11.06.07, 14:46
Dzis w nocy Izrael wypalil nowego satelte, ktory ma moznosc widziec rzeczy
wielkosci 70cm z wysokosci 350km.
Wiec moi drodzy uwazajcie co robicie, bo Zydek w Palestynie widzi wszystko-
doprawdy nie tak rozumiem dlaczego on to zrobil...
Obserwuj wątek
    • mosze_zblisko_daleka Re: Ofek-7... 11.06.07, 15:20
      DEBKAfile - We start where the media stop
      --------------------------------------------------------------------------------

DEBKAfile Reports: With the successful launch Monday of Ofeq-7 imaging
      satellite, Israel acquires an essential intelligence asset for any war
      contingency

June 11, 2007, 7:35 AM (GMT+02:00)

Ofeq-7 was launched westward over the Mediterranean by the home-made Shavit
      three-stage solid fuel vehicle from the Palmachim aerospace base at 02:15 IT,
      June 11. The first images should be received by Tuesday night.

DEBKAfile’s military sources report that the launching was part of a seven-day
      US-Israeli air exercise taking place this week in the Negev which, though
      presented officially as a routine practice, reflects wide expectations of a
      Middle East war this summer.

Israel thus launched the 300 kg Ofeq-7 in mock war conditions, displaying a
      cutting-edge capability reserved to the US and Russia.

Its successful deployment in low Earth orbit was anxiously awaited as
      strategically essential after the failure of the Ofeq-6 test last September.
      Joining the ageing, five-year old Ofeq-5, the new platform fills the gap in the
      coverage of distant high-priority areas in the Middle East including Iran.

DEBKAfile’s military sources add: The military importance of the Shavit’s
      successful performance as a deterrent to Iran’s missile threats cannot be
      overstated. It means that Israeli rockets can be relied on to reach any part of
      Iran.

Earlier this year, as Syria and Iran built up their missile arsenals, Israel
      quietly accelerated its military space program with three successful launches
      in February and March under a news blackout. Russia too reacted by placing a
      new Cosmos spy satellite in an orbit for keeping a close watch on the Middle
      East including Israel, Iran and the Gulf.

DEBKAfile reports that work is advanced at Israel’s Air Industry on the TechSAR
      radar-operated all-weather platform, Ofeq-8 and a new type of satellite called
      only Ofeq-Next. Israeli defense officials are in talks with US Spacecom for
      supplementing the Amos-4 communications satellite still to be launched with
      military capabilities.

--------------------------------------------------------------------------------

Copyright 2000-2007 DEBKAfile. All Rights Reserved.
    • odyn06 Re: Ofek-7... 12.06.07, 08:15
      Mosze.70 cm z geostacjonarnej to dobra rozdzielczość. Podaj jeszcze kiedy
      będzie przelatywał nad Warszawą, abym mógł mu pomachać;-)))) Szalom
      • berkut1 Re: Ofek-7... 12.06.07, 10:03
        Ten satelita nie jest na geostacjonarnej orbicie :) A skoro twierdzisz, że jest
        jakim cudem przelatywał by nad Waeszawą ;)
        • odyn06 Re: Ofek-7... 12.06.07, 12:12
          Berkut. Nie wiem wszystkiego, ale prosze wyjasnij mi to zagadnienie.Pzdr.
          • berkut1 Re: Ofek-7... 12.06.07, 13:38
            > Berkut. Nie wiem wszystkiego, ale prosze wyjasnij mi to zagadnienie.Pzdr.

Orbita GEO (geostacjonarna) jest na wysokości około 35 000 km !! Satelity
            zwiadu optycznego umieszcza się na znacznie niższych orbitach!! Pozatym
            satelita geostacjonarny nie przelatuje tylko jest zawieszony w stałym punkcie i
            obraca się razem z ziemią np satelity telewozji satelitarnej są zamieszczone na
            orbicie geostacjonarnej dzieki czemu masz ciągły odbiór sygnału ! :)
            • funnypunch Re: Ofek-7... 12.06.07, 13:39
              35000km?? heh. rzeczywiście dawno się uczyłem. chyba muszę to sobie wyliczyć
              (keppler??)
              • funnypunch Re: Ofek-7... 12.06.07, 13:41
                pl.wikipedia.org/wiki/Orbita_geostacjonarna
                znalazłem sobie. ;)
            • wujcio44 Re: Ofek-7... 12.06.07, 14:12
              Berkut, nie chcę być niedyskretny, ale czy przypadkiem nie zaraziłeś się od
              marka b. manią wykrzyknikową?
            • mosze_zblisko_daleka Sprostowanie... 12.06.07, 15:49
              Kazdy satelita ma swoje cele. Geostacjarny jest na takiej wysokosci zeby
              pomagal w komunikacji na Ziemii. Nie ma na jego pokladzie kamery fotograficzne
              (troche za daleko)
              Sa satelity do celow wojskowych i innych ktore maja moznosc robic zdjecia. One
              znajduja sie na wysokosci 300-400km. Przelatuja co 1.5 godz nad tym samym
              punktem ziemskim. "Zycie" ich jest ponad 5 lat (Ofek-5 jest ponad 5 lat i nie
              mysli wcale kiedy wracac...)
              • berkut1 Re: Sprostowanie... 12.06.07, 15:55
                Zycie" ich jest ponad 5 lat (Ofek-5 jest ponad 5 lat i nie
                > mysli wcale kiedy wracac...)

Ofek 5 to też satelita zwiadu optycznego?
          • funnypunch Re: Ofek-7... 12.06.07, 13:38
            Orbita geostacjonarna jak sama nazwa wskazuje to taka orbita, gdzie
            przedmioty "wiszą" nad jednym punktem planety. Tzn. obieg dookoła ziemii
            zabiera im tyle samo czasu co obrót ziemi wokół własnej osi. Taka orbita ma
            chyba 500km, ale nie jestem pewien. Dawno liceum ukończyłem (1,5 mies. temu) i
            nie pamiętam. ;)

A tam pozatym jest napisane, że to gdzieś nad morzem śródziemnomorskim. Za
            jakiś czas to może będziemy tam mieli jakieś kolonie, ale jeszcze nie dziś ;)
    • mosze_zblisko_daleka Problematyka... 13.06.07, 17:09
      ...jest w tym ze wszystkie satelity, ktore lraza dookola to maja
      kierunek "Wschod-Zachod".
      Izrael ma w tym problem przecie nie mozna wypalic w tym kierunku, wiec rakieta
      na poczatku wylatuje w kierunku zachodnim (morze) i po 3 dni wykreca sie i
      wchodzi w orbite ziemska..."wschod-zachod" i kto mowi ze Zydzi nie sa madrzy.
      Wszystkie inne kraje wysylaja inaczej...
      • mosze_zblisko_daleka Sorki... 13.06.07, 17:11
        zgubilem orientalnosc, wszystkie ida w kierunku "Polnoc-poludnie"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka