Dodaj do ulubionych

Kuriozalne strącenie MiGa-29 przez F-111

18.11.13, 07:12
Podobno w czasie Pustynnej Burzy jeden z irackich myśliwców poniósł porażkę z nieuzbrojonym F-111, otóż po przechwyceniu amerykańskiego samolotu i wychodzeniu na pozycje do otwarcia ognia przez Irakijczyka, Amerykanin podjął "walkę" manewrową w wyniku której MiG się rozbił! Słyszałem, że później pilotowi F-111 oficjalnie przyznano zestrzelenie a na maszynie namalowano znak zwycięstwa, czy to prawda i czy znacie więcej szczegółów?
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: Kuriozalne strącenie MiGa-29 przez F-111 18.11.13, 09:10
      Hej

herr_uberszturmfuhrer napisał:

> Podobno w czasie Pustynnej Burzy jeden z irackich myśliwców poniósł porażkę z n
      > ieuzbrojonym F-111, otóż po przechwyceniu amerykańskiego samolotu i wychodzeniu
      > na pozycje do otwarcia ognia przez Irakijczyka, Amerykanin podjął "walkę" mane
      > wrową w wyniku której MiG się rozbił! Słyszałem, że później pilotowi F-111 ofic
      > jalnie przyznano zestrzelenie a na maszynie namalowano znak zwycięstwa, czy to
      > prawda i czy znacie więcej szczegółów?

Tak, z tym że o ile wiem ofiarą był iracki Mirage F.1. 17 stycznia '91 przechwycił on i ostrzelał samolot walki radioelektronicznej EF-111A z 42. ECS (załoga kpt. J.Denton, kpt. B. Brandon). EF-111 uniknął trafienia rakietą, wykonując ciasny skręt i wystrzeliwując dipole i flary. Następnie wykonał manewr polegający na szybkim znurkowaniu z automatycznym wyprowadzeniem na małej wysokości (30 czy 60 m); ścigający go myśliwiec nie zdołał wyprowadzić i walnął w ziemię.

Jest kilka wersji na ten temat, np.że faktycznie ofiarą był MiG-29; na ACIG-u zestrzelenie to ma status niepotwierdzonego (na biało), niemniej dość często przywoływane jest w literaturze. Jest faktem, że nieuzbrojonemu EF-111 pędziły już w tym momencie na pomoc dwa F-15C z 58.TFS (J.Kelk, R.Greater). Wg ACIG Kelk ma potwierdzone zestrzelenie MiG-a-29B, Greater - dwa Mirage F.1 (wszystko pociskami kierowanymi Sparrow). Być może ten MiG lub jeden z Mirage to właśnie ten wymanewrowany, bo jest i taka wersja, że F-15 miał już go "na muszce", zajął pozycję i strzelił, ale zanim rakieta dotarła do celu, ten już się manewrowo rozbił.
    • kstmrv Odwrotny przypadek 18.11.13, 21:17
      herr_uberszturmfuhrer napisał:

> Podobno w czasie Pustynnej Burzy jeden z irackich myśliwców poniósł porażkę z n
      > ieuzbrojonym F-111, otóż po przechwyceniu amerykańskiego samolotu i wychodzeniu
      > na pozycje do otwarcia ognia przez Irakijczyka, Amerykanin podjął "walkę" mane
      > wrową w wyniku której MiG się rozbił! Słyszałem, że później pilotowi F-111 ofic
      > jalnie przyznano zestrzelenie a na maszynie namalowano znak zwycięstwa, czy to
      > prawda i czy znacie więcej szczegółów?

Napewno nie był to Mig 29. Natomiast znany jest odwrotny przypadek, kiedy to 13 lutego 1991 EF-111 rozbił się o ziemię podczas ucieczki przed irackim Mirage F1 (piloci zginęli).
      Amerykanie nie chwalą się zestrzeleniami lotniczymi swoich maszyn, zestrzelenie F/A-18 przez Miga 25 w 1991 (również pilot zginął) przez długi czas podawano że dokonane było z ziemi rakietą Kub.
      • ubersztumperumper Re: Odwrotny przypadek 19.11.13, 16:32
        > Amerykanie nie chwalą się zestrzeleniami lotniczymi swoich maszyn, zestrzelenie
        > F/A-18 przez Miga 25 w 1991 (również pilot zginął) przez długi czas podawano ż
        > e dokonane było z ziemi rakietą Kub

ooo,gratulacje dla MiG-25, miałem go za kolejnego nieudacznika i chłopca do bicia ale okazuje sie, ze uratował honor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka