Dodaj do ulubionych

Stuxnet zainfekował Rosjan

18.11.13, 17:35
"Zainfekowana przez Stuxneta sieć komputerowa w Rosji, podobnie jak i ta w Iranie, była odcięta od internetu. I podobnie jak w przypadku elektrowni w Natanz, Stuxnet dostał się do rosyjskiej infrastruktury poprzez podpięcie do komputera zainfekowanego nim wcześniej dysku USB. Miał w niej wyrządzić bliżej nieopisane szkody (przypomnijmy, że w Iranie niszczył wirówki do wzbogacania uranu)."
niebezpiecznik.pl/post/stuxnet-zainfekowal-takze-rosyjskie-elektrownie-nuklearne/?more
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 19:17
      Jak informował szef "Kaspersky Lab" sprawa jest nieaktualna od kilku dni! Antywirus do zwalczania "Stuxnetu" został stworzony jakieś dwa lata temu!
    • patmate Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 21:22
      zlorf_flanelostopy napisał:

> "Zainfekowana przez Stuxneta sieć komputerowa w Rosji, podobnie jak i ta w Iran
      > ie, była odcięta od internetu. I podobnie jak w przypadku elektrowni w Natanz,
      > Stuxnet dostał się do rosyjskiej infrastruktury poprzez podpięcie do komputera

Zalinkowanym artykułem uzmysłowiłeś, ze trzeba wymienić antywirusa, moze na Nortona...

pzdr
      • marek_boa Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 21:33
        A ja nie muszę!:) W pakiecie od Barclay'a jest za darmo Kaspersky!:) Szczerze pisząc to mnie się nawet bardzo podoba! Zakładasz konto i Dostajesz antywirusa!
        -Pozdrawiam!
        • patmate Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 21:41
          marek_boa napisał:

> A ja nie muszę!:) W pakiecie od Barclay'a jest za darmo Kaspersky!:)

Ale marku ja NIE chcę Kasperskiego.... nie wiem może to rusofobia? a może obawa że moje dane pójdą do FSB? (patrz komentarze) ;-)

pzdr
          • marek_boa Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 22:42
            A to już Twoja sprawa Patmate!:) Ja wychodzę z założenia ,że skoro taki bank się nie boi to i ja nie mam czego!:)
            -Pozdrawiam!
            P.S. Polecam "NOD-32"!
            • patmate Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 22:46
              marek_boa napisał:

> P.S. Polecam "NOD-32"!

Z automatu dostałem McAfee

pzdr
              • marek_boa Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 23:09
                Według mojego "eksperta" to nie był dobry wybór!
                -Pozdrawiam!
                • patmate Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 23:17
                  marek_boa napisał:

> Według mojego "eksperta" to nie był dobry wybór!

taki dodali...
                  • marek_boa Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 23:39
                    U mnie też co jakiś czas próbuje się zainstalować to cholerstwo ale nie pozwalam!
                    -Pozdrawiam!
                    • patmate Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 18.11.13, 23:51
                      marek_boa napisał:

> U mnie też co jakiś czas próbuje się zainstalować to cholerstwo ale nie pozwala
                      > m!
                      dostałem z lapkiem, tak wie z ciekawości zrezygnowałęm z Kasperskiego.
                      A teraz jak mi się skończy licencja Kaspersky'ego na 2 inne kompy, przejdę na coś innego
                      Jak nie chcą żreć naszych jabłek, to ja nie będę żarł ich antyvirusa ;-) A co, stac mnie na to..
                      • stary_chinczyk Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 19.11.13, 00:28
                        Mialem kiedys wirusa w bootsektorze. Rozne programy antywirusowe go wykrywaly ale zaden jakos nie mogl skutecznie usunac. Poradzil sobie z tym syfem darmowy programik od Kasperskiego.
                        Co do McAfee to uzywalem tego lata temu. Dzialal slabo. Tyle ze teraz McAfee nalezy do Intela wiec sporo moglo sie zmienic.
                        A generalnie to zbyt duzo SW z Rosji nie mialem okazji uzywac. Ale to co uzywalem bylo calkiem OK. Jesli ktos robi dobra robote to czemu u niego nie kupic? Poza softem z rosyjskich rzeczy kupuje jeszcze figurki rycerzy ze Zwezdy dla syna. Jakosciowo bija wszystkie inne na leb.
                        Jesli ktos zrobil cos takiego to musi byc nieglupi gosc. A jesli jest nieglupi to pewnie nie przepada z Putinem. Wypada wiec poprzec :). A wojne na embarga zostawmy politykom. To na ich poziomie.
                        • patmate Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 19.11.13, 01:20
                          stary_chinczyk napisał:

> Mialem kiedys wirusa w bootsektorze.

Wtedy właśnie kumpel przekonał mnie do Kacperskiego.

> Co do McAfee to uzywalem tego lata temu. Dzialal slabo. Tyle ze teraz McAfee na
                          > lezy do Intela wiec sporo moglo sie zmienic.

Ano zobaczymy.

> A generalnie to zbyt duzo SW z Rosji nie mialem okazji uzywac. Ale to co uzywal
                          > em bylo calkiem OK.

Jest taki system morskich map elektronicznych Transas, osobiście bardzo się w pracy doń przyzwyczaiłem. Jest OK. Siedziba firmy w Piterku.

> Po
                          > za softem z rosyjskich rzeczy kupuje jeszcze figurki rycerzy ze Zwezdy dla syna
                          > . Jakosciowo bija wszystkie inne na leb.

Może w figurkach rycerzy, ale w pancerce 1/35 jako firma bliźniak Italaerki - to uważam za II ligę.

> Jesli ktos zrobil cos takiego to musi byc nieglupi gosc. A jesli jest nieglupi
                          > to pewnie nie przepada z Putinem.

Ale to kumpel z pracy ;-)

> A wojne na embarga zo
                          > stawmy politykom. To na ich poziomie.

Jednak indywidualne wybory mają znaczenie.

pzdr
                        • marek_boa Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 19.11.13, 01:25
                          Ech Ogarek,Ogarek! toż Kasperski i Putin po jednej służbie!:)
                          • stary_chinczyk Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 19.11.13, 03:12
                            A jak wiadomo w tej sluzbie to oni sie wszyscy tak kochaja ze czasem nawet i z tej milosci polonem podtruwaja ;)
                            • marek_boa Re: Stuxnet zainfekował Rosjan 19.11.13, 03:14
                              To tak jak aj waj Arafata?!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka