grogreg 03.03.06, 11:16 No wlasnie. Klasyczny podzial dzieli bron panla na strzelecka o kalibrze do 20mm i artyleryjska powyzej 20mm. A jak sie to ma do tego? world.guns.ru/sniper/sn55-e.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grogreg Re: Karabin czy armata? 03.03.06, 12:56 Ale to srzela standartowa amunicja 20mm do armat Giat`a. Odpowiedz Link Zgłoś
czescjacek Re: Karabin czy armata? 03.03.06, 14:22 japończycy już mieli 20 mm przeciwpancerny karabin Typ 97 w II wś. wydaje mi się, że niezależnie wygra spór "karabin czy armata", to wynik nie będzie miał większego wpływu na cokolwiek! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Karabin czy armata? 03.03.06, 14:32 Po pierwsze, nie spor tylko proba wyjasnienia watpliwosci. Po drugie. Cokolwiek zostanie tutaj napisane pewnie nie bedzie mialo wplywu na cokolwiek. A w kwestii karabinu Typ 97. Strzelal tylko amunicja rdzeniowa czy tez odpalkowa lub kumulacyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
czescjacek Re: Karabin czy armata? 06.03.06, 14:00 po pierwsze i drugie - trafne uwagi :) nie wiem, czym strzelał ich karabin, ale znając japońska technologię militarną w II wś. to pewnie utwardzonymi ziemniakami :) łatwo znaleźć info w necie, tu w skrócie co nieco: karabin przenosiło 4 ludzi (!), używając do tego specjalnych stelaży. całe tałatajstwo ważyło razem prawie 70 kilo, chociaż w innym źródle napisali, że 70 kilo ważyło razem z osłonką. 20-mm karabiny mieli jeszcze Finowie i Szwajcarzy (L-39 Lahti i Solothurn cośtam), ale czy miały własną amunicję, czy artyleryjską, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Karabin czy armata? 06.03.06, 14:46 > karabin przenosiło 4 ludzi (!), używając do tego specjalnych stelaży. całe > tałatajstwo ważyło razem prawie 70 kilo, chociaż w innym źródle napisali, że 70 > kilo ważyło razem z osłonką. Czyli masowo odpowiadalo armacie 37mm Boforsa :) No i jak to nazwac karabinem? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Rusznica przeciwpancerna 06.03.06, 15:49 W czasach, gdy używano tej broni nazywano ją rusznicą przeciwpancerną. Jeżeli określenie karabin tak Cię drażni, to można zawsze znaleźć coś zastępczego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Karabin czy armata? 06.03.06, 16:02 że > 70 > > kilo ważyło razem z osłonką. > > Czyli masowo odpowiadalo armacie 37mm Boforsa :) > No i jak to nazwac karabinem? No jednak bez przesady - 70 kg, gdzie mu do Boforsa, działko 37 mm ważyło nie pamietam dokładnie ale rzedu 350 kg. I to faktycznie był "karabin", poszukaj sobie gdzieś fotki - własnie jak bardzo duży karabin wyglądało, z kolbą itp. I, w nawiązaniu do poprzednika, nie strzelał oczywiście utwardzonymi ziemniakami, ale bardzo mocnym nabojem 20x125, (pełnokalibrowy ppanc.) jak wróce do domku to coś tam jeszcze napiszę, ale tak z pamieci to cieżki i w miarę szybki pocisk był. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Karabin czy armata? 06.03.06, 17:52 Speedy13 tych 4 ludzi to może o CAŁĄ obsługę chodziło?I to by mnie wcale nie dziwiło bo obsługa ckm-u typu Maxim w czasie II WŚ w ZSRR liczyła...7 osób!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Karabin czy armata? 06.03.06, 20:32 Za czego pewnie trzech biegalo z wiadrami do nalblizszej rzeki po wode do chlodnicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwiadovvca Re: Karabin czy armata? 03.03.06, 20:28 Zaraz sie tu zjawi remov i uzna, ze zgodnie z terminologia stosowana przez WAT jest to wielkokalibrowe karabinisko wyborowe ;-) Raczej jednak karabin - nie wyglada jak armata, konstrukcja podobna do zwyklych wielkokalibrowych karabinow wyborowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zvviadowca Re: Karabin czy armata? 05.03.06, 03:07 przestan sie wyglupiac kolego. Jestes pan smieszny! Odpowiedz Link Zgłoś
remov Karabin 03.03.06, 21:39 Tak formalnie to bronią strzelecką jest broń palna przystosowana do amunicji strzeleckiej, której kaliber nie przekracza 20 mm i tutaj ważna uwaga - za wyjątkiem niektórych środków wyspecjalizowanych (m.in. granatników). W przypadku tego karabinu przeciwsprzętowego (albo wkbw jak może się ktoś upierać, choć stosowana w NTW-20 czy RT-20 amunicja nie służy do zwalczania celów żywych, ba, podejrzewam, że nawet jej stosowanie do takich celów może być zakazane konwencjami) możesz śmiało go zaliczyć do środków wyspecjalizowanych i nie przejmować się ograniczeniami wynikającymi z kalibru. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiadovvca Re: Karabin 04.03.06, 22:05 Owszem, zasadniczo te karabiny sluza do niszczenia sprzetu. Niemniej jednak bywaja uzywane do zwalczania sily zywej - szczegolnie te "zwyklego" kalibru 12.7 mm. Konwencjami raczej nikt sie nie przejmuje - najlepszym tego dowodem jest stosowanie .45 ACP 230 gr. Hydra-Shokow w H&K MK23 przez SOCOM. Inna sprawa - strzelby mysliwskie kalibru 10 tez sa uznawane jednak za bron strzelecka mimo, ze ich metryczny kaliber jest wiekszy niz 20 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Karabin 05.03.06, 14:34 Obawiam, że konwencjami przejmują się państwa, które je podpisały, to raz. Biorąc pod uwagę działania mediów, to przejmują się nimi bardzo, wbrew temu, co może Ci się wydawać. O dowody stosowania pocisków HS w pistoletach oddziałów US SOCOM (dlaczego od razu nie przerobionych M1911A1 USMC, mógłbym zapytać, skoro to tak sama amunicja, ale nie zapytam, bo możesz pogubić się w zeznaniach), to nawet nie zapytam skąd je wziąłeś. Przy okazji, w wkbw do zwalczania siły żywej bynajmniej nie stosuje się pocisków niezgodnych z Konwencją/Deklaracją Petersburską z 1868 (choć pewne kontrowersje wzbudził pocisk wielozadaniowy Mk 211). Odpowiedz Link Zgłoś
zvviadowca Re: Karabin 05.03.06, 03:08 co, nogdy nie strzelales do zywego celu z armaty? Oj nieladnie, panie kolego, nieladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Karabin 05.03.06, 14:28 Słowo-klucz, bo najwyraźniej nie wiesz o co chodzi - Konwencja/Deklaracja Petersburska z 1868. Odpowiedz Link Zgłoś
zwiadovvca Re: Karabin 05.03.06, 23:26 1. Obawiam sie, ze ktos sie tu pode mnie podszywa - moj nick ma 2 razy "v" zamiast drugiego "w" (inaczej sie nie dalo) - ten kto sie za mnie podszywa ma 2 razy "v" zamiast pierwszego "w". Posty o strzelaniu z armaty i wyglupianiu sie sa nie moje. 2. Co do SOCOM i H&K MK23 - wzialem to z artykulu Dave'a Arnolda "Handguns" czerwiec 1997 (kiedys czytalem regularnie). Od tego czasu conieco moglo sie tez zmienic. Skad mam informacje o 230 gr Hydra-Shok nie pomne, musialbym przeszukac cale moje archiwum. 3. No coz, jezeli wkbw bywa uzywany do zwalczania sily zywej - chyba nie ma koniecznosci stosowania jakiejkolwiek bardziej skomplikowanej amunicji ;-) 4. Po logowaniu sie podobno mialo nie byc przebierancow... Odpowiedz Link Zgłoś