ubersztumperumper 15.11.14, 19:54 To może być sensacyjna zmiana układu sił na indyjsko-pakistańskim niebie www.altair.com.pl/news/view?news_id=14870 ...no chyba, że Rosjanie wyrobią się wcześniej z wdrożeniem do produkcji indyjskiej odmiany PAK-FA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 15.11.14, 21:43 Pic na wodę - fotomontaż! Pakistan chce kupić te samoloty od Chińczyków - jest tylko jeden szkopuł - nie licząc demonstratora ten samolot nie istnieje! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 14:51 marek_boa napisał: > Pic na wodę - fotomontaż! Pakistan chce kupić te samoloty od Chińczyków - jest > tylko jeden szkopuł - nie licząc demonstratora ten samolot nie istnieje! A tego marku niestety nie wiemy, jeszcze z 4 lata temu o takim samolocie tu pisano ze to komputerowy fotomontaż teraz że niedopracowany prototypy , a tu się okazuje że chinole takich maszyn nie tylko ze mają dwa typy(J-20, i J-31 )to jeszcze zaczęli ją oferować już za granicą. Niedawno twierdziłem ze może tak być ze Chiny będą mieli wcześniej jednostki uzbrojone w samoloty V generacji niż Rosja ,i ta wizja jest coraz bliższa realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 14:57 Nie będą mieli, bo podobnie jak i Rosjanie nie są póki co w stanie stworzyć silników do nich, to tylko nowy płatowiec, a to jeszcze nie myśliwiec V generacji... Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 15:07 kzet69 napisał: > Nie będą mieli, bo podobnie jak i Rosjanie nie są póki co w stanie stworzyć sil > ników do nich, to tylko nowy płatowiec, a to jeszcze nie myśliwiec V generacji. > .. Skąd taka pewność???? Powtarzam jeszcze raz ,jeszcze 4 lata temu nikt nie wierzył ze są w stanie stworzyć nawet taki "płatowiec" .I ogólnie pisano ty o pierwszych przeciekach ze taki samolot powstaje , że to tylko fotomontaż ,bo Chińczycy nie są wstanie nic bardzie skomplikowanego od procy sami stworzyć. Problem w ty że Chińczycy systematycznie i konsekwentnie łamią te stereotypy, i to w praktyce,a nie w teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 15:18 Kiedyś nabijano się z japończyków, "japońskie" było synonimem niskiej jakości, wystarczyło 20 lat by stało się synonimem najwyższej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 16:18 Jeśli chodzi o płatowce i aerodynamikę to Masz rację Jopuś - jeśli chodzi o silniki nie Masz! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 16:38 marek_boa napisał: > Jeśli chodzi o płatowce i aerodynamikę to Masz rację Jopuś - jeśli chodzi o sil > niki nie Masz! > -Pozdrawiam! Mareczku jak chinole jak coś będą chcieli to to osiągną, także w temacie silników, nie wiem jak teraz działaja, ale z tego co wiem to powysyłali na najlepsze uczelnie na świecie swoich ludzi i ich szkolą, to inwestycja długo terminowa ,ale najlepsza z możliwych, na bardzo krótki dystans to albo kupią gotowe rozwiązania ,(albo zdobędą je w sposób operacyjny, czyli szpiegostwo).a na bardzo trudne zagadnienia , pewnie zatrudnią speców z zagranicy ,choćby z Rosji Ukrainy, czy nawet krajów zachodnich, nie ma ludzi nie do kupienia, a na pewno na całym świecie jest dostatecznie dużo specjalistów którzy potrafią ich problemy rozwiązać za odpowiednia opłatą. Więc ja bym nie był taki kategoryczny w tych twierdzeniach. Skromnie mogę stwierdzić ze za 10 lat Chińczycy będą dysponowali własnymi silnikami nie gorszymi jak wschodnie ,czy zachodnie konstrukcje ,niestety nie wiem , czy będę miał okazje się samemu o tym przekonać:-( Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 17:21 Jopuś samo szkolenie nic nie daje jeśli nie ma praktyki! Chińczycy zaczęli od kopiowania i prób rozwijania tego co skopiowali! Raz się udawało ,a raz nie! Bez pracy od podstaw wyniki są takie jakie widać! Stąd długoletnie kontrakty na silniki z Rosji i chęć pozyskania do kontraktu na Su-35SE po kilka "zapasowych" silników na co Rosjanie nie chcą się zgodzić! Za 10 lat możliwe ,że będą mieli a ja myślę ,że Przekonasz się o tym naocznie w 2024 roku kłócąc się o to ze mną na forum - obiecuję ,że kłótnia potrwa ze dwa lata co najmniej! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 17:23 marek_boa napisał: > > Za 10 lat możliwe ,że będą mieli a ja myślę ,że Przekonasz się o tym naocznie > w 2024 roku kłócąc się o to ze mną na forum - obiecuję ,że kłótnia potrwa ze dw > a lata co najmniej! Dzięki za dobre słowo, i trzymam cie za słowo;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 17:47 Dobre słowo - jaja Sobie Robisz?! No całe życie z wariatami! Ech... to ja mu tu zapowiadam ,że będę się z nim kłócił do imentu a Ten się cieszy?! Nawet mnie się urwał nać nie Waż - zachciało mu się cholera leżeć na chmurce i piwko ze świętym Pietrkiem popijać - a takiego - a ja mam się sam męczyć ze fitoplanktonem na forum?! To taki kolega Jesteś?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 17.11.14, 14:30 jopekpl napisał: > > Nie będą mieli, > Skąd taka pewność???? > ...jeszcze 4 lata temu nikt nie wierzył ze są w stanie stworzyć nawet taki "płatowiec". Stąd, że Chińczycy od lat utrzymują równy 30-letni dystans technologiczny do Rosji i mimo nadętej propagandy nie są z wstanie nijak tej przepaści nie tylko zasypać, ale nawet zmniejszyć (po zakończeniu rewolucji kulturalnej najnowocześniejszym myśliwcem był F-7, czyli MiG-21F sprzed 30 lat. Obecnie jest to J-11, czyli Su-27 sprzed 30 lat). Ostatnie próby kupna silników do Su-27 na kopy znakomitym przykładem koszmarnych problemów Chin z wymyśleniem tego, co nie da się skopiować. Zresztą - oni sobie nie radzą z samodzielną modernizacją Ana-24, to kudy im do myśliwców?? To jakim cudem teraz w ciągu 4 lat mieliby tą dziurę przeskoczyć? Oczywiście - zawsze można zrobić tak, jak pisał bodaj Szulc w NTW, tj. że J-31 to aerodynamika F-35 + silniki z JF-17 (znaczy się od MiGa-29), ale takie podejście właśnie daje te 30 lat opóźnienia. Zresztą pogadamy, jak wprowadzą do produkcji - przez lata Chiny wiele rzeczy ogłaszali, a potem z realnością kiepsko było. > Chińczycy systematycznie i konsekwentnie łamią te stereotypy, i to w praktyce,a nie w teorii. E tam, wyłącznie w propagandzie. Może w następnym pokoleniu coś im wyjdzie, ale to zagadnienie bardziej socjologiczne niż techniczne. I tak patrząc po ewolucji ich kultury, to kiepsko wróżę. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 15:19 Co w silniku F-35 stanowi o jego V generacji? Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 15:38 Juz chyba wiem, V generacja silników charakteryzuje się przede wszystkim bardzo głośna pracą www.defence24.pl/news_f-35-sa-za-glosne Ruskie i chińczyki musza nad tym popracować. Jak już wielu zauważyło slogan "V generacja" nic nie znaczy i o ile niektóre rozwiązania sa kluczowe, jak stealth o tyle wiele innych rozwiązań jest niczym niezwykłym a często ma zaskakujące wady, jak choćby głośnośc silników F-35. Jeśli chińczycy czy rosjanie zrobia samolot stealth z nowoczesną awionika i uzbrojeniem to jakich silników tam nie włożą to beda już one V generacji, bo akurat amerykańskie silniki niczym specjalnym sie nie wyrózniają, mają swoje wady i zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 16:54 www.defence24.pl/news_rosyjskie-silniki-dla-chinskiego-mysliwca-5-generacji tyle że to silniki z Miga-29 więc jaka V-genersacja, skoro nie mają możliwości wektorowania ciągu? A i jeszcze to, ten chiński wynalazek kopci jak Ursus na oleju rzepakowym... www.defence24.pl/news_airshow-china-debiut-chinskiego-mysliwca-5-generacji-wideo Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 17:00 Ale co stanowi o 5 generacji? Supercruise miał już MIG-25. Wektorowanie ciągu mają silniki w w wieli samolotach i to nawet wektorowanie 3D Czym wyróżniają się więc silniki F-35 że one sa V generacją? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 19:42 MATERIAŁY MATERIAŁY!!! A co za tym idzie wyższe dopuszczalne temperatury...Dlatego tyle klopotów ze skonstruowaniem takiego silnika. A cała reszta właśnie z tego wynika. Zasada działania taka sama jak dla kazdego innego silnika odrzutowego. Z tego punktu widzenia nie różnią sie niczym od jakiegokolwiek innego silnika odrzutowego. Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 20:54 No ja bym oczekiwał jakiś efektów końcowych, czyli np. bardzo wysokiego stosunku ciągu do masy, albo zimnej dyszy wylotowej dającej stealth w podczerwieni. Materiały to tylko środek do celu, a nie sam cel. To tak jakby jeden samochód był szybszy, lepiej przyśpieszał,mniej palił ale drugi za to jest zrobiony z ultra-hiper-nanorurek-węglowo-marmurkowych. No i co z tego że jest z tego zrobiony jak to nic nie daje? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 21:56 silnik odrzutowy jest silnikiem ciepłym a samochód nie. porównanie więc bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 22:08 No jak porównanie bez sensu to może to była analogia z sensem? pl.wikipedia.org/wiki/Analogia Mogłem też przyrównać z kutką. Że jedna jest ciepła i chroni przed zimnem, a druga nie chroni ale jest za to zrobiona z super-hiper-ultra-poliamido-winylo-etylo-bawełny. Więc ta druga jest bardziej zaawansowana i dlatego jest V generacji. Ta V generacja to ma sens jeśli chodzi o własnosci stealth - to był przełom. Natomiast gadanie o silniku V generacji czy płatowcu V generacji to typowa marketingowa ściema, która można łyknąć tylko wtedy jak się nie chce tego krytycznie przeanalizować. Po prostu w tych dziedzinach takiego przełomu nie było tylko wciąz zachodzi dość płynna ewolucja rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 17.11.14, 05:21 fidziaczek napisał: > Ale co stanowi o 5 generacji? > Supercruise miał już MIG-25. > Wektorowanie ciągu mają silniki w w wieli samolotach i to nawet wektorowanie 3D > > Czym wyróżniają się więc silniki F-35 że one sa V generacją? Nie ma czegos takiego jak "silnik piątej generacji". Samolot moze byc 5 generacji. Coto jest samolot piatej generacji? Supercuise, wektorowany ciag, stealth, radar, kontrola samolotu. Zaden z tych elementow w pojedynke nie stanowi o samolocie V generacji, ale stanowia o nim wszystkie razem. Tymczasem co jest najistotniejszym elementem F-35? Nie silnik. Nie stealth, lecz radar i kontrola, czyli zaawansowany AESA oraz fusion cockpit. F-35 dysponuje calym spektrum sensorów, ktore pilot moze wykorzystywac dowolnie. Badz wszystkie razem, badz kilka z nich, badz wyizolowac w razie potrzeby jeden i tylko jeden. Niogdy na swiecie nie powstal dotad samolot z takim bogactwem sensorow, zaden tez samolot na swiecie dotad, nie zapewnia pilotowi takiej kontroli nad sensorami, przypominającej kontrole muzyka nad instrumentem. Wszystkie te elementy razem, to jest wlasnie samolot V generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 17.11.14, 19:09 > Nie ma czegos takiego jak "silnik piątej generacji". Samolot moze byc 5 generac > ji. No i o to samo mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 17:26 A kto Ci takich głupot nagadał ,że silniki serii RD-33/93 nie moją możliwości wektorowania ciągu?! ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%94-33 Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 23:40 > Co w silniku F-35 stanowi o jego V generacji? Np system diagnostyczny. Jest on znacznie bardziej rozbudowany niz w poprzednich wersjach silnikow. A jest to rzecz niezwykle istotna bo znacznie ulatwia wykrywanie usterek i przyspiesza naprawy. W zwiazku z tym dzieki niemu znaczaco zwieksza sie ilosc maszyn w gotowosci operacyjnej a przez to potencjal calych sil powietrznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pakistan może mieć myśliwce stealth przed Ind 16.11.14, 16:17 Pięknie do wygląda z zewnątrz Jopuś ale bez Rosyjskich silników "toto" nie poleci! Więc nie ma co się ekscytować! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek A tymczasem 16.11.14, 15:11 W Izraelu marudzą ze F-35 jest za drogi jak na swoje możliwości www.altair.com.pl/news/view?news_id=14820 I to pomimo fantastycznego offsetu jaki dostali. www.defence24.pl/news_w-izraelu-otwarto-linie-produkcyjna-skrzydel-samolotow-f-35 My jak wiadomo w razie możliwości weźmiemy bez offsetu za każdą cenę i pocałowanie w rączkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: A tymczasem 16.11.14, 23:27 > W Izraelu marudzą ze F-35 jest za drogi jak na swoje możliwości Gdzie to wyczytales? W zalinkowanych artykulach tego nie pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Re: A tymczasem 17.11.14, 19:08 Skoro minister powiedział że 3 miliardy można spożytkowac lepiej to znaczy ze mu za drogo. Gdyby cena wynosiła 2mld, albo jeszcze lepiej 0,5 mld wtedy pewnie by nie powiedział "te 0,5 miliarda można spożytkowac lepiej" tylko raczej - te 0,5mld to dobrze wydane pieniądze. Wniosek - chodzi o cenę - za wysoka jest i to mimo tego fantastycznego offsetu Odpowiedz Link Zgłoś