Dodaj do ulubionych

Kto wie kim bys Stanislaw Skarzynski ?

20.02.07, 18:19
bez korzystania z wikipedii oczywiscie...
Obserwuj wątek
    • syltzu Re: Kto wie kim bys Stanislaw Skarzynski ? 20.02.07, 19:23
      mister1 napisał:

> bez korzystania z wikipedii oczywiscie...

Polski pilot. Zasłynął tym, że w maju 1933 roku przeleciał Atlantyk z Afryki do Ameryki Południowej, pokonując 3582 km w około 20 godzin. Leciał polskim samolotem RWD-5bis. Zdobył w ten sposób rekord świata w długości lotu po linii prostej dla tej kategorii samolotów.

Pozdrawiam.
      • billy.the.kid Re: Kto wie kim bys Stanislaw Skarzynski ? 20.02.07, 19:42
        skarŻyński.
    • viking2 Re: Kto wie kim bys Stanislaw Skarzynski ? 21.02.07, 03:18
      mister1 napisał:

> bez korzystania z wikipedii oczywiscie...

Do poprzednich postow dodajac, Atlantyk "upomnial sie" o swoje: major Skarzynski
      zginal w 1942 roku w czasie wodowania bombowca Wellington (nie pamietam,
      dowodzil nim, czy byl drugim pilotem?) na Morzu Polnocnym po rajdzie bombowym na
      Niemcy. Podobno (tak, jak slyszalem) byl ranny i wyszedl na niewlasciwe skrzydlo
      samolotu - gumowa lodka z reszta zalogi byla po przeciwnej stronie. Zanim
      "obwioslowali" dookola, Skarzynskiego juz nie bylo...
    • mister1 samotny grob na Terschelling 21.02.07, 16:10
      mile czytac ze o Stanislawie Skarzynskim ( przez rZ z kropka) nie zapomniano.
      Ja jestem tym, ktory zadbal, by o Jego grobie na holenderskiej (fryzyjskiej)
      wyspie Terschelling tez nie zapomniano...
      • blagier11 Re: samotny grob na Terschelling 22.02.07, 02:28
        Witam - chociaż z błędem, ale dobrze, że kolega przypomniał to nazwisko. Jest
        wielu pilotów, o których nasza historia milczy. Może zamiast podniecać się
        współczesnymi
        danymi samolotów/czołgów itp, spróbujmy wszędzie,szeroko opisywać naszych
        bohaterów, np Biały. Nie jestem zacofany, ale historię trzeba znać.
        Pozdrawiam
        • billy.the.kid Re: samotny grob na Terschelling 22.02.07, 10:34
          nie jest tak zle. w w-wie na ochocie jest ulica pilota skarżyńskiego.chyba od
          lat 50-ych ubiegłego wieku tzn jesczcze w czasach wrednej mateńki-komuny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka