hien61 01.08.06, 16:49 Wlasnie przeleciala drugi raz.Jest naprawde piekna! A wiec jeszcze jedno moje marzenie sie zrealizowalo. Super Arek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 01.08.06, 20:03 hien61 napisał: > Wlasnie przeleciala drugi raz.Jest naprawde piekna! > A wiec jeszcze jedno moje marzenie sie zrealizowalo. > > Super > > Arek Sława! W 1944 potrzebne byly ich tysiace. Niestety tchórzliwi i zdradzieccy Rosjanie otwierali do nich ogień. A trzeba bylo wstrzymac im pomoc i samego dorżnać Niemcow. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 01.08.06, 21:03 tak patrzyłem jak latała i n\bie wiedziałem czy najpierw spuści liitle boya czy tego fat mana. freszcze mnie przeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 01.08.06, 21:53 billy.the.kid napisał: > tak patrzyłem jak latała i n\bie wiedziałem czy najpierw spuści liitle boya czy > > tego fat mana. freszcze mnie przeszły. oj b17 chyba by nie uniosla, do tego trzeba bylo b29. Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 01:39 Upolowałem nawet kilka ulotek zrzuconych z b17 pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 02:05 czaja1 napisał: > Upolowałem nawet kilka ulotek zrzuconych z b17 > > pozdro Sława! Co pisało na tych ulotkach zrzuconych z bombowca wolnosci ( choc nie Liberator)? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 09:48 > Co pisało na tych ulotkach zrzuconych z bombowca wolnosci (choc nie Liberator) ? 1. niestety nie widziałem samolotu choć bardzo chciałem :-( 2. w związku z pkt 1 nie mam ulotek a chciałem przejść się do muzeum na friko :- ( 3. nie "co pisało" a BYŁO NAPISANE a było napisane to co w pkt 2 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 09:51 na ulotkach: 1. Zaproszenie gratisowe do muzeum powstania warszawskiego. 2. Parę zdań o powstaniu. 3. Zdjęcia B17 4. Opis B17 (techniczny) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 08:59 > > tak patrzyłem jak latała i n\bie wiedziałem czy najpierw spuści liitle bo > ya > czy > > > > tego fat mana. freszcze mnie przeszły. > oj b17 chyba by nie uniosla, do tego trzeba bylo b29. Na wagę od biedy by się dało, 4,5 t to nie taka tragedia dla B-17, troszkę gorzej z wymiarami. Mk.III (FatMan) na pewno za gruby, Mk.I (Lil' Boy :) ) już prędzej, chyba żeby za długi się okazał. No i nie wiem czy dałoby się z takim ładunkiem lecieć wystarczająco szybko i wysoko by bezpiecznie zrzucić bombę i nie zabić się nią samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
uii Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 09:34 b-17 mial maks. udzwig 7,5t ale pojedyncza bomba nie mogla wazyc wiecej niz 900kg Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 11:57 Seryjny B-29 też nie przenosił takich dużych bomb, samoloty 509th CG miały specjalnie przebudowaną komorę bombową z brytyjskimi zamkami zresztą. Więc może by się i w B-17 dało (chociaż nie wiem czy tak łatwo byłoby wywalić centralną kładkę i kratownicę w komorze, a poniżej mogłaby się nie zmieścić gabarytowo). Tyle że to trochę bez sensu by było, bo przechwycenie B-17 bez eskorty nie stanowiłoby żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 12:48 Hej > by się i w B-17 dało (chociaż nie wiem czy tak łatwo byłoby wywalić centralną > kładkę i kratownicę w komorze, a poniżej mogłaby się nie zmieścić gabarytowo). > Tyle że to trochę bez sensu by było, bo przechwycenie B-17 bez eskorty nie > stanowiłoby żadnego problemu. I jeszcze dochodzi dodatkowy czynnik, i Mk.I i Mk.III były podwieszane w stanie "zdemontowanym", bombę uzbrajał operator manipulując przy niej wewnątrz komory bombowej. Nie wiadomo czy dałoby się to wszystko tak poukładać by był łatwy dostęp do odpowiedniej części bomby. Przedarcie się nad cel to nie taki wielki problem, w 1944-45 w silnie bronionej przez Niemców Europie było to wykonalne, to ewentualnie w jakimś dzikim kraju jeszcze latwiej. Bardziej bym się obawiał o to co już pisałem, czy z takim ładunkiem dałoby się osiągnąć pułap i prędkość zapewniające bezpieczny zrzut bomby i niezabicie się nią samemu. B-29 dokonał zrzutu z wys. 10000 m przy maksymalnej prędkości około 580 km/h. B-17 wyciągał gdzieś tak o 100-kę mniej, a czy byłby w stanie wejść na 10000 m z takim ładunkiem to też nie ma pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 14:29 > Przedarcie się nad cel to nie taki wielki problem, w 1944-45 w silnie bronionej > > przez Niemców Europie było to wykonalne, to ewentualnie w jakimś dzikim kraju > jeszcze latwiej. Teoretycznie tak, ale zwróć uwagę, że B-17 latały nad Berlin po 300 sztuk i odstrzelenie nawet 10 nie robiło różnicy. Do końca wojny natomiast pojedynczy bombowiec, który pozostawał w tyle za formacją, był dość łatwo odstrzeliwany przez Luftwaffe i przypuszczam, że Amerykanie nie odważyliby się wysłać z tak ważną misją tak relatywnie łatwego do zestrzelenia samolotu. B-29 latał jednak znacznie szybciej (jak sam piszesz o jakąś setkę) i na jego pułapie operacyjnym przechwycenie go nie było już takie łatwe, nawet jeśli był tylko jeden. > Bardziej bym się obawiał o to co już pisałem, czy z takim > ładunkiem dałoby się osiągnąć pułap i prędkość zapewniające bezpieczny zrzut > bomby i niezabicie się nią samemu. B-29 dokonał zrzutu z wys. 10000 m przy > maksymalnej prędkości około 580 km/h. B-17 wyciągał gdzieś tak o 100-kę mniej, > a czy byłby w stanie wejść na 10000 m z takim ładunkiem to też nie ma pewności. Wejść na 10 000 to by pewnie wszedł, w końcu kawał drogi do celu. Ale zgadzam się, że nie dokonałby bezpiecznego zrzutu, bo by pewnie nie zwiał przed falą uderzeniową, zresztą to był duży problem przecież przy planowaniu faktycznych ataków na B-29, to po to te samoloty były maksymalnie odciążone przez wyrzucenie wszystkiego co zbędne, łącznie z uzbrojeniem obronnym. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia mniejszego zasięgu. No ale to ogólnie takie sobie gdybanie, mieli lepszy bombowiec, to użyli lepszego :) Odpowiedz Link Zgłoś
rikifiki Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 12:20 Billi-Dla ciebie najlepiej jakby zrzucili slownik ortograficzny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jjjnjankowski Re: Widzialem B-17 nad Warszawa 02.08.06, 14:36 liitle boya czy > > tego fat mana NIE TA BAJKA PODP. B-29 Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 09:49 Jestem za to w Londynie i w zeszłym tygodniu byliśmy w muzeum RAF. Piękne samoloty. Wszystkie okresy, i B17 można zobaczyć. Szczególnie podobał mi się Vulcan, naprawdę niesamowity! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 09:56 Efekt to jest niesamowity jak taka wielka maszyna jest w powietrzu i dudnienie silników - jak leciały setki nad Niemcy to dopiero musiał być efekt psychologiczny nawet bez bomb. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 10:23 widzialem Sally w Duxford w zeszlym roku na pokazach - mam kilka calkiem niczego sobie zdjec (w tym kilka w sepii). Na mnie jednak wieksze wrazenie zrobily Spity - to jest dopiero piekny samolot. Ciekawe wrazenie robil kiedy ustawiono Spita obok jankieskich samolotow pokladowych z okresu II wojny :) piekne dzielo Anglikow stalo kolo cholernych, skrzydlatych pustakow :P Na tych samych pokazach mial tez byc Hurri ale niestety jakis lamer ladujac dosc solidnie go poobijal i biedactwo stalo z boku pasa... Odpowiedz Link Zgłoś
viscardi Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 11:48 Taki Corsair to dla Ciebie skrzydlaty pustak? Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 10:18 > Jestem za to w Londynie i w zeszłym tygodniu byliśmy w muzeum RAF. Piękne > samoloty. Wszystkie okresy, i B17 można zobaczyć. Szczególnie podobał mi się > Vulcan, naprawdę niesamowity! > Widzisz zmusiles mnie do refleksji. Mieszkam tu juz wiele lat a nigdy tam nie bylem bo a)daleko b)drogi bilet :-) Moze pojade w ten weekned, zrobie pare zdjec. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 12:07 Nie wiem gdzie miszkasz, lecz jeżeli chodzi o wstęp to jest wolny, za darmo. Naprawde wystawa na medal i można polecieć na symulatorze (za £2.5). Jest też piękna wystawa Bitwy o Anglię w któej brał udział Dywizjon 303. Pokazują tam polaków jako bohaterów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 14:11 Nie wiem gdzie miszkasz, lecz jeżeli chodzi o wstęp to jest wolny, za darmo. > Naprawde wystawa na medal i można polecieć na symulatorze (za £2.5). Jest > też > piękna wystawa Bitwy o Anglię w któej brał udział Dywizjon 303. Pokazują tam > polaków jako bohaterów. > > Pozdrawiam oy. A gdzie to jest to pojade, trzeba zrobic chrzest ogniowy nowego nikona:-) Bo ja myslalem ze to jest Imperial War Museum, a to jest South London. 2h w pociagu:-( A moi koledzy Anglicy to zawsze mowia o tych polskich pilotach, pamietaja o nich. Choc znaja ich raczej przez film "Bitwa o Anglie" ze byli fierce fighters i very emotional:-) Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 16:28 Jak się to nazywa ... ja mieszkam w Hertfordshire, w Harpenden, niedaleko Luton. To jest w Mill Hill. Jedziesz A1(M) do kończa a potem A41 w kierunku Central London. Na rondzie Mill Hill trzeba skręcić w prawo lecz tam są już strzałki do Muzeum RAF. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 18:55 > Jak się to nazywa ... ja mieszkam w Hertfordshire, w Harpenden, niedaleko Luton > . > To jest w Mill Hill. Jedziesz A1(M) do kończa a potem A41 w kierunku Central > London. Na rondzie Mill Hill trzeba skręcić w prawo lecz tam są już strzałki do > Muzeum RAF. Harrow pozdrawia sasiadow! na Mill Hill jest autobus z Harrow bus-station, a musze sprawdzic pociagi bo jazda busem jest czasem przykra:-) Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 19:45 Pozdrowienia ... chyba jednak najłatwiej byłoby samochodem, tym bardziej że mają tam wielki bezpłatny parking. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 20:44 > Pozdrowienia ... chyba jednak najłatwiej byłoby samochodem, tym bardziej że maj > ą > tam wielki bezpłatny parking. ;o) naprawde bezplatny parking!? nie "clampuja" po 90min?:-))) Auto niestety na pochowane na zlomowisku. Ale widze ze wystarczy dojechac busem na mill hill i stamtad pieszo. sprawdzilem metro i ja znam ta trase, 1,5h z przesiadka na w sercu Londynu. Ale pojade Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 12:07 Ludzie porobcie te foty i do SIECI Z NIMI!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Szkoda że nie mogę być teraz w Warszawie ... 02.08.06, 14:11 heartpumper napisał: > Ludzie porobcie te foty i do SIECI Z NIMI!!!!!!! :) daj mi troche czasu i foty beda Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Duxford 02.08.06, 15:33 Duxford świetne. Mam fotki z zeszłego roku. Jeżeli mnie ktoś poinstruuje, jak tu fotki wrzucać, to wrzucę ;) ----- miau miau Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Duxford 02.08.06, 15:43 Wrzuć np. na www.imageshack.us albo www.fotosik.pl/ A tu daj po prostu linki bezpośrednie do zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
patryk.kostarski B-17 wczoraj nad Warszawa (foto) 02.08.06, 15:46 ktos chcial zobaczyc B-17 z wczorajszego przelotu... wstawiam fotke: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0f704a1a3793430f.html Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Re: Duxford 02.08.06, 16:02 michalgajzer, piękne dzięki. czy to to cudo latało nad Warszawą? www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/377503c8d60aafd1.html a ta fotka to tak tylko, żeby Was zachęcić do odwiedzenia muzeum i wystawy poświęconej Polakom :) www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77d3d7ec2caf6d60.html ---- miau miau Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Duxford 02.08.06, 16:14 uuuu, baaardzo daleko jest duxford, pod cambridge, z stansted, na stansted to sie ode mnie jedzie poltora godziny samochodem. innymi srodkami transpotu wyprawa na pare godzin w jedna strone:-( Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Hendon? 02.08.06, 15:06 chuckd napisał: > Czy mowa jest o Hendon Royal Air Force Museum? Juz wiem co robie w weekend then:-) Odpowiedz Link Zgłoś
bhuzdur Re: Raczej Mill Hill koło Hendon ... 02.08.06, 16:58 mill hill jest niedaleko dam rade:-) Odpowiedz Link Zgłoś