Dodaj do ulubionych

ruskie superrury

IP: 83.238.145.* 07.09.05, 02:01
2B1 Oka 420mm
Kondensator 2P 406mm
ktoś mi może coś więcej o tych wariactwach napisać?
bo googlanie dało mi tylko parę zdjęć tego pierwszego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Speedy Re: ruskie superrury IP: *.stat.gov.pl 07.09.05, 08:47
      Jak wrócę do domku to coś chyba znajdę; tak z pamięci to były działa atomowe, o
      donośności 20paru-40paru km, tego rzędu.
      • Gość: A.L. Re: ruskie superrury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 09:50
        Trochę fotek "Kondensatora"
        russiannavy.net/photos/st_p_art_museum/pages/PICT0559.html
        russiannavy.net/photos/st_p_art_museum/pages/PICT0560.html
        russiannavy.net/photos/st_p_art_museum/pages/PICT0561.html
        www3.ttvnol.com/uploaded/VietKedoclap/sv-406mm-1.jpg
        ttvnol.com/uploaded/VietKedoclap/sv-406mm-2.jpg
        www3.ttvnol.com/uploaded/VietKedoclap/sv-406mm-3.jpg
        • Gość: Speedy Re: ruskie superrury IP: *.stat.gov.pl 07.09.05, 12:22
          No bomba :) zwróćcie uwagę na pocisk do tego cosia, wygląda mniej więcej jak
          klasyczny pocisk moździerzowy (kroplowy kształt, ogon z lotkami) tylko
          absurdalnie wielki, śmieszne wrażenie to robi.
          • Gość: cichojasny Re: ruskie superrury IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.05, 13:31
            tylko jeden problem: trafiałem już na te zdjęcia i te same są raz podpisane
            jako Oka, a drugi jako Kondensator ;P
            • Gość: A.L. Re: ruskie superrury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:44
              > tylko jeden problem: trafiałem już na te zdjęcia i te same są raz podpisane
              > jako Oka, a drugi jako Kondensator

Spójrz na to, są zdjęcia i trochę opisu:
              www.battlefield.ru/isu122_152post.html
              Faktycznie są b.podobne
    • patmate Re: ruskie superrury 07.09.05, 17:45
      Pod wpływem wiadomości o budowie w USA dział atomowych kal. 280mm zaplanowano
      budowę analogicznych konstrukcji. Jednak miniaturyzacja ładunków jądrowych nie
      osiągnęła takich postępów jak w Stanach i konieczne było skonstruowanie tak
      dużych dział. Pierwsze prototypy 1957. "Kondensator" (obiekt 271)-haubico-
      armata kal. 406,4mm, zbudowano w sumie 5 szt. "Oka" (Obiekt 273) - moździerz
      samobieżny kal. 420mm (ładowany od str. zamka), zbudowano do 1959 5 szt. Jako
      sprzet duży, trudny do zamaskowania i o małym zasięgu ognia-25km ( ostatnie
      dane z r 1994 podają dla Oki 45km) nie znalazły uznania, znajdowały się na
      wyposażeniu specjalnych pułków. Wg wspomnień Chruszczowa pojazdy te były
      zupełnie nieprzydatne. Zastąpione w latach sześćdziesiątych nowszymi modelami
      rakiet i dział.
      Pzdr
      • Gość: Speedy Re: ruskie superrury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 18:24
        A ja jeszcze odrobinę szczegółów technicznych (za J.Magnuski ">>STALIN<<
        postrach Zachodu" wyd.Pelta 1995). Oba pojazdy wykorzystywały to samo podwozie
        bazujące na podzespołach czołgów z rodziny IS. Prędkość maksymalna po drodze
        wynosiła 30 km/h. Co ciekawe pojazdem podrózował tylko mechanik kierowca; można
        się zastanawiać czy kabiny dla reszty załogi po prostu się nie zmieściły, czy
        może np. konstruktorzy nie chcieli narażać ich na promieniowanie? Pojazd
        przewoził 1 pocisk i 2 ładunki miotające. Kondensator (Obiekt 271) ważył 64 t.
        Haubico-armata 406,4 mm wystrzeliwała pocisk o masie 470 kg (bardzo mało jak na
        taki kaliber) i prędkości pocz. 716 m/s. Donosność wynosiła 25 km,
        szybkostrzelność 1 strz./5 min. Oka (Obiekt 273) ważyła 55,3 t. Możdzierz 420
        mm miał lufę o długości 20 m. Jego donośność wynosiła również 25 km (tak jak
        napisał przedmówca, wg nowszych danych, mówi się o 45 km)
        • Gość: cichojasny Re: ruskie superrury IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.05, 22:51
          dzięki.
          sztandarowy przerost militarnej formy nad treścią jak widzę.
          • xapur Ale za to na paradzie wyglądałyby świetnie. 08.09.05, 00:14
            Zazwyczaj gigantomania do niczego nie prowadzi. Podobnie jak w przypadku
            Niemców. Czasem się zastanawiam ile mogliby wyprodukować czołgów zamiast
            jednego działa kolejowego, które poza rozmiarami nie robiło żadnego wrażenia.
            • patmate I wyglądały..... 08.09.05, 01:35
              "Kondensatory" i "Oki" zawsze brały udział w takowaych.
              P.S.
              Co się stało że Misza nie udziela się tutaj-powinien dorzucić coś ciekawego w
              temacie (miałem 4 miesięczną przerwę w dostępie do forum :(, więc nie wiem co
              się działo)?
              • Gość: zwiadowca Re: I wyglądały..... IP: 67.98.18.* 08.09.05, 09:26
                Mnie natomiast zastanawia co innego - oba dziala wygladaja podobnie, na oka sa
                armatami lub armatohaubicami. A jednak Oka jest mozdzierzem i w dodatku ma
                wiekszy zasieg niz haubicoarmata Kondesator! A moze Oka zostala sklasyfikowana
                na podstawie nazwiska konstruktora (Szawyrina, speca od mozdzierzy)?

W kazdym razie oba niezle wygladaja, ale z taktycznego punktu widzenia zupelna
                porazka...
                • Gość: A.L. Re: I wyglądały..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 10:02
                  > z taktycznego punktu widzenia zupelna
                  > porazka...

Z taktycznego zapewne, z propagandowego natomiast - jak takie 20-to metrowe
                  lufy przetoczyły się przez plac czerwony to nikt nie śmiał wątpić w sowiecką
                  potęgę
                  • Gość: zwiadowca Re: I wyglądały..... IP: 204.151.5.* 08.09.05, 12:11
                    Gość portalu: A.L. napisał(a):

Z taktycznego zapewne, z propagandowego natomiast - jak takie 20-to metrowe
                    > lufy przetoczyły się przez plac czerwony to nikt nie śmiał wątpić w sowiecką
                    > potęgę

No chyba, ze ktos umial myslec ;-)
                    • Gość: A.L. Re: I wyglądały..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 12:20
                      > No chyba, ze ktos umial myslec ;-)

ta cecha nie była pożądana, ludzi myślących starano się izolować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka