Dodaj do ulubionych

Konflikt asymetryczny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.03, 15:18
Czytałem wiele postów na tym portalu. Nigdzie nie znalazłem
sformulowania "konflikt asymetryczny", którym konflikt w Iraku z pewnością
jest. Nawet w TVN jakis major - chyba wczoraj - mówił o tym zagadnieniu. A
poza tym ostatnio (czyt - w ciągu ostatniego miesiąca) był ciekawy artykuł o
konflikcie asymetrycznym w "nTW" lub w "RAPORCIE".
Co na to Panowie Oficerowie? Jakie jest Wasze zdanie na temat "konfliktu
asymetrycznego"?
Odmeldowuję się (na razie).
Obserwuj wątek
    • jorland Re: Konflikt asymetryczny 26.03.03, 15:27
      Gość portalu: U-boot napisał(a):

> Czytałem wiele postów na tym portalu. Nigdzie nie znalazłem
      > sformulowania "konflikt asymetryczny", którym konflikt w Iraku z pewnością
      > jest. Nawet w TVN jakis major - chyba wczoraj - mówił o tym zagadnieniu. A
      > poza tym ostatnio (czyt - w ciągu ostatniego miesiąca) był ciekawy artykuł o
      > konflikcie asymetrycznym w "nTW" lub w "RAPORCIE".
      > Co na to Panowie Oficerowie? Jakie jest Wasze zdanie na temat "konfliktu
      > asymetrycznego"?

Zanim wypowiedza sie oficerowie pozwole sobie spytac, czy to nie sa aby madre
      slowa na okreslenie prostej rzeczy? Czyli jak istnieje dysproporcja sil co do
      ilosci i jakosci, a przeciwnicy posluguja sie odmiennymi sposobami prowadzenia
      dzialan wojennych?
      • joseph.007 Re: Konflikt asymetryczny 26.03.03, 15:43
        To niezupełnie tak. Konflikt asymetryczny odróżnia się od innych tym, że nie
        jest "zwykłą" wojną między państwami. Przejawem konfliktu asymetrycznego był
        np. atak na WTC, gdzie z jednej strony było państwo amerykańskie, z całą swoją
        administracją i wojskiem, zaś z grugiej strony nielegalna organizacja
        terrorystyczna, stosunkowo nieliczna i bardzo bezwzględna. Konfliktem
        asymetrycznym jest tez konflikt izraelsko-palestyński, gdzie państwowe wojsko
        bije się z bojówkami formalnie nie posiadającymi własnego państwa. W naszej
        historii dobrym przykładem mogłoby być np. powstanie styczniowe (z góry
        uprzedzam - proszę mnie nie posądzać o nie dostrzeganie różnic pomiędzy
        podanymi przykładami; chodzi mi tylko o definicję). W ujęciu definitywnym,
        obecna wojna nie jest (na razie) konfliktem asymetrycnym, tylko po prostu
        zwykłą wojną silniejszego ze słabszym.
        Pzdr
        • Gość: Szef Re: Konflikt asymetryczny IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 15:53
          Konfliktem asymetrycznym dopiero będzie go po zdobyciu Bagdadu i utworzeniu
          nowego rządu pozostałości Gwardii rozpoczną podjazdową wojne partyzancką z
          kolaicją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka