14.12.06, 12:06
Tak z okazji wojny jaruzelskiej mi przyszedł taki temat do głowy

Jak się mają SKOT (OT-64) - Słyszałem że swego czasu to byla dobra konstrukcja
lepsza nawet od radzieckich BTR.

Czy są jeszcze u nas na wysposażeniu

Bo czesi i słowacy to ich chyba jeszcze używają ?

Czy powstaly jakieś wersje rozwojowe ? Ktore państwa ich używały ? Jak się
sprawowały w konfliktach zbrojnych ?

Czy to już konstrukcja całkiem przestarzała >?
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: SKOT 14.12.06, 12:24
      Hej
      SKOT-a w wersji transportera opancerzonego już się u nas nie używa (gdzies tak
      od pocz. l.90.). Wojsko Polskie ma jednak jeszcze około 300-400 SKOT-ow w
      wersjach specjalistycznych (wozy dowodzenia, łączności, pojazdy inżynieryjne
      itd.itp.). Istnieje coś takiego jak Ryś - pakiet głębokiej modernizacji
      oferowany dla SKOTa (m. in. wymiana silnika na mocniejszy Iveco, nowy układ
      napędowy, zawieszenie, mnóstwo innych rzeczy, w zasadzie tylko skorupka
      zostaje :) ) Wojsko prawdopodobnie zmodernizuje tak wszystkie swoje SKOTy. Ryś
      oferowany jest też na eksport, zarówno jako modernizacja jak i jako nowo
      zbudowany pojazd.
    • wielki_czarownik SKOT a BTR-60 14.12.06, 13:11
      IMHO SKOT był rzeczywiście lepszy od BTR-60.
      Miał lepiej umieszczone włazy (tylne drzwi), silnik diesla, lepsze opancerzenie (BTR 7-9 mm, SKOT 10-20 mm), szybszy, większą pojemność.
      Ogólnie lepszy pojazd.
      • speedy13 Re: SKOT a BTR-60 14.12.06, 13:23
        Hej
        Skoro przywołałeś już BTR-60 to dodam że w wyposażeniu oddziałów ZOMO w
        Warszawie były właśnie owe BTR-y-60. Nie wiem niestety czym to było
        podyktowane, czy milicja z jakichś względów wolała je od SKOTów czy też odbyło
        się to na zasadzie że np. zakupiono na próbę partię BTRów, po testach SKOT
        okazał się lepszy więc BTRy których wojsko nie chciało "upchnięto" w
        milicji ...?
        • wielki_czarownik Re: SKOT a BTR-60 14.12.06, 13:52
          No właśnie. Milicja nie używała Skotów tylko BTR. Zresztą policja do dziś ma ten sprzęt na wyposażeniu.
        • marek_boa Re: SKOT a BTR-60 14.12.06, 19:30
          O ile mnie pamięć nie myli BTRy-60PB zostały zakupione w ZSRR od razu dla
          Milicji i z wojskiem w Polsce nie miały nic wspólnego!Wojsko używało
          kilkunaście sztuk BTR-60PU! Jeśli chodzi o fakt wprowadzenia SKOTa a nie BTR-a
          do wojska to jest to bardzo prozaiczna kwestia! SKOT był produkowany w Polsce
          od 1963 roku a BTR-60PB został skierowany do sprzedaży za granicę przez ZSRR
          dopiero pod koniec lat 60-tych a w tedy w Lublinie zaczęto montować SKOTy-2A z
          wieżyczką od BTR-a! Przez cały czas trwania PRL-u starano się jak najwięcej
          uzbrojenia dla naszej armii produkować w kraju a nie kupować za granicą! Dla
          tego tak często kupowano nie sam produkt tylko licencję na jego wytwarzanie! Po
          za tym taka produkcja przy eksporcie przynosiła wymierne zyski w dewizach!
          -Pozdrawiam!
          • speedy13 Re: SKOT a BTR-60 14.12.06, 20:28
            Hej

> O ile mnie pamięć nie myli BTRy-60PB zostały zakupione w ZSRR od razu dla
            > Milicji i z wojskiem w Polsce nie miały nic wspólnego

OK rozumiem ale ciekawe czym to było podyktowane. Czy np. dlatego że milicja
            chciała mniejszy i lżejszy pojazd (SKOT jest nieco większy)?
            Bo z tego co wiem te BTR-y to były normalne transportery, nie żadna specjalna
            policyjna wersja np. bo ja wiem z działkiem wodnym czy miotaczami gazu, ale
            takie same standardowe transportery jak w Armii Radzieckiej.
            • marek_boa Re: SKOT a BTR-60 14.12.06, 21:09
              Tak całkiem "normalne" to te BTR-y nie były!:) Większość miała
              zamontowane...pługi przeznaczone do rozbijasnia...barykad!:)Dla Milicji
              potrzebny był transporter jak sam Napisałeś,mniejszy i lżejszy to raz a z
              drugiej strony....nie mógł się kojarzyć z....Wojskiem!:)_Niechęć między tymi
              dwoma formacjami mundurowymi wcale nie była legendą!Zauważ,że nie
              licząc "podstawowego" sprzętu różnice między bronią produkowaną dla wojska i
              dla MO jednak były (np. mniejszy magazynek do P-63) i wiele innych ,że się tak
              wyrażę...dupereli!:)Wracając do BTR-a to psychologicznie bardziej oddziaływuje
              na tłum jego sylwetka niż SKOTa!:) Decyzję o zakupie BTR-ów podjęło MSW a nie
              MON! Po za tym amunicja do uzbrojenia( o ile WOGÓLE była w transporterze!)była
              zamknięta w oplombowanych pojemnikach! Przez całą historię użycia BTR-ów w MO
              NIGDY nie wyjechały one ze Stalingradzkiej na ulicę z amunicją!Strzelania
              odbywały się tylko i wyłącznie na poligonie i to pod rygorem rozliczenia się z
              każdej łuski!Nie pamiętam dokładnie ale przeszkolonych strzelców było cu zamen
              ze 20-stu przez ten cały okres?!Konkludując; zakup tych transporterów przez MSW
              był potrzebny jak ząb w du...e! Ponoć rozpatrywane było w MSW zakupienie
              transporterów "FUG" ale były zbyt podobne do BRDM-ów!Wszystko na
              zasadzie "wojsko ma to i my też chcemy"!
              -Pozdrawiam!
              • wiarusik Re: SKOT a BTR-60 14.12.06, 22:18
                Faktycznie,SKOT wygląda jak pokraczne pudło:
                www.youtube.com/watch?v=8xWvEgFyzgs
              • speedy13 Re: SKOT a BTR-60 15.12.06, 08:57
                Hej

> Tak całkiem "normalne" to te BTR-y nie były!:) Większość miała
                > zamontowane...pługi przeznaczone do rozbijasnia...barykad!:)

Aha... czyli może jednak jakaś specjalna policyjna wersja, może bez dzialek
                wodnych ale np. z milicyjnymi radiostacjami zamiast wojskowych i innymi jakimiś
                przystosowaniami których na oko nie widać?

> potrzebny był transporter jak sam Napisałeś,mniejszy i lżejszy to raz a z
                > drugiej strony....nie mógł się kojarzyć z....Wojskiem!

Myślę że jeśli już to raczej to pierwsze, żeby się mógł np. łatwiej poruszać w
                mieście, wjeżdzać w bramy łatwiej czy coś. Bo to że się nie mógł kojarzyć to
                sorry, oba pojazdy są na tyle podobne że dla ludzi nie interesujących się
                techniką wojskową nie robi to większej różnicy, wszystkie te transportery
                nazywano "skotami", mówiło się że ZOMO jeździ "skotami" itp.

>Wracając do BTR-a to psychologicznie bardziej oddziaływuje
                > na tłum jego sylwetka niż SKOTa

Powiedziałbym że raczej nie, psychologicznie raczej oddziałuje większy i
                bardziej masywny pojazd, który "przytłacza" swymi rozmiarami, a nie mniejszy i
                niższy.
                • marek_boa Re: SKOT a BTR-60 15.12.06, 19:25
                  Speedy nie licząc pługów (acz nie wszystkie wozy je posiadały!)były to
                  standardowe BTR-y-60PB! Co do radiostacji to przyznaję bez bicia ,że nie wiem
                  choć wydaje mnie się ,że były to Radzieckie R-123!Jedynym
                  innym "przystosowaniem" były plombowane, pancerne skrzynie na...amunicję!:)
                  - Jeśli chodzi o wymiary to BTR-y były szersze od SKOTów!:)
                  >BTR-60PB - 2825mm
                  >SKOT-2A - 2550mm
                  - Fakt ,że dla ludzi nie obeznanych z techniką wojskową wszystko co miało 8 kół
                  w Polsce to był SKOT ale wynika to tylko i wyłącznie ...poborowemu sposobowi
                  odbywania sużby wojskowej w naszym kraju!:) Zawsze znalazł się ktoś,kto widział
                  w wojsku SKOTa lub choć by o nim słyszał a na temat BTR-ów,których wojsko
                  posiadało dosłownie kilka w wersji BTR-60PU czyli "łączności i przekazywania
                  danych" - (punkty dowodzenia) dla baterii przeciwlotniczych 9A31 "Strieła-1"
                  na podwoziu BRDM mało kto wiedział! Po za tym BTR-60PU nie miał wieżyczki z wkm
                  tylko w tym miejscu maszt antenowy! Pomyłki mogły się brać też z tąd,że tak w
                  transporterze SKOT jak i w BTR-60PB były przecie takie same wieżyczki z
                  uzbrojeniem głównym!
                  -Speedy SKOT kojarzy się bardziej z ...ciężarówką!:) BTR-y przez konstrukcję
                  przedniej części kadłuba są takie "bardziej przyczajone"!:)Po za tym SKOT byl
                  swoiski i jego sylwetka była znana a BTR-a nie!
                  -Pozdrawiam!
              • azyata BTR-60 w WP 15.12.06, 11:43
                Widziałem, sztuk 1. WSO Poznań, tam mieli bardzo różne pojazdy.

Czy te BTR dla milicji miały wieże?

pzdr
                • speedy13 Re: BTR-60 w WP 15.12.06, 15:21
                  Hej
                  > Czy te BTR dla milicji miały wieże?

Te które ja widziałem miały wieże. Oczywiście nie wiem czy wszystkie zakupione
                  były w tej samej wersji (ale chyba tak).
                  • marek_boa Re: BTR-60 w WP 15.12.06, 19:32
                    Wszyskie BTR-y zakupione przez MSW były w jednej wersji czyli BTR-60PB! Wersja
                    PB różniła się właśnie tym od wcześniejszych,że miała wieżyczkę z wkm KPWT-
                    14,5mm i km PK -7,62mm! Innych wersji nie licząc MON-owskich PU bez wieżyczki w
                    żadnych Polskich służbach mundurowych nie było!
                    -Pozdrawiam!
                    • jozfig Re: BTR-60 w WP 15.12.06, 21:57
                      BTR 60 o z tego co kiedyś czytałem zostały przekazane przez ZSRR w formie
                      pomosy dla Milicji i były to chyba pojazdy, które wcześniej wróciły z
                      Afganistanu. Milicja posiadała również BTR 152, które otrzymała w grudniu 1981
                      roku z NAL NRD. Sam widziałem Skota przy magazynach ZOMO w Poznaniu w latach 80-
                      tych, był dobrze widoczny z drogi bo stał na wprost bramy wjazdowej. A jeszcze
                      do niedawna w Oddziale Prewencji w Gdańsku stały 2 szt. BRDM -1.
                      • marek_boa Re: BTR-60 w WP 16.12.06, 06:41
                        Ze stwierdzeniem jakoby BTR-y zostały podarowane przez ZSRR spotykam się po raz
                        pierwszy?! Z tego co wiem raczej to chyba tyiko plotka! Pobyt tych pojazdów w
                        Afganistanie też jest mało prawdopodobny ze względu na to ,że były to pojazdy
                        nowe z ostatniej serii produkcyjnej z 1976 roku a do momentu zakupu stały w
                        ZSRR w "rezerwie strategicznej na czas wojny"! Jeśli chodzi o używanie BTR-152
                        przez MO to były takie przypadki(BTR-152K) ale skąd pochodziły informacji nie
                        posiadam! BRDM-y zostały pozyskane dla Policji od wojska już po 1989 roku!
                        -Pozdrawiam!
                        • jozfig Re: BTR-60 w WP 16.12.06, 11:37
                          Informacje dotyczącą BTR 152 posiadam od człowieka, który je osobiście
                          przyprowadzał, było ich o ile dobrze pamiętam 12 szt.Jeden z ostatnich, o ile
                          nie ostatni jeździ jescze w Oddziale Prewencji w Szczecinie.
                          • kombo6 Re: BTR-60 w WP 16.12.06, 12:07
                            Sytuacja w Polsce pogorszyła się nagle, to wiemy, na zakupy sprzętu dla ZOMO nie
                            było pieniędzy i przede wszystkim czasu. Zwrócono się więc o pomoc do ZSRR.
                            Proszono o wszystko od papierosów, wódki, poprzez paliwo, na transporterach i
                            czarnomuchach (tak się chyba nazywały te granaty łzawiące) skończywszy.
                            Poproszono o BTR-152 i BTR-60, i takie ZOMO dostała, pojazdy pochodziły z
                            Afganistanu, BTR-60 na pewno.

Skąd to wiem? Znalazłem na necie kopie stosownych dokumentów w języku polskim,
                            co ciekawe, wszystko o co proszono było wyliczono co do jednej sztuki (w tym
                            papierosy).
                            • jozfig Re: BTR-60 w WP 16.12.06, 17:09
                              Zgodnie z opisem zdięcie pochodzi z 1986 r. Na dole widoczny BRDM-1, czyli
                              musiały być one wcześniej w MO niż tak jak powiedział marek_boa.

img337.imageshack.us/my.php?image=mo02nm1.jpg
                              Tutaj mamy wspomnianego BTR 152 ze Szczecina,blaszany dach zdjęty i
                              przechowywany w garażu.

img72.imageshack.us/my.php?image=agf00018xh7.jpg
                              • marek_boa Re: BTR-60 w WP 16.12.06, 18:11
                                Panowie takie informacje posiadam więc się nimi dzielę! Kłócić się nie
                                zamierzam,ani też deprecjonować tego co Napisaliście! Możliwe,że moje są nie
                                pełne bo i takie być nie mogą!Opieram się na danych "zasłyszanych" od ludzi a
                                nie na dokumentach!
                                -Pozdrawiam!
                      • speedy13 Re: BTR-60 w WP 17.12.06, 20:38
                        Hej
                        > BTR 60 o z tego co kiedyś czytałem zostały przekazane przez ZSRR w formie
                        > pomosy dla Milicji

Skonsultowalem się z moim braciszkiem który jest bardzo mądrym człowiekiem :)
                        wg niego nie był to żaden dar, po prostu MO zakupiło te BTR-y, w liczbie ponoć
                        około 30-50. A czemu BTR-60 a nie SKOT? Otóż na pomysł nabycia transporterów
                        opancerzonych milicja wpadła dopiero na przełomie lat 70/80. Natomiast
                        produkcja SKOTa zakończyła się w I połowie lat 70., więc nie było już w tym
                        momencie możliwości ich zakupienia i trzeba było sprowadzać owe BTRy.
                        • marek_boa Re: BTR-60 w WP 17.12.06, 21:07
                          Mnie coś z tym darem też było "nie teges"!:) Fakt ,że na poligonie w OS-ie
                          opychałem się Radzieckim czarnym razowcem z puszki(pychotka!) ale paliłem
                          Kubańskie "Kimy" lub Wietnamskie "475"! Albańskie "DS-y" mi wybitnie nie
                          podchodziły!:)Choć wydaje mnie się Speedy ,że chyba mniej tych BTR-ów było?!
                          Wojsko swoje BTR-60PU zakupiło w latach 80-tych!
                          -Pozdrawiam!
                          • jozfig Re: BTR-60 w WP 17.12.06, 21:47
                            Proponuję przeczytać, wydaje się wiarygodne.
                            softland.com.pl/aerojac/aaa/stan_wojenny/sprzet_mo1.html
                            • speedy13 Re: BTR-60 w WP 18.12.06, 09:02
                              Hej

Dzięki. Szczerze mówiąc bardziej chyba zależało mi na ustaleniu liczby tych BTR
                              a nie zasad ich pozyskania - z tego dokumentu faktycznie wynika że był to dar
                              dla służb milicyjnych od bratniego ZSRR (wraz z 44,5 tys. papierosów i 6,76
                              tys. butelek napojów alkoholowych :) ).
                              Razem otrzymano więc 40 BTR - 25 jeszcze w grudniu 1981 i 15 w marcu 1982.
                              • marek_boa Re: BTR-60 w WP 18.12.06, 14:00
                                Panowie powiem szczerze,że przedstawiony "dokument" niestety takowym nie jest!:
                                ( Nie spełnia po prostu norm(ani Milicyjnych ani Policyjnych!) dokumentów
                                obiegowych! Nawet jako notatka służbowa! Brakuje nie tyle ,że pieczątek co
                                podpisu sporządzającego,po za tym nadruk "tajne" nie powinien być pisany
                                maszynowo tylko właśnie przybity pieczątką!Może i się czepiam ale takie są
                                fakty!Nawet gdyby to była notatka wewnętrzna skierowana li tylko do
                                sprawozdawczości to żaden naczelnik wydziału lub kwatermistrz jednostki by jej
                                nie przyjął!Zbyt dużo uchybień proceduralnych!Kłócić z treścią tego pisma się
                                nie zamierzam(bo z formą już tak!) bo wiedzy jak było na prawdę nie posiadam!
                                -Pozdrawiam!
                                • hood10 To podróba. 18.12.06, 16:50
                                  To czy napis "tajne" jest przystemplowany czy napisany na maszynie nie ma
                                  żadnego znaczenia. Dokument jest tak samo ważny.
                                  Ale masz rację że to "podróba". Widać to doskonale po "stopce".
                                  Pozdrawiam:)
                                  • jozfig Re: To podróba. 18.12.06, 18:03
                                    Tylko niech mi ktoś wytłumaczy po co ktoś miałby fabrykować tego typu dokument.
                                    Przecież nie dotyczy on tajnych współpracowników ani agentów. Miałem do
                                    czynienia z tego typu dokumentami i sprawia on na mnie wrażenie oryginalnego,
                                    wypiętego (o czym świadczą numery stron zapisane długopisem ) z jakiejś
                                    grubszej teczki zagadnieniowej.
                                    • hood10 Re: To podróba. 18.12.06, 19:58
                                      Nie mam pojęcia po co to zostało sfabrykowane. Ludzie robią różne dziwne
                                      rzeczy. Pewnie ktoś chciał się pochwalić.
                                      Jeśli miałeś doczynienia z dokumentami niejawnymi to powinieneś szybko
                                      dostrzec, że nie spełnia on podstawowych warunków jakie powinien mieć dokument
                                      z gryfem "tajne".
                                      • jozfig Re: To podróba. 18.12.06, 20:28
                                        Oczywiście że z dzisiejszego punktu widzenia ma on duże uchybienia formalne.
                                        Ale nawet obecnie ludzie na codzień i to od lat zajmujący się tą problematyką
                                        robią błędy i nawt dzisiaj w pracy miałem tego przykład że przy opisie
                                        dokumentów niejawnych pracownik błędnie to wykonał. Ale to szkoda nad tym się
                                        rozwodzić. Interesuje nas zawartośc dokumentu a nie jego oznaczenia a zawartość
                                        ta jest bardzo prawdopodobna.
              • hood10 Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 17:39
                Zauważ,że nie
                > dla MO jednak były (np. mniejszy magazynek do P-63) i wiele innych ,że się
                tak

Bajeczki :) Po prostu takie potrzebowali i takie zamówili. Co w tym dziwnego???

> Wracając do BTR-a to psychologicznie bardziej oddziaływuje
                > na tłum jego sylwetka niż SKOTa!:)
                Masz chyba zbyt bogatą wyobraźnię.

> Po za tym amunicja do uzbrojenia( o ile WOGÓLE była w transporterze!)była
                > zamknięta w oplombowanych pojemnikach!
                A co w tym dziwnego???? Amunicja powinna być zabezpieczona przed niepowołanymi
                osobami. Więc była zamknięta i zaplombowana. Przepisy o przechowywaniu się
                kłaniają.

Przez całą historię użycia BTR-ów w MO
                > NIGDY nie wyjechały one ze Stalingradzkiej na ulicę z amunicją!

BTR-y często widywałem na ulicach Warszawy, ale czy miały amunicję - ne wiem.A
                właściwie po co miałyby wyjażdżać z amunicją do KPWT??? Do czago mieliby z
                takiej "armaty" strzelać na ulicy????

Strzelania
                > odbywały się tylko i wyłącznie na poligonie i to pod rygorem rozliczenia się
                z
                > każdej łuski!
                I prawidłowo!!!! Tak stanowią przepisy.

Nie pamiętam dokładnie ale przeszkolonych strzelców było cu zamen
                > ze 20-stu przez ten cały okres?!
                Hmmm..... aż takie dokładne informacje??? Czyzbyś kolego był adeptem trudnej
                sztuki pałowania z warszawskiego Golędzinowa???? (Dla tych którzy nie wiedzą -
                to siedziba ZOMO w Warszawie.)

Nie jest też prawdą że w MO nie było SKOTów. Sam widziałem przez płot kilka
                sztuk w szkole milicyjnej w Piasecznie pod Warszawą. Mam gdzieś nawet ich
                zdjęcia. Były w wersji podstawoewj - bez wieży.
                Pozdrawiam:)

• marek_boa Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 18:02
                  - W tym dziwnego nic nie ma nie licząc tego ,że były inne!:)
                  - To nie wyobraźnia tylko obserwacja z natury! Tak z jednym jak i z drugim
                  pojazdem doczynienia miałem!:)
                  - Dziwne jest właśnie to,że żaden inny użytkownik nie stosował takich
                  zabezpieczeń w BTR!
                  - No właśnie w tym sęk ,że tak właśnie było! Obawiano się tego ,że ktoś mogł
                  jednak mieć "swędzące palce" i masakra murowana!
                  - Przepisy swoje a życie swoje!Pod tym względem większy rygor panował przy
                  strzelaniu z BTR w MO niż w wojsku!
                  - Informacje posiadam z tzw.pierwszej ręki! Po przejściu z WP do MO służyłem w
                  Oddziale Specjalnym Służby Wewnętrznej w ,którym służył ze mną jeden z
                  kierowców przeszkolony na BTR!Jeśli chodzi o bycie adeptem to jestem po WAT i
                  ze Zmotoryzowanymi Odwodami Milicji Obywatelskiej nie miałem nic wspólnego!
                  - Jeśli chodzi o szkolenie kolego to w OS-ie w ,którym byłem nie tylko
                  jeździłem SKOT-em ale też BTR-em,MT-LB jak i BWP-1! Zakres szkolenia obejmował
                  użycie wszelkiej broni dostępnej w Polsce łącznie z RPG-7(choć przyznaję bez
                  bicia ,że po kiego do tej pory nie wiem!)z,którego oddałem aż...trzy strzały!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • jozfig Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 18:33
                    Z tego co wiem to BTR 60 otrzymaliśmy z wyposażeniem typowo wojskowym tak
                    jeżeli chodzi o uzbrojenie jak i środki łączności( Radiostacje R-113
                    niekombatybilne ze środkami łączności Milicji i przez to nie używane ). Milicja
                    jak i poźniej Policja w związku z wykonywanymi zadaniami nie może używać
                    transporterów uzbrojonych( chyba że podczas wojny ), dlatego uzbrojenie główne
                    ( wkm i km ) przechowywane były na stałe w magazynach, nie dziwią dlatego
                    braki wyszkolonych operatorów uzbrojenia.
                    • marek_boa Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 19:07
                      W tym temacie kolega jednak trochę się myli!:) Pod koniec akcji w Magdalence
                      ściągnięto jednego BTR-a i był on w pełni uzbrojony,łącznie z pełnym zapasem
                      amunicji do głównego uzbrojenia!Wykorzystanie ciężkiego sprzętu tak w Milicji
                      jak i w Policji odbywało/odbywa się na specjalnych zasadach ,które to zasady
                      regulują przepisy wewnętrzne! W informacjach jakie posiadam nie spotkałem się z
                      wymontowywaniem głównego uzbrojenia(chyba ,że na czas przeglądu lub
                      konserwacji) za to z pernamentnym brakiem amunicji do tej broni w pojazdach!
                      Amunicja według mojej wiedzy wydawana była na podstawie specjalnego rozkazu z
                      KG,choć nawet po jej załadowaniu(oplombowane skrzynie pancerne) mogła zostać
                      użyta dopiero po następnym rozkazie specjalnym też z KG!
                      -Pozdrawiam!
                      • jozfig Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 19:59
                        No to kolega ma informacjr nie do końca sprawdzone. Nie znam przepisów, które
                        regulują użycie uzbrojonych BTR-ów, każde użycie broni w Policji opiera się na
                        przypadkach zawartych w Ustawie o Policji,tworzy to dziwne sytuacje gdze np.
                        prawnie nie jest rozwiązana sytuacja użycia broni wyborowej w pododdziałach AT
                        (formalnie zgodnie z istniejącymi przepisami nie istnieje coś takiego jak
                        strzelec wyborowy czy snajper, choć są policjanci którzy taką bronią
                        dysponują ) Pojazd który ma zastąpić BTR-a - Dzik jak można zobaczyć na
                        dostępnych zdięciach a ja widziałem go z bezpośredniej odległości również nie
                        jest przystosowany do montowania na nim uzbrojenia, natomiast część BTR-ów ma
                        zaślepione otwory do broni maszynowej. No ale kolega może o tym wszystkim nie
                        wiedzieć.
                        • marek_boa Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 20:25
                          Wszystko się zgadza nie licząc drobnych szczegółów!:)Ustawa o Policji nie
                          reguluje WSZYSTKICH kwestii użycia broni choć we wszystkich przypadkach POWINNA
                          być ich podstawą!Użycie ciężkiego sprzętu reguluje osobny dekret MSWIA(nie
                          pamiętam teraz kiedy wydany - chyba właśnie po Magdalence?!)To samo dotyczy
                          użycia karabinów snajperskich! Tak na jedno jak i na drugie potrzebna jest
                          osobna zgoda odpowiedniego pionu KG!To ,że obecnie BTR-y nie posiadają już
                          ciężkiego uzbrojenia jak i przyszłe Dziki takowego posiadać nie będą to fakt mi
                          mało znany bo na moim terenie takowa "fauna" nie występuje!:)W KG ani w
                          Stołecznej też dawno nie byłem i wcale mnie tam nie ciągnie!:)Wystarczy mi
                          moje "podwórko" tu ,też mam co robić!:)
                          -Pozdrawiam!
                  • wiarusik Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 21:10
                    Po co milicjantowi granatnik ppanc.?
                    Do niszczenia barykad i ewentualnych improwizowanych samochodów panc.
                    Solidarności(vide Kubuś).

:))))))
                    • jozfig Re: SKOT a BTR-60 16.12.06, 21:41
                      Nie dekret tylko Rozporządzenie MSWiA, ale zapewniam że wnim nie ma słowa o
                      uzbrojonym transporterze opancerzonym. Trudno sobie wyobrazić aby strzelec
                      pokładowy przed oddaniem strzału krzyczał "Stój Policja, stój bo strzelam", a
                      tak właśnie wyglądają zasady urzycia broni przez policjanta.
      • wujcio44 Re: SKOT a BTR-60 14.12.06, 13:28
        wielki_czarownik napisał:

> IMHO SKOT był rzeczywiście lepszy od BTR-60.
        > Miał lepiej umieszczone włazy (tylne drzwi), silnik diesla, lepsze opancerzenie
        > (BTR 7-9 mm, SKOT 10-20 mm), szybszy, większą pojemność.
        > Ogólnie lepszy pojazd.

To chyba niemożliwe. Radziecki był gorszy?
        • czaja1 Re: SKOT a BTR-60 18.12.06, 00:19
          Jak ktoś chce (i ma czas) aby obejrzeć policyjne transportery w Warszawie to tak z ronda starzyńskiego (przy moście gdańskim) należy skręcić w jagielońską w stronę wyjazdu z Warszawy mijamy wiadukt kolejowy i odrazu w prawo w uliczkę równoległą do jagielońskiej i za auto komisem w prawo po stu metrach widać jak stoją za płotem (jakieś 10 szt. z wieżami) Jak ktoś chce (i ma czas) aby obejrzeć policyjne transportery w Warszawie to tak z ronda starzyńskiego (przy moście gdańskim) należy skręcić w jagielońską w stronę wyjazdu z Warszawy mijamy wiadukt kolejowy i odrazu w prawo w uliczkę równoległą do jagielońskiej i za auto komisem w prawo po stu metrach widać jak stoją za płotem (jakieś 10 szt. z wieżami).
          W lato jak jechałem do instytutu dróg i mostów jeszcze stały - polecam można podejść na 2 m.
          Pzdr
          • czaja1 Re: SKOT a BTR-60 19.12.06, 14:22
            Lipa sprawdziłem dziś juz niestety transportery odjechały w sina dal

pzdr
            • lozil Re: SKOT a BTR-60 19.12.06, 21:06
              BTR 60 w paździeniku 1981 r były z wiezyczkami i radiostacjami R 123.
              Boczne otwory strzelnicze zostały zaspawane - obawa o koktajle mołotowa.
              Milicja na pokłady BTR 60 nie brała desantu. One słuzyły tylko do straszenia.
              A ten nieszczęsny BTR 162 W instalacja pompowania kół jest prawie orginalny i
              jeden przekazałe ze stanu do Muzeum Wojska Polskiego w czerwcu 1976 r a
              pozistałe słuzyły podobno do końca lat siedmdziesiatych.
              Faktycznie oglądałem to 25 szt BTR 60 .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka