Dodaj do ulubionych

Pendrive w du.pie

11.12.22, 01:57
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,29246592,pendrive-ukryty-w-odbycie-i-szef-banku-z-rodziny-szpiegow-jak.html#do_w=46&do_v=723&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg4&do_upid=723_ti&do_utid=29246592&do_uvid=1670672182134

Węgry to bezpieczna przystań rosyjskich szpiegów.
Obserwuj wątek
    • a4095211 Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 11:33
      O! Austriacy wytykają Węgrom, że ruska agentura ma u nich luzy.

Artykuł to tłumaczenie via Deutsche Welle, tekstu ze strony balkaninsight.com/2022/11/30/getting-to-the-bottom-of-hungarys-russian-spying-problem/ finansowanej przez Erste Foundation, którą założyła największa w Austrii kasa oszczędnościowa.

Węgrzy, którzy są w ciemnej pupie obecnie dzięki polityce władz, są jednak lata świetlne za Austriakami w sprawie fraternizacji z Kremlem.

Ergo, przyganiał kocioł garnkowi :-)

www.washingtonpost.com/national-security/2022/07/05/austria-russia-infuence/
      www.economist.com/europe/2022/05/07/austria-is-rethinking-its-cosy-ties-with-russia

Pozdrawiam
      • stary_chinczyk Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 14:52
        Krytyka lewicowo liberalnych rządów za wspieranie Rosji jest politycznie niepoprawna.
        Postępowi ludzie krytykują tylko rządy prawicowe, jak węgierski czy polski.
        Ja natomiast jestem stary, głupi i niepostępowy więc wciąż uważam, że największymi szkodnikami na zachodzie są ci, którzy np mówią o kluczowej roli Rosji w nowym systemie bezpieczeństwa. Czyli Niemcy + Francja.
        • bmc3i Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 15:31
          stary_chinczyk napisał:

> Krytyka lewicowo liberalnych rządów za wspieranie Rosji jest politycznie niepop
          > rawna.
          > Postępowi ludzie krytykują tylko rządy prawicowe, jak węgierski czy polski.
          > Ja natomiast jestem stary, głupi i niepostępowy więc wciąż uważam, że największ
          > ymi szkodnikami na zachodzie są ci, którzy np mówią o kluczowej roli Rosji w no
          > wym systemie bezpieczeństwa. Czyli Niemcy + Francja.

Akurat w Austri jeszcze całkiem nie tak dawno, zaledwie pare lat temu rządził prawicowo-populistyczny kanclerz, który musiał ustąpić ze stanowiska w wyniku skandalu związanego z ruskimi właśnie.
          • stary_chinczyk Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 17:53
            Ale Macron, będący ewidentnie człowiekiem Putina, niczym Ławrow albo Pieskow, prawicowy nie jest.
            • bmc3i Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 18:05
              stary_chinczyk napisał:

> Ale Macron, będący ewidentnie człowiekiem Putina, niczym Ławrow albo Pieskow, p
              > rawicowy nie jest.

Tyle że Macron nie jest człowiekiem Putina, którego Putin poniża w rozmowach telefonicznych, lecz zwyczajnym pożytecznym idiotą, z manią wielkości uważającym że może dorównać DeGaulowi. Być pożytecznym idiotą to jedno, a działać wprost w interesie Rosjan z takim właśnie zamiarem, to drugie.
              • stary_chinczyk Re: Pendrive w du.pie 13.12.22, 03:53
                > Tyle że Macron nie jest człowiekiem Putina, którego Putin poniża w rozmowach te
                > lefonicznych, lecz zwyczajnym pożytecznym idiotą, z manią wielkości uważającym
                > że może dorównać DeGaulowi. Być pożytecznym idiotą to jedno, a działać wprost w
                > interesie Rosjan z takim właśnie zamiarem, to drugie.

Nie, Macron działa w Interesie Rosji, bo jest on zbieżny z interesem jego własnego państwa. W tej chwili mamy sytuację, która pozwala na fizyczne rozbicie i zniszczenia Rosji w jej obecnej postaci. Są duże szanse na odłączenie z pod jej wpływów wielu obszarów, w tym tak ważnych jak Białoruś. Ale trzeba iść z ciosem a nie opowiadać o kluczowej roli Rosji w systemie bezpieczeństwa i przebierać nóżkami aby być pierwszym na zachodzie, który wznowi z nią handel po zakończeniu wojny.
        • ignorant11 Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 16:23
          stary_chinczyk napisał:

> Krytyka lewicowo liberalnych rządów za wspieranie Rosji jest politycznie niepop
          > rawna.
          > Postępowi ludzie krytykują tylko rządy prawicowe, jak węgierski czy polski.
          > Ja natomiast jestem stary, głupi i niepostępowy więc wciąż uważam, że największ
          > ymi szkodnikami na zachodzie są ci, którzy np mówią o kluczowej roli Rosji w no
          > wym systemie bezpieczeństwa. Czyli Niemcy + Francja.

Dokłądnie! To FraNie mówia o gwarancjach bezpieczeństwa dla kacapów a nie dla Ukrainy...

Ich wsciekłośc na Polske jest tym wieksza, ze nie tylko nie chcemy byc ich kolonia, nie tylko nie chcemy na kolanach przed nimi, to jeszcze jestesmy amerykańskim "osłem" trojańskim...

A tym czasem w ciagu ostatnich lat umocnlismy amerykańskie wpływy w Europie, to jeszcze teraz sprowadzamy Koreańczyków:)))

I jeszcze zyskujemy argumenty energetyczno- paliwowe, gdy niemiecka energie wende całkowicie sie załamałą.
      • bmc3i Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 15:02
        a4095211 napisała:

> O! Austriacy wytykają Węgrom, że ruska agentura ma u nich luzy.
        >
        > Artykuł to tłumaczenie via Deutsche Welle, tekstu ze strony balkaninsight.com/2022/11/30/getting-to-the-bottom-of-hungarys-russian-spying-problem/ finansowanej przez Erste Foundation, którą założyła największa w Austrii kasa oszczędnościowa.
        >
        > Węgrzy, którzy są w ciemnej pupie obecnie dzięki polityce władz, są jednak lata
        > świetlne za Austriakami w sprawie fraternizacji z Kremlem.
        >
        > Ergo, przyganiał kocioł garnkowi :-)
        >

Byłbyś szczęśliwszy, gdyby ten tekst nie został opublikowany w j. polskim? Austriacka kasa oszczędnościowa jako fundator jakieś strony internetowej to Austria? Autorem tekstu na zalinkowanej przez Ciebie stronie balkansight jest niejaki Szabolcs Panyi - niezbyt austriackie nazwisko. Ergo przeprowadziłeś jak widać całe śledztwo w kwestii tego artykułu, ale nazwiska nie zauważyłeś.

> www.washingtonpost.com/national-security/2022/07/05/austria-russia-infuence/
        > www.economist.com/europe/2022/05/07/austria-is-rethinking-its-cosy-ties-with-russia

Mimo wszystko Austria nie staje okoniem, jak Węgry, w każdej jednej sprawie sankcji unijnych na Rosję.

• a4095211 Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 17:34
          bmc3i napisał:

> Byłbyś szczęśliwszy, gdyby ten tekst nie został opublikowany w j. polskim?

Nie zastanawiałem się nad tym tematem.

> Aust
          > riacka kasa oszczędnościowa jako fundator jakieś strony internetowej to Austria

Nie austriacka kasa oszczędnościowa, a fundacja powołana i fundowana przez ową kasę. Kasy oszczędnościowe, jako takie to temat ciekawy, zwłaszcza na kierunku nadzoru nad owymi.

> Autorem tekstu na zalinkowanej przez Ciebie stronie balkansight jest niejaki
          > Szabolcs Panyi - niezbyt austriackie nazwisko. Ergo przeprowadziłeś jak widać c
          > ałe śledztwo w kwestii tego artykułu, ale nazwiska nie zauważyłeś.
          >

A wiesz, że zauważyłem, nawet na jakiejś jego stronie z biogramem znalazłem info, iż dostał stypendium od jakieś kolejnej fundacji i studiował w stanie Arizona dziennikarstwo, nagrody dziennikarskie dostawał itd. Chwilkę mnie korciło żeby poczytać o tej kolejnej fundacji, ale stwierdziłem, że szkoda czasu.

Bardziej mnie natomiast zdziwiło, iż jeden Węgier na etacie DW, odpisał txt od innego Węgra (tego z Erste), widocznie sobie chłopaki pomagają, co się chwali.

> Mimo wszystko Austria nie staje okoniem, jak Węgry, w każdej jednej sprawie san
          > kcji unijnych na Rosję.

Sankcje, sankcjami, ale mnie chodziło o fakt, iż np. zamachy na składy w Czechach, jak i Bułgarii, były realizowane z bazy operacyjnej, którą zawsze lokowano na terytorium Austrii właśnie. Miszkin, Czepiga... znane nazwiska, nawet generał dowódca en.wikipedia.org/wiki/GRU_Unit_29155 przy okazji (nie pamiętam czy chodziło o Czechy czy Bułgarię, gdzie kogoś truli nawet) też tam rezydował pod przykryciem.

Ogólnie, nie jest to dziwne, aż tak bardzo - w Wiedniu zawsze tak było, to raz.

Dwa, zamach w Berlinie, parę lat temu, na jakiegoś czeczeńskiego opozycjonistę (jeżeli dobrze kojarzę to ten z peruką, ucieczką rowerem i uczniem który zwrócił uwagę na dziwnie zachowującego się człowieka itd.), był wykonany, przez osobę, który dwa dni siedział w Warszawie przed wyjazdem do Niemiec na akcję.

W powyższym kontekście, mało składnie by było, gdyby fundacja założona przez SKOK, z zadaniem kontroli demokracji, publikowałaby teksty, że w Niemczech ruska agentura ma luzy.

Pozdrawiam
          • bmc3i Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 18:14
            a4095211 napisała:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Byłbyś szczęśliwszy, gdyby ten tekst nie został opublikowany w j. polskim
            > ?
            >
            > Nie zastanawiałem się nad tym tematem.

Naprawdę? To skąd ten tekst: "O! Austriacy wytykają Węgrom, że ruska agentura ma u nich luzy." w komentarzu do polskiego tłumaczenia artykułu?

> > Aust
            > > riacka kasa oszczędnościowa jako fundator jakieś strony internetowej to A
            > ustria
            >
            > Nie austriacka kasa oszczędnościowa, a fundacja powołana i fundowana przez ową
            > kasę. Kasy oszczędnościowe, jako takie to temat ciekawy, zwłaszcza na kierunku
            > nadzoru nad owymi.

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie, czy kasa oszczędnościowa, czy tez fundacja - jeśli tak wolisz - to Austria.

> > Autorem tekstu na zalinkowanej przez Ciebie stronie balkansight jest niej
            > aki
            > > Szabolcs Panyi - niezbyt austriackie nazwisko. Ergo przeprowadziłeś jak w
            > idać c
            > > ałe śledztwo w kwestii tego artykułu, ale nazwiska nie zauważyłeś.
            > >
            >
            > A wiesz, że zauważyłem, nawet na jakiejś jego stronie z biogramem znalazłem inf
            > o, iż dostał stypendium od jakieś kolejnej fundacji i studiował w stanie Arizon
            > a dziennikarstwo, nagrody dziennikarskie dostawał itd. Chwilkę mnie korciło żeb
            > y poczytać o tej kolejnej fundacji, ale stwierdziłem, że szkoda czasu.

No to już największe przestępstwo, dostać scholarschip od jakiejś fundacji. Koniecznie trzeba przeprowadzić sledztwo, jakie ciemne interesy za tym stoją. Na pewno KGB.

> Bardziej mnie natomiast zdziwiło, iż jeden Węgier na etacie DW, odpisał txt od
            > innego Węgra (tego z Erste), widocznie sobie chłopaki pomagają, co się chwali.
            >
            > > Mimo wszystko Austria nie staje okoniem, jak Węgry, w każdej jednej spraw
            > ie san
            > > kcji unijnych na Rosję.
            >
            > Sankcje, sankcjami, ale mnie chodziło o fakt, iż np. zamachy na składy w Czechach, jak i Bułgarii, były realizowane z bazy operacyjnej, którą zawsze lokowano na terytorium Austrii właśnie.

Naprawdę o to Ci chodziło? Nic wcześniej o tym nie wspomniałeś. A o to sprzeciwianie się przez Węgry wszelkim sankcjom UE na Rosję, w ogóle Ci nie chodzi?

> Ogólnie, nie jest to dziwne, aż tak bardzo - w Wiedniu zawsze tak było, to raz.
            >
            >
            > Dwa, zamach w Berlinie, parę lat temu, na jakiegoś czeczeńskiego opozycjonistę
            > (jeżeli dobrze kojarzę to ten z peruką, ucieczką rowerem i uczniem który zwróci
            > ł uwagę na dziwnie zachowującego się człowieka itd.), był wykonany, przez osobę
            > , który dwa dni siedział w Warszawie przed wyjazdem do Niemiec na akcję.
            >
            > W powyższym kontekście, mało składnie by było, gdyby fundacja założona przez SK
            > OK, z zadaniem kontroli demokracji, publikowałaby teksty, że w Niemczech ruska
            > agentura ma luzy.

A co z Węgrami? Ciszej nad tą sprawą?
            • a4095211 Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 19:11
              bmc3i napisał:

> a4095211 napisała:
              > >
              > > Nie zastanawiałem się nad tym tematem.
              >
              >
              > Naprawdę?

Oczywiście, przez myśl mi nawet nie przeszło by rozważać wiadomy txt w kontekście czyjegoś szczęścia, w tym również mojego.

> To skąd ten tekst: "O! Austriacy wytykają Węgrom, że ruska agentura m
              > a u nich luzy." w komentarzu do polskiego tłumaczenia artykułu?

Bo to właśnie takie przyganiał kocioł... albo jak widzieć źdźbło w oku bliźniego, a belki we własnym nie widzieć.

>
              > Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie, czy kasa oszczędnościowa, czy tez fundacja
              > - jeśli tak wolisz - to Austria.
              >

Że państwo? Nie, fundacja finansowana przez funkcjonującą w Austrii kasę oszczędnościową, nie jest Austrią.

>
              > No to już największe przestępstwo, dostać scholarschip od jakiejś fundacji. Kon
              > iecznie trzeba przeprowadzić sledztwo, jakie ciemne interesy za tym stoją. Na p
              > ewno KGB.
              >

KGB? Sugerujesz że to Białorusini?

Jestem zdania, że znajomość kontekstu nigdy nie zawadzi. Nawet szukałem tego anonsu o "analnym transporcie", który miał być wrzucony na jakiś ukraiński, niewymieniony z nazwy, kanał... nie znalazłem, ale też, nomen omen, nie wgłębiałem się zbytnio.

> > Sankcje, sankcjami, ale mnie chodziło o fakt, iż np. zamachy na składy w
              > > Czechach, jak i Bułgarii, były realizowane z bazy operacyjnej, którą zawsze lok
              > > owano na terytorium Austrii właśnie.
              >
              >
              > Naprawdę o to Ci chodziło? Nic wcześniej o tym nie wspomniałeś. A o to sprzeciw
              > ianie się przez Węgry wszelkim sankcjom UE na Rosję, w ogóle Ci nie chodzi?
              >

Dokładnie o to.

Gdybyś mógł przeczytać moją notkę bez emocji, jeszcze raz wówczas, jako osoba inteligenta, co do czego nie mam cienia wątpliwości, byś zauważył, iż właśnie o to mnie chodziło. Nie ma i nigdy tu innych intencji, szanowny panie Inkwizytorze.

Instytucja medialna, społeczna czy jak to sobie nazwiemy, działająca w kraju, który od dziesięcioleci był i wciąż jest, polem, na którym rosyjska (a wcześniej radziecka) robi co chce, alarmuje, że agentura rosyjska u sąsiada robi co chce.

Moim zdaniem to cokolwiek zastanawiające.

To teraz ja zapytam, bo to frapujące... jak Ty odczytywałeś moje intencje? O co mi chodziło Twoim zdaniem.

> A co z Węgrami? Ciszej nad tą sprawą?

Węgrzy są w ciemnej pupie, już to w tym wątku pisałem. Kapitalikami trzeba to dodawać pod każdym akapitem, czy jak?

Pozdrawiam
      • bmc3i Jeszcze jedno 11.12.22, 15:49
        a4095211 napisała:

> Ergo, przyganiał kocioł garnkowi :-)
        >
        > www.washingtonpost.com/national-security/2022/07/05/austria-russia-infuence/

W uzupełnieniu poprzedniego postu. Zawsze zastanawiam się jak to się dzieje, że w jakichś dyskusjach bieżących wątków, ludzie linkuja do mniej lub bardziej starych artykułów prasowych. Tym bardziej to tajemnicze, jeśli dany artykuł jest za paywallem. Ja akurat mam płatną subskrypcję WP, Ty masz? I skad nagle wrzutka tego starego artykułu? Miałeś go gdzieś zasejwowanego aby czekał na odpowiednią okazję? Czy na bieżąco zrobiłeś kwerendę "rosyjskie wpływy w Austrii"?

Notabene, w tym artykule mowa jest o kilku sprawach, o śledztwie austriackich służb specjalnych, o utracie zaufania wywiadów państw zachodnich do austriackich służb specjalnych oraz o śledztwie parlamentarnym parlamentu austriackiego w sprawie infiltracji Austrii przez Rosjan. Czy masz może gdzieś zasejwowany artykuł o węgierskim śledztwie państwowym w sprawie infiltracji Węgier przez Rosjan? To może upodobniłoby Węgry do Austrii.
        • a4095211 Re: Jeszcze jedno 11.12.22, 18:06
          bmc3i napisał:

> Ja akurat mam płatną subskrypcję WP, Ty masz?

No szok co nie? Wrzuć dowolne zdanie z przedmiotowego artykułu, wkleję Ci kolejne.

> I skad nagle wrzutk
          > a tego starego artykułu? Miałeś go gdzieś zasejwowanego aby czekał na odpowiedn
          > ią okazję? Czy na bieżąco zrobiłeś kwerendę "rosyjskie wpływy w Austrii"?

Qrde, aż sprawdziłem datę. Z lipca br. to stary?

> Notabene, w tym artykule mowa jest o kilku sprawach, o śledztwie austriackich s
          > łużb specjalnych, o utracie zaufania wywiadów państw zachodnich do austriackich
          > służb specjalnych oraz o śledztwie parlamentarnym parlamentu austriackiego w s
          > prawie infiltracji Austrii przez Rosjan.

No właśnie.

> Czy masz może gdzieś zasejwowany artyk
          > uł o węgierskim śledztwie państwowym w sprawie infiltracji Węgier przez Rosjan?
          > To może upodobniłoby Węgry do Austrii.

Wyszukaj coś o strzelaninie w Bőny, sprawa medialna była. Ewentualnie o pl.wikipedia.org/wiki/Béla_Kovács

Pozdrawiam
          • bmc3i Re: Jeszcze jedno 11.12.22, 18:37
            a4095211 napisała:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Ja akurat mam płatną subskrypcję WP, Ty masz?
            >
            > No szok co nie? Wrzuć dowolne zdanie z przedmiotowego artykułu, wkleję Ci kolej
            > ne.
            >
            > > I skad nagle wrzutk
            > > a tego starego artykułu? Miałeś go gdzieś zasejwowanego aby czekał na odp
            > owiedn
            > > ią okazję? Czy na bieżąco zrobiłeś kwerendę "rosyjskie wpływy w Austrii"?
            >
            > Qrde, aż sprawdziłem datę. Z lipca br. to stary?

No na pewno nie bieżący. Nie ma różnicy czy opublikowany został pół roku temu, czy 13 lat temu - jak tu kiedyś różne marki.boa i inni z ruskiej kamandy wrzucali. Nie przeczytałeś go na bieżąco, dzisiaj czy wczoraj, i po zobaczeniu tego wątku od razu skojarzył Ci się temat, i z łatwością wróciłeś do niego. Kto pamięta artykuły sprzed iluś miesięcy, czy sprzed iluś lat? Nie chcę Ci robić psychoanalizy, ale jeśli zaś przeczytałeś ten wątek, i specjalnie zacząłeś robić kwerendę na temat Austrii, to znaczy że najmniej byłeś zainteresowany treścią artykułu i sprawą Węgier, lecz chciałeś po prostu odbić piłeczkę, na zasadzie a u Was biją murzynów. Nieprawdaż?

> > Notabene, w tym artykule mowa jest o kilku sprawach, o śledztwie austriac
            > kich s
            > > łużb specjalnych, o utracie zaufania wywiadów państw zachodnich do austri
            > ackich
            > > służb specjalnych oraz o śledztwie parlamentarnym parlamentu austriackie
            > go w s
            > > prawie infiltracji Austrii przez Rosjan.
            >
            > No właśnie.

> > Czy masz może gdzieś zasejwowany artyk
            > > uł o węgierskim śledztwie państwowym w sprawie infiltracji Węgier przez R
            > osjan?
            > > To może upodobniłoby Węgry do Austrii.
            >
            > Wyszukaj coś o strzelaninie w Bőny, sprawa medialna była. Ewentualnie o pl.wikipedia.org/wiki/Béla_Kovács

Co to ma wspólnego z Fideszem i Orbanem? Jak go węgierski kontrwywiad - być może na podstawie cynku z NATO - przydybał wprost na szpiegostwie, to sprawy nie da się zamieść pod dywan. Bo to wprost szpiegostwo. Tymczasem political influence, to coś innego. Nie tak łatwo tego dowieść.

Z zalinkowanej Wikipedii natomiast: Został w międzyczasie przewodniczącym Sojuszu Europejskich Ruchów Narodowych.
            W tym kontekście - jak to się dzieje, że te wszystkie ruskie onuce, to najwcześniej ruchy prawicowe? Wróć, błąd. Nie prawicowe, lecz prawicowo-nacjonalistyczne. Fidesz, Salvini, Le Pen, Berlusconi, AfD, trumpiści?
            • a4095211 Re: Jeszcze jedno 11.12.22, 19:50
              bmc3i napisał:

>
              > No na pewno nie bieżący. Nie ma różnicy czy opublikowany został pół roku temu,
              > czy 13 lat temu - jak tu kiedyś różne marki.boa i inni z ruskiej kamandy wrzuca
              > li.

No właśnie, nawet pół roku nie ma.

> Nie przeczytałeś go na bieżąco, dzisiaj czy wczoraj, i po zobaczeniu tego w
              > ątku od razu skojarzył Ci się temat, i z łatwością wróciłeś do niego. Kto pamię
              > ta artykuły sprzed iluś miesięcy, czy sprzed iluś lat? Nie chcę Ci robić psycho
              > analizy, ale jeśli zaś przeczytałeś ten wątek, i specjalnie zacząłeś robić kwer
              > endę na temat Austrii, to znaczy że najmniej byłeś zainteresowany treścią artyk
              > ułu i sprawą Węgier, lecz chciałeś po prostu odbić piłeczkę, na zasadzie a u Wa
              > s biją murzynów. Nieprawdaż?

Prawdaż w 100% tak było i pisze to zupełnie poważnie. Artykuł mnie zaciekawił bo został napisany tak, że miał mnie zaciekawić. Stąd ten wątek analny, który jest śmiesznie banalny - ale ma być nośny.

Węgry tak. Gdyby za artykuł płaciła np. szwedzka fundacja, nie raczyłbym udzielać się w tej dyskusji. Ale Austria? Poważnie, nie wiesz i nie interesujesz się co i jak się w Austrii działo i dzieje? O tańcach pana Putina na weselu musiałeś słyszeć - chociaż tyle.

> > Wyszukaj coś o strzelaninie w Bőny, sprawa medialna była. Ewentualnie o pl.wikipedia.org/wiki/Béla_Kovács
              >
              > Co to ma wspólnego z Fideszem i Orbanem?

Pytałeś o śledztwo państwowe, to masz.

Co to ma wspólnego z Orbanem?

Można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że chodziło o przywalenie Jobbikowi (piszę o Kovácsu), która to parta się politycznie obrócił o 180 stopni i nagle konkurował z Fideszem o zagospodarowanie kawałka elektoratu.

> Z zalinkowanej Wikipedii natomiast: Został w międzyczasie przewodniczącym Sojus
              > zu Europejskich Ruchów Narodowych.
              > W tym kontekście - jak to się dzieje, że te wszystkie ruskie onuce, to najwcześ
              > niej ruchy prawicowe? Wróć, błąd. Nie prawicowe, lecz prawicowo-nacjonalistyczn
              > e. Fidesz, Salvini, Le Pen, Berlusconi, AfD, trumpiści?

Jobbik tak się obrócił, taka nasi politycy i dziennikarze byli tym wszystkim zdezorientowani, że onegdaj któryś z ważniejszych polskich polityków, tych liberalnych, wypowiedział się publicznie popierając polityka Jobbiku (czy coś takiego). Polskie media z lewa i prawa, nie zarejestrowały owej wcześniejszej rotacji węgierskiej partii, i dalej zaczęły krytykować owego nieszczęsnego polityka, jak tak można, faszystę itd. Później dopiero to prostowały, że teraźniejszy Jobbik już jest spoko i na zbliżonych pozycjach, ale paździerz dziennikarski wyszedł, aż żal było patrzeć.

Pozdrawiam
              • bmc3i Re: Jeszcze jedno 11.12.22, 20:30
                a4095211 napisała:

> bmc3i napisał:
                >
                > >
                > > No na pewno nie bieżący. Nie ma różnicy czy opublikowany został pół roku
                > temu,
                > > czy 13 lat temu - jak tu kiedyś różne marki.boa i inni z ruskiej kamandy
                > wrzuca
                > > li.
                >
                > No właśnie, nawet pół roku nie ma.
                >
                > > Nie przeczytałeś go na bieżąco, dzisiaj czy wczoraj, i po zobaczeniu tego
                > w
                > > ątku od razu skojarzył Ci się temat, i z łatwością wróciłeś do niego. Kto
                > pamię
                > > ta artykuły sprzed iluś miesięcy, czy sprzed iluś lat? Nie chcę Ci robić
                > psycho
                > > analizy, ale jeśli zaś przeczytałeś ten wątek, i specjalnie zacząłeś robi
                > ć kwer
                > > endę na temat Austrii, to znaczy że najmniej byłeś zainteresowany treścią
                > artyk
                > > ułu i sprawą Węgier, lecz chciałeś po prostu odbić piłeczkę, na zasadzie
                > a u Wa
                > > s biją murzynów. Nieprawdaż?
                >
                > Prawdaż w 100% tak było i pisze to zupełnie poważnie. Artykuł mnie zaciekawił b
                > o został napisany tak, że miał mnie zaciekawić. Stąd ten wątek analny, który je
                > st śmiesznie banalny - ale ma być nośny.

Przecież to stary patent, masowo stosowany przez różnych przemytników, od przemytników narkotyków zaczynając.

> Węgry tak. Gdyby za artykuł płaciła np. szwedzka fundacja, nie raczyłbym udziel
                > ać się w tej dyskusji. Ale Austria?

Bo rzeczywiście, jak Austriacy są przesiąknięci ruską agenturą, to nic nie świadczy o tej agenturze jak chęć oskarżania o agenturalność innych państw - aby odwrócić od siebie uwagę. Zgadza się?

Być może, ale pierwsze co mi się nasuwa w mojej swobodnej ocenie, to to że odbicie piłeczki świadczy raczej o "ciszej! ciszej! nie mówmy o tym!". Chęć zamiecenia sprawy pod dywan, w ostateczności zaś chęć dyskredytacji źródła.

Poważnie, nie wiesz i nie interesujesz się
                > co i jak się w Austrii działo i dzieje? O tańcach pana Putina na weselu musiałe
                > ś słyszeć - chociaż tyle.

Oj wiem, to ja tu pisałem o tych weselach, i o ruskich onucach z Wolnościowej Partii Austrii, takich samych jak Ci z partii Le Pen, czy Salviniego.

> > Co to ma wspólnego z Fideszem i Orbanem?
                >
                > Pytałeś o śledztwo państwowe, to masz.

Pytałem o śledztwo państwowe w sprawie ruskich wpływów, a nie śledztwo w sprawie kryminalnej szpiegostwa.

> Co to ma wspólnego z Orbanem?
                >
                > Można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że chodziło o przywalenie Jobbikowi
                > (piszę o Kovácsu), która to parta się politycznie obrócił o 180 stopni i nagle
                > konkurował z Fideszem o zagospodarowanie kawałka elektoratu.
                >
                > > Z zalinkowanej Wikipedii natomiast: Został w międzyczasie przewodniczącym
                > Sojus
                > > zu Europejskich Ruchów Narodowych.
                > > W tym kontekście - jak to się dzieje, że te wszystkie ruskie onuce, to na
                > jwcześ
                > > niej ruchy prawicowe? Wróć, błąd. Nie prawicowe, lecz prawicowo-nacjonali
                > styczn
                > > e. Fidesz, Salvini, Le Pen, Berlusconi, AfD, trumpiści?
                >
                > Jobbik tak się obrócił, taka nasi politycy i dziennikarze byli tym wszystkim zd
                > ezorientowani, że onegdaj któryś z ważniejszych polskich polityków, tych libera
                > lnych, wypowiedział się publicznie popierając polityka Jobbiku (czy coś takiego
                > ). Polskie media z lewa i prawa, nie zarejestrowały owej wcześniejszej rotacji
                > węgierskiej partii, i dalej zaczęły krytykować owego nieszczęsnego polityka, ja
                > k tak można, faszystę itd. Później dopiero to prostowały, że teraźniejszy Jobbi
                > k już jest spoko i na zbliżonych pozycjach, ale paździerz dziennikarski wyszedł
                > , aż żal było patrzeć.

Aż tak bardzo nie śledzę polityki wewnętrznej Węgier, dociera za to do mnie, fizyczne obściskiwanie się Marie Le Pen z Putinem, i wchodzenie mu w dupę bez mydła przez Berluskoniego, Salviniego i Orbana.
                • a4095211 Re: Jeszcze jedno 12.12.22, 08:46
                  bmc3i napisał:

>
                  > Przecież to stary patent, masowo stosowany przez różnych przemytników, od przem
                  > ytników narkotyków zaczynając.
                  >

No bo wszak nie o odkrycie nowych sposobów transportu informacji tu chodziło, tylko o zwrócenie uwagi czytelnika i sprzedanie mu przekazu dot. Węgier. Okazja jest - Ukraińcy złapali na granicy obywatela Ukrainy co miał pendrive z ukraińskimi danymi w pupie i jechał na Węgry.

No Węgry są złe, lub dokładnie źle robią.

Zastanawiałeś się może czemu Węgry tak robią? Kto był przeciwny zbudowaniu Nabucco i czemu tak? Chyba, że zostajemy przy przekazie "Orban jest zapatrzony w Putina".

> Bo rzeczywiście, jak Austriacy są przesiąknięci ruską agenturą, to nic nie świa
                  > dczy o tej agenturze jak chęć oskarżania o agenturalność innych państw - aby od
                  > wrócić od siebie uwagę. Zgadza się?

Tu jest pies pogrzebany. Właśnie o to chodzi. Tylko, że to Austriacy odwracają uwagę od siebie. Dyskutujemy o austriackiej publikacji na temat Węgier, nie odwrotnie.

>
                  > Być może, ale pierwsze co mi się nasuwa w mojej swobodnej ocenie, to to że odbi
                  > cie piłeczki świadczy raczej o "ciszej! ciszej! nie mówmy o tym!". Chęć zamiece
                  > nia sprawy pod dywan, w ostateczności zaś chęć dyskredytacji źródła.
                  >

Sam widzisz, że wyłapanie kto płaci za tekst, może mieć znaczenie. Bez odnotowania faktu, iż to Austriacy fundują artykuł, śmiało można forsować idee o której piszesz. Nawet dalej, przymykając oko na historię dotychczasowe relacji Wiedeń-Moskwa, można robić to wciąż i wciąż.

>
                  > Oj wiem, to ja tu pisałem o tych weselach, i o ruskich onucach z Wolnościowej P
                  > artii Austrii, takich samych jak Ci z partii Le Pen, czy Salviniego.
                  >

No więc właśnie. Przykładowo, rosyjskie inwestycje w Austrii to ponad 27 mld USD, są 5 razy większe niż austriackie w Rosji. Znajdź teraz coś o zrealizowanych inwestycjach rosyjskich na Węgrzech i porównaj wartości.

> Aż tak bardzo nie śledzę polityki wewnętrznej Węgier, dociera za to do mnie, fi
                  > zyczne obściskiwanie się Marie Le Pen z Putinem, i wchodzenie mu w dupę bez myd
                  > ła przez Berluskoniego, Salviniego i Orbana.

A gdzie inni, czemuż inni europejscy politycy Ci umknęli? www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/146816-prezydenci-rosji-i-austrii-potwierdzili-poparcie-dla-nord-stream-2

Pozdrawiam

• bmc3i Re: Jeszcze jedno 13.12.22, 03:38
                    a4095211 napisała:

> bmc3i napisał:
                    >

> >
                    > > Być może, ale pierwsze co mi się nasuwa w mojej swobodnej ocenie, to to ż
                    > e odbi
                    > > cie piłeczki świadczy raczej o "ciszej! ciszej! nie mówmy o tym!". Chęć z
                    > amiece
                    > > nia sprawy pod dywan, w ostateczności zaś chęć dyskredytacji źródła.
                    > >
                    >
                    > Sam widzisz, że wyłapanie kto płaci za tekst, może mieć znaczenie. Bez odnotowa
                    > nia faktu, iż to Austriacy fundują artykuł, śmiało można forsować idee o której
                    > piszesz. Nawet dalej, przymykając oko na historię dotychczasowe relacji Wiedeń
                    > -Moskwa, można robić to wciąż i wciąż.

Nie, zupełnie tak nie uważam. Uważam że prezentujesz mentalność miłośnika teorii spiskowych. Zawsze fake news media, opłacane przez ciemne siły, jak nie da się przez massonów i cyklistów, to Austriaków. Tymczasem, brutalna prawda jest taka, ze dopiero wczoraj w UE udało się w końcu przełamać veto Węgier, które jako jedyne w UE blokowały 18 mld Euro pomocy finansowej UE dla Ukrainy. Nie Austria ją blokowała, lecz Węgry, podobnie jak wszystkie wcześniejsza sankcje wobec Rosji. Czasami również Niemcy, ale Węgry za każdym razem. Przypadkowo, prawda?
                    • a4095211 Re: Jeszcze jedno 14.12.22, 20:52
                      bmc3i napisał:

> Nie, zupełnie tak nie uważam. Uważam że prezentujesz mentalność miłośnika teori
                      > i spiskowych. Zawsze fake news media, opłacane przez ciemne siły, jak nie da si
                      > ę przez massonów i cyklistów, to Austriaków.

Oooo... a gdzież tu ów spisek?

Toż to austriackie, przyziemne formatowanie przekazu, by odwrócić uwagę. Wszyscy tak robią, każde państwo, instytucja, czy nawet osoba fizyczna - realizuje własną politykę w zakresie propagacji informacji na swój i nie swój temat.

No i gdzież te fake newsy? Weź mnie powiedz, bo mam wrażenie, że lecisz "kalkami" w rodzaju - czegoś nie wiem, czegoś nie rozumiem, coś mi nie pasuje - więc "taguje" to fake news i gitara.

Tu same fakty funkcjonują, włącznie z tym, iż to Austriacy są producentem newsa (w znaczeniu płacą).

Zabawne jest to, że akurat Austriacy wytykają Węgrom coś co sami robią/robili dotychczas w stopniu identycznym, lub nawet bardziej. Na to zwróciłem uwagę.

Some countries, such as the UK, are confident they have reduced Russian capacity significantly, with agent numbers in Britain in the low single digits, according to one senior Whitehall official. But other countries are more exposed. Dozens of Russian agents are still active in Germany, France and Belgium, according to the assessment of one European intelligence official.

Austria is a “veritable aircraft carrier” of covert Russian activity, said another. Its BVT intelligence agency is regarded as being so compromised that for a time it was cut out of much European intelligence sharing activity, according to one Vienna-based European diplomat. The country’s defence ministry is “practically a department of the GRU”, the diplomat added.

www.ft.com/content/bd74a542-3ce3-44de-a93a-36dc5929912b
                      > Tymczasem, brutalna prawda jest ta
                      > ka, ze dopiero wczoraj w UE udało się w końcu przełamać veto Węgier, które jako
                      > jedyne w UE blokowały 18 mld Euro pomocy finansowej UE dla Ukrainy. Nie Austri
                      > a ją blokowała, lecz Węgry, podobnie jak wszystkie wcześniejsza sankcje wobec R
                      > osji. Czasami również Niemcy, ale Węgry za każdym razem. Przypadkowo, prawda?

Tak jest, to jest brutalna prawda, nie mam co do tego wątpliwości. Austria starała się blokować, wspólnie z Węgrami i Niemcami, ale tylko wprowadzanie kolejnych sankcji, jakoś tak do maja, czerwca.

Zmianę postawy Austrii w tym zakresie, moim zdaniem, wynika z faktu, iż w połowie roku zdali sobie sprawę, że dalsze utrzymywanie takiego stanowiska przyniesie im więcej strat na arenie międzynarodowej, niż przyniesie zysku. Czyli postąpili zupełnie podobnie jak Niemcy.

Natomiast Orban leci po bandzie do końca i nic tu nie poradzimy, trzeba czekać na decyzję wyborców - podejrzewam, że "go rozjadą".

businessinsider.com.pl/gospodarka/mol-i-chaos-na-wegrzech-ceny-wystrzelily-paliwa-nie-ma/qljpglj

Pozdrawiam
                      • bmc3i Re: Jeszcze jedno 18.12.22, 02:24
                        a4095211 napisała:

> bmc3i napisał:
                        >
                        > > Nie, zupełnie tak nie uważam. Uważam że prezentujesz mentalność miłośnika
                        > teori
                        > > i spiskowych. Zawsze fake news media, opłacane przez ciemne siły, jak nie
                        > da si
                        > > ę przez massonów i cyklistów, to Austriaków.
                        >
                        > Oooo... a gdzież tu ów spisek?
                        >
                        > Toż to austriackie, przyziemne formatowanie przekazu, by odwrócić uwagę. Wszysc
                        > y tak robią, każde państwo, instytucja, czy nawet osoba fizyczna - realizuje wł
                        > asną politykę w zakresie propagacji informacji na swój i nie swój temat.
                        >
                        > No i gdzież te fake newsy? Weź mnie powiedz, bo mam wrażenie, że lecisz "kalkam
                        > i" w rodzaju - czegoś nie wiem, czegoś nie rozumiem, coś mi nie pasuje - więc "
                        > taguje" to fake news i gitara.
                        >
                        > Tu same fakty funkcjonują, włącznie z tym, iż to Austriacy są producentem newsa
                        > (w znaczeniu płacą).
                        >
                        > Zabawne jest to, że akurat Austriacy wytykają Węgrom coś co sami robią/robili d
                        > otychczas w stopniu identycznym, lub nawet bardziej. Na to zwróciłem uwagę.
                        >
                        > Some countries, such as the UK, are confident they have reduced Russian capa
                        > city significantly, with agent numbers in Britain in the low single digits, acc
                        > ording to one senior Whitehall official. But other countries are more exposed.
                        > Dozens of Russian agents are still active in Germany, France and Belgium, accor
                        > ding to the assessment of one European intelligence official.
                        >
                        > Austria is a “veritable aircraft carrier” of covert Russian activity, said anot
                        > her. Its BVT intelligence agency is regarded as being so compromised that for a
                        > time it was cut out of much European intelligence sharing activity, according
                        > to one Vienna-based European diplomat. The country’s defence ministry is “pract
                        > ically a department of the GRU”, the diplomat added.

>
                        > www.ft.com/content/bd74a542-3ce3-44de-a93a-36dc5929912b

I co to za nowość? Przeczytaj jednak artykuł który zalinkowałeś. Wynika z niego przede wszystkim to, że kraje starają się wyrokować ruską agenturę. Tymczasem o Węgrach nie ma w tym kontekście nic.... Przypadek, co?

Gdzie austriacka hore Putina Karin Kneissl ze skrajnie prawicowej FPO została nie tylko wyrzucona z rządu, ale i uciekła z Austrii do Libanu

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29273806,tanczyla-z-putinem-na-wlasnym-weselu-teraz-zachwyca-sie-zasniezona.html#do_w=77&do_v=746&do_st=RS&do_sid=1074&do_a=1074&e=RelRecImg7

> > Tymczasem, brutalna prawda jest ta
                        > > ka, ze dopiero wczoraj w UE udało się w końcu przełamać veto Węgier, któr
                        > e jako
                        > > jedyne w UE blokowały 18 mld Euro pomocy finansowej UE dla Ukrainy. Nie
                        > Austri
                        > > a ją blokowała, lecz Węgry, podobnie jak wszystkie wcześniejsza sankcje w
                        > obec R
                        > > osji. Czasami również Niemcy, ale Węgry za każdym razem. Przypadkowo, pra
                        > wda?
                        >
                        > Tak jest, to jest brutalna prawda, nie mam co do tego wątpliwości. Austria star
                        > ała się blokować, wspólnie z Węgrami i Niemcami, ale tylko wprowadzanie kolejny
                        > ch sankcji, jakoś tak do maja, czerwca.

Nie do żadnego maja. Dopiero kilka dni temu UE uchwaliła niezbędnie potrzebne Ukrainie 18 mld pomocy finansowej, blokowane przez Węgry od października. I każdy jeden rodzaj sankcji, bez wyjątku, Węgry są przeciw. Gdyby dziś Węgry były kandydatem do Unii razem z Serbią, miałyby równie zerowe szanse wejścia do niej w najbliższych 30 latach jak Serbia. UE nie potrzebuje kolejnego konia trojańskiego Kremla w UE.

> Zmianę postawy Austrii w tym zakresie, moim zdaniem, wynika z faktu, iż w połow
                        > ie roku zdali sobie sprawę, że dalsze utrzymywanie takiego stanowiska przyniesi
                        > e im więcej strat na arenie międzynarodowej, niż przyniesie zysku. Czyli postąp
                        > ili zupełnie podobnie jak Niemcy.

Lepiej późno niż wcale. Poza tym Twoje zdanie jest tylko Twoim zdaniem. Natomiast Węgry jak były koniem trojańskim kremla w UE, tak dalej są, i nic nie wskazuje, aby to miało zmienić się w najbliższym czasie.

> Natomiast Orban leci po bandzie do końca i nic tu nie poradzimy, trzeba czekać
                        > na decyzję wyborców - podejrzewam, że "go rozjadą".
                        >
                        > businessinsider.com.pl/gospodarka/mol-i-chaos-na-wegrzech-ceny-wystrzelily-paliwa-nie-ma/qljpglj

Niczego Węgrzy nie rozjadą. Po to właśnie Orban przywłaszczył sobie miliardy Euro z unijnych dotacji dla Węgier, aby za ich pomocą Fidesz mógł wykupić 95% węgierskich mediów, aby rządne wybory mu nie zagrażały pozbawieniem władzy. A w węgierskich telewizjach, to Ukraina napadła na Rosję, a nie Rosja na Ukrainę. I to Ukraińcy bombardują ruskie osiedla mieszkaniowe, a nie na odwrót.

• a4095211 Re: Jeszcze jedno 19.12.22, 10:04
                          bmc3i napisał:

> > www.ft.com/content/bd74a542-3ce3-44de-a93a-36dc5929912b
                          >
                          > I co to za nowość? Przeczytaj jednak artykuł który zalinkowałeś. Wynika z niego
                          > przede wszystkim to, że kraje starają się wyrokować ruską agenturę.

W kontekście "uwikłania" Austrii we współpracę z Rosją wnosi całkiem dużo. Podobnie jak do tematu swobody funkcjonowania rosyjskich służb w tym kraju.

> Tymczasem
                          > o Węgrach nie ma w tym kontekście nic.... Przypadek, co?
                          >

Czemu nie ma w tym konkretnym artykule z FT nic o Węgrzech? Politykę Orbana opisywano na tych łamach wielokrotnie - poszukaj, a znajdziesz. Podlinkowany txt zwraca uwagę na inne państwa, a na Austrię zwłaszcza w temacie przezroczystości struktur państwa na wpływy i swobodę operowania rosyjskiej agentury.

> Nie do żadnego maja. Dopiero kilka dni temu UE uchwaliła niezbędnie potrzebne U
                          > krainie 18 mld pomocy finansowej, blokowane przez Węgry od października. I każd
                          > y jeden rodzaj sankcji, bez wyjątku, Węgry są przeciw. Gdyby dziś Węgry były ka
                          > ndydatem do Unii razem z Serbią, miałyby równie zerowe szanse wejścia do niej w
                          > najbliższych 30 latach jak Serbia. UE nie potrzebuje kolejnego konia trojański
                          > ego Kremla w UE.
                          >

Pomoc finansowa dla Ukrainy, jest czymś innym niż sankcję nakładane na Rosję. Faktem jest że do ok. połowy br. Austria należała do zbioru państw robiących dużo by sankcje nakładane na Rosję blokować.

> Lepiej późno niż wcale. Poza tym Twoje zdanie jest tylko Twoim zdaniem. Natomia
                          > st Węgry jak były koniem trojańskim kremla w UE, tak dalej są, i nic nie wskazu
                          > je, aby to miało zmienić się w najbliższym czasie.

Pełna zgoda.

Co do zmian w najbliższym czasie, to niestety... trzeba zajrzeć do kalendarza wyborczego i czekać. Chyba, że masz na myśli jakieś inne niż praworządnie rozwiązania?

> Niczego Węgrzy nie rozjadą. Po to właśnie Orban przywłaszczył sobie miliardy Eu
                          > ro z unijnych dotacji dla Węgier, aby za ich pomocą Fidesz mógł wykupić 95% węg
                          > ierskich mediów, aby rządne wybory mu nie zagrażały pozbawieniem władzy. A w wę
                          > gierskich telewizjach, to Ukraina napadła na Rosję, a nie Rosja na Ukrainę. I t
                          > o Ukraińcy bombardują ruskie osiedla mieszkaniowe, a nie na odwrót.

To ciekawe, skąd masz informację o sposobie w jaki wojna i jej przyczyny, są przedstawiane w Węgierskich mediach?

W przypadku spadku stopy społeczeństwa, kontrola mediów na niewiele się już zdaje. Tak będzie również w przypadku Węgier, bo tak się dzieje zawsze i wszędzie.

Pozdrawiam
    • cojestdoktorku Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 11:45
      ale głupi, mógł przecież dane przesłać mailem :D

• a4095211 Re: Pendrive w du.pie 11.12.22, 12:02
        cojestdoktorku napisał:

> ale głupi, mógł przecież dane przesłać mailem :D

Wówczas zmieniłoby się tylko tyle, iż barwny medialnie element analny nie miałby miejsca. Jak człowiek trafił na osobistą kontrolę, znaczy musiał być już prowadzony kontrwywiadowczo, ergo cały okoliczny ruch w internetach też miał nadzorowany.

To musiał być "muł", lub jakiś naturszczyk... innej możliwości tu nie ma.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka