czlon_pisu 06.11.06, 16:15 Kilku Jankesow napisalo calkiem ladnie o polskiej armii z punktu widzenia historycznego web2.airmail.net/napoleon/polish_army.html Sporo ilustracji, map etc. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_misza Re: Amerykanska website o polskiej armii 06.11.06, 17:01 rzeczywiscie strona jest super!!!!!!!!!!! web2.airmail.net/napoleon/polish_army.html Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Amerykanska website o polskiej armii 06.11.06, 22:29 ciekwe tylko jak autorzy wykminili, że 1600 polskich Husarzy to ekwiwalent siły 2000 czołgów Abrams? Jest tak takie porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Re: Amerykanska website o polskiej armii 06.11.06, 23:16 buraque napisał: > ciekwe tylko jak autorzy wykminili, że 1600 polskich Husarzy to ekwiwalent siły > > 2000 czołgów Abrams? Jest tak takie porównanie. To chyba są daty a nie liczby - husaria jako odpowiednik wspólczesnych czołgów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Amerykanska website o polskiej armii 07.11.06, 00:31 A czy zrobili też stronę tego typu,ilustrującą czasy po 1814r.? W linku na tamtej stronie znalazłem to: www.sierratoysoldier.com/Polish%20Winged%20Hussar.htm Bardzo ładne figurki.Kolorowe,husarzy wyglądają bogato,bajkowo,wręcz orientalnie.Mam pytanie-czy ci prawdziwi wyglądali równie korzystnie,czy to tylko radosna twórczość artysty? I może taka mała dygresja-pancerni zostali przedstawieni jako lekka kawaleria. Według mnie to błąd.Pancerni to średnia kawaleria,a lekką byli lisowczycy, kawaleria wołoska,dragonii... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Amerykanska website o polskiej armii 07.11.06, 00:33 P.S 350$ za figurkę?!? Ło matko!Chyba z kości słoniowej zrobiona;) Odpowiedz Link Zgłoś
czlon_pisu wyjasnienie 07.11.06, 14:54 Z tego co slyszalem to pomalowanie takiej figurki zajmuje do kilku godzin. I jest dosc zmudne. wiarusik napisał: > P.S > 350$ za figurkę?!? > Ło matko!Chyba z kości słoniowej zrobiona;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: wyjasnienie 07.11.06, 16:43 A odpowiedź na pytanie z mojego 1-go postu?;) Odpowiedz Link Zgłoś
czlon_pisu a moze Polacy ..... 08.11.06, 17:26 niestety nic o tym nie wiem :-( a moze Polacy cos ciekawego i fajnego na ten temat napiszo ? wiarusik napisał: >A czy zrobili też stronę tego typu,ilustrującą czasy po 1814r.? Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Amerykańskie figurki o polskiej kawalerii 09.11.06, 11:49 wiarusik napisał: > W linku na tamtej stronie znalazłem to: > www.sierratoysoldier.com/Polish%20Winged%20Hussar.htm > Bardzo ładne figurki.Kolorowe,husarzy wyglądają bogato,bajkowo,wręcz > orientalnie.Mam pytanie-czy ci prawdziwi wyglądali równie korzystnie,czy to > tylko radosna twórczość artysty? część wiernie są błędy pod Wiedniem - prostych skrzydeł już od lat nie używano ! koncerz lub pałasz trzymano chyba pod lewym kolanem a nie pod prawym pierwszy raz widzę, aby konie husarskie miały pióra na głowie ! ! ! orkiestra husarska to czysta fantazja - państwo nic nie płaciło na orkiestrę jak rotmistrzem był magnat to z własnych pieniędzy mógł wystawić muzyków i lekarza na pancerz husarze kładli skóry wilcze lub lwie, lamparcie ale niektóre figurki rzeczywiście wyglądają zbyt bogato i orientalnie > I może taka mała dygresja-pancerni zostali przedstawieni jako lekka kawaleria. > Według mnie to błąd.Pancerni to średnia kawaleria,a lekką byli lisowczycy, > kawaleria wołoska,dragonii... ZGADZA SIĘ Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Amerykańskie figurki o polskiej kawalerii 09.11.06, 11:59 co do orkiestry: nie widziałem zdjęcia instrumentu muzycznego polskiej kawalerii z tego okresu który zachowałby się w jakimś muzeum ani nie widziałem obrazu - na którym taki muzyk byłby przedstawiony Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Amerykańskie figurki o polskiej kawalerii 09.11.06, 13:01 wladca_pierscienii napisał: > część wiernie > są błędy > pod Wiedniem - prostych skrzydeł już od lat nie używano ! Skąd to wiesz? Nie ma żadnych zdjęć i filmów skrzydeł husarskich ani żadnych zachowanych egzemplarzy. > koncerz lub pałasz trzymano chyba pod lewym kolanem a nie pod prawym 1.Pałasz nie był zamiennikim koncerza tylko szabli. 2.Mańkuci zawsze się zdarzali. > pierwszy raz widzę, aby konie husarskie miały pióra na głowie ! ! ! Każdy husarz używał takich ozdób jakie chciał, nie było żadnych przepisów. > orkiestra husarska to czysta fantazja - państwo nic nie płaciło na orkiestrę > jak rotmistrzem był magnat to z własnych pieniędzy mógł wystawić muzyków i > lekarza Każdą konną orkiestrę można przebrać w dowolny strój i jest to tylko przebranie. > na pancerz husarze kładli skóry wilcze lub lwie, lamparcie > ale niektóre figurki rzeczywiście wyglądają zbyt bogato i orientalnie > > > > I może taka mała dygresja-pancerni zostali przedstawieni jako lekka kawal > eria. > > Według mnie to błąd.Pancerni to średnia kawaleria,a lekką byli lisowczycy > , > > kawaleria wołoska, dragonii... Dragonia w 17 wieku to w ogóle nie była kawaleria, tylko piechota na koniach. Odpowiedz Link Zgłoś
windows3.1 ugh! moja być zdumiona! 08.11.06, 01:04 nie sądziłem, że oprócz polskich i rosyjskich imigrantów ktokolwiek jest w stanie zlokalizować kraj pt "Polska" dokładniej niż "gdzieś w okolicach Rosji", a tu taka niespodzianka... ani chybi jakiś polski stypendysta na szkoleniu czy studiach w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
areco5 Re: ugh! moja być zdumiona! 10.11.06, 13:40 .windows3.1 napisała: > nie sądziłem, że oprócz polskich i rosyjskich imigrantów ktokolwiek jest w stan > ie zlokalizować kraj pt "Polska" dokładniej niż "gdzieś w okolicach Rosji", a t > u taka niespodzianka... > > ani chybi jakiś polski stypendysta na szkoleniu czy studiach w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Polonusi a nie Jankesi ! 09.11.06, 11:51 czlon_pisu napisał: > Kilku Jankesow napisalo calkiem ladnie o polskiej armii z punktu widzenia > historycznego jacy Jankesi ? w bibliografii jest mnóstwo książek, które wyszły w języku polskim ! Odpowiedz Link Zgłoś
czlon_pisu Amerykanska website 09.11.06, 15:35 Raczej bym sie z tobo nie zgodzil. Po pierwsze, obecnie nie jest wielkim problemem przetlumaczenie krotkich fragmentow takiej czy innej ksiazki na angielski. Po drugie oni majo takze strone poswiecono armii pruskiej gdzie w bibliografii od groma jest ksiazek po niemiecku, w tym kilka bardzo starych. A poptarz tylko na strone o armii rosyjskiej, chyba z 50 ksiazek w ich bibliografii i to tylko po rosyjsku. Niestety na stronie o armii francuzkiej web2.airmail.net/napoleon/FRENCH_ARMY.htm sa tylko knigi autorow angielsko-jezycznych. :-( wladca_pierscienii napisał: > jacy Jankesi ? > w bibliografii jest mnóstwo książek, które wyszły w języku polskim ! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Amerykanska website 09.11.06, 18:28 Jak masz link do strony o pruskiej armii to podrzuć;) Odpowiedz Link Zgłoś
czlon_pisu o Prusakach !!!! 10.11.06, 20:00 jest tu web2.airmail.net/napoleon/Prussian_army.htm ale tylko okres od wojny 7-letniej Fryderyka Wielkiego do wojen napoleonskich Odpowiedz Link Zgłoś