Dodaj do ulubionych

Pytanie o silnik śmigłowca

29.01.18, 10:28
Kilka lat temu była tu rozmowa m. in. o możliwości wspólnej z Ukrainą budowy śmigłowca.
Na moje pytanie o możliwość wykorzystania ukraińskich silników ktoś napisał, że nie ma sensu, jednak bez wyjaśnień.

Oczywiście inna była wtedy sytuacji zaporożskiego koncernu (teraz to Lockheed), ale mnie chodzi o ówczesne możliwości technologiczne i to, czy coś możliwego do wykorzystania jeszcze z nich zostało. Chodzi przede wszystkim o silnik.

--
Podstawowa organizacja partyjna PIS
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 29.01.18, 15:39
      Nie ma żadnego "Lockheeda" w Ukraińskim AO "Motor Sicz"! Jeśli już to rozpoczęli współpracę z Chińczykami ,którzy budują w Chongqing fabrykę silników lotniczych opartą na technologiach pozyskanych z Ukrainy!
      Pytanie zasadnicze - do czego w Polsce potrzebne by były silniki rodziny TW3-117?!
      -Pozdrawiam!
      • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 29.01.18, 16:40
        Jak pamiętam, rok-dwa lata temu Sikorsky kupił kawałki Motor Siczy i czytałem o tym w kilku źródłach. Zresztą sprawdzę.
        W Polsce mówiło się o zastosowaniu do modyfikacji Sokoła lub całkiem nowego śmigłowca. Mnie chodzi o to, że tu na tym forum ktoś autorytatywnie stwierdził, że w Zaporożu nie ma technologii wartych zainteresowania. Co wzbudziło moje, laika, wątpliwości.
        • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 29.01.18, 21:05
          Do modyfikacji "Sokoła" silniki rodziny TW3-117 ze względu na masę i wielkość się nie nadają , a ze względów politycznych nie są Polsce potrzebne!
          • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 29.01.18, 21:29
            Nie było mowy o tym, że to ma być akurat ten silnik, ani że dla akurat tego śmigłowca, tylko te technologie. A dlaczego ze względów politycznych nie mielibyśmy kupować urządzeń i technologii na Ukrainie - mógłbyś wyjaśnić?
            • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 29.01.18, 21:46
              No to najprościej jak umiem! W Polsce nie ma Polskiego zakładu produkcji śmigłowców a Ukraińskie technologie Sikorskiemu czy Leonardo są do niczego nie potrzebne!
              • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 30.01.18, 17:39
                Sikorsky część tych technologii już kupił i zabrał, zatem nie były bezwartościowe:
                minprom.ua/news/99849.html
                Z kooperacji nic nie wyszło:
                www.aex.ru/fdocs/1/2012/7/30/21426/
                i jakiś czas po ostatniej rewolucji w/na Ukrainie ukazały się doniesienia o zakupie części zakładu. Amerykanie mieli wywieźć to co ich interesowało i tyle. Właściwie, nic tu nie dziwi, dziwne byłoby, gdyby chcieli rozwijać produkcję w strefie przyfrontowej.

Kilka lat temu Ukraińcy konkurowali z Rosjanami o kontrakt w Ameryce Płd. Śmigłowiec ukraiński przeleciał ponad jakąś przełęczą na wysokości ok. 7 km (czy więcej), rosyjskiemu zabrakło było ponad pół kilometra. Polska nie jest krajem wysokogórskim, ale takie cechy użytkowe mogą być wykorzystane na różne sposoby, także w eksporcie. Jak pamiętam, w 2015 padały propozycje przeniesienia części Motor Sicz do Polski.
                • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 30.01.18, 19:23
                  1) Sikorski niczego nie kupił i niczego nie zabrał! Samo zamierzenie kupna (co było tylko chciejstwem ze strony Ukrainy) nie jest jednoznaczne z zakupem - co by było dowcipniej - Amerykańska firma Sikorski do tej pory nie wie ,że zamierzała cokolwiek kupować na Ukrainie!!
                  2) Nie ma i nigdy nie było czegoś takiego jak "Ukraiński śmigłowiec" - jeśli już to Ukraińskie modernizacje po Radzieckich lub już Rosyjskich śmigłowców!
                  3) Propozycje padały - jedna za drugą - Ukraińcy chcieli mnóstwo cytrynowa siła forsy za to nie dając praktycznie nic w zamian!
                  • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 30.01.18, 21:59
                    1, Trzeba czytać. Albo szukać. Nie Sikorsky kupił, tylko Lockheed. Przy okazji byla wielka afera, którą zatuszowano.
                    2. Nie było ukraińskich śmigłowców? A gdzie były biura konstruktorskie i zakłady produkcyjne? Rosja już po 2015 ściągała fachowców, żeby uruchomić produkcję koło Skt Petersburga.
                    3. Może coś konkretnego na temat tych gigantycznych sum, żądanych przez Ukraińców za nic, poproszę. O ile wiadomo, Ukraińcy sprzedawali co się da, za ułamek wartości, o co mieli do nich pretensje Rosjanie.

Jakieś fantastyczne wszystko to, co piszesz.

--
                    Podstawowa organizacja partyjna PIS
                    • berek_p Re: Pytanie o silnik śmigłowca 30.01.18, 22:32
                      pl.m.wikipedia.org/wiki/Mi-24

pl.m.wikipedia.org/wiki/Ka-50

Gdzie tam pisze o Ukrainie ?
                      I co produkuje się na Ukrainie ?
                      Wal śmiało !
                      • cie778 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 03.02.18, 22:58
                        Się wtrącę.
                        Ze śmigłowców na Ukrainie jest Motor-Sicz, czyli bardzo porządne zakłady robiące turbiny wszelakie (śmigłowce, samoloty, okręty). Są w stanie również (w przypadku śmigłowców) zrobić przekładnie, czyli jeden z paru kluczowych elementów śmigłowca.
                        Za zamierzchłych czasach złudzeń WNP, M-S była głównym dostawcą silników do większości śmigłowców RU, takoż okrętów.
                        Pomysły na różne modyfikacje z ich wkładem pojawiły się, bo MS od napaści RU na UKR bardzo aktywnie szuka nowych rynków zbytu. Sens techniczny mają tego typu pomysły dla Mi-2, Sokoła i Mi-17/-24. Problemów jest jednak parę i dlatego M-S sama się bawi, a u nas entuzjazm opadł.
                        Problem pdst przy Mi-2 i Sokole: prawa do konstrukcji ma Świdnik, a Leonardo traktuje go jako dostawcę elementów i robi co się da, aby wygasić produkcję i obsługę. O ile z Mi-2 gromkie "Niet" M-S olała i oblatała już prototyp najprostszej modyfikacji, to przy Sokole skończyło się na przymiarkach (kupili kadłub, policzyli jak to zrobić itd.). PL jest gł. użytkownikiem Sokołów, a bez zgody Świdnika nie można w nich grzebać. Finito.
                        Mi-8/-17/-24/-35 to inna bajka. M-S ma do nich bardzo porządne silniki, zrobione na zamówienie Rosjan, jest w stanie też zrobić przekładnie. Do pełni szczęścia potrzeba (tylko i aż) dostępu do pozostałych części zamiennych. Krytyczne są łopaty wirnika, na resztę są zamienniki. Kiedyś nie udało się ich robienie Denelowi, ztcw, M-S teraz próbuje je sam zrobić. Zobaczymy, czy im coś wyjdzie.

Dla uzupełnienia obrazu można dodać, że:
                        - Opowieści o "wspólnym śmigłowcu PL-UKR" to typowy maciarewizm, jako, ze były MON ma wyjątkową predylekcję do wypowiadania fraz grzmiących, nastawionych na żelazny elektorat i pozbawionych sensu. Nigdy nie był rozważany, pewnie ktoś w czasie rozmów ze strony UKR zanęcał, a Antoni jak zwykle...
                        - Robienie interesów na UKR ma swój specyficzny urok, który powoduje, że póki nie masz wszystkich fantów sprawdzonych i w domu, to zawsze może się okazać, że: nie ma/trzeba dopłacić/będzie za 2 lata itd. Nakładając to na fakt, ze po PL stronie działał w tej sprawie głównie państwowy PGZ, to efekty są, jakie są (warto zauważyć, że WBE jakoś sobie daje radę).

ukłoniki
                        jasiol
                        • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 03.02.18, 23:59
                          Ale Dodaj Drogi Jasiolku dla przedpiśców ,że na Ukrainie ŚMIGŁOWCÓW SIĘ NIE PRODUKUJE i nigdy tego nie robiono - znaczy się nie licząc jakiegoś pipsztoka w stylu "Robinsona" (nie pomnę teraz nazwy)! Produkuje się MODERNIZACJE po Radzieckich maszyn i niestety w większości te "modernizacje" są zubożoną wersją podstawowego produktu!
                          -Pozdrawiam!
                    • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 30.01.18, 23:46
                      Ależ śmiało - nie krępuj się - wskaż CHOCIAŻ jedną wytwórnię śmigłowców na Ukrainie!:) A pro po biur konstruktorskich:
                      1) OKB Mila - Tomlino pod Moskwą
                      2) OKB Kamowa - Ljubercy pod Moskwą
                      - Wytwórnie:
                      - Kazańskich Wiertaliotnyj Zawod
                      - Ułan-Udzki Awiacjonnyj Zawod
                      - Kumertauskij Wiertaliotnyj Zawod
                      - AAK "Progress" w Arseniewie
                      - "Rostwertol" w Rostowie na Donu
                      No pewnie ,że Rosja ściągała do Sankt Petersburga specjalistów tylko ,że do BUDOWY SILNIKÓW ŚMIGŁOWCOWYCH - a konkretnie do OAO "Klimow" - czyli projektanta WSZYSTKICH silników śmigłowcowych produkowanych w ZSRR - niestety dla ciebie - tych produkowanych na Ukrainie również!
                      No! Sprzedawali za ułamek wartości - za dolary!
      • styropianowylodolamacz Re: Pytanie o silnik śmigłowca 03.02.18, 23:20
        a np do naszych Mi-8 , Mi-17 , Mi-24 , Mi-14 - kazdą ilosc! (NOWYCH!) zwlaszcza w wersji TV3-117VMA i pochodne
        • amunicyjny1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 03.02.18, 23:37
          styropianowylodolamacz napisał:

> a np do naszych Mi-8 , Mi-17 , Mi-24 , Mi-14 - kazdą ilosc! (NOWYCH!) zwlaszcz
          > a w wersji TV3-117VMA i pochodne

I po co one komu ?Dla Leonardo cz Lockheeday są zbyteczne
          • styropianowylodolamacz Re: Pytanie o silnik śmigłowca 03.02.18, 23:46
            ze niby co jest zbyteczne? nasze smiglaki z rodziny Mil-a?
            • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 03.02.18, 23:51
              A gdzie "polityczna wola" aby utrzymać te śmigłowce w służbie?! Wszystkie typy śmigłowców ,które Wymieniłeś będą skasowane jako "nieperspektywiczne" - wszak nie są Amerykańskie!
              • styropianowylodolamacz Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 00:03
                mylisz sie - wdg najnowszych wiesci maja latac ile sie da (przejscie na cos w rodzaju eksploatacje wdg stanu technicznego a nie jak dotychczas resursu) - co z tego wyjdzie zobaczymy (kazdy widzi co sie w Polsce dzieje i jak sie zmieniaja priorytety i opcje) ale ja bylbym za - jeszcze sie na tych smiglakach nie zawiodlem! ;-)
                • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 01:06
                  Niestety się nie mylę! Wspomnisz moje słowa - oczywiście ,że będą latać do wyrobienia wszelkich resursów - tylko czy o to chodzi?! Ano nikt się jeszcze nie zwiódł - o ile była "polityczna wola" w tym temacie!
                  -Pozdrawiam!
                  • styropianowylodolamacz Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 01:58
                    ja nie pisze czy o to chodzi czy nie - jezeli juz o tym mowa to oczywiscie ze nie bo smigla maja swoje lata i przydalyby sie nowe - ale te ktore mamy sa w stosunkowo niezlym stanie (wyjatek Mi-14 - slona woda morska itd zrobily swego czasu swoje - korozja itp) gorzej z szeroko rozumianymi czesciami zamiennymi (lopaty , smigielka , silniki , belki ogonowe , reszta drobnicy itd) - tu jest najwiekszy problem z ich pozyskaniem - ale tak jak napisalem wczesniej na CHWILE OBECNĄ opcja jest taka ze ma to latac do bolu - np niektore mialy ostatni remont glowny i to mial byc koniec dla nich a dzis juz sa przewidziane nastepne remonty (plus przydaloby sie jakies sensowne doposazenie w to i owo) wiec jeszcze polatają i o tym pisze a polityczna wola bedzie taka ze nie ma kasy wiec "inwestujemy" w to co mamy - czy z sensem? i tak i nie - patrz raczej sredni pomysl i sens moderek - BWP-1 , T-72 , Dany itd - a co tak naprawde z tego bajzlu wyjdzie? - „pożywiom – uwidim” ;-)
                    • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 12:24
                      Pełna zgoda - problem li tylko w dostępie do oryginalnych części zamiennych!
                      -Pozdrawiam!
                      • amunicyjny1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 12:27
                        marek_boa napisał:

> Pełna zgoda - problem li tylko w dostępie do oryginalnych części zamiennych!
                        > -Pozdrawiam!

A Mila pytaliśmy?
                        • amunicyjny1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 12:38
                          www.hsc-copter.com/catalog/spares1
                          • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 12:54
                            To ,że Rosjanie nie widzą problemu ze sprzedażą tych części nie znaczy ,że Polska CHCE te części w Federacji Rosyjskiej kupować!
                            • styropianowylodolamacz Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 15:03
                              chce ale rzadzacy nie chca i trzeba kupowac z drugiej , trzeciej i czwartej reki co tylko podwyzsza koszta i wydluza proces zakupow itd i zarabiaja posrednicy - pytanie tylko po co?! kretynizm do kwadratu
                              • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 16:36
                                Nic dodać,nic ująć!
                              • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 17:46
                                Sprawa niejednoznaczna. To nie wzięło się z niczego, podam przykład. Kilka lat temu wskutek jakiegoś zadrażnienia nie mogliśmy kupić u Rosjan elementów katapulty MiG-29. Rosjanie nie chcieli sprzedać i zakupu dokonano przez pośredników. Ktoś ze znajomych brał w tym udział, stąd wiem.
                                • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 04.02.18, 18:46
                                  Bardzo jednoznaczna! Jak się bezustannie na kogoś pluje to ten ktoś później zazwyczaj w ten czy inny sposób się "odwinie"! Sprzedać Rosjanie chcieli ino za wyższą cenę! Na tej samej zasadzie Polska remontowała silniki Bułgarskich MiG-29 - bez certyfikatu i z pomocą części zakupionych na Ukrainie! W końcu Bułgarzy poszli po rozum do głowy i swoje MiGi-29 będą remontować w RSK"MiG"!
                                  • amunicyjny1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 05.02.18, 09:02
                                    www.defence24.pl/sily-zbrojne/wegry-remontuja-smiglowce-mi-24-w-rosji

Węgry są kolejnym obok Bułgarii krajem NATO który decyduje się na serwisowanie swojego sprzętu w Rosji. W rozmowie z lokalnymi mediami szef sztabu węgierskich sił zbrojnych Tibor Benkő stwierdził, że Węgry nie są zobligowane do korzystania w tym zakresie, jak również w kwestii zakupu sprzętu, z krajów członkowskich NATO.
                                    • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 05.02.18, 15:40
                                      Oczywiście, jeśli tylko się opłaca, jest to rozsądne rozwiązanie.
                                      • amunicyjny1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 05.02.18, 17:36
                                        buldog2 napisał:

> Oczywiście, jeśli tylko się opłaca, jest to rozsądne rozwiązanie.
                                        >
                                        A znasz lepsze wyjście?
                                    • marek_boa Re: Pytanie o silnik śmigłowca 05.02.18, 20:37
                                      W trakcie jest też remont Węgierskich Mi-17-stek w FR!
                                      -Pozdrawiam!
    • stasi1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 30.01.18, 09:49
      Tylko że to było chciejstwo z naszej strony(uwaliliśmy Caracala za to będziemy mieli swój własny śmigłowiec). Pewnie Ukraińcy o tym nawet nie wiedzieli.
      • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 30.01.18, 14:46
        Nie my uwaliliśmy, tylko Antoni. Agentura.

--
        Predateli i Swołoczi
        • stasi1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 01.02.18, 09:28
          Ale Antoni działał za pieniądze nasze, jakby nie patrzył więc i w naszym imieniu
          • patmate Re: Pytanie o silnik śmigłowca 06.02.18, 15:43
            Ostatnio zakończono testy uzbrojonego Biedahawka S-70 :-D. To badziewie wystawiano rok temu na końcówce ćwiczeń Dragon.

Pzdr
            • amunicyjny1 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 06.02.18, 15:57
              patmate napisał:

> Ostatnio zakończono testy uzbrojonego Biedahawka S-70 :-D. To badziewie wystawi
              > ano rok temu na końcówce ćwiczeń Dragon.
              >
              > Pzdr
              >
              Wcisną dla MONu?
    • buldog2 Re: Pytanie o silnik śmigłowca 31.01.18, 22:18
      Gdyby kto miał coś interesującego na temat szczegółów charakterystyk, technologii produkcji tych silników, to poproszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka