Dodaj do ulubionych

Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense

01.06.08, 22:04

The Czech government will make its own decision on the U.S. missile defense
shield, based on the country's interests, not on how Russia feels about the
matter,

Rzad czech podejmie wlasna decyzje odnosnie amerykanskiego systemu
antybalistycznego, bazujac na narodowym interesie Czech, a nie na tym jak sie
z tym czuje Rosja.

"It's our business," he said. "That's our message now to Russia" on the
missile defense debate.

To jest wiadomosc dla Rosji - To nasz biznes, nie Rosji.
Obserwuj wątek
    • foolproof Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 01.06.08, 22:59
      Ale czy to "nasz biznes" ?
      • matrek Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 01.06.08, 23:55
        foolproof napisał:

> Ale czy to "nasz biznes" ?

Tak
        • foxbat1 Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 08:20
          Najpierw zacznij matrus mieszkac w Polsce i wtedy moze sie
          wypowiadaj czyj to jest biznes ok ?

Bo zza wielkiej wody to jest moze twoj biznes, ale nie "nasz biznes"
          • matrek Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 11:51
            foxbat1 napisał:

> Najpierw zacznij matrus mieszkac w Polsce i wtedy moze sie
            > wypowiadaj czyj to jest biznes ok ?
            >
            > Bo zza wielkiej wody to jest moze twoj biznes, ale nie "nasz biznes"

Blah, blah, blah.
            Matrus mieszka wszedzie, i wszedzie jest u siebie. Raz mieszka w USA, innym
            razem mieszka w Polsce, teraz zas mieszka na jakis czas w innym miejscu w Europie.

Ze ty sie boisz o interesy Rosji, to jeszcze nie oznacza, ze nie jest to
            korzystne dla Polski.
            • marek_boa Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 12:47
              Matrek nie chcąc być złośliwy przypomnę tylko ,ze w historii Polski już nie raz
              w naszym kraju stacjonowały obce wojska i zazwyczaj nic dobrego z tego nigdy nie
              wynikło! Branie na "garba" Amerykańskich fanaberii i dobrowolne wikłanie się w
              ich awantury też może w końcu przykro się skończyć! Cała ta baza z pociskami GBI
              jest nam tak potrzebna jak ząb w du...ie!W dodatku i tak jesteśmy postrzegani za
              Oceanem jako chłopiec do bicia! Skoro chcą bronić SWOJEGO terytorium instalując
              w Polsce bazę przeciwko Irańskim pociskom,które mają być rzekomo konstruowane by
              uderzyć na Stany Zjednoczone(ponoć wedle wszelkich zapewnień GBI do niczego
              innego się nie nadaje!)to niech kuźwa płacą i to gruby szmalec!!! Czasy
              nadstawiania karku za czyjeś bezpieczeństwo a narażania swojego powinny już być
              dawno w śmietniku gdzie jest ich miejsce!
              -Pozdrawiam!
              • wujcio44 Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 13:01
                marek_boa napisał:

> Matrek nie chcąc być złośliwy przypomnę tylko ,ze w historii Polski już nie ra
                > z
                > w naszym kraju stacjonowały obce wojska i zazwyczaj nic dobrego z tego nigdy ni
                > e
                > wynikło!

Jak możesz Marku! Stacjonowanie w Polsce armii rosyjskiej było przecież czystym
                dobrem.
                • marek_boa Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 13:07
                  Akurat z tego faktu ŻADNA wojna nie wybuchła!Po za tym żadnego wpływu na to
                  stacjonowanie do momentu rozpadu ZSRR nie mieliśmy! Za to jak dobrze pamiętam
                  jeden z naszych władców już obce wojska "zaprosił" i jak do tej pory czarny
                  krzyż na białym płaszczu jakoś tak nie pozytywnie się Polakom kojarzy?!
                  -Pozdrawiam!
                  • wujcio44 Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 13:19
                    marek_boa napisał:

> Akurat z tego faktu ŻADNA wojna nie wybuchła!

A czy ty jesteś całkowicie zdrowy, czy po prostu do podstawówki nie chodziłeś?
                    • marek_boa Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 13:26
                      Wujciu ja rozumiem(a przynajmniej się staram!),że Twoje posty zawierające tylko
                      i wyłącznie krytykę tego co ktoś napisał trudno nazwać aktywnym udziałem na
                      forum ale Rozwiń twórczo Swój poprzedni post i Napisz jaka wojnę wywołało
                      przebywanie na terenie Polski Północnej Grupy Armii Radzieckiej i co ma do tego
                      moje niby nie chodzenie do podstawówki?????!
                      -Pozdrawiam!
                      • wujcio44 Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 13:31
                        marek_boa napisał:

> Wujciu ja rozumiem(a przynajmniej się staram!),że Twoje posty zawierające tylk
                        > o
                        > i wyłącznie krytykę tego co ktoś napisał trudno nazwać aktywnym udziałem na
                        > forum ale Rozwiń twórczo Swój poprzedni post i Napisz jaka wojnę wywołało
                        > przebywanie na terenie Polski Północnej Grupy Armii Radzieckiej i co ma do tego
                        > moje niby nie chodzenie do podstawówki?????!
                        > -Pozdrawiam!

To według ciebie ruskie wojska zaczęły stacjonować w Polsce w czasie WW II?
                        • marek_boa Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 03.06.08, 08:06
                          Wujciu problemy z czytaniem?! Proponuję zajrzeć do jakiej encyklopedii a bo co?
                          Najlepiej pod hasłem "Północna Grupa Armii Radzieckiej"! Jakoś tak wyraźnie
                          napisałem o co mnie chodzi! Jakoś tak dziwnie wszelkie znaki na niebie i ziemi
                          wskazują ,że grupa ta powstała w marcu 1946 roku!
                          -Pozdrawiam!
                      • wiarusik Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 13:33
                        Październik 1956 i stan wojenny.
                        O mały włos Mareczku a północna grupa miałaby co robić,a nie tylko w
                        koszarach wóde chlać.
                        • wujcio44 Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 13:45
                          wiarusik napisała:

> Październik 1956 i stan wojenny.
                          > O mały włos Mareczku a północna grupa miałaby co robić,a nie tylko w
                          > koszarach wóde chlać.

To pryszcz. Marek pewnie nie słyszał o powstaniu kościuszkowskim, listopadowym,
                          styczniowym i rewolucji 1905 roku.
                          • marek_boa Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 03.06.08, 08:19
                            No właśnie nie słyszałem by wojska RADZIECKIE uczestniczyły w jakichś tam
                            powstaniach na terenie Polski przed utworzeniem ZSRR! Historię od nowa Piszesz
                            Wujciu?!
                            -Pozdrawiam!
                        • marek_boa Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 03.06.08, 08:17
                          Co to znaczy o mały włos?! W październiku 1956 roku w zajściach Poznańskich z
                          tego co się orientuję nie uczestniczył ani jeden żołnierz Radziecki a jeśli
                          chodzi o stan wojenny to IPN na głowie staje by udowodnić ,że właśnie siedzieli
                          by w koszarach i wódę chlali!
                          -Pozdrawiam!
                          • wiarusik Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 03.06.08, 12:08
                            Poznań był w czerwcu.
                            Przypomnij sobie jak Gomułka doszedł do władzy.
                  • browiec1 Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 15:19
                    No Marek raz ze dobrze Koledzy napisale ze chodzilo o armie rosyjska
                    a nie radziecka(kto jak kto ale Ty sie nie powinienes dac zlapac na
                    cos takiego:), a dwa ze zdecyduj sie: albo stacjonowanie KAZDEGO
                    wojska obcego w Polsce jest zle (w tym 50-cio lenich wakacji
                    sowietow) albo nie. Bo wedlug Twojej argumentacji to ja moge napisac
                    ze przez tarcze tez zadna wojna nie wybuchla i pewnie nie wybuchnie,
                    takie same mamy mozliwosci tego przewidznia jak w momencie kiedy sie
                    ruscy do nas wladowali. Przy czy wtedy ich obecnosc niosla wieksze
                    zagrozenie. Zupelnie inna sprawa jest natomast ze Amerykanie powinni
                    za ten system u nas slono zaplacic a nie leciec w ciula.
                    • axx611 Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 02.06.08, 15:31
                      To chyba jest nieporozumienie.Tarcza jest po to zeby wlasnie polacy
                      za nia placili i to niezle bo to przeciez przyjemnosc.Ja np nie
                      jestem w ogole tym zaintereowany zeby placic zwiekszone podatki
                      tylko po to zeby Polska miala tarcze. Polacy musza byc dobrze
                      wydojeni za swoje fanaberie.
                    • marek_boa Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 03.06.08, 08:25
                      Się mnie wydaje ,że jednak nie dałem się złapać! Po za tym sam napisałem ,że
                      stacjonowanie każdego obcego wojska na terenie naszego kraju jest złe! "Drobną"
                      różnicę stanowi to ,że jeśli chodzi o stacjonowanie na terenie naszego kraju
                      Północnej Grupy Armii od 1945 roku to nie mieliśmy żadnego wpływu na to a
                      Amerykanów sami zapraszamy! Ot i taki "drobiażdżek"!
                      -Pozdrawiam!
                      • matrek Re: Prezydent Czech o Ballistic Missile Defense 03.06.08, 19:24
                        marek_boa napisał:

> Się mnie wydaje ,że jednak nie dałem się złapać! Po za tym sam napisałem ,że
                        > stacjonowanie każdego obcego wojska na terenie naszego kraju jest złe! "Drobną"
                        > różnicę stanowi to ,że jeśli chodzi o stacjonowanie na terenie naszego kraju
                        > Północnej Grupy Armii od 1945 roku to nie mieliśmy żadnego wpływu na to a
                        > Amerykanów sami zapraszamy! Ot i taki "drobiażdżek"!
                        > -Pozdrawiam!

Owszem, marek - roznica jest ogroman. Plonoc na grupa,. byla de facto korpusem
                        okupacyjnym, wiszacym jak bat na Polska.
              • matrek Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demagogia 02.06.08, 22:19
                marek_boa napisał:

> Matrek nie chcąc być złośliwy przypomnę tylko ,ze w historii Polski już nie ra
                > z
                > w naszym kraju stacjonowały obce wojska i zazwyczaj nic dobrego z tego nigdy ni
                > e
                > wynikło!

Wiele razy? Tzn. ile? oprocz tych krzyzakow o ktyorych wspomniales, jakie jeszcze przypadki byly, skoro bylo ich tak Twoim zdaniem wiele?

Wrecz przeciwnie - przez 800 lat, ilekroc jakiejs armi zamarzylo sie w Polsce "stacjonowac" dostawala od Królestwa Polskiego badz Królestwa Obojga Narodow takie baty ze az milo. 165 lat niewoli - z przerwa na 20-lecie miedzywojenne - pozniej natomiast, nie wyniklo ze stacjonowania obcych wojsk, lecz raczej odwrotnie - stacjonowaly, bo Polska byla w niewoli. A byla w niewoli, bo Polska "nierządem stala", badz wydala takich zdrajców narodu jak targowiczanie i komuniści.

A'propos - jak myslisz, jak wygladalaby kampania wrzesniowa, gdyby 300-tysieczny Brytyjski Korpus Ekspedycyjny zamiast w 40 roku we Francji, stacjonowal w 39-tym w Polsce? Czy na zachodzie identycznie toczylaby sie "wojna ulotkowa", a 17 wrzesnia rowniez mielibysmy sowieckiego luda u siebie?

> Branie na "garba" Amerykańskich fanaberii

Obrona antybalistyczna to fanaberia. Mam nadzieje, ze masz rowniez na mysli radziecka i rosyjską obrone antybalistyczna...

i dobrowolne wikłanie się w
                > ich awantury też może w końcu przykro się skończyć! Cała ta baza z pociskami GB
                > I
                > jest nam tak potrzebna jak ząb w du...ie!W dodatku i tak jesteśmy postrzegani z
                > a
                > Oceanem jako chłopiec do bicia!

Jasniej prosze. Co, gdzie i przez kogo.

Skoro chcą bronić SWOJEGO terytorium instalując
                > w Polsce bazę przeciwko Irańskim pociskom,które mają być rzekomo konstruowane b
                > y
                > uderzyć na Stany Zjednoczone(ponoć wedle wszelkich zapewnień GBI do niczego
                > innego się nie nadaje!)to niech kuźwa płacą i to gruby szmalec!!! Czasy
                > nadstawiania karku za czyjeś bezpieczeństwo a narażania swojego powinny już być
                > dawno w śmietniku gdzie jest ich miejsce!
                > -Pozdrawiam!

Zamiast odpowiedzi, chcialbym Marek wlasnie Ciebie sprowokowac do szerszej wypowiedzi na temat tego narazania sie na niebezpieczenstwo. Sadze ze to bedzie bardzo interesujace.
                • marek_boa Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 03.06.08, 08:47
                  HM?! Matruś a w czasie zaborów to nie stacjonowały na terenach Polskich obce
                  wojska?! Jakoś sobie w historii Polski w tamtym okresie zwycięskiego powstania
                  nie przypominam?!
                  - Matruś myślę ,że wyglądało by to jeszcze gorzej niż we Francji w 1940 roku!
                  Tam przynajmniej mieli za plecami kanał i gdzie się ewakuować! Przypomnę tylko
                  ,że w takich działaniach jakie Proponujesz w 1939 roku już pierwszą barierą była
                  by....bariera językowa! O ile większość naszych oficerów przedwrześniowych
                  posługiwała się płynnie językiem Francuskim to znajomość Angielskiego była
                  iluzoryczna! Następnie bariera logistyczna - nie wyobrażam sobie raczej konwojów
                  z zaopatrzeniem przez Bałtyk! Następna iluzja to pełnoskalowa wojna na Zachodzie
                  - niby czym? Francuzi mieli to głęboko w czterech literach a Brytyjczycy byliby
                  w tym czasie w Polsce! ZSRR przygotowywał się do wojny z Wielka Brytanią więc
                  było by to tylko potwierdzenie tego czego się obawiali! Może jedynie nie
                  nastąpiło by to 17 września tylko na przykład 1 października?!
                  - Matruś dla Polski obrona antybalistyczna USA to właśnie fanaberia! Wskaż
                  jakieś chęci Rosji umieszczania obrony antybalistycznej PO ZA terenem własnego
                  kraju?!
                  - No to Zapodaj jakie korzyści odniosła Polska wikłając się w międzynarodowe
                  konflikty USA?! Może jestem niedoinformowany w tym temacie?!
                  - Proszę bardzo! Od kiedy jesteśmy postrzegani przez państwa Arabskie jako ich
                  wróg?! Bo się mnie wydaje ,że przed przystąpieniem do koalicji antyIrackiej
                  obecność Polaków w tamtym regionie była bardzo ceniona przez Arabów i przynosiła
                  wymierne korzyści gospodarcze! Sorry ale ostatnio jakoś takich lub podobnych
                  korzyści nie dostrzegam?!
                  -Pozdrawiam!
                  • matrek Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 03.06.08, 19:22
                    marek_boa napisał:

> HM?! Matruś a w czasie zaborów to nie stacjonowały na terenach Polskich obce
                    > wojska?!

W trakcie zaborow obce wojska zajely polskie terytorium, a nie stacjonowaly i
                    nie w Polsce. Polski nie bylo, przypominam. Pobyt obcych wojsk byl SKUTKIEM, a
                    nie przyczyna - Ty zas sugerujesz, ze "wielokrotnie pobyt obcych wojsk w Polsce"
                    mial zle skutki dla Polski.

> - Matruś myślę ,że wyglądało by to jeszcze gorzej niż we Francji w 1940 roku!
                    > Tam przynajmniej mieli za plecami kanał i gdzie się ewakuować!

To bez znaczenia. Chodzi mi o to, ze Atak na Polske w takiej sytuacji wywolalby
                    natychmioastowa prawdziwa wojne z Wielka Brytania, a co za tym idzie z Francja,
                    a nie tylko wojne ulotkowa.

Przypomnę tylko
                    > ,że w takich działaniach jakie Proponujesz w 1939 roku już pierwszą barierą był
                    > a
                    > by....bariera językowa!

Czyzby francuzi i Anglicy mowili tym samym, albo choby zblizonym jezykiem?
                    Mieszkam teraz we francji i nawet dzis znajomosc angielskiego w tym kraju jest
                    gorsza niz znajomosc jezyka Czukczów. Zupelna tragiedia...

Wiecej polakow mowi po angielsku niz francuzow. O ile bez najmniejszego problemu
                    mozna sie dogadac po angielsku z niemal wszytkimi w Niemczech, to we Francji
                    moze z promilem napotkanych ludzi.

Jakos wiec bariera jezykowa nie przeszkadzala w stacjonowaniu brytyjskiego
                    korpusu ekspedycyjnego w kraju zabojadow...

O ile większość naszych oficerów przedwrześniowych
                    > posługiwała się płynnie językiem Francuskim to znajomość Angielskiego była
                    > iluzoryczna!

Znajomosc angielskiego nawet we wspolczesnej Francji jest gorsza niz z Polsce.

> Następnie bariera logistyczna - nie wyobrażam sobie raczej konwojó
                    > w
                    > z zaopatrzeniem przez Bałtyk! Następna iluzja to pełnoskalowa wojna na Zachodzi
                    > e
                    > - niby czym?

Marek, nie chodzi o to czy dzieki temu korpusowi niemcy przegraliby w Polsce -
                    wygrali by tak czy inaczej, rzecz w tym czy w ogole zaczelaby sie ta kampania, w
                    jakim terminie i jakie wywolalaby skutki na zachod od zaglebia ruhry, alzacji i
                    lotaryngii.

Francuzi mieli to głęboko w czterech literach a Brytyjczycy byliby
                    > w tym czasie w Polsce!

Francuzi wowczas zrobiliby to samo co zrobiliby Anglicy. francuska polityka
                    tamtego czasu - zwlaszcza wobec Niemice - byla polityka robienia wszystkiego
                    tego co robia Anglicy.

> - Matruś dla Polski obrona antybalistyczna USA to właśnie fanaberia!

Dlaczego?

Wskaż
                    > jakieś chęci Rosji umieszczania obrony antybalistycznej PO ZA terenem własnego
                    > kraju?!

Fanaberia jest cos co jest zbednym zbytkiem, a stacjonowanie akurat
                    amerykanskiej jednostki w Polsce - nawet tak symbolicznej, jaka w istocie bedzie
                    200 cywilow z kompania zabezpieczeniowo-logistyczna i jedna bateria plot-prak
                    fazy terminalnej, nie moze wywolac zlych skutkow ubocznych, chyba ze jako
                    pretekst do ataku na Polske, a z pretekstami jest zawsze tak, ze jak nie ten to
                    inny sie znajdzie, zgodnie z zasada, ze jak sie chce kogos uderzyc to kij
                    znajdzie sie zawsze. Jesli juz wiec tak, to lepiej zeby byl w Polsce amerykanski
                    "korpus ekspedycyjny". Chociazby dlatego, ze amerykanie na pewno beda bronic
                    swojej bazy - to nie francuzi, i nie brytyjczycy - inna mentalnosc narodowa. Nie
                    poddadza jej jak brytole siedemdziesieciopiecio tysieczny Singapuru.

> - No to Zapodaj jakie korzyści odniosła Polska wikłając się w międzynarodowe
                    > konflikty USA?! Może jestem niedoinformowany w tym temacie?!

Nie ma to nic wspolnego z programem BMD w ogolnosci i GMD w szczegolnoci.

> - Proszę bardzo! Od kiedy jesteśmy postrzegani przez państwa Arabskie jako ich
                    > wróg?! Bo się mnie wydaje ,że przed przystąpieniem do koalicji antyIrackiej
                    > obecność Polaków w tamtym regionie była bardzo ceniona przez Arabów i przynosił
                    > a
                    > wymierne korzyści gospodarcze! Sorry ale ostatnio jakoś takich lub podobnych
                    > korzyści nie dostrzegam?!

A jakie masz zrodla z ktorych wynika ze stracilismy "przyjaciol" na Bliskim
                    Wschodzie?

> -Pozdrawiam!

Ja rowniez
                    • marek_boa Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 04.06.08, 08:07
                      Matruś troszki jednak za szybko ...Czytasz!:) W czasie zaborów obce wojska
                      zajęły Polskie terytorium i później stacjonowały na terenach Polski!
                      - No to jeszcze raz! Czym mieli by wojować Anglicy z Zachodu skoro Korpus
                      Ekspedycyjny był by w Polsce?! W 1939 roku Niemcy po Anglikach w Polsce
                      przejechali by się jeszcze szybciej niż po naszych wojskach! Prawdopodobieństwo
                      ,że z Wielkiej Brytanii przysłano by znaczące ilości lotnictwa jest znikome!
                      Wszystko co nowocześniejsze zostało by do obrony Wysp! Po za tym ilość czołgów w
                      1939 roku w siłach Brytyjskich była a bodaj równa temu czym dysponowała Polska!
                      - Matrek Mylisz pojęcia! Nie mówimy o "zwykłych" żołnierzach bo tak we Francji
                      jak i w Wielkiej Brytanii "lenistwo" językowe było i jest na wysokim poziomie!
                      Mówimy w tym momencie o korpusie oficerów,który przed wojną był na nieco innym
                      poziomie w tych dwóch krajach! Dziwnym trafem problemów komunikacyjnych między
                      Brytyjczykami a Francuzami w 1940 roku nie było ,czego nie można powiedzieć o
                      Polskich oficerach przedwojennych generalnie znających język Francuski a
                      Angielskiego ni hu,hu!
                      = Widzisz w tym sęk ,że najprawdopodobnie Anglicy nie wysłali by żadnego wojska
                      do Polski z powodu trudności z zaopatrzeniem! Prawdopodobieństwo ,że Hitler z
                      powodu stacjonowania Brytyjczyków w Polsce nie uderzył by na nasz kraj jest
                      znikome! Bo i czego miał by się obawiać na Zachodzie skoro praktycznie wszystko
                      co Anglicy mogli wysłać do boju było by już w Polsce?!
                      - Guzik prawda Matruś!To ,że akurat w pewnych częściach polityka tych dwóch
                      państw była zbieżna to w cale nie znaczy,że w 1939 roku Francuzi "upojeni"
                      potęgą linii Maginota wzięli by się za przełamywanie linii Zygfryda! Oni po
                      prostu wojować nie chcieli i tyli!
                      - Hm?! Nadal nie Wskazałeś gdzie to niby Rosjanie próbują zainstalować swoje
                      systemy antybalistyczne po za granicami swego kraju?! Co by Ci ułatwić proponuję
                      wziąć pod uwagę jeszcze inne kraje rozwijające tą technologię czyli
                      Izrael,Wielką Brytanię i Francję! Jakoś nie słychać by chcieli umieszczać
                      antypociski po za swoim terytorium?!
                      - Toż nie napisałem,że ma coś wspólnego z bazą ino ogólnie!
                      - HM?! Źródła Powiadasz?! No tak jakoś nikt przed zadeklarowaniem przez Polskę
                      udziału w awanturze Irackiej do Polskich żołnierzy stacjonujących w misjach
                      stabilizacyjnych w państwach Arabskich nie strzelał! Brutalnie napiszę ,że te
                      źródła wróciły do Polski w plastikowych workach!:( Po za tym na bidę kole 50
                      procent infrastruktury przemysłowej zniszczonej przez Amerykanów w Iraku było
                      wybudowane wcześniej przez Polaków! Byliśmy cenionym partnerem gospodarczym w
                      Iraku,Iranie,Libii,Syrii! Teraz co?! A psińco! Irak kupił trochę "żelastwa" dla
                      swojej nowej armii a w innych krajach nie chcą o nas w ogóle słyszeć!
                      -Pozdrawiam!
                      • matrek Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 04.06.08, 12:03
                        Z uporem maniaku chcesz sprowadzic abstrakcyjna sytuacje stacjonowania
                        brytyjskiego KE w Polsce, do kwestii jego skutecznosci w walce z Niemcami.
                        Tymczasem, powtarzam, zupelnie nie o to chodzi. Gdyby Hitler mimo wszystko
                        zaatakowal Polske, to nawet KE by jej nie obronil, tak jak nie obronil francji.
                        Jednak w ogole nie w tym rzecz. Caly plan Hiltera polegal na nie walczeniu na
                        dwa fronty. Dlatego wlasnie wiedzac, iz jesli zaatakuje Francje - Polska uderzy
                        na Niemcy zze wschodu, wybral atak w pierwszej kolejnosci na Polske - wiedzac ze
                        ffrancja z Anglia nie kiwną palcem. Gdyby jednak BKE stacjonowal w Polsce,
                        Anglicy nie mieliby wyboru, bo sam hiltler wciagnalby Wielka Brytanie do
                        aktywnej, a nie tylko pozorowanej wojny. Udajesz ze tego nie dostrzegasz...

I dokladnie taki moze byc zysk ze stacjonowANIA chocby 500 ludzi USAF na
                        terytorium Polski. Sugerujesz jakies glupoty, ze tych pieciuset ludzi w tym 200
                        cywili moglyby zaszkodzic Polsce. A w jaki sposob? zaczeliby okupowac RP?

A co powiesz na twierdzenia Putina, zby sobie Amerykanie stawiali "tarcze"
                        gdziekowliek chca, tylko nie w Polsce? Gdziekowliek, czyli, np. w Finlandii?
                        • marek_boa Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 05.06.08, 08:29
                          Z uporem maniaka Matruś nie Chcesz zrozumieć tego co napisałem czy Udajesz????!
                          Więc jeszcze raz zadam to samo pytanie - CZYM MIELI BY UDERZYĆ ANGLICY Z ZACHODU
                          NA NIEMCÓW SKORO WSZYSTKO CO MOGLI WYSŁAĆ BYŁO JUŻ W POLSCE?????!
                          - Angielski Korpus Ekspedycyjny we Francji ,w 1940 roku to było praktycznie
                          wszystko co Anglicy byli w stanie wystawić do walki z Niemcami! Więc grzecznie
                          pytam jeszcze raz CZEGO mieli by się obawiać Niemcy od Zachodu skoro wszystko co
                          mogło by im zagrozić z tamtej strony było by w Polsce?! Nie chcę walnąć głupoty
                          bo piszę z pamięci ale w 1940 roku we Francji w Brytyjskim KE było 90 procent
                          posiadanych przez Anglików czołgów i chyba z 70 procent całości artylerii! Więc
                          Bądź Łaskaw Zapodać czego mieli by obawiać się Niemcy wiedząc ,że Francuzi sami
                          du...y nie wychylą po za Maginota?! Home Guard????!
                          - Matruś jeśli jest tak jak Piszesz i do zwiększenia obronności naszego kraju
                          potrzeba ustanowić bazę Amerykańską to Ty mnie Wytłumacz po ch...j nam to całe
                          NATO????? Bo mnie tłumaczyli,ze wstępujemy do tego paktu by w razie co miał nas
                          kto bronić! Jeszcze kilka lat temu to wstąpienie do NATO wystarczało a teraz już
                          nie?! To co będzie następnym krokiem?! Taktyczna broń nuklearna w następnej
                          Amerykańskiej bazie?! Widzisz ja staram się Amerykanów zrozumieć ,że kłopotliwe
                          instalacje militarne chcą mieć po za swoim terytorium a najlepiej aby wszelkiej
                          maści konflikty toczyły się całkiem daleko od USA! Tylko,że w każdym wojsku na
                          świecie jak się chce kogoś zaatakować to najpierw likwiduje się "wartownika" i
                          wszyscy wiedzą,że taki "wartownik" z góry spisany jest na straty! Więc moje
                          osobiste spostrzeżenie jest takie ,że mam serdecznie w du...e bycie takim
                          "wartownikiem" na przedpolu i w dodatku mając świadomość,że ten ,którego mam
                          pilnować dla swoich własnych interesów może mnie w każdej chwili zostawić na
                          pastwę losu!
                          -Pozdrawiam!
                          • matrek Po ch... nam NATO 05.06.08, 12:29
                            marek_boa napisał:

> Z uporem maniaka Matruś nie Chcesz zrozumieć tego co napisałem czy Udajesz????
                            > !
                            > Więc jeszcze raz zadam to samo pytanie - CZYM MIELI BY UDERZYĆ ANGLICY Z ZACHOD
                            > U
                            > NA NIEMCÓW SKORO WSZYSTKO CO MOGLI WYSŁAĆ BYŁO JUŻ W POLSCE?????!
                            > - Angielski Korpus Ekspedycyjny we Francji ,w 1940 roku to było praktycznie
                            > wszystko co Anglicy byli w stanie wystawić do walki z Niemcami! Więc grzecznie
                            > pytam jeszcze raz CZEGO mieli by się obawiać Niemcy od Zachodu skoro wszystko c
                            > o
                            > mogło by im zagrozić z tamtej strony było by w Polsce?! Nie chcę walnąć głupoty
                            > bo piszę z pamięci ale w 1940 roku we Francji w Brytyjskim KE było 90 procent
                            > posiadanych przez Anglików czołgów i chyba z 70 procent całości artylerii! Więc
                            > Bądź Łaskaw Zapodać czego mieli by obawiać się Niemcy wiedząc ,że Francuzi sami
                            > du...y nie wychylą po za Maginota?! Home Guard????!

Marek, po raz kolejny powtarzam - to nie ma znaczenia. Wazne jest to, ze
                            niemicki atak na Polske w takiej sytuacji oznaczlby anutoamtyczna prawdziwa
                            wojne z UK i Francja. Prawdziwa, a nie udawana. Niezaleznie od slabosci
                            brytujskich wojsk ladowych w tamtym czasie, jest bezsporne bo historycznie o tym
                            wiemy - po doswiadczeniach I w.s., Hitler bardzo obawial sie wojny na dwa
                            fronty, i az do 41 robil wszystko aby jej uniknac.

> - Matruś jeśli jest tak jak Piszesz i do zwiększenia obronności naszego kraju
                            > potrzeba ustanowić bazę Amerykańską to Ty mnie Wytłumacz po ch...j nam to całe
                            > NATO?????

Bo mnie tłumaczyli,ze wstępujemy do tego paktu by w razie co miał nas
                            > kto bronić! Jeszcze kilka lat temu to wstąpienie do NATO wystarczało a teraz ju
                            > ż
                            > nie?!

Wystapienie innych krajow NATO - poza USA - jest bardzo, wiecej niz watpliwe i
                            szczerze mowiac nie badzo w to wierze. Potwierdzaja to wszystkie doswiadczenia
                            ostatnich 20 lat.

To co byc moze jest albo bedzie jakas korzyscia, to unowoczesnienie polskich sil
                            zbrojnych, skutkiem czlonkostwa w pakcie.

To co będzie następnym krokiem?! Taktyczna broń nuklearna w następnej
                            > Amerykańskiej bazie?!

A teraz juz uprawiasz rosyjska progpagande. USA nie posiadaja taktycznych
                            pociskow balistycznych zdolnych do przenoszenia broni jadrowej.

Widzisz ja staram się Amerykanów zrozumieć ,że kłopotliwe
                            > instalacje militarne chcą mieć po za swoim terytorium a najlepiej aby wszelkiej
                            > maści konflikty toczyły się całkiem daleko od USA! Tylko,że w każdym wojsku na
                            > świecie jak się chce kogoś zaatakować to najpierw likwiduje się "wartownika" i
                            > wszyscy wiedzą,że taki "wartownik" z góry spisany jest na straty! Więc moje
                            > osobiste spostrzeżenie jest takie ,że mam serdecznie w du...e bycie takim
                            > "wartownikiem" na przedpolu i w dodatku mając świadomość,że ten ,którego mam
                            > pilnować dla swoich własnych interesów może mnie w każdej chwili zostawić na
                            > pastwę losu!
                            > -Pozdrawiam!

Tylko nie odpowiedziales na moje pytanie, co mialo znaczyc twierdzenie Putina,
                            ze Stany moga sobie zainstalowac w GBI gdzie tylko chca, a wiec takze tuz u
                            rosyjskich granic - np. w Finladnii - aby tylko nie w Polsce....
                            • marek_boa Re: Po ch... nam NATO 06.06.08, 08:25
                              Rany koguta Matruś jak to nie ma znaczenia????! Toż gdyby Anglicy faktycznie
                              trzymali KE w Polsce , w 1939 roku to dla Hitlera była by to gratka nie lada!
                              Nie dość ,że przed atakiem na Francję zniszczył by Polską armię to jeszcze
                              wyeliminował by z działań Brytyjczyków! Obawiać się ataku ze strony Francji nie
                              musiał bo po prostu z tamtej strony NIE BYŁO woli prowadzenia wojny! Tą wedle
                              Ciebie "prawdziwą wojnę" jeszcze trzeba mieć CZYM prowadzić a w tym sęk,że po za
                              KE Brytyjczykom kończyły się możliwości prowadzenia takiej wojny!Zauważ ,że aby
                              móc uderzyć na Niemcy trzeba by jeszcze przekonać do wojowania takie kraje jak
                              Norwegia,Holandia,Dania i Belgia! W innym wypadku nie licząc frontalnego ataku
                              na linię Zygfryda po prostu nie ma na Zachodzie innej przestrzeni operacyjnej!
                              To ,że Hitler panicznie bał się wojny na dwa fronty w cale nie oznacza,że znając
                              możliwości militarne wojsk lądowych Wielkiej Brytanii i Francji a także
                              nastawienie rządów tych krajów do wojny z Niemcami nie zrobił by tego co zrobił!
                              - Nic nie uprawiam tylko "gdybam"!
                              - Widocznie miało oznaczać to ,że doskonale wiedział ,że Finowie nie zgodzą się
                              za skarby świata na powstanie takiej bazy u siebie!
                              -Pozdrawiam!
                              • matrek Re: Po ch... nam NATO 06.06.08, 10:46
                                marek_boa napisał:

> - Widocznie miało oznaczać to ,że doskonale wiedział ,że Finowie nie zgodzą si
                                > ę
                                > za skarby świata na powstanie takiej bazy u siebie!
                                > -Pozdrawiam!

Tjaaa, nie liczac tego radaru antybalistycznego, ktory od dawna jest w finlandii
                                • marek_boa Re: Po ch... nam NATO 06.06.08, 11:45
                                  Matruś i co z tego?! Może i mnie coś umknęło ale nie czytałem ani nie słyszałem
                                  JAKIEJKOLWIEK wypowiedzi członków Fińskiego rządu lub przedstawicieli armii
                                  wypowiadających się o chęci posiadania na swim terytorium bazy z pociskami
                                  antybalistycznymi! Po za tym Bądź tak miły i przypomnij mnie gdzie w Finlandii
                                  znajduje się Amerykański radar antybalistyczny bo mnie wyleciało?!
                                  -Pozdrawiam!
                          • misza_kazak Super post! 05.06.08, 15:11
                            marek_boa napisał:

> Amerykańskiej bazie?! Widzisz ja staram się Amerykanów zrozumieć ,że kłopotliwe
                            > instalacje militarne chcą mieć po za swoim terytorium a najlepiej aby wszelkiej
                            > maści konflikty toczyły się całkiem daleko od USA! Tylko,że w każdym wojsku na
                            > świecie jak się chce kogoś zaatakować to najpierw likwiduje się "wartownika" i
                            > wszyscy wiedzą,że taki "wartownik" z góry spisany jest na straty! Więc moje
                            > osobiste spostrzeżenie jest takie ,że mam serdecznie w du...e bycie takim
                            > "wartownikiem" na przedpolu i w dodatku mając świadomość,że ten ,którego mam
                            > pilnować dla swoich własnych interesów może mnie w każdej chwili zostawić na
                            > pastwę losu!

Marek piszesz superski! Mocnie jak butem zolnierskim po jajach :))
                            Mam nadzieje ze waszy amrykanofile kiedys to zrozumieja.
                            Tak trzymac!
                            POzdro
                            Misza
                            • wiarusik Re: Super post! 05.06.08, 18:28
                              Ty masz w tej sprawie tutaj tyle do powiedzenia,co Żyd w czasie
                              okupacji.
                              • berkut1 Re: Super post! 05.06.08, 21:39
                                > Ty masz w tej sprawie tutaj tyle do powiedzenia,co Żyd w czasie
                                > okupacji.

Niby tak a z drugiej strony ma tyle do powiedzenia co Amerykanie na temat
                                pocisków SS 4 na Kubie. Jak pokazała historia jednak mieli sporo do
                                powiedzenia?. Jak sądzisz gdyby zrobić powtórkę z historii pod tytułem Rosjanie
                                umieścili na Kubie pociski rakietowe 3 minuty lotu od wybrzeży USA twierdząc,
                                że będą zwalczać pociski lecące z Korei jaka byłaby reakcja USA ?
                                • mac-card Re: Super post! 05.06.08, 22:22
                                  berkut1 napisał:

> Niby tak a z drugiej strony ma tyle do powiedzenia co Amerykanie
                                  na temat
                                  > pocisków SS 4 na Kubie. Jak pokazała historia jednak mieli sporo do
                                  > powiedzenia?. Jak sądzisz gdyby zrobić powtórkę z historii pod
                                  tytułem Rosjanie
                                  > umieścili na Kubie pociski rakietowe 3 minuty lotu od wybrzeży
                                  USA twierdząc,
                                  > że będą zwalczać pociski lecące z Korei jaka byłaby reakcja USA ?

Pociski z Korei do Rosji nie leciałyby nad Kubą. Kup sobie globus to
                                  sprawdzisz.
                                  Porównywanie sowieckich rakiet "kubańskich" do rakiet systemu BMD
                                  jest jak przyrównanie gazów bojowych do masek przeciwgazowych.
                                  Oczywiście, że dla posiadacza gazów bojowych, produkcja masek pgaz
                                  przez potencjalnego przeciwnika byłaby niepożądana. Pewnie na
                                  takie "zagrożenie" zapowiedziałby przygotowaniem "asymetrycznej
                                  riposty".
                                • marek_ogarek Re: Super post! 06.06.08, 05:19
                                  Pomijajac bezsensownosc pomyslu wynikajacego z geografii, dzis
                                  rosjanie wcale nie musza umieszczac pociskow na kubie zeby zaskoczyc
                                  usa. Mimo oplakanego stanu floty to jeden okret podwodny byliby
                                  chyba w stanie podciagnac pod amerykanskie wybrzeze ?
                                  To samo dziala w druga strone. Amerykanie gdyby naprawde chcieli
                                  zaskoczyc rosje to dzis mogliby spokojnie skierowac swoje boomery
                                  nawet na jej wody terytroialne. Instalowanie glowic jadrowych na
                                  pociskach stacjonujacych w polsce, jak sugerowali tu niektorzy, nie
                                  mialoby zadnego sensu.
                              • marek_ogarek Re: Super post! 06.06.08, 05:10
                                > Ty masz w tej sprawie tutaj tyle do powiedzenia,co Żyd w czasie
                                > okupacji.

Zastanawiam sie czasem czy misza to nie jest oplacany przez jakas
                                rosyjska agende propagandowa. Ktos kto byl w stanie tak dobrze
                                nauczyc sie obcego jezyka nie moze chyba pisac takich glupot tak
                                zupelnie bezinteresownie.
                                • matrek Re: Super post! 06.06.08, 13:55
                                  marek_ogarek napisał:

> > Ty masz w tej sprawie tutaj tyle do powiedzenia,co Żyd w czasie
                                  > > okupacji.
                                  >
                                  > Zastanawiam sie czasem czy misza to nie jest oplacany przez jakas
                                  > rosyjska agende propagandowa. Ktos kto byl w stanie tak dobrze
                                  > nauczyc sie obcego jezyka nie moze chyba pisac takich glupot tak
                                  > zupelnie bezinteresownie.

Jeszcze sie zastanawiasz?

Rosja wynajela agencje PR z nowego jorku do dzialania w sprawie BMD w Polsce. To
                                  oficjalnie wiadomo, i zadna to tajemnica.
                          • marek_ogarek Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 05.06.08, 20:11
                            > Z uporem maniaka Matruś nie Chcesz zrozumieć tego co napisałem czy
                            Udajesz????
                            > !
                            > Więc jeszcze raz zadam to samo pytanie - CZYM MIELI BY UDERZYĆ
                            ANGLICY Z ZACHOD
                            > U
                            > NA NIEMCÓW SKORO WSZYSTKO CO MOGLI WYSŁAĆ BYŁO JUŻ W POLSCE?????!
                            > - Angielski Korpus Ekspedycyjny we Francji ,w 1940 roku to było
                            praktycznie
                            > wszystko co Anglicy byli w stanie wystawić do walki z Niemcami!
                            Więc grzecznie
                            > pytam jeszcze raz CZEGO mieli by się obawiać Niemcy od Zachodu
                            skoro wszystko c
                            > o
                            > mogło by im zagrozić z tamtej strony było by w Polsce?! Nie chcę
                            walnąć głupoty
                            > bo piszę z pamięci ale w 1940 roku we Francji w Brytyjskim KE było
                            90 procent
                            > posiadanych przez Anglików czołgów i chyba z 70 procent całości
                            artylerii! Więc
                            > Bądź Łaskaw Zapodać czego mieli by obawiać się Niemcy wiedząc ,że
                            Francuzi sami
                            > du...y nie wychylą po za Maginota?! Home Guard????!

W 1939 niemcy nie byly az tak silne zeby poradzic sobie same z
                            polska wspierana aktywnie przez brytyjczykow. Niemcy pod koniec
                            kampani wrzesniowej i tak byli juz na wyczerpaniu zapasow amunicji.
                            Obecnosc brytyjskiego kontyngentu moglaby skutecznie zniechecic
                            stalina w pomaganiu hitlerowi. Przy dysproporcji w sile flot w 1939
                            brytyjczycy nie powinni byli miec wiekszych problemow z
                            zaopatrywaniem walczacych wojsk droga morska. Nie bez znaczenia
                            bylyby tez samoloty RAFu. Oczywiscie potrzebne byloby jeszcze dobre
                            dowodzenie obrona a nie taki burdel jaki byl. Jesli niemiecki atak
                            zostalby zatrzymany, a moim zdaniem w tekim przypadku byloby to
                            bardzo prawdopodobne, to i francuzi bardziej by sie osmielili do
                            pomocy.

> - Matruś jeśli jest tak jak Piszesz i do zwiększenia obronności
                            naszego kraju
                            > potrzeba ustanowić bazę Amerykańską to Ty mnie Wytłumacz po ch...j
                            nam to całe
                            > NATO????? Bo mnie tłumaczyli,ze wstępujemy do tego paktu by w
                            razie co miał nas
                            > kto bronić! Jeszcze kilka lat temu to wstąpienie do NATO
                            wystarczało a teraz ju

To napisze ci z punktu widzenia mieszkanca USA bo widze ze toniesz w
                            demagogii. No wiec, cala ta obrona antybalistyczna moze i jest
                            przydatna, ale w tej chwili to przecietny amerykanin bardziej martwi
                            sie np. tym ze kilkadziesiat mln mieszkancow usa nie stac na
                            ubezpiecznie medyczne (wcale nie dlatego ze sa bardzo biedni tylko
                            dla tego ze ubezpieczenia sa drogie, w polsce przy takich cenach
                            stac by bylo moze 1%). I tym zajac sie powinien rzad usa w pierwzej
                            kolejnosci. Obrone antybalistyczna taniej i skuteczniej mozna by
                            zbudowac w ramach calego NATO. Polska jako czlonek paktu jak
                            najbardziej powinna w tym uczestniczyc ale raczej dokladajac sie do
                            projektu a nie szukajac zyskow. Zwlaszcza ze ma dogodne polozenie
                            dla takich instalcji i to mogloby byc jej wkladem zamiast kasy z
                            ktora zawsze krucho.
                            Z punktu widzenia polaka, sadze natomiast ze jak najscislejsze
                            zwiazki z usa sa w zywotnym interesie polski. Glownie z powodu
                            rosji. Sprawa oczywista jest ze rosja nie protestuje nie bo sie
                            przestraszyla 10ciu rakiet. Rosja powaznie mysli o przejeciu europy
                            wschodniej w swoja strefe wplywow. Wszelkie interesy usa w tym
                            regionie sa sprzeczne z jej interesem.
                            • marek_boa Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 06.06.08, 09:01
                              Mareczku pic na wodę fotomontaż! Bez akceptacji Norwegii,Holandii,Danii
                              działania Royal Navy na Bałtyku były by więcej niż problematyczne! Toż samo
                              jeśli chodzi o lotnictwo! Niby w jaki sposób mogli by uzupełnić straty i
                              naprawić uszkodzone maszyny bez rozwiniętej infrastruktury przemysłowej!?! Marku
                              Hitler może i był wariatem ale na pewno nie idiotą! Znając realne możliwości
                              militarne przeciwników najprawdopodobnie nie za wahał by się uderzyć na Polskę
                              pomimo stacjonowania KE w naszym kraju! Po za tym w 1939 roku Brytyjskie wojska
                              pancerne to był pic na wodę i Niemcy przejechali by się po nich chyba nawet
                              szybciej niż po Polskich!
                              - I to ponoć ja na tym forum uprawiam propagandę?!:) Oczywiście ,że Rosjanie
                              planują zająć Europę Wschodnią! Zaraz po kolonizacji...Marsa!:)
                              -Pozdrawiam!
                              • matrek Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 06.06.08, 11:30
                                marek_boa napisał:

> Mareczku pic na wodę fotomontaż! Bez akceptacji Norwegii,Holandii,Danii
                                > działania Royal Navy na Bałtyku były by więcej niż problematyczne! Toż samo
                                > jeśli chodzi o lotnictwo! Niby w jaki sposób mogli by uzupełnić straty i
                                > naprawić uszkodzone maszyny bez rozwiniętej infrastruktury przemysłowej!?! Mark
                                > u
                                > Hitler może i był wariatem ale na pewno nie idiotą! Znając realne możliwości
                                > militarne przeciwników najprawdopodobnie nie za wahał by się uderzyć na Polskę
                                > pomimo stacjonowania KE w naszym kraju! Po za tym w 1939 roku Brytyjskie wojska
                                > pancerne to był pic na wodę i Niemcy przejechali by się po nich chyba nawet
                                > szybciej niż po Polskich!
                                > - I to ponoć ja na tym forum uprawiam propagandę?!:) Oczywiście ,że Rosjanie
                                > planują zająć Europę Wschodnią! Zaraz po kolonizacji...Marsa!:)
                                > -Pozdrawiam!

Nie rozumiesz roznicy pomiedzy zajeciem, rozumianym jako zabor przez zbrojna
                                agresje, a uczynieniem sasiedniego kraju "strefa wplywow"?
                                • berkut1 Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 06.06.08, 13:43
                                  > Nie rozumiesz roznicy pomiedzy zajeciem, rozumianym jako zabor przez zbrojna
                                  > agresje, a uczynieniem sasiedniego kraju "strefa wplywow"?
                                  >

Cóż każdy dąży do poszerzania swojej strefy wpływów USA również i to znacznie
                                  brutalniej
                                  • matrek Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 06.06.08, 13:48
                                    berkut1 napisał:

> > Nie rozumiesz roznicy pomiedzy zajeciem, rozumianym jako zabor przez zbro
                                    > jna
                                    > > agresje, a uczynieniem sasiedniego kraju "strefa wplywow"?
                                    > >
                                    >
                                    > Cóż każdy dąży do poszerzania swojej strefy wpływów USA również i to znacznie
                                    > brutalniej

A Polska ma suwerenne prawo wyboru, w czyjej strefie wplywow chce byc, a od kogo
                                    jak najdalej.
                                    • berkut1 Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 06.06.08, 14:01
                                      > A Polska ma suwerenne prawo wyboru, w czyjej strefie wplywow chce byc, a od kog
                                      > o
                                      > jak najdalej.

No ma i co w związku z tym ??
                                      • matrek Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 06.06.08, 14:04
                                        berkut1 napisał:

> > A Polska ma suwerenne prawo wyboru, w czyjej strefie wplywow chce byc, a
                                        > od kog
                                        > > o
                                        > > jak najdalej.
                                        >
                                        > No ma i co w związku z tym ??

Ze 99% Polakow predzej zaakceptuje Polske w amerykanskiej, niz w Rosyjskiej
                                        strefie wplywow. Mamy jej dosc, przez ostatnie 200 lat.
                                        • berkut1 Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 06.06.08, 14:35
                                          > Ze 99% Polakow predzej zaakceptuje Polske w amerykanskiej, niz w Rosyjskiej
                                          > strefie wplywow. Mamy jej dosc, przez ostatnie 200 lat.

A ja nie akceptuje Polski ani w rosyjskiej ani też w amerykańskiej strefie
                                          wpływów i nie życzę sobie żadnych amerykańskich pocisków rakietowych na terenie
                                          Polski itp instalacji
                      • jaski Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 04.06.08, 16:46
                        No dobra, pzrypuscmy, ze jest rok 20????? tam i juz iran ma te
                        rakiety co sie maja usa zbombardowac. No i chec maja, a co mozemy
                        sobie poprzypuszczac. Tylko one te iranczycy wiedza, ze jakas stacja
                        w Polandzie powstala co to martkowa floryde bronic ma. Hmmm, jakbym
                        prezydentem iranu byl, to bym na poczatek hezbollach ze smyczy
                        sposcil, coby te sites zneutralizowal. Albo stacje radarowe u
                        pepikow. BUM, BUM, pare explozji i atakow terr. i nikt nie wie co
                        sie dzieje przez pare najblizszych godzin, a iranskie rakiety juz
                        leca(powiedzmy).No i dupa blada.Ale nic to Matrus, krze\ak ma tylko
                        czas do grudnia, potem juz o tarczy sie powoli zapomni.
                • tornson Re: Ustalmy marek fakty, i ddajmy spokoj z demago 03.06.08, 22:34
                  matrek napisał:

> A'propos - jak myslisz, jak wygladalaby kampania wrzesniowa, gdyby 300-tysieczn
                  > y Brytyjski Korpus Ekspedycyjny zamiast w 40 roku we Francji, stacjonowal w 39-
                  > tym w Polsce? Czy na zachodzie identycznie toczylaby sie "wojna ulotkowa", a 17
                  > wrzesnia rowniez mielibysmy sowieckiego luda u siebie?
                  Rumunii skonfiskowaliby zapewne im sprzęt bojowy, nie wiadomo też czy wszyscy
                  zdołaliby tam dobrzej, sporo mogłoby wylądować w niemieckiej niewoli.
    • tornson Nawet jeśli 90% tego Narodu twierdzi że to nie ich 03.06.08, 22:30
      interes...

matrek napisał:

> Rzad czech podejmie wlasna decyzje odnosnie amerykanskiego systemu
      > antybalistycznego, bazujac na narodowym interesie Czech, a nie na tym jak sie
      > z tym czuje Rosja.
      Bo tak naprawdę czeskie PiS zgadza się na tą bazę bazując na interesie swojej
      chorej ideologii, a nie swojego społeczeństwa na które się obłudnie powołują.
      • billy.the.kid Re: Nawet jeśli 90% tego Narodu twierdzi że to ni 04.06.08, 07:51
        FANABeRIA.. a ot dlatego ze te pasażery z usa/ w tej bazie/ jakoś
        tak smiesznie nie będą podlegac POLSKIEMU PRAWU.
      • matrek Re: Nawet jeśli 90% tego Narodu twierdzi że to ni 04.06.08, 12:06
        tornson napisał:

> interes...
        >
        > matrek napisał:
        >
        > > Rzad czech podejmie wlasna decyzje odnosnie amerykanskiego systemu
        > > antybalistycznego, bazujac na narodowym interesie Czech, a nie na tym ja
        > k sie
        > > z tym czuje Rosja.
        > Bo tak naprawdę czeskie PiS zgadza się na tą bazę bazując na interesie swojej
        > chorej ideologii, a nie swojego społeczeństwa na które się obłudnie powołują.

Pokaz mi taki kraj na swiecie, w ktorym sprawy obronnosci poddaje sie
        referendom, czy chocby bierze sie pod uwage sondaze...

Jak 90% spoleczenstwa bedzie za przezbrojeniem armii w dzidy i luki, tzn., ze
        wladze maja bowiazek to uczynic?
        • billy.the.kid Re: Nawet jeśli 90% tego Narodu twierdzi że to ni 04.06.08, 15:29
          oczywiście że tak.
        • tornson Re: Nawet jeśli 90% tego Narodu twierdzi że to ni 04.06.08, 17:30
          matrek napisał:

> Pokaz mi taki kraj na swiecie, w ktorym sprawy obronnosci poddaje sie
          > referendom, czy chocby bierze sie pod uwage sondaze...
          Każdy demokratyczny kraj z cywilną kontrolą nad wojskiem. Tym bardziej że chodzi
          nie o bezpieczeństwo Czech a o bycie marionetką w ręku amerykańskiego imperializmu.
          Autorytarne działania i nieliczenie się z opinią publiczną mogą być podejmowane
          dopiero w momencie realnego zagrożenia wojną, Czechom które z każdej strony
          graniczą z państwami Unii Europejskiej nic takiego nie grozi, więc faszyzujące
          łajzy nie mają prawa narzucać obywatelom swoich imperialistycznych fobii.

> Jak 90% spoleczenstwa bedzie za przezbrojeniem armii w dzidy i luki, tzn., ze
          > wladze maja bowiazek to uczynic?
          Widzę że demokracja i państwo obywatelskie to dla ciebie puste słowa, a
          społeczeństwo traktujesz tak jak Korwin-Mikke, jako naród debili o mózgach
          wielkości much.
          Sytuacja o której piszesz możliwa byłaby w kraju gdzie 90% to analfabeci, tam
          rzeczywiście nie ma mowy o wprowadzeniu demokracji bo społeczeństwo jest zbyt
          mało wykształcone. Ale Czesi to dobrze wyedukowane społeczeństwo z
          analfabetyzmem <1%.
          • matrek Re: Nawet jeśli 90% tego Narodu twierdzi że to ni 05.06.08, 13:12
            tornson napisał:

> matrek napisał:
            >
            > > Pokaz mi taki kraj na swiecie, w ktorym sprawy obronnosci poddaje sie
            > > referendom, czy chocby bierze sie pod uwage sondaze...
            > Każdy demokratyczny kraj z cywilną kontrolą nad wojskiem. Tym bardziej że chodz
            > i
            > nie o bezpieczeństwo Czech a o bycie marionetką w ręku amerykańskiego imperiali
            > zmu.
            > Autorytarne działania i nieliczenie się z opinią publiczną mogą być podejmowane
            > dopiero w momencie realnego zagrożenia wojną, Czechom które z każdej strony
            > graniczą z państwami Unii Europejskiej nic takiego nie grozi, więc faszyzujące
            > łajzy nie mają prawa narzucać obywatelom swoich imperialistycznych fobii.
            >
            > > Jak 90% spoleczenstwa bedzie za przezbrojeniem armii w dzidy i luki, tzn.
            > , ze
            > > wladze maja bowiazek to uczynic?
            > Widzę że demokracja i państwo obywatelskie to dla ciebie puste słowa, a
            > społeczeństwo traktujesz tak jak Korwin-Mikke, jako naród debili o mózgach
            > wielkości much.
            > Sytuacja o której piszesz możliwa byłaby w kraju gdzie 90% to analfabeci, tam
            > rzeczywiście nie ma mowy o wprowadzeniu demokracji bo społeczeństwo jest zbyt
            > mało wykształcone. Ale Czesi to dobrze wyedukowane społeczeństwo z
            > analfabetyzmem <1%.

lol!

oczywiscie twojarosja otoczona z jednej strony bezjajeczna UE, z drugiej strony
            pacyfistyczna Japonia, liczy sie ze zdaniem swojego spoleczenstwa w kwestiach
            obronnosci...
            • tornson Nawet ta tzw. "opozycja demokratyczna" 05.06.08, 15:02
              nie podważa wydatków na armię, trudno zresztą by podważała jeśli główne siły
              opozycji to "liberalni-demokraci" Żyrinowskiego i faszyzujący pseudo-bolszewicy
              Limonova. Zresztą Rosja prowadzi politykę obronną w oparciu o swoje interesy,
              porównanie tego do zdradzieckich prób zrobienia z Polski i Czech protektoratu
              USA jest bez sensu.
              • axx611 Re: Nawet ta tzw. "opozycja demokratyczna" 05.06.08, 22:06
                Oczywista jest rzecza ze Rosja prowadzi polityke defensywna. To
                wyraznie widac wlasnie w tej polityce jakze rozniacej sie od
                polityki USA. Dobra doktryna defensywna. Wydatki na zbrojenia w
                ogole nie porownywalne z USA i innymi krajami. Niestety rowniez
                dobre technologie obronne a w szczegolnosci ta ze Rosji mimo
                najwiekszych checi i roznej masci doktryn...nie mozna zbombardowac.
                Do tego fantastyczne zyski ze sprzedazy gazu i ropy i eliminacja
                zachodnich koncernow. Wspomne tylko ze jest to ostatni lad do
                zasiedlenia na tej ziemmi.Wolny nic tam nie ma ale nie mozna tego
                przejac i to jest problemem.
                • tornson Re: Nawet ta tzw. "opozycja demokratyczna" 05.06.08, 23:27
                  axx611 napisał:

> zachodnich koncernow. Wspomne tylko ze jest to ostatni lad do
                  > zasiedlenia na tej ziemmi.Wolny nic tam nie ma ale nie mozna tego
                  > przejac i to jest problemem.
                  Amerykanów nikt tam nie wpuści, nie ma na to najmniejszych szans. Rosjanie sami
                  też tego nie będą w stanie zasiedlić. Gra o to kto będzie dopuszczony przez
                  Rosję do współeksploatacji dalekiego wschodu toczy się między Unią Europejską a
                  Chinami, niestety mimo najszczerszych chęci Niemiec i Francji, dzięki
                  polaczkowatemu pieniactwu, wyścig o strategiczne partnerstwo z Rosją wygrywają
                  Chiny.
              • matrek Re: Nawet ta tzw. "opozycja demokratyczna" 06.06.08, 11:40
                tornson napisał:

> nie podważa wydatków na armię,

I co z tego? Pytanie bylo, czy Rosja zrezygnowala by z armii, gdyby sondaze
                pokazywaly ze 90% spoleczenstwa jest za jej likwidacja.

Pytanie jest retoryczne, bo odpowiedz jest znan z gory. Wiec przestan plesc
                bzdury o niedemokratycznym rzadzie czech, ktory sprzeciwia sie woli
                spoleczenstwa. Argument tak demagogiczny, ze tylko piarowiec na mocnych prochach
                mogl na niego wpasc .

> Limonova. Zresztą Rosja prowadzi politykę obronną w oparciu o swoje interesy,

Polska i Czechy rowniez. I jak powiedzial Przio Czech, nic Rosji do tego. W
                innym wypadku, Polska zacznie protestowac przeciwko najbardziej
                zmilitaryzowanemu regionowi w Europie, tuz nad swoja polnocno-wschodnia granica.
                Przyjdzie jeszcze czas, gdy pod Suwalkami stana baterie ATACSM...

> porównanie tego do zdradzieckich prób zrobienia z Polski i Czech protektoratu
                > USA jest bez sensu.

A moze zdrada z Twojej strony, jest dzialanie przeciwko interesom swojego kraju,
                na rzecz interesow wielkiego sasiada?
                • mac-card Re: Nawet ta tzw. "opozycja demokratyczna" 06.06.08, 11:51
                  matrek napisał:

> A moze zdrada z Twojej strony, jest dzialanie przeciwko interesom
                  swojego kraju
                  > ,
                  > na rzecz interesow wielkiego sasiada?

Żeby zdradzać swój kraj na rzecz wielkiego sąsiada to musiałby
                  pracować dla Chin.
                  • billy.the.kid Re: Nawet ta tzw. "opozycja demokratyczna" 06.06.08, 14:59
                    albo dla wolski. tyż wielgi somsiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka