieczoru. Dyskutuj z niegraczem. Tylko on jest w stanie utrzy > mac Twoj poziom. Rozumiem, ze robisz proste rzeczy prostym sprzetem, ale sprzet wyrafinowany ma znacznie wieksze mozliwosci nawet niz jestes w stanie sobie wyobrazic Rozumiem, ze poddajesz sie n ie moga dotrzymac kroku w dyskusji:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Nasci ><((((º> 12.03.13, 19:42 crannmer napisał: > Smacznego. Zajmij sie swoim prostym sprzetem a w wolnej chwili poczytaj cos o sprzecie zaawansowanym Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Ciekawe co, mozna powaznym sprzetem 12.03.13, 19:52 Sława! np takim; pl.wikipedia.org/wiki/Kosmiczne_Obserwatorium_Herschela pl.wikipedia.org/wiki/Wide-field_Infrared_Survey_Explorer pl.wikipedia.org/wiki/Fast_INfrared_Exoplanet_Spectroscopy_Survey_Explorer pl.wikipedia.org/wiki/Kosmiczny_Teleskop_Jamesa_Webba Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
janptak Re: Ciekawe co, mozna powaznym sprzetem 11.12.13, 15:18 Sława! > > np takim; > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Kosmiczne_Obserwatorium_Herschela > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Wide-field_Infrared_Survey_Explorer > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Fast_INfrared_Exoplanet_Spectroscopy_Survey_Explorer > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Kosmiczny_Teleskop_Jamesa_Webba > > Forum Słowiańskie No dobrze, ale te instrumenty maja miedzy soba a obserwowanym obiektem proznie, ktora jak wiadomo jest doskonale przenikliwa dla promieniowania podczerwonego czy widzialnego. Jak to ma sie do sciany, ktora pochlania energie i ja rozprasza w sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
lordkupa23 Re: kamera na podczerwien 12.03.13, 22:11 dobra to teraz powidzcie za pomoca czego zobacze przez sciany _ radary / wi fi / niet chce normalny obraz ahahahhahahhahahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: kamera na podczerwien, kamera w komputerze 10.12.13, 22:20 a może... może to kamera we własnym komputerze? forum.gazeta.pl/forum/w,539,147669753,148483636,Re_American_Pie_twoj_komputer_twoj_wrog.html Odpowiedz Link Zgłoś