marek_boa 18.11.14, 13:18 Według znawców tematu od 5 do 35 $ za baryłkę! Jednym słowem "bieda" im nie grozi! alex-leshy.livejournal.com/334874.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyk-acap Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 13:28 Koszt wydobycia w innych krajach jest podobny albo i mniejszy. Tyle że tylko Rosja oparła istnienie państwa wyłącznie na ropie. Kasa będzie. Starczy tylko na chlebek do zupy z trawy... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 13:36 Koszt wydobycia w państwach Arabskich kształtuje się na około od 3 do 15 $ za baryłkę! Teraz ciekaw jestem jak to wygląda w innych krajach! Zanim będzie "zupa z trawy" to już wszystkie liście z okolicznych drzew Zeżresz! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 13:45 marek_boa napisał: > Koszt wydobycia w państwach Arabskich kształtuje się na około od 3 do 15 $ za b > aryłkę! Teraz ciekaw jestem jak to wygląda w innych krajach! > Zanim będzie "zupa z trawy" to już wszystkie liście z okolicznych drzew Zeżres > z! Koszty wydobycia to stała, a zmienną jest cena zbycia produktu. Tu gościu jedzie ostro i po rosyjsku... mam wrażenie że dobrze mówi odnośnie skutków sankcji dla ekonomii Rosji youtu.be/oBGZ0vFyd-4 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 14:09 Sorry Pawle ale to niestety jakiś oszołom w stylu Macierewicza! Rosja nie tylko nie kupowała nigdy 90% ziemniaków z Holandii ale nawet 30%! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 14:58 marek_boa napisał: > Sorry Pawle ale to niestety jakiś oszołom w stylu Macierewicza! Rosja nie tylko > nie kupowała nigdy 90% ziemniaków z Holandii ale nawet 30%! Mówiąc szczerze to nie wiem czy w Rosji sadzeniaki są holenderskie czy własne, czy pola obrabia się polskimi maszynami na amerykańskich traktorach, a sperma do inseminacji krów pochodzi z Kanady - tak jak mówi ten rosyjski ekonomista. Trzeba to traktować jako przykład wyolbrzymiony na potrzeby widzów rosyjskiej telewizji. Człowiekowi chodzi o to że dziś nie ma czegoś takiego jak produkcja krajowa... Jak nie będzie na runku dolarów, lub będą zbyt drogie, to nawet mleka od rosyjskich krów się w sklepie nie kupi. Tetra Pak przestanie dostarczać kartoniki, więc taśma stanie, a tej do napełniania butelek już dawno nie ma. Nacjonalizacja zakładu produkującego kartoniki, jeżeli będzie możliwa, też guzik da, bo za x-miesięcy się sterownik popsuje i części brak. Dotyczy to każdej branży, na całym świecie. To gadanie że Rosja da sobie radę itd. to niestety tylko gadanie rosyjskich gimbusów, podniecających się na rosyjskich forach. Całość nie wygląda dobrze... jeszcze trochę i ruszy lawina inflacyjna, na co już wskazuje przytoczony przykład cen dorsza. Moim zdaniem już pora by na Kremlu zaczęli szukać metody wyjścia z twarzą z tej krymskiej imprezy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 15:04 A to niestety jest nieznajomość tematu Pawle! Sadzeniaki kupowane są po całym świecie przez WSZYSTKIE kraje ,które ziemniaki produkują! Sęk w tym ,że co jakiś czas potrzebna jest "wymiana genów" bo odmiany się "wyradzają"! Przez cały PRL Polska wymieniała się odmianami ziemniaków z USA - umowa z fundacją Rotszylda! Do tej pory sadzeniaki Rosja kupowała głównie w Niemczech! No i z tym rośnięciem cen to też tak trochę nie do końca! Kilogram jabłek Rosyjskich lub Tureckich kosztuje obecnie w Rosji 45 rubli - cena przeliczeniowo taka jak w Polsce! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 17:35 marek_boa napisał: > No i z tym rośnięciem cen to też tak trochę nie do końca! Kilogram jabłek Rosy > jskich lub Tureckich kosztuje obecnie w Rosji 45 rubli - cena przeliczeniowo ta > ka jak w Polsce! > -Pozdrawiam! Niestety marku 45 rubli to obecnie 3,20zł a ja jabłuszka kupują od 1,5(najczęściej), do góra 2zł , oczywiście są i droższe ,ale nie piszemy o fanaberiach tylko o pospolitych odmianach. A to znacznie poniżej 3,20. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 21:17 A we Warszawie kilogram dobrych jabłuszek Jopuś kosztuje i 4 PLN więc wychodzi psia mać na to ,że w Polsce gdzie jest nadprodukcja tego towaru kupuje się go drożej niż w Rosji gdzie ponoć jabłek w ogóle nie ma?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 21:26 To gdzie ty ku... te jabłka kupujesz? A Almie kosztuję 1,99 PLN alma24.pl/produkt/59497/jablka Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 21:40 U mnie w Kozienicach na bazarku lub na targu - od 2 do 3 PLN! Świństwa po 0,99 nie ruszam nawet kijem! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 21:52 Pisałem o 1,99 a nie 0,99 PLN! Nie przekręcaj! I zmień sprzedawcę bo chyba ma on do ciebie stosunek erotyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 12:36 Niczego nie przekręcam - można kupić i za 90 groszy - co z tego skoro to najgorsze badziewo?! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 12:52 A czy my mówimy o zgniłkach? No chyba że twierdzisz że tobie polskie jabłka śmierdzą bo są polskie. Czyli Polskie to tanie bo kiepskie a rosyjskie to dobre bo drogie (pomijając to że zupełnie odwrotnie co widziałem na własne oczy - rosyjskie są jak nasze dzikie jabłka - małe i kwaśne). Wiemy że jesteś rusofilem i że choroba zajęła mózg ale nie wiedzieliśmy że twój stan jest tak poważny... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 13:07 Mówimy o PRZEDZIALE cenowym Manipulancie! Tak w Rosji jak i na Białorusi hodowane są odmiany jabłek takie same jak w Polsce - to ,że Ty Widziałeś drobne i małe jabłka nie znaczy ,że wszystkie są takie! "Wiecie"?! To co królem Zostałeś ,że Piszesz o Sobie w liczbie Mnogiej??! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 13:10 Nadal nie wiem po kiego grzyba wspomniałeś o jabłkach za 0,9 skoro te za 1,9 i tak są i lepsze i tańsze od rosyjskich? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 14:36 Nadal nie wiem kiego grzyba Bredzisz ,że Polskie jabłka są lepsze i tańsze od Rosyjskich?! Skoro hodowane są te same odmiany to na czym ta "lepszość" polega?! Na tym ,że są Polskie?! Narodowość do walorów smakowych nic nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 14:49 To dlaczego w moskiewskim sklepie, po ciemku można odróżnić rosyjskie jabłka od innych jabłek? Odpowiedź jest prosta. 100 lat komunizmu zmieniło Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 15:24 A kiedy Biedaku Ty Byłeś w Moskwie ,że się o tym Wypowiadasz?!:) Byłem w maju - kilkadziesiąt gatunków jabłek w sklepie i gdyby nie informacja skąd są to za Chińskiego boga Byś nie odróżnił! Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Cena jabłek i suwerenność 19.11.14, 17:16 Cena jabłek w sklepach nie ma nic wspólnego z embargiem. W skupie jabłka kosztują grosze czy embargo jest czy go nie ma, tylko raz wieksze grosze a raz mniejsze. Końcową cenę (już w złotówkach) narzucają sieci handlowe plus austriackie i niemieckie firmy skupujące od Polaków jabłka. Podobno Polska jest suwerenna, niestety nie jest. Zaczynając od jabłek a na bankach kończąc obcy decydują o wszystkim, oni narzucają ceny, decydują o dostępności. Kiedyś byliśmy zależni poltycznie od zsrr i tam gdzie nam kazali coś robić to to robiliśmy. Nasza zależnośc dziś nie ogranicza się do politycznej, jesteśmy zależni nawet w przypadku jabłek od widzimisie zachodnich koncernów Jesteśmy zależni w najdrobniejszych nawet sprawach i jabłka są świetnym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 08:27 marek_boa napisał: > No i z tym rośnięciem cen to też tak trochę nie do końca! Kilogram jabłek Rosy > jskich lub Tureckich kosztuje obecnie w Rosji 45 rubli - cena przeliczeniowo ta > ka jak w Polsce! Jest jesień, więc tego towaru wszyscy mają w bród. Na wiosnę będzie już drożej bo: trzeba mieć chłodnie i pewnie odmiany które da się długo trzymać, więc podaż na rynku będzie mniejsza + rubel traci względem innych walut i w Rosji inflacja... Na marginesie zobacz co radzi rosyjski minister rozwoju-gospodarczego: www.echo.msk.ru/news/1439262-echo.html - by trzymali oszczędności w różnych walutach, w rublu najwyżej 30% :-/ Wiesz, ja jabłek generalnie nie lubię, więc mnie tam rybka. Co z dorszem? Pan mówi o dorszu. Czemu on drożeje, skoro go łowią w Rosji? Dorsza się łowi właśnie teraz... powinien być najtańszy. Rusza inflacja i jeżeli się coś nie zmieni to niestety wkrótce będzie kłopot. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 13:04 Nie wiem co brał ten "ekspert" ale kilogram "Atlaticzieskiej Treski" (Dorsz Atlantycki) lub "Tichookieańskiej Tierski" (Dorsz Pacyficzny) kosztuje w Rosji od 40 do 50 rubli za kilogram - w Polsce od 20 PLN w wzwyż! Jako ciekawostka - u mnie w mieście (Peterborough) za kilogram Dorsza w sklepie trzeba zapłacić 4-5 funtów - za kilogram Tołpygi lub Amura - od 9 w górę! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 14:28 marek_boa napisał: > Nie wiem co brał ten "ekspert" ale kilogram "Atlaticzieskiej Treski" (Dorsz Atl > antycki) lub "Tichookieańskiej Tierski" (Dorsz Pacyficzny) kosztuje w Rosji od > 40 do 50 rubli za kilogram - w Polsce od 20 PLN w wzwyż! Jako ciekawostka - u m > nie w mieście (Peterborough) za kilogram Dorsza w sklepie trzeba zapłacić 4-5 f > untów - za kilogram Tołpygi lub Amura - od 9 w górę! Ciekawe, bo w lecie był po 90 rubli za kilogram i była to cena hurtowa w obwodzie murmańskim do czego trzeba będzie pewnie dodać koszty transportu i marżę sprzedawcy. Na początku listopada cena wzrosła do 140 rubli w hurcie za kilogram. Żeby kosztował w detalu 40-50 rubli za kg trzeba jednak sporo dopłacić... Pytanie dopłacają czy masz stare dane dotyczące cen? Źródło: izvestia.ru/news/578765 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 15:28 A to już inna bajka Pawle! Ceny ryb w Murmańsku są absurdalnie wysokie na tej samej zasadzie jak w Gdańsku! W tamtym roku za kilogram flądry w Gdańsku trzeba było zapłacić 10-12 PLN a u mnie w Kozienicach 6,50PLN! Nie wiem czy dopłacają ale takie ceny były nie cały miesiąc temu w Rostowie na Donu! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 20.11.14, 23:34 marek_boa napisał: > A to już inna bajka Pawle! Ceny ryb w Murmańsku są absurdalnie wysokie na tej s > amej zasadzie jak w Gdańsku! W tamtym roku za kilogram flądry w Gdańsku trzeba > było zapłacić 10-12 PLN a u mnie w Kozienicach 6,50PLN! - tak, ale podałem ceny hurtowe. Hurtowo ryby kupisz taniej w Gdańsku. > Nie wiem czy dopłacają ale takie ceny były nie cały miesiąc temu w Rostowie na > Donu! Kilogram śledzia w zalewie solnej 10 listopada 2014 r. w hurcie w Rostowie nad Donem kosztował 80-110 rubla, makrela już 166 rubla. To jak dorsz mrożony jest tam faktycznie po 50 rubli to całe moje wyobrażenie o logice legło w gruzach. ;-) yaseni.pulscen.ru Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 21.11.14, 20:20 A od kiedy handel ma coś wspólnego z logiką?! W tamtym roku u kumpeli (prowadzi jedyny z prawdziwego zdarzenia sklep rybny w moim miasteczku) kupowałem dzwonki z rekina po 8,20 PLN (za kg)w tym samym czasie "Real" w Radomiu chwalił się w ulotkach ,że u nich rekin w najniższej cenie tylko po ....42 PLN za kilogram!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 11:34 marek_boa napisał: > A od kiedy handel ma coś wspólnego z logiką?! W tamtym roku u kumpeli (prowadzi > jedyny z prawdziwego zdarzenia sklep rybny w moim miasteczku) kupowałem dzwonk > i z rekina po 8,20 PLN (za kg)w tym samym czasie "Real" w Radomiu chwalił się w > ulotkach ,że u nich rekin w najniższej cenie tylko po ....42 PLN za kilogram!: > ) No wiesz... detalista to może sprzedawać z marżą 1000% - najwyżej klient pójdzie do innego detalisty. Logiki brak gdy ceny hurtowe w Rostowie są o 100% wyższe niż ceny detaliczne które jakoby mają funkcjonować również w Rostowie. Tak więc przykład z rekinem zupełnie tu nie pasuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 14:09 Paweł innych przykładów nie jestem w stanie Co zaserwować! Taką informację znalazłem to taką opisałem! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu boa niedawno miałeś orgazm 26.11.14, 14:27 kiedy pisałeś o rurociagach do Chin i zajebistej umowie, która przewidywała budowę za chińską kasę... Mało się nie zachłysnąłeś jaki Putin mundry a cały zachód zgniły... I co? Zamilkłeś? ZAPOMNIAŁEŚ zauważyć, że kitajce w dupie mają interesy z moskwą i ODMÓWIŁY zaliczek na budową? Skąd kacapy wezmą kolejne 50 czy 70 miliardów? Kolejny moskiewski pomysł poszedłsięjebać... Ten wątek świetnie pokazuje jaki jesteś durny. Nawet gdyby koszt pozyskania był poniżej dolara to co z tego? Każdy dolar za baryłkę mniej to rocznie MILIARDY dolarów mniej w kacapskim budżecie. WSZYSTKIE plany zakłądają cenę 90-100-105 $ za baryłkę. Jak rynek wycenia rosyjskie marzenia o potędze pokazuje cena rubla i stracone (czytaj wyjebanenaśmietnik) 50 mld $ na obronę kursu rubla. Niepotrzebną obronę.. I przegraną.. wyborcza.pl/1,75477,17021761,Kreml_walczy_o_ceny_ropy__Negocjacje_w_cieniu_taniejacych.html Proszę: Około 40 mld dol. rocznie tracimy z powodu sankcji geopolitycznych i tracimy też około 90-100 mld dol. rocznie z powodu spadku ceny ropy o 30 proc. - powiedział wczoraj rosyjski minister finansów Anton Siłuanow, występując na forum rządowej Akademii Finansowej. Czyli nie 40 a 140 i nie 100 tylko 200 Moja rada dla boa: może dla odmiany pomyśl - zanim coś napiszesz... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ty za to rozumu?! 26.11.14, 14:41 Nie zniżę się do Twojego poziomu dyskusji! Rosjanie budują połowę rurociągu a Chińczycy dają kasę na wybudowanie drugiej połowy! Mniej Kublika i wyborczej a więcej faktów! 40 mld $ ROCZNIE to jest pierdnięcie przy huraganie patrząc na ich wszystkie rezerwy finansowe - nawet gdy ich przychód do budżetu z tego tytułu wynosił ZERO ( a to nie realne) starczyło by im na 12 lat!:) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Ty za to rozumu?! 26.11.14, 14:50 40 mld $ ROCZNIE to jest pierdnięcie przy huraganie patrząc na ich wszystkie rezerwy finansowe - nawet gdy ich przychód do budżetu z tego tytułu wynosił ZERO ( a to nie realne) starczyło by im na 12 lat!:) ------------ ich rezerwy topnieją w oczach za rok ich nie będzie notabene - nasze rezerwy to ponad 120 mld $ czyli uwzględniając proporcje - mniej więcej tyle samo... "na 12 lat starczy im rezerw nawet gdyby przychó do budżetu wynosił zero...." Boa są granice śmieszności.. Nie idź tą drogą... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ty za to rozumu?! 26.11.14, 15:24 Przestań Bredzić! W tym roku rezerwy Rosji stopniały o nie całe 30 mld $ - zostało im ponad 560 mld $ a topnieć w takim tempie już nie będą! Po za tym to nie jest tak ,że oni tylko z rezerw czerpią - cały czas te zasoby są odbudowywane! Ty mnie Prawisz morały o "śmieszności"?!:) Popłakałem się ze śmiechu!:) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Ty za to rozumu?! 26.11.14, 15:29 Mają mniej niż 500 Podobno 450 Samemu Gazpromowi muszą dać 40 do końca roku no ale oczywiście ty wiesz lepiej... :-) Ale jaja Nie dość, że sam strzelasz sobie w stopę to jeszcze krzyczysz przy tym kuku! szczerze współczuję jeep Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu w rok spadło o 70 mld $ 26.11.14, 15:31 wyborcza.biz/biznes/1,100896,16766842,Szybko_topnieja_rezerwy_walutowe_Rosji.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Buachachacha!:) 26.11.14, 16:14 Nawet prostego tekstu Przeczytać ze zrozumieniem nie Potrafisz?!:) Nie żadne 70 mld$ tylko 55 mld $ ale to raz ,że pisał Kublik więc trzeba na te 25 mld wziąć poprawkę, dwa 522 mld to NIE WSZYSTKIE Rosyjskie rezerwy finansowe - ogółem były większe o 100 mld$, a trzy Rosjanie tak jak już pisałem nie tylko czerpią z tych funduszy ale też cały czas w nie wkładają - Rosyjski Import jest niższy o ponad 1/4 od eksportu a tani Rubel zapewnia większe zyski eksporterom! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Trzeba doliczyć jeszcze koszta utrzymania Krymu i 27.11.14, 14:50 marek_boa napisał: > Nawet prostego tekstu Przeczytać ze zrozumieniem nie Potrafisz?!:) Nie żadne 70 > mld$ tylko 55 mld $ ale to raz ,że pisał Kublik więc trzeba na te 25 mld wziąć > poprawkę, Ewentualnie Donbasu a jak tu piszą są to koszta sięgające dziesiątków miliardów dolarów rocznie: wyborcza.pl/1,75477,17016759,Ile_beda_Moskwe_kosztowac_Krym_i_Donbas_.html Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Jakie znowu "koszta utrzymania Krymu"? 27.11.14, 18:09 To tak jakbyś narzekał że Francja musi "ponosić koszty" utrzymania Lazurowego Wybrzeża. Miliardy na tym Krymie zarobią co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Jakie znowu "koszta utrzymania Krymu"? 27.11.14, 18:43 To tak jakbyś narzekał że Francja musi "ponosić koszty" utrzymania Lazurowego Wybrzeża. Miliardy na tym Krymie zarobią co roku. -------- nie do końca firm i ludzi płącących podatki tam mało za to setki tysięcy ludzi na pensjach... i wojskowych emerytów.. Zatem w skali lat czy dekad - masz rację W skali roku czy dwóch - będą głównie wydatki Idące w grube miliardy... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Jakie znowu "koszta utrzymania Krymu" 27.11.14, 20:27 Co Ty Bredzisz???!:) 5 stoczni , 2 lotnicze zakłady remontowe - ogółem 530 dużych i średnich zakładów produkcyjnych! ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9A%D1%80%D1%8B%D0%BC%D0%B0 Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Jakie znowu "koszta utrzymania Krymu"? 27.11.14, 19:04 gangut napisał: > To tak jakbyś narzekał że Francja musi "ponosić koszty" utrzymania Lazurowego W > ybrzeża. > Miliardy na tym Krymie zarobią co roku. Przeczytaj najpierw zalinkowany artykuł ,tam znajdziesz odpowiedz na swoje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Tak bywa, jak się bez zrozumienia czyta robiony 27.11.14, 19:48 pod tezę wywiad. Gontmacher szacuje koszty, nie wyliczając przychodów (bo go o to Radziwinowicz nie pyta). I Koszty są zresztą z dupy wzięte bo np. wojskowym Rosja płaciłaby tyle samo, jakby siedzieli nie na Krymie tylko gdzieś pod Kostromą. W tym sensie Krym to nic - ile nas wszystkich "kosztuje" utrzymanie Polski - 220 mld rocznie na samych emerytów. Nic, tylko się powiesić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Trzeba doliczyć jeszcze koszta utrzymania Kry 27.11.14, 20:23 No tak jak nie "geniusz" Kublik to kolejny :geniusz: Radziwinowicz!:) Koszt "utrzymania" Krymu bardzo szybko spadnie do rozsądnego minimum - stocznie już rozpoczynają prace tak jak zakłady remontu lotniczego! Po za tym na Morzu Czarnym nie opodal Krymu są dość spore złoża gazu i ropy! -Pozdeawiam! P.S. W Donbasie Jopuś jest PRZEMYSŁ! Jak ruszy na rzecz Rosji to koszty wcale nie będą wysokie! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ty za to rozumu?! 26.11.14, 16:08 No,no tylko ,że nie żadne 450 a 560 i startowali z ogólnymi zasobami ponad 600 miliardów WSZYSTKICH rezerw! No i?! 40 mld $ to jest roczny zarobek "Gazpromu"!:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 14:58 A tak wygląda zbiór i przerób w Rosji tego czego ponoć tam nie ma! kak-eto-sdelano.livejournal.com/201256.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 15:19 marek_boa napisał: > A tak wygląda zbiór i przerób w Rosji tego czego ponoć tam nie ma! > kak-eto-sdelano.livejournal.com/201256.html No właśnie panu rosyjskiemu ekonomiście, w rosyjskiej, państwowej telewizji o takie zakłady chodzi. Na zdjęciu masz niemieckie taśmy Mix Fordertechnik, nowozelandzkie myjki do warzyw Wyma oraz niemieckie pakowarki (czy jak się nazywa to coś co ładuje ziemniory do siatek i je tam zamyka) firmy Upmann. Efekt jest taki że część kosztów produkcji zakład musi ponosić w walucie obcej... Co będzie miało przełożenie na finalną cenę produktu tej przetwórni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 21:39 Pic Pawle polega na tym ,że to są spółdzielnie więc bardzo szybko urządzenia się zamortyzują! Po za tym takie spółdzielnie czy grupy producenckie korzystają z dotacji budżetowych na podobnej zasadzie jak Polscy rolnicy z UE! No i ostatnia kwestia - po co wyważać otwarte drzwi?! Skoro mają dostęp do NIE DROGICH urządzeń w większości montowanych w Rosji?! Sorry Pawle ale tu się Mylisz! Urządzenia kupowane są w Rosji i płacą za nie rublami - na tej samej zasadzie kupując w Polsce Toyotę nikt Ci nie każe płacić w Jenach! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 15:36 marek_boa napisał: > Pic Pawle polega na tym ,że to są spółdzielnie więc bardzo szybko urządzenia si > ę zamortyzują! Co top znaczy bardzo szybko? W Rosji odpisy amortyzacyjne jakos sie roznia od np Polskich? :-) >Po za tym takie spółdzielnie czy grupy producenckie korzystają z > dotacji budżetowych na podobnej zasadzie jak Polscy rolnicy z UE! Kto wiec ponosi koszty dewaluacji rubla? Czyzby wstretni kapitalisci zza Buga? > No i ostatnia kwestia - po co wyważać otwarte drzwi?! Skoro mają dostęp do NIE > DROGICH urządzeń w większości montowanych w Rosji?! Pytanie, z czego sa montowane? Z komponentow rosyjskich czy importowanych? > Sorry Pawle ale tu się Mylisz! Urządzenia kupowane są w Rosji i płacą za nie r > ublami - na tej samej zasadzie kupując w Polsce Toyotę nikt Ci nie każe płacić > w Jenach! No coz , jezeli kupujesz w salonie, obowiazuje Ciebie aktualny kurs jena. Mam nadzieje ze wytlumaczylem o co chodzi. Domyslam sie ze w FR obowiazuja podobne zasady, bo nie wyobrazam sobie zeby wlasciciel salonu Toyoty w Rosji doplacal z wlasnej kieszeni roznice kursowa. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 15:40 Sorry Pawle ale tu się Mylisz! Urządzenia kupowane są w Rosji i płacą za nie rublami - na tej samej zasadzie kupując w Polsce Toyotę nikt Ci nie każe płacić w Jenach! ------------------- bo złotówka jest wymienialna cały czas i bez ograniczeń kiedy mieliśmy moskiewską złotówkę to toyoty miały ceny w walucie wymienialnej - czyli dolarach (mogły w jenach, ale importerowi było wygodniej w dolarach) boa - ty naprawdę nic nie rozumiesz z ekonomii Kompletnie nic - co wpis to żenada Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 16:18 No - bo Rubel nie jest wymienialny?!:) Buachachachacha!:) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 15:42 toyoty podrożeją w moskwie o 40% bo o tyle jest potaniał rubel... Bardzo się rosjanie cieszą, prawda... j. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 16:22 Koniowi Zamelduj tylko nie polnemu bo mu łeb rozwali!:) Już widzę jak zdrożeją o 40% (sic!) Toyoty w Rosji ,które w Rosji są produkowane!:) Jeśli podrożeją to o 8,3% czyli o wartość inflacji! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 16:09 Na marginesie rosyjskich wysilkow aby utrzymac cene barylki na dotychczasowym poziomie: proponuje sie ograniczenie wydobycia ropy naftowej, jednoczesnie nadmieniajac ze Arabia Saudyjska moze z latwoscia ograniczyc wydobycie, a Rosja nie. To znaczy - wy sie ograniczcie, a my (znaczy FR i Rosnieft) bedziemy sprzedawali dotychczasowe ilosci po wysokiej cenie? Dobrze to wymyslili sukinkoty. Tylko chyba sie nikt nie da wrobic. Z drugiej strony - OPEC ogranicza wydobycie ropy - ceny pozostaja na satysfakcjonujacym poziomie powiedzmy 100USD/bbl. Czy budzet FR sie dopnie jezeli sie sprzeda mniej? Cos pominalem? ;-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 17:10 Sądząc po kolejnych kontraktach do Chin mniej na pewno się nie sprzeda! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 19:55 marek_boa napisał: > Sądząc po kolejnych kontraktach do Chin mniej na pewno się nie sprzeda! Wiec po co ta zagrywka w OPEC o ograniczenie wydobycia? W sumie dla konsumentow to bedzie korzystna sprawa FR ratujac budrzet bedzie wiecej sprzedawala co powinno obnizyc jeszcze bardziej cene ropy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 20:25 Jeśli zmniejszy się wydobycie to na jedno wyjdzie bo cena poszybuje w górę! Rosjanie sprzedają ropę zazwyczaj w długoterminowych kontraktach więc nie ma to przełożenia na wahania giełdowe! No i o ile mnie pamięć nie myli Rosja do OPEC nie należy! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 16:17 Najmniejszy problem dla kupującego te urządzenia w Rosji - płacą za nie Rublami! A jakie to ma znaczenie?! Pawłowi chodziło w wkład dewizowy w zakup tych rządzeń ale takim zakładom jak w linku nie jest on do niczego potrzebny! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 16:31 marek_boa napisał: > Najmniejszy problem dla kupującego te urządzenia w Rosji - płacą za nie Rublami > ! ? co to znaczy? Czy jezeli np za importowana maszyne zaplaca 10 czy 30% wiecej to pikus? > A jakie to ma znaczenie?! Pawłowi chodziło w wkład dewizowy w zakup tych rządz > eń ale takim zakładom jak w linku nie jest on do niczego potrzebny! Patrz wyzej, jezeli koszt produkcji/montazu urzadzenia z zagranicznymi komponentami nie podrozal ostatnio w FR to ja Tjebja pozdrawlajiu! A przynajmniej chcialbym poznac przyczyne. Marsjanie dokladaja? A moze zielone ludziki z Lugandy? ;-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 17:14 A może od razu 100% więcej?! I kto to wtedy kupi?! Na zupę sobie producent przerobi?! A skąd "zagraniczne komponenty" w czymś co praktycznie w całości produkowane jest przez te firmy w Rosji?! To o ile podrożeje jeśli nie o wartość inflacji?! A może poszli do lasu?! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 19:48 marek_boa napisał: > A może od razu 100% więcej?! I kto to wtedy kupi?! Na zupę sobie producent prze > robi?! > A skąd "zagraniczne komponenty" w czymś co praktycznie w całości produkowane j > est przez te firmy w Rosji?! To o ile podrożeje jeśli nie o wartość inflacji?! > A może poszli do lasu?! Dobrze, po kolei. Kolega napisal ze widzi na materiale filmowym (dla mnie niedostepnym z racji ograniczen wprowadzonych przez prowidera netu) maszyny zagranicznej proweniencji (wymienione zostaly z nazwy) , wiec rodzi sie podejrzenia, graniczace z pewnoscia, ze maszyny te kupiono za granica, a jezeli zmontowano w FR, to pewnie z elementow kupionych takze za granica. Jezeli czesc kosztow produkcji czegokolwiek zawiera elementy z importu, to chyba nie trzeba Einsteina zeby dowiezc ze koszty wzrosna. Spawa ma zastosowanie takze i do Toyot osiagalnych na polskim rynku. Nawet na brytyjskim, jezeli sa to Toyoty sprowadzane z Japonii. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 26.11.14, 20:33 To ,że na maszynie jest logo głównego producenta nie znaczy ,że taki sortownik do ziemniaków został kupiony za granicą! Szczerze powiedziawszy nawet bardzo w to wątpię aby takie firmy spółdzielniane (którym bliżej do "grup producenckich" niż do spółek) z "pipidowa dolnego" zamawiały i kupowały taki sprzęt w Nowej Zelandii a nie u pośredników/hurtowników w większym mieście! Jeśli zaś maszyna wyprodukowana została w całości w Rosji to z jakiej racji ma mieć wyższą aż o 40% (sic!) cenę??! Może mieć wyższą - a jakże , ale o wskaźnik inflacji a nie o wartość rubla w stosunku do dolara! Tylko ,że dziwnym trafem Toyoty sprzedawane w Rosji NIE ZDROŻAŁY - może dlatego ,że produkowane są właśnie w Rosji?! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 10:20 japie... ale ten boa pracuje... zaczynam go doceniać rubel tańszy o 40% ale to super! ropa tańsza o 50% jeszcze lepiej! rezerwy nie tylko nie maleją ale rosną! muszę przyznać - boa jest konsekwentny prawdziwy nkwdzista jeep Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 02:15 marek_boa napisał: > To ,że na maszynie jest logo głównego producenta nie znaczy ,że taki sortownik > do ziemniaków został kupiony za granicą! Odnosze tradycyjnie wrazenie ze w ogole nie czytasz ze zrozumiieniem postow na ktore odpowiadasz. Trtudno, wiecej nie bede tlumaczyl. >Szczerze powiedziawszy nawet bardzo w > to wątpię aby takie firmy spółdzielniane (którym bliżej do "grup producenckich" > niż do spółek) z "pipidowa dolnego" zamawiały i kupowały taki sprzęt w Nowej Z > elandii a nie u pośredników/hurtowników w większym mieście! Do znudzenia. Kto zaplaci za drozszego dolara, czy to amerykanskiego czy to nowozelandzkiego? Nowozelandczyk? > Jeśli zaś maszyna w > yprodukowana została w całości w Rosji to z jakiej racji ma mieć wyższą aż o 40 > % (sic!) cenę??! Wiec prosze o konkretny przyklad maszyny z zagranicznym logo a produkowanym od A do Z w FR. > Może mieć wyższą - a jakże , ale o wskaźnik inflacji a nie o w > artość rubla w stosunku do dolara! > Tylko ,że dziwnym trafem Toyoty sprzedawane w Rosji NIE ZDROŻAŁY - może dlateg > o ,że produkowane są właśnie w Rosji?! Co FR produkuje do Toyot? Moze prosze o przyklad produkcji modulow zaplonowych albo reflektorow, czy tez blokow cylindrowych? A czy po prostu moze sklada Camry pod Petersburgiem? Piszesz ze nie zdrozaly - ciekawe,rozumiem ze sledzisz na biezaco ceny Toyot w FR? A jezeli chodzi o montaz SKD, moze nawet CKD, to sdielano w Rossi nosza dumnie auta marki BMW i Mercedes (ale nadal jest to tylko montaz). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 10:10 O ile mnie wiadomo ŻADNE samochody w Rosji nie zdrożały przez ostatnie pół roku o 40% ale nawet o 20%! Więc albo producenci doszli do wniosku ,że jeśli podniosą ceny to klient pójdzie do konkurencji albo to całkiem inaczej działa w Rosji! Nie Patmate - nie zamierzam siedzieć godzinami nad tym tematem - najprostszym przykładem są samochody - są produkowane w Rosji i noszą nazwy i logo głównego producenta! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 13:19 O ile mnie wiadomo ŻADNE samochody w Rosji nie zdrożały przez ostatnie pół roku o 40% ale nawet o 20%! --------- dewalucja rubla trwa pogadamy w lutym 2015 jeep Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 15:59 marek_boa napisał: > O ile mnie wiadomo ŻADNE samochody w Rosji nie zdrożały przez ostatnie pół roku > o 40% ale nawet o 20%! Więc albo producenci doszli do wniosku ,że jeśli podnio > są ceny to klient pójdzie do konkurencji albo to całkiem inaczej działa w Rosji > ! > Nie Patmate - nie zamierzam siedzieć godzinami nad tym tematem - najprostszym > przykładem są samochody - są produkowane w Rosji i noszą nazwy i logo głównego > producenta! W moim poscie bylo wyraznie: skladaja w systemie CKD lub SKD, nie produkuja tego co TYLKO skladaja, a jezeli skladaja importowane czesci to ponoszone sa koszty spadku kursu rubla. I jezeli jak napisales ceny nie poszly w gore to z m.in. powodu ogolnego spadku sprzedazy samochodow w FR od czasu awantury krymskiej - dane z lipca wskazuja 23% spadek. Tez mi sie nad tym nie chce siedziec. EoT Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 16:38 W celu ratowania rynku motoryzacyjnego Rosja chce w tym roku przeznaczyć ok. 10 mld rubli na dopłaty d zakupu nowych aut (dopłaty funkcjonują od września). Seat od nowego roku zaprzestaje sprzedaż samochodów na rynku rosyjskim- z powodu słabego rubla i co za tym idzie spadającej sprzedaży. Na początku roku prognozowano że spadek wyniesie 12% (nie był to efekt wojny na Ukrainie i sankcji- tylko słabnącej gospodarki ROsji). Z powodu sankcji ten poziom osiągnięto w sierpniu już. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 18:10 W tym roku z budżetu minpromtorgu dopłaty do nowych samochodów (akcja "złomuj stary dopłacimy Ci do nowego") pobrało 176 000 ludzi! Spadek wyniósł 12 procent i to są dane z 14 października - ogólna sprzedaż samochodów nowych wyniosła do tej pory około 2,2 mln sztuk! Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 20:13 > W tym roku z budżetu minpromtorgu dopłaty do nowych samochodów (akcja "złomuj s > tary dopłacimy Ci do nowego") pobrało 176 000 ludzi! Program był obliczony na ok. 170 tys. aut "Нынешняя прoгрaммa yтилизaции, рaccчитaннaя нa 170 тыc. aвтoмoбилей, прoдлитcя дo кoнцa гoдa. Предпoлaгaетcя, чтo из бюджетa нa нее бyдет выделенo 10 млрд рyб. " > Spadek wyniósł 12 procent i to są dane z 14 października - ogólna sprzedaż sam > ochodów nowych wyniosła do tej pory około 2,2 mln sztuk! "В янвaре–oктябре в Рoccии былo прoдaнo 1991,3 тыc. aвтoмoбилей, нa 12,7% ниже, чем зa aнaлoгичный периoд прoшлoгo гoдa. " top.rbc.ru/business/12/11/2014/54606420cbb20f41bbe9881b Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 20:19 Przy okazji- dziś przekroczono kolejny próg. Po ponad miesięcznej walce- index RTS spadł poniżej 1000 pkt. Euro już ponad 62 ruble, a dolar prawie (bez 0,15 kopiejki) 50 rubli Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 10:56 marek_boa napisał: > Najmniejszy problem dla kupującego te urządzenia w Rosji - płacą za nie Rublami > ! > A jakie to ma znaczenie?! Pawłowi chodziło w wkład dewizowy w zakup tych rządz > eń ale takim zakładom jak w linku nie jest on do niczego potrzebny! - dokładnie to mnie chodziło o wkład dewizowy w produkcję, a nie waluta potrzebna na zakup urządzeń, maszyn czy całej linii produkcyjnej. Utrzymanie produkcji też kosztuje, a jeżeli masz w spółdzielni czy zakładzie państwowym czy w spółce akcyjnej całą taśmę opartą na zachodnich liniach to musisz ponosić koszty w walucie. Jeżeli nawet producent części zamiennych czy podzespołów do owej taśmy ma również zakład w Rosji to i tak on musi ponieść koszty w walucie. Koniec końców jeżeli rubel spada to koszty rosną. Jak koszty rosną to albo producent podnosi cenę, albo obniża marżę. W obu przypadkach ma słabo. My to wszystko trenowaliśmy w schyłkowym PRL'u. Gierek miał kasę z kredytów to kupował całą masę urządzeń, całe linie i licencje - i w dzienniku mówili że jesteśmy już 10 potęgą itd. Później kasy brakowało, a zakłady stały bo się silnik krokowy popsuł w maszynie produkującej gumę do majtek. Nikt takiego w RWPG nie robił i trzeba było kupować takie cudo za dewizy, a produkcja stała i stała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 20:33 Wszystko się zgadza Pawle ale jak zwykle nie licząc kasy!:) Tak jak to już wyżej pisałem - 99% tego sprzętu produkowana jest w Rosji więc nawet gdyby ten 1 % skoczył o jakąś kwotę do góry to i tak nie wpłynie on znacząco na koszt całości! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 21:13 marek_boa napisał: > Wszystko się zgadza Pawle ale jak zwykle nie licząc kasy!:) Tak jak to już wyże > j pisałem - 99% tego sprzętu produkowana jest w Rosji więc nawet gdyby ten 1 % > skoczył o jakąś kwotę do góry to i tak nie wpłynie on znacząco na koszt całości > ! Eee te procenty to mam wrażenie iż to efekt zwykłej propagandy. Kojarzy mi się to momentalnie z przypadkiem Yo-mobila Prochorowa i spółki. Całe lata pierdzielili że opracowali super technologie, że to produkt rosyjski i inne takie androny, a w kwietniu 2014 już gadali że auto będzie (jeżeli będzie) droższe bo koszty importowanych komponentów będzie droższy przez spadającego rubla. www.themoscowtimes.com/business/article/billionaire-mikhail-prokhorov-ditches-yo-mobile-hybrid-car-idea/497678.html Nie ma bata żeby było inaczej. Finalnie cokolwiek co ma wkład dewizowy będzie droższe. Dziś produkcja krajowa, jako taka nie istniej. Krowa daje "mliko" za złotówki i ruble, ale mleczarnia już płaci za kartoniki Tetra Pak równowartość w dolara w miejscowej walucie. Były po X kopiejek sztuka, a dziś jest X+spadek rubla względem dolara czy euro. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 21:39 No cóż ekonomistą nie jestem i kłócić się nie zamierzam! Co tam gdzieś ciekawego znajduję to wrzucam i tyli! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 22:28 No cóż ekonomistą nie jestem i kłócić się nie zamierzam! --------------- aha Co tam gdzieś ciekawego znajduję to wrzucam i tyli! ------------ ciekawe, że zawsze znajdujesz ciekawe i promoskiewskie nawet bym cię szanował za to, gybyś nie siedział w Brytanii a tak korzystasz z mleka a krowę dusisz.... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 22:37 Twoje opinie o mnie zwisają mnie zwiędłym brokułem! Jak się Naumiesz Czytać i po ludzku dyskutować to Wróć! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 23:03 marek_boa napisał: > No cóż ekonomistą nie jestem i kłócić się nie zamierzam! Co tam gdzieś ciekaweg > o znajduję to wrzucam i tyli! - ale czy my się kłócimy? ;-) Sobie dyskutujemy. Może i mają 90% lub więcej samowystarczalności. Mój punkt widzenia jest taki że bardziej nie mają niż mają, ale mogę się mylić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 27.11.14, 23:32 Ja też nigdy nie twierdziłem ,że jestem nieomylny!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 02:22 marek_boa napisał: > Ja też nigdy nie twierdziłem ,że jestem nieomylny!:) Przypomnij sobie laskawie ten post gdy bedziesz stukal nastepnym razem w klawiature. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 28.11.14, 10:10 Nigdy o tym nie zapomniałem i nie zapominam! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 po 1sze.., po 2gie.., po3cie... 18.11.14, 16:21 Po 1sze to rosyjskie zrodlo... :))) Po 2gie nawet gdyby te dane byly poprawne... :))) To dochodzi jeszcze koszt transportu a z rosyjskiego zadupia jest bardzo znaczny... Po 3cie ile maja takich zloz ile drogich? Moze sie okazac, ze nawet przy cenie 70 $ juz musza doplacac... Podobnie jak do gazu.., ktorego koszt transportu podobno wychodzi ca 150$ Niech dla ropy bedzie kolejne 30... :))) Okaze sie ze przy obecnej cenie zarabiaja pojedyncze centy jesli jeszcze zarabiaja... Ale jak ktos przytomnie zauwazyl wcale nie trzeba aby cena byla zero, bo to sie nie zdarza.... Co prawda sa zloza drogie i tanie i cena zbytu ale na rynku, wiec z kosztami transportu decyduje o ekonomii przedsiewziecia... I dopiero laczna cena u odbiorcy decyduje skad kupowac surowce... A ta spada... :))) Ale coz moze o tym wiedziec tepy ormowiec, co wiedze o swiecie czerpie z propagandowych gazetek sciennych na komisariacie z lat 30 tych... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Rosyjska ekonomia:))) 19.11.14, 09:29 Frfr exportuje 200mld gazu i ca 1800mln bl ropy rocznie Latwo policzyc, ze w calym exporcie wynoszacym 500mld $ weglowodory to az polowa. Bez weglodorow okazuje sie ze innych produktow ten exportuje tyle co 4 razy mniejsza Polska. Latwo tez policzyc, ze ruch cen na poziomie 1 $ daje roznice wplywow znacznie ponad 2mld $ W roznica 30 to dla ponad 60mld mniej czyli... budzet wojskowy. Podobno FRfr ma rezrwy az cale 400mld.., ale dlug zewnetrzny to ponad 700mld Nic dziwnego ze rezerwy walutowe topnieja im jak snieg latem w Afryce:))) Nie dziwia wcale ratingi na poziomie subsmieciowym:))) Rosja to emirst naftowy a nie zadne mocarstwo, kolos na glinianych nogach... Sława! Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 16:14 Koszty wydobycia w USA w 2009 to około 10 -13$ za baryłkę. Tyle że to tylko część kosztów. Całkowite tzw "upstream costs" zawierające min koszty poszukiwań, sięgają nawet 50$ za baryłkę. Problem Rosji jest taki że zarabiają na ropie dużo ale mają jeszcze większe potrzeby. Przy obecnych cenach giełdowych nawet gdyby wiercili za free to i tak zarobią na tym zbyt mało żeby zamknąć budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 18.11.14, 16:21 stary_chinczyk napisał: > Problem Rosji jest taki że zarabiają na ropie dużo ale mają jeszcze większe pot > rzeby. Przy obecnych cenach giełdowych nawet gdyby wiercili za free to i tak za > robią na tym zbyt mało żeby zamknąć budżet. Jaki problem, nam się nie zamyka od roku ...? eee chyba się nigdy nie zamykał.. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 10:55 marek_boa napisał: > Według znawców tematu od 5 do 35 $ za baryłkę! Jednym słowem "bieda" im nie gro > zi! No coz, kontrakty srednio- czy dlugoterminowe zwykle maja klauzule pozwalajace regulowac ceny w oparciu o aktualne ceny rynkowe. Jezeli sie twierdzi ze budrzet FR dopina sie przy cenie ok, 100USD/barylke, to cos w tym jest. Jezeli Rosjanie nie wydobywaja z kazda barylka dodatkowych 10-15 petrodolarow, to moze byc klopot ;-). I pewnie - sankcje - no problem - pewnie - dla naszej forumowej sciany wschodniej. Jednak spotykam Rosjan i slysze inne rzeczy. Rzeczy za ktore okreslilibyscie takich ludzi rusofobami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 13:10 Znam - niestety - mnóstwo cytrynowa siła Polaków mieszkających i pracujących w Wielkiej Brytanii - nawet do rodaków wolą odzywać się łamanym Angielskim niż mówić po Polsku! Czy trzeba z tego wysnuć wniosek ,że Polacy wstydzą się swojego języka i kraju???! Odpowiedz Link Zgłoś
argonauta10 Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 19.11.14, 21:47 A ja pamietam jak szykowala sie 2 wojna iracka, i Rosja najglosniej krzyczala ze to jest wojna o rope. Koszty wydobycia barylki ropy byl najtanszy w Iraku, mniej niz dolara bo byla plytko pod ziemia, czesto przy kopaniu studni pare metrow zamiast wody byla ropa. U szejkow, Norwegii juz kosztowalo pare $, wenezuelska i meksykanska lekko wiecej a najdrozej wychodzila rosyjska bo 15- 20 $ za barylke. To byly lata 2002-2003. Zloza w Tatarstanie sa wyeksploatowane i trzeba wiecej wysilku zeby z nich wycisnac rope. Wiec w Rosji niewiele jest miejsc zeby wydobycie kosztowalo jedynie 5$. z pewnego artykulu o ruskiej ropie za lata 2001-2011, pisza: A serious competitor to Russian exported oil and products is the Middle East which enjoys more favorable conditions. The oil production cost in producing fields in Russia ranges from $10 to $16 per barrel. The oil production cost in new fields in Eastern Siberia is estimated at $22 to 26$ per barrel. The production cost in the Middle East ranges from $2 to $5 per barrel, and almost all fields are located close to ocean ports. Oil transportation costs in Russia are several times higher than those in the Middle East. The average oil transportation distance by pipelines in Russia ranges 2,000 km to 3,000 km, in Libya it is 600 km, in Norway - 1000 km. Oil production risk in Russia are primarily related to fluctations of crude oil prices in the world. rozdzial drugi: www.petrofinder.com%2Fdealgate%2Fdown_load_deal.php%3Fdeal_no%3D258&ei=mf9sVKmtGofKaIW3gJgF&usg=AFQjCNFd8bhGROxwcVOmT3yfkWtgAQLScQ&bvm=bv.80120444,d.cWc Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 20.11.14, 01:08 marek_boa napisał: > Znam - niestety - mnóstwo cytrynowa siła Polaków mieszkających i pracujących w > Wielkiej Brytanii - nawet do rodaków wolą odzywać się łamanym Angielskim niż m > ówić po Polsku! Czy trzeba z tego wysnuć wniosek ,że Polacy wstydzą się swojego > języka i kraju???! Mam wrazenie ze Twoja odpowiedz nie dotyczy mojego postu. Po prostu napisalem rze za granica spotykam Rosjan ktorzy nie wyrazaja sie o swoim kraju w samych superlatywach jak czynisz to Ty piszac o Rosji. I nie czynia tego dla przypodobania sie pszekom lub innym nacjom. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 20.11.14, 21:50 Mam wrażenie ,że Masz problemy z czytaniem ,ze zrozumieniem - NIESTETY znam mnóstwo Polaków mieszkających w GB ,którzy WSTYDZĄ się ,że są Polakami i nie robią tego dlatego aby przypodobać się Angolom - czy trzeba z tego wyciągać wnioski ,że WSZYSCY Polacy wstydzą się swojej narodowości?! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 21.11.14, 00:13 marek_boa napisał: > Mam wrażenie ,że Masz problemy z czytaniem ,ze zrozumieniem to juz jest Twoja opinia. Dla mnie kompletnie odbiegles od tematu. - NIESTETY znam mnó > stwo Polaków mieszkających w GB ,którzy WSTYDZĄ się ,że są Polakami i nie robi > ą tego dlatego aby przypodobać się Angolom - czy trzeba z tego wyciągać wnioski > ,że WSZYSCY Polacy wstydzą się swojej narodowości?! Nic co mogloby podobne wniosk wyciagnac w stosunku do Rosjani nie napisalem. Ostatnio spotkany Rosjanin (Togo/Lome) dosc chetnie rozmawial ze mna po rosyjsku i raczej bylo widac ze chce sie wygadac na temat sytuacji w Rosji, a prezentowane stanowisko diametralnie odstaje od tego co Ty czy misza czy otrik produkujecie na forum. Jak chlopa sluchalem, to zastanawialem sie dlaczego akurat mi opowiada takie rzeczy. Co do Polakow w UK, czy na zachodzie to niestety od lat wyjezdzaja takze takie szumowiny, ze naprawde zal. Dwa lata temu bylem w Bowington na Tankfescie. Fajna impreza. Niedaleko mnie siedzialo 3 Polakow, widac ze "rezyduja" w Anglii. Jeden podpity zachowywal sie po chamsku gdy w trakcie pokazow grano hymn brytyjski. Mialem zamiar go uciszyc, ale zrezygnowalem, bo mogloby to sie skonczyc glosna awantura. Pozniej wracajac samochodem mialem chec ich wziac zeby podrzucic pod stacje kolejowa, bo dymali z kamasza pare kilometrow, ale majac w perspektywie zarzyganie samochodu z wypozyczalni, tylko dodalem gazu. ten najebany byl w kombinezonie czolgisty z PRL-u z naszytymi polskimi emblematami. Obciach. A moze rewanz za Brytoli w Krakowie ;-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 21.11.14, 02:33 Boa, co do diabła ma wspólnego wstydzenie się narodowości z krytykowaniem tego co się dzieje we własnym kraju? Swoją drogą ta brytyjska polonia to niezłe sieroty, w Stanach jeszcze takich jak piszesz nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile kosztuje wydobycie baryłki ropy w Rosji?! 21.11.14, 20:25 A urwał nać Uważasz ,że na temat Polski to ni peany pieją na co dzień?! Posłuchał Byś przez chwil parę to Byś się Dowiedział ,że "Rumunia przy Polsce to kraj mlekiem i miodem płynący"! Co ciekawe nie mówią to ,żadne obszczymurki tylko ludzie ,którzy pracują już za miesięczne wypłaty! Odpowiedz Link Zgłoś
argonauta10 ropka staniala 27.11.14, 17:37 Patrze sie na notowania i nie moge uwierzyc, w ciagu godziny spadek w dol o prawie 4.5$na barylce. w tej chwili Brent sprzedaja za 71.5$ a WTI przed chwila byla za 67.90$. Jak tam euforia na Kremlu? Stolicznaja leje sie z tej radosci? Jutro moze byc jakies odbicie w gore, poczekajmy Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: ropka staniala 27.11.14, 20:34 Stoliczna może nie ale Posolska na pewno tak! Rosjanie jakoś nie popełbuają z tego powodu zbiorowych samobójstw to i ja nie zamierzam - spoko wodza! Odpowiedz Link Zgłoś