mister1 20.02.07, 18:19 bez korzystania z wikipedii oczywiscie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syltzu Re: Kto wie kim bys Stanislaw Skarzynski ? 20.02.07, 19:23 mister1 napisał: > bez korzystania z wikipedii oczywiscie... Polski pilot. Zasłynął tym, że w maju 1933 roku przeleciał Atlantyk z Afryki do Ameryki Południowej, pokonując 3582 km w około 20 godzin. Leciał polskim samolotem RWD-5bis. Zdobył w ten sposób rekord świata w długości lotu po linii prostej dla tej kategorii samolotów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kto wie kim bys Stanislaw Skarzynski ? 20.02.07, 19:42 skarŻyński. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Kto wie kim bys Stanislaw Skarzynski ? 21.02.07, 03:18 mister1 napisał: > bez korzystania z wikipedii oczywiscie... Do poprzednich postow dodajac, Atlantyk "upomnial sie" o swoje: major Skarzynski zginal w 1942 roku w czasie wodowania bombowca Wellington (nie pamietam, dowodzil nim, czy byl drugim pilotem?) na Morzu Polnocnym po rajdzie bombowym na Niemcy. Podobno (tak, jak slyszalem) byl ranny i wyszedl na niewlasciwe skrzydlo samolotu - gumowa lodka z reszta zalogi byla po przeciwnej stronie. Zanim "obwioslowali" dookola, Skarzynskiego juz nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 samotny grob na Terschelling 21.02.07, 16:10 mile czytac ze o Stanislawie Skarzynskim ( przez rZ z kropka) nie zapomniano. Ja jestem tym, ktory zadbal, by o Jego grobie na holenderskiej (fryzyjskiej) wyspie Terschelling tez nie zapomniano... Odpowiedz Link Zgłoś
blagier11 Re: samotny grob na Terschelling 22.02.07, 02:28 Witam - chociaż z błędem, ale dobrze, że kolega przypomniał to nazwisko. Jest wielu pilotów, o których nasza historia milczy. Może zamiast podniecać się współczesnymi danymi samolotów/czołgów itp, spróbujmy wszędzie,szeroko opisywać naszych bohaterów, np Biały. Nie jestem zacofany, ale historię trzeba znać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: samotny grob na Terschelling 22.02.07, 10:34 nie jest tak zle. w w-wie na ochocie jest ulica pilota skarżyńskiego.chyba od lat 50-ych ubiegłego wieku tzn jesczcze w czasach wrednej mateńki-komuny. Odpowiedz Link Zgłoś