j-k 06.02.06, 20:56 To oczwiscie dla Pana, ktory twierdzil, ze Chiny maja dochod/per capita/ /na glowe/ na poziomie Rosji. Ja zapodalem, ze 2 razy wiekszy :) www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2004rank.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolf34 Re ? 06.02.06, 21:59 Dlaczego w tym wykazie terytoria zależne np Hongkong będacy częścią Chin czy departamenty Francji jak np Nowa Kaledonia czy Reunion traktowane są jako kraje? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k wyjasniam 07.02.06, 06:51 wolf34 napisał: > Dlaczego w tym wykazie terytoria zależne np. Hongkong będacy częścią Chin, czy departamenty Francji jak np Nowa Kaledonia czy Reunion traktowane są jako kraje > ? Z prostego powodu : miedzy Hong Kong-iem a reszta Chin istnieje granica celna i administracyjna (NADAL!!!) czyli nie ma swobodnego przeplywu ani ludzi, ani kapitalu. Hong Kong tylko politycznie jest czescia Chin. Ekonomicznie (do roku 2049 - takie sa Umowy z Anglia) - NIE. Co do Reunionu zapewne podobnie - lecz dokladnie nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Reunion etc. 07.02.06, 10:26 To wynika z umów dotyczących UE. Po prostu nie wszystkie zasady UE są stosowane w stosunku do terytoriów zamorskich a więc ich sytuacja gospodarcza jest inna niż reszty "kraju matki". I dlatego traktuje się je inaczej. No i często różnica pomiędzy takim terytorium a "bazą" jest ogromna i nieporównywalna więc aby nie fałszować wyników... Odpowiedz Link Zgłoś
aroden Re: GNP per capita. All countries o f the world : 07.02.06, 15:12 j-k napisał: > To oczywiscie dla Pana, ktory twierdzil, ze Chiny maja dochod/per capita/ > /na glowe/ na poziomie Rosji. > Ja zapodalem, ze 2 razy wiekszy :) Chyba chciales napisac, ze Rosja ma dochod na glowe dwa razy wiekszy od Chin? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: GNP per capita. All countries o f the world : 07.02.06, 17:11 aroden napisał: Chyba chciales napisac, ze to Rosja ma dochod na glowe dwa razy wiekszy od Chin? - Tak, oczywiscie, przejezyczylem sie. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś