grogreg 15.09.07, 12:13 www.fav-club.com/flash/FN40/T55.jpg Peruwianska "modernicacja". To po bokach wiezy to wyrzutnie 9M14 Malutka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychomaszyna Re: Z cyklu "wynalazki" 15.09.07, 12:56 Proszę o publikację linku w wątku, który do tego został stworzony forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=68596116 Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Z cyklu "wynalazki" 15.09.07, 13:20 Wbrew pozorom do tej pory w tamtej części świata mogło to uchodzić za rozwiązanie optymalne.Główny przeciwnik Peru-Chile,miał do tej pory Shermany(i może coś jeszcze-teraz się nie orientuję),dla których Malutka jest oczywiście zabójcza. Teraz Chile przymierzają się do zakupu Leoparda2A4 z Niemiec i już nie będzie tak różowo dla peruwiańskich T-55. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Załącznik ;) 16.09.07, 23:53 Jakis czas temu w NTW przy okazji artykulu o kubanskich modernizacjach sowieckiego sprzetu byl tez fragment o modernizacjach tego sprzetu ogolnie w Am. PPoludniowej. Wlasnie byly tam m.in T-55 z Peru jak i wiekszosc pojazdow z tego filmiku(zreszta zdjecia w NTW byly zdaje sie z tych samych cwiczen). I tak na marginesie - na tym filmie byly M-109? I co to byl za jakis smieszny czolg(?) jakby z II WS oraz samolot transportowy (CASA?) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 00:51 Chyba to nie w NTW zamieścili artykuł o peruwiańskich modernizacjach;)Nie przypominam sobie,musiałeś to widzieć w innej gazecie. Ten śmieszny czołg to czołg lekki AMX-13 produkcji francuskiej (powojenny).Widzę,że też go wyposarzyli w Malutkę. Zaraz przejżę filmik jeszcze raz i powiem czy tam był M-109. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 00:57 Nie było tam haubic samobieżnych;) AMX-13 z daleka może przypominać M-109,gdyż jego wieża jest ciut z tyłu;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Załącznik ;) 17.09.07, 03:31 Co do NTW to sprawdze ale jestem prawie pewien. AMXa rozpoznalem ale w jednym miejscy bylo cos dziwnego, chyba ze takie ujecie.Obejrze ten film jeszcze raz to podam dokladnie w ktorym fragmencie to jest.Co do haubic - a nie bylo tam jakichs na podwoziu AMXa, bo chyba jest cos takiego robili? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 14:21 Nie sądzę by były tam haubice na tym podwoziu;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Załącznik ;) 17.09.07, 15:35 Chyba masz racje, bo to raczej z pojazdow pancernych byly tylko transportery i czolgi. Troche mnie te karabiny na wiezy zmylily (a pomontowali ich tam troche). Czy jeden z tych T-55 nie mial przypadkiem jakiegos dzialka na wiezy? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Załącznik ;) 17.09.07, 15:51 Przegladnalem to jeszcze raz dokladnie i to rzeczywiscie byly AMX (ale niektore jakos dziwnie od przodu wygladaly). No i co to za samolot przed zdjeciem salwy BM21? A i chodzilo mi o klatke 2min.48s. Tu jakos dziwnie to wygladalo. To tez AMX? I ogolnie to chyba im jakos Peruwianczycy przody zmienili,czy nie? Tu jest troche inna wersja tego filmiku (troche dluzszy,poczatek podobny,reszta inna(takze muza:) pl.youtube.com/watch?v=MdL_JmT8gEE&mode=related&search= I pytanie do tego: pl.youtube.com/watch?v=4dNBcjO6ho8&mode=related&search= Peru ma takie sily desantowe? Bo bardziej wyglada to na jakies cwiczenia z Amerykanami.A i tu haubice sa:) en.wikipedia.org/wiki/BAP_Almirante_Grau_%28CLM-81%29 To jeszcze plywa? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 17:13 Samoloty transportowe,to przyznam się,nie mój konik,ale mam stronę na której można się conieco dowiedzieć: www.geocities.com/kwii62/transpor.htm Oczywiście nie wszystkie te samoloty używane są do dzisiaj;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 17:21 I tu: en.wikipedia.org/wiki/Peruvian_Army Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 17:22 Wynika z tego,że nie posiadają CASA,natomiast mają An-28 z PZL;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Ten samolot... 17.09.07, 17:25 ...to chyba An-32;) Ta Wiki jest niekompletna,bo brakuje samolotów bojowych.Wiem że używają Su-22. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ten samolot... 17.09.07, 23:37 No tez slyszalem o SU-22 w ich armii. Co do transportowca to chyba bardziej do An-26 byl podobny ale jego oficjalnie nie maja.Trudno sie mowi, w kazdym razie byl to na pewno...samolot:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Ten samolot... 17.09.07, 23:42 Zobacz link,który wkleiłem-tylko peruwiańskie samoloty;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ten samolot... 18.09.07, 00:17 No to chyba jednak AN-26:) Dzieki i pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Ten samolot... 18.09.07, 14:29 Całkiem mozliwe,kształt silnika na to wskazuje;) Czyli ten "tajemniczy nieznajomy",to zwykły Antek 26:) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ten samolot... 18.09.07, 18:44 No stara zasada Hollywood zadzialala i w tym przypadku:robiac niewyrazne zdjecie i pokazujac je bardzo krotko z kazdego mozna zrobic tajemniczego nieznajomego:) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 17:16 Ichsze T-55 są uzbrojone w wkm DSzK;) Może i w NSW,ale to musiałbym z lupą patrzeć w ten filmik;)) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Załącznik ;) 17.09.07, 16:07 Jak ja nie lubie zawsze miec racji (a mam ja zawsze poza momentami kiedy jej nie mam:). W NTW ze stycznia tego roku byl artykul pt. Defilada w Hawanie i w ramach tego artykulu na pol strony byla informacja o sprzecie radzieckim w Am.Pd. Najwiecej bylo wlasnie o Peru i modernizacji T-55 (w tym podobno sporej partii z Polski). Jest tez wzmianka o Malutkich z tandemowymi glowicami (prawdopodobnie chinskie) jak i tych FAVach ktore widac na filmie. No a zdjecia sa z netu w tym jedno prawdopodobnie z tych wlasnie cwiczen.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Załącznik ;) 17.09.07, 17:09 Faktycznie,masz rację;) Było to w NTW;) Odpowiedz Link Zgłoś
kampfschwimmer Re: Z cyklu "wynalazki" 15.09.07, 15:05 W Wikipedii jak byk stoi, że Chile mają Leopardy i to w sporych ilościach en.wikipedia.org/wiki/Chilean_Army a Leopardy 2 mają zamienić Leopardy 1 Możesz podać źródło (link), które mówi o Shermanach w Chile? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Z cyklu "wynalazki" 15.09.07, 15:19 Do połowy lat 90tych używali Shermanów;) To jest prawda tak oczywista,że nie muszę pokazywać źródeł:) Leopard 1 i T-55 to pojazdy tego samego poziomu,dlatego Peru nie potrzebowało niczego lepszego;) Odpowiedz Link Zgłoś
kampfschwimmer Re: Z cyklu "wynalazki" 15.09.07, 16:39 Wystarczyło wskazać web.inter.nl.net/users/spoelstra/g104/rch.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Z cyklu "wynalazki" 15.09.07, 17:01 No i bardzo ładnie,bardzo elegancko;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Armia Chile;) 17.09.07, 01:00 Czyli Rzesza wiecznie żywa:) www.youtube.com/watch?v=lmu9TEARbaM Zamieszczam to tutaj,bo jak wiadomo samotne linki są wywalane;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Armia Chile;) 17.09.07, 01:05 Zaprawdę,widok to egzotyczny latynosów i czarnoskórych w takich mundurach i marszu;) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Armia Chile;) 17.09.07, 09:21 Chodzi o Helmy? Polowa Ameryki Poludniowej takich uzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Armia Chile;) 17.09.07, 14:23 Wszystko:) Hełmy,mundury,sposób marszu,sposób noszenia sztandarów,wyciągnięta ręka;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Armia Chile;) 17.09.07, 17:46 Nie chodzi tu o hełmy amerykańskie z tworzyw sztucznych,a stalowe wzorowane na niemieckich;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Proszę o potwierdzenie,bo nie jestem pewny... 17.09.07, 01:08 ...czy boliwijski odpowiednik naszej kompanii reprezentacyjnej nosi pikielhauby?;) I czy mundury i czapki wyjściowe boliwijskich żołnierzy,mają kruj zaczerpnięty z Wehrmachtu?;) Odpowiedz Link Zgłoś