westbrompton 14.10.07, 13:38 www.youtube.com/watch?v=1VKkc1CVSAc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spin_znachor Re: 1612 trailer 14.10.07, 17:38 BTW: od kiedy to husaria uderzała na jakieś trzeciorzędne cele cywilne w pełnym rynsztunku?? Oczywiście, po trailerze trudno oceniać cały film, ale boje sie nachalnych przekłamań w tym obrazie. Nb. husaria rzadko używała "skrzydeł" w starciach z w miarę równorzędnym przeciwnikiem - to zawsze dodatkowe parę kilo wagi w walce. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 1612 trailer 14.10.07, 17:53 Tutaj,ale i w "Ogniem i mieczem" jest jeszcze jedna myślę nieścisłość,a mianowicie w obu filmach husarzy atakują kopią w rozproszeniu,a z tego co czytałem-husaria im bliżej celu,tym tworzyła ciasny,równy szereg i taką falangą naszpikowaną kopiami uderzała przeciwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 1612 trailer 14.10.07, 17:56 No i w Moskwie najbardziej cywilom dała się we znaki lekka kawaleria,czyli Lisowczycy,a nie husaria;) Chyba że się mylę?;) Ale w tamtych czasach i tak nie było konwencji genewskich;) Odpowiedz Link Zgłoś
spin_znachor Re: 1612 trailer 14.10.07, 18:08 Dokładnie, w obu przypadkach: 1. Obecnymn statystom trudno jest odwzorować wyrównany szyk ciężkiej jazdy, dlatego jadą jak kto woli. Dlatego inaczej to wychodzu na filmach (por: wyrównany szyk piechoty we "Władcy pierścieni" - sym. komp.) 2. Lekka jazda była "dedykowana" m. in. do zadań "pacyfikacyjnych", ale husarze, zostawiwszy ciężki sprzęt pachołkom, mogli również spełniać tego typu zadania. Caution: radzę nie czerpać wiedzy historyczno-militarnej od Sienkiewicza:)) - można wpaść na minę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: 1612 trailer 14.10.07, 17:52 tak zauwazyłem po czasie,na wątku "mamo anioły":),ale chyba nie narobiłem jakiegoś kłopotu?;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 1612 trailer 14.10.07, 17:54 Chyba nie,bo cały tamten wątek nadaje się do ssypu;PPP Odpowiedz Link Zgłoś