Dodaj do ulubionych

Mord w Charkowie

20.03.14, 12:43
A to kto zrobil?
www.liveleak.com/view?i=79d_1395267674
Obserwuj wątek
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: Mord w Charkowie 20.03.14, 13:09
      Po polsku pisze sie - "morderstwo".
      • lukepowa Re: Mord w Charkowie 20.03.14, 13:19
        Słownik Języka Polskiego
        "przestępstwo, które polega na odebraniu człowiekowi życia; morderstwo, zabójstwo"
        • teodor_jeske_choinski_1 Re: Mord w Charkowie 20.03.14, 14:10
          Jezyk to nie tylko semantyka, to takze wyczucie kontekstu.
    • maxikasek Re: Mord w Charkowie 20.03.14, 13:49
      Zmaskowani napastnicy.
      I to nie było morderstwo czy usiłowanie. Postrzelono go w nogę, grozi mu amputacja. Szkoda, że nie zdązył użyć tego pistoletu.
    • a4095211 Re: Mord w Charkowie 20.03.14, 17:41
      lukepowa napisał:

> A to kto zrobil?

Chyba w tytule źle został użyty rzeczownik "mord". W j. polskim znaczy on tyle co sjp.pwn.pl/slownik/2484589/mord

Skoro człowiek został postrzelony w nogi i żyje to o mordzie nie może być mowy. Aż zapytałem dziesięciolatka co rozumie jako mord i powiedział "straszne morderstwo".

Reasumując - j. polski nie jest twoim językiem ojczystym albo masz mniej niż 10 lat.

Wracając do meritum. Dziwiłem się, iż wcześniej na Krymie czy na wschodzie Ukrainy tak długo nie dochodziło do aktów przemocy, bo w obecnej sytuacji są one na rękę stronie rosyjskiej, która będzie to sprzedawała pod hasłem "Banderowcy biją". Mam wrażenie, że teraz dojdzie do wzrostu liczby takich incydentów. Natomiast ich sprawcy będą trudni do ustalenia. Strony będą przypisywały winę oponentowi. Normalka, jeżeli chodzi o służby. W 1989 w Panamie podobno operatorzy DELTY (po cywilu) lali Marines na przepustkach. Było na Manuela N. Proza życia... bo pierwszą ofiarą wojny jest prawda.

Pozdrawiam
      www.ssbn.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka