m2rket
23.09.13, 21:43
Ostatnio wpadla mi do reki ta ksiazka. Wiec ze szum wokół niej już cichnie ale na tyle mnie zdenerwowal ten tytul ze chciałem cos napisac. Autor twierdzi ze Polska powinna isc z Niemcami na Rosje i podaje roznie argumenty na to. Jednoczesnie uważa ze minister Jozef Beck to zupelna katastrofa bo odrzucił taki scenariusz i odpowiada ze wszystkie kleski jakie na Polske przez to spadly. Problem polega tylko na tym, czego nie ma w tej książce ani zadnych o niej komentarzach ze jest ona pisana z pozycji roku 41 a nie 39 kiedy Beck mial podejmowac decyzje. I to jest absurd tej książki. Niemcy w 39r myśleli od zajeciu Francji a dopiero potem jeśli zajma Francja ataku na Rosje. Polska być może mogla isc na Rosje ale przecież nie na Francje. Jednym słowem gdyby Polska istniała w momencie Niemieckiej inwazji na Francje (czyli jako "sojusznik" Niemiec) i tak poszla by z odsieczą Francji. Na to Hitler nie mogl pozwolić a wiec dlatego był wrzesień 39r.
Autor książki zyje w 41r ale min, Beck decydowal w 39r. To sa inne swiaty ale nie mogą być przeskoczone bo 41r jest posniej niż 39/40.
Autor tej książki tego nie rozumie choć twierdzi ze wszyscy podejmuje chlodne decyzje i nie kieruje się emocjami. Hilerowi o żadna Rosje nie chodzilo ale o pokonanie Francji najpierw i zabezpieczenie się ze strony Polski na te okazje. Polska jednak nie ukrywala ze doloczy się do wojny po stronie Francji. Beck nie popelnil wiec zadnych bledow a Polska nie miała zadnej historii alternatywnej. Gdyby faktycznie Beck zawarl "sojusz" anty sowiecki to musiałby sam spacyfikować Polska w momencie Niemieckiego ataku na Francje ale przecież auto książki uważa ze celem sojuszu jest oszukanie Niemcow. No wiec jedynym momentem tego oszukanie jest wlasnie wojna z Francja. Niemcy jednak uszukac się nie dali.