Dodaj do ulubionych

Grodno 1939?

05.08.15, 10:04
Przeglądam "Poligon" 4/2015. Artykuł R. Wróblewskiego "Grodno 1941. Kontratak Grupy Konno-Zmechanizowanej".
We wstępie autor podaje, ze wg najnowszych badań w ciągu 3-dniowych bojów o Grodno w 1939 zniszczono i uszkodzono 50 czołgów sowieckich. ???
Czy ktoś jest w stanie podać źródło tych ustaleń? Brzmią dość fantastycznie ;-)...

Pzdr
Obserwuj wątek
    • patmate Re: Grodno 1939? 05.08.15, 10:23
      Mała korekta:
      We wstępie autor podaje, ze wg najnowszych badań w ciągu 3-dniowych bojów o Grodno w 1939 zniszczono i uszkodzono 50 czołgów i samochodów pancernych sowieckich
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Grodno 1939? 05.08.15, 16:20
        Mam dwie książki o tych walkach; Grzelaka i Liszewskiego. Tam powinno być.
      • maxikasek Re: Grodno 1939? 05.08.15, 22:31
        BArdzo możłiwe- Domen kiedyś przeszukał źródła sowieckie i podliczył. Sowieci stracili łącznie zniszczonych 8 czołgów i 1 sam. panc., uszkodz. 40 czołgów i 2 sam. panc.
        Wynikło to z typowej taktyki RKKA- rzucili na miasto same czołgi bez piechoty, dopiero jak trzeciego dnia podeszły dwa pułki piechoty to w ciągu jednego dnia zdławiły opór.
    • windows3.1 Grodno wg Grzelaka i Liszewskiego 10.08.15, 14:48
      Spojrzałem do Grzelaka (Wilno – Grodno – Kodziowce) i do Liszewskiego (Wojna polsko-sowiecka 1939 rok) i zapodaję co następuje.

Obaj autorzy zgadzają się, że główne walki miały miejsce 20. września. Liszewski nie identyfikuje jednostek radzieckich, Grzelak twierdzi że była to 27. Brygada Pancerna, składająca się z trzech batalionów czołgów i batalionu rozpoznawczego, łącznie 146 czołgów BT (nie wiadomo BT-5 czy BT-7) i 11 samochodów pancernych (s. 103). Nieco dalej twierdzi, że 20. wrześnie w mieście zaangażowanych było jednak tylko ok. 60 wozów (s. 120).

Po zajęciu Grodna radziecki dowódca korpusu, w skład którego wchodziła brygada, ocenił łączne straty na 5 zniszczonych i 14 uszkodzonych czołgów oraz dalsze 3 samochody pancerne (s. 131). Grzelak ani nie kwestionuje ani nie potwierdza tych liczb, nie podaje też swoich. Wcześniej przytacza jednak różne fragmentaryczne relacje polskich obrońców, z których może wynikać że zniszczono więcej wozów (10?). Relacje te jednak mogą się duplikować, mylić czołgi z samochodami opancerzonymi i deklarować jako zniszczone tylko czołgi uszkodzone.

Liszewski pisze w trybie warunkowym że „jeżeli zaakceptować relację kaprala [cytowanego wcześniej, anonimowego] zniszczono zatem w Grodnie 20 września 1939 ogółem około dwadzieścia czołgów sowieckich” (s. 67). Na kolejnych stronach wspomina o walkach w dniu następnym, na ogół cytując różnych uczestników. Nikt z nich nie mówi o zniszczeniu następnych czołgów.

Podsumowując: liczba 40 zniszczonych czołgów wydaje mi się niewiarygodna. Uznałbym natomiast za możliwe, że wyeliminowano z walki (zniszczono lub uszkodzono) 40 wozów bojowych (czołgów, samochodów opancerzonych).
      • maxikasek Re: Grodno wg Grzelaka i Liszewskiego 10.08.15, 17:53
        " Nieco dalej twierdzi, że 20. wrześnie w mieście zaangażowanych było jednak tylko ok. 60 wozów (s. 120). "
        ROsyjskie źródła mówią o 50 czołgach (może do tego kilka pancerek). 2>brygada jak inne miała kłopoty z paliwem- wysyłała grupy czołgów falami- w miarę jak docierało paliwo.
        NA drugi dzień na miasto uderzyła już tylko piechota (dwa pułki) wsparte 4 działami i dwoma czołgami (choć nie wiem czy każdy pułk czy razem). Pod koniec dnia ostatecznie wycofano czołgi z miasta.
      • windows3.1 konkurs o Tadziku Jasińskim 11.08.15, 08:39
        i jeszcze mała glossa

grodno1939.pl/
        • windows3.1 mitologia współczesnego polskiego faszyzmu 11.08.15, 14:54
          i coś dla przeciwwagi: Mitologia współczesnego polskiego faszyzmu - Grodno, Głogów kresów wschodnich

samlib.ru/t/tonina_o_i/grodno-1939.shtml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka