Dodaj do ulubionych

pytanie o Visa

IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 13:33
Oglądając modele Visów, mam wrażenie, że spust w tych pistoletach musiał
powodować pogorszenie celności. Może się mylę, nie miałem okazji strzelać z
visa, ale czeski pistolet startowy o takim rozwiązaniu konstrukcyjnym był
cholernie niewygodny. Czy ktoś może miał okazję porównać komfort strzelania z
pistoletu o "zwykłym" języku spustowym do strzelania z visa?
Obserwuj wątek
    • u-boot_88 Re: pytanie o Visa 10.05.05, 14:50
      Język spustowy to jeszcze małe piwo. Najgorszy jest bezpiecznik w tylnej części
      chwytu - powoduje konieczność koncentrowania się na właściwym chwycie a nie na
      celowaniu. Oczywiście, to kwestia przyzwyczajenia, ale strzelając z visa miałem
      odczucie sporego dyskomfortu.
      • Gość: Old Cadet Re: pytanie o Visa IP: 195.245.217.* 10.05.05, 21:28
        Nie ma żadnego dyskomfortu z powodu chwytowego bezpiecznika. W ogóle się na
        niego nie zwraca uwagi. Tak samo jest w Visie, z którego strzelałem kilka razy,
        jak i w Colcie 1911, z którego strzelam regularnie.

OC
        • u-boot_88 Re: pytanie o Visa 11.05.05, 09:25
          Z colta 1911 nie strzelałem, ale słyszałem, że tam bezpiecznik chwytowy jest
          jeszcze gorzej rozwiązany, "twardszy".
          • Gość: Old Cadet Re: pytanie o Visa IP: 195.245.217.* 11.05.05, 20:02
            Nieprawda, jest tak miękki, że w ogóle nie zwraca się na niego uwagi.

OC
            • u-boot_88 Re: pytanie o Visa 12.05.05, 11:32
              A propos bezpiecznika w chwycie - strzelałem z pistoletu HK (nie pamietam
              dokładnie typu, chyba M7P8 czy cos takiego, 9mm, bezkurkowy)- ten to
              dopiero "sztuka"! Bezpiecznik w chwycie z przodu,twardy, niewygodny, a
              wyrzucanie łusek tak "zmyślne", że na 20 strzałów dostałem łuską w dyńkę ze 6
              razy, w tym raz w oko (na szczęście noszę okulary:)
              • Gość: zwiadowca Re: pytanie o Visa IP: 204.151.5.* 12.05.05, 12:21
                Masz na mysli P7M8 - konstrukcja tak dziwna jak tylko to sobie mozna wyobrazic.
                Slepa uliczka, teraz H&K robi zupelnie konwencjonalne pistolety. Sens tego
                bezpiecznika z przodu chwytu jest dwojaki - jest to bezpiecznik, a z drugiej
                strony sluzy do napinania bijnika, po zwolnieniu bezpiecznika bijnik wraca w
                przednie polozenie. Dzieki temu pistolet ma zawsze taka sama sile spustu.
                • u-boot_88 Re: pytanie o Visa 12.05.05, 12:43
                  Racja z tym bijnikiem, ale widok tego pistoletu z tyłu nasuwał mi jednoznaczne
                  skojarzenia fizjologiczne :))
                • u-boot_88 A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! 12.05.05, 12:46
                  • Gość: Old Cadet Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! IP: 195.245.217.* 12.05.05, 20:10
                    P-266 to rzeczywiście lider jesli chodzi o absurdalnie nieprzyjazny mechanizm
                    spustowy.
                    Przy DA - długi jak diabli.
                    Przy SA - koszmarnie dlugi ruch jałowy przed natrafieniem na ruch roboczy i
                    podobnie fatalny rewers.
                    W sumie SIG zrobił wszystko, by z tego pistoletu nie dało sie szybko strzelać.

OC

• Gość: zwiadowca Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! IP: *.marwit.gliwice.pl 12.05.05, 20:38
                      Mialem okazje postrzelac conieco z SIGa P226, nieco przerobionego pod IPSC. Z
                      tym spustem racja, a do tego dorzuce jeszcze nieszczegolnie wygodny chwyt, ale
                      to chyba nic nadzwyczajnego przy dwurzedowym magazynku. Mimo to ogolnie rzecz
                      biorac to nie jest zly pistolet, natomiast wymaga pewnego dostosowania do
                      uzytku sportowego. Walther P99 (ale nie pierwszych serii z dwuczesciowym
                      spustem) i Glock 17 pasowaly mi lepiej, ale moj faworyt to H&K P2000, przy czym
                      z niego nie strzelalem. Sile spustu ma stala jak w DAO, a jednoczesnie mala jak
                      w SA (choc mozliwe jest zamontowanie mocniejszej sprzezyny).
                      • Gość: Old Cadet Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! IP: 195.245.217.* 12.05.05, 21:14
                        Chwyt SIG-226 jest bardziej pękaty niż w innych dwurzędówkach.
                        Spust absolutnie nie nadaje się do IPSC i IDPA, ale do innych strzelań
                        dynamicznych np. PPC i Bianchi jest ok. Nowszy SIG dedykowany do sportu - chyba
                        X-Five ma juz jedyny odpowiedni sput, czyli SA.
                        HK P-2000 przestanie być Twoim faworytem jak z niego postrzelasz. Może ten
                        spust ma przewagę nad SA/Da w sytuacji, gdy pierwszy strzał trzeba oddać z
                        samonapinania, ale klasycznemu SA nie dorasta do pięt.
                    • u-boot_88 Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! 13.05.05, 09:45
                      Z bronią jest jak z kobietami - odpowiada Ci akurat ta, a nie inna :) Ja z
                      Sig'a osiągnąłem najlepsze rezultaty. Pzdr :)
                      • Gość: zwiadowca Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! IP: 204.151.5.* 13.05.05, 12:38
                        Dobremu spustowi SA nic nie dorowna, ale w sytuacji bojowej lepiej nie musiec
                        odbezpieczac, bo mozna o tym zapomniec... Jako bron policyjna i do samoobrony
                        P2000 nadaje sie swietnie, sport ma nieco inna specyfike i wymagania. SA w
                        sluzbach policyjnych itp moze miec jedno ograniczenie prawne - przenoszenie w
                        stanie "condition three" - z pusta komora nabojowa, SA ma sens tylko z napietym
                        kurkiem i zabezpieczony.
                        • Gość: OC Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! IP: 195.245.217.* 16.05.05, 20:07
                          Nie będę dyskutował o wyższości Świąt Wielkiej nocy nad ...
                          ale w niektórych służbach podczas służby patrolowej regulaminy nakazuja wręcz
                          noszenie broni SA (np. FN HP) z napiętym i zabezpieczonym kurkiem.

OC
                          • Gość: zwiadowca Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! IP: *.marwit.gliwice.pl 16.05.05, 20:48
                            Gość portalu: OC napisał(a):

> Nie będę dyskutował o wyższości Świąt Wielkiej nocy nad ...
                            > ale w niektórych służbach podczas służby patrolowej regulaminy nakazuja wręcz
                            > noszenie broni SA (np. FN HP) z napiętym i zabezpieczonym kurkiem.
                            >
                            > OC

Ja tez nie bede o tym dyskutowal - kazdy strzelec ma swoje preferencje i
                            nakazanie mu zmiany powoduje spadek efektywnosci (o ile oczywiscie ma
                            jakowes ;-) Zaintrygowales mnie natomiast wzmianka o regulaminowej
                            koniecznosci noszenia SA cocked & locked. Piszesz z USA? Jakie to slusby?
                            Bardzo oryginalna regulacja :-)
                            • Gość: OC Re: A tak w ogóle to Sig P-226 rulez!! IP: 195.245.217.* 18.05.05, 00:39
                              Belgijska żandarmeria wojskowa.
      • Gość: ez Re: pytanie o Visa IP: *.kosciuszki.silesianet.pl 11.05.05, 14:32
        Wszystko zalezy, dla kogo ma to byc bron. Jesli strzelasz duzo - sprawa
        przyzwyczajenia do prawidlowego chwytania broni to pestka. Jesli strzelasz
        okazjonalnie to jakies proste modele typu margolin powinny wystarczyc i nie
        beda nakladac dodatkowych wymagan dotyczacych nadmiernie skomplikowanej obslugi.
    • Gość: zwiadowca Re: pytanie o Visa IP: *.marwit.gliwice.pl 10.05.05, 20:40
      Z VISa nigdy nie strzelalem. Zdaje mi sie, ze po prostu w pistolecie startowym,
      z ktorego strzelales spust byl dosc twardy i stad uczucie dyskomfortu. Sam VIS
      powinien miec calkiem znosny spust, pewnym problemem moglby byc bezpiecznik
      chwytowy, ale to zalezy od jego sily - legendarny Colt M1911 i jego kolejne
      wersje i klony tez maja go maja, a przy tym sa zdolne do niesamowitej wprost
      celnosci (przy odpowiedniej precyzji wykonania). Inna sprawa, ze w warunkach
      bojowych celnosc pistoletu i tak jest niewielka ;-)
    • Gość: Old Cadet Re: pytanie o Visa IP: 195.245.217.* 10.05.05, 21:26
      Pistolet startowy ma na tym spuście jakieś 6 kg, Vis około 2 kg. Spust Visa
      jest dobry, a jak na pistolet wojskowy dla niewymagającego użytkownika to
      bardzo dobry.

OC
    • Gość: ciekawy Re: pytanie o Visa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:38
      Z początku lat 90tych wypuszczono ileś tam wznowionych egzemplaży Visów. Czy są
      identyczne z pierwowzorem i ile ich było?
      • Gość: ciekawy Re: pytanie o Visa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:30
        No wie kto?
        • u-boot_88 Re: pytanie o Visa 20.05.05, 09:56
          Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> No wie kto?

Mało :(
          www.fabrykabroni.pl/
      • remov Re: pytanie o Visa 20.05.05, 18:00
        Są zgodne z pierwowzorem a wyprodukowano dwa tuziny.

REMOV
      • Gość: rozpoznanie Re: pytanie o Visa IP: *.kracen.hor.net.pl 21.05.05, 10:59
        Dokladnie 26 sztuk.Ale ktos stwierdzil,ze wiecej nie warto produkowac a szkoda
        bo to piekny i dobry pistolet jest:((
    • Gość: staruch Re: pytanie o Visa IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.05, 10:05
      A ile Niemcy wyprodukowali visów w czasie wojny?
      • Gość: sdg Re: pytanie o Visa IP: 213.20.123.* 21.05.05, 10:23
        pod nazwa radom przeszlo 380 000 sztuk
        • Gość: sdg Re: pytanie o Visa IP: 213.20.123.* 21.05.05, 10:29
          www.teuto-arms.de/index.html?sammler-kurzwaffen_militaer.htm
    • Gość: Władca Pierścieni Re: ciężki spust IP: *.crowley.pl 25.05.05, 10:27
      Miałem kiedyś w ręku pistolet Browning z "tamtych" czasów.
      Miał ciężki (lub bardzo ciężki) spust.

Bo oryginalna sprężynka od spustu nie wytrzymała upływu czasu i wymieniono ją.
      • Gość: OC Re: ciężki spust IP: 195.245.217.* 25.05.05, 20:31
        To zależy co za "browning" był. Pod taką fałszywą nazwą ukrywają się czesto
        hiszpańskie kopie broni FN produkowane w czasie I wś w Hiszpani dla Francuzów,
        produkacja była supermasowa i hipertandetna, on mógł mieć spust ciężki.
        Natomiast ani Vis, ani FN HP - niezależnie od produkcji sprzed II wś, czy
        wojenne, miały spust bardzo dobry, porównywalny i charakterystyką broni
        współczesnych. Podobnie Colt 1911 - ten pistolet to mój ideał, do dziś nikt nie
        skonstruwał lepszego i już nie skonstruuje.

OC
    • kasia9a Re: pytanie o Visa 25.05.05, 10:43
      Czesc
      Chciała bym postrezlać z visa. Gdzie i jak można?
      ------------------------------------------------
      Kasia K.
      GG: 767567

453
      • u-boot_88 Re: pytanie o Visa 25.05.05, 11:04
        www.strzelectwo-legia.pl/dojazd.htm
        Ale czy maja visa? Nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka