Dodaj do ulubionych

M10 Walverine w Iraku!!!

13.10.03, 16:08
Ostatni oglądałęm zdjęcie złomowiska pełnego irackich czołgów, zdjęcie z
czasów postynnej burzy. Ku mojemu zdumieniu wśród t55 i innego radzieckiego
sprzętu stoi M10 lub M36( nie ma wieży więc trudno rozpoznać), amerykański
tank destroyer z czasów IIWŚ. Zjęcie jest na stronce www.ziemiazniepa.pl(albo
com, nie pamietam). W prawym dolnym rogu, ewidentnie kształt kadłuba, wózki i
Shermanoska gąsienica na płycie czołowej!!! Czy znacie podobne przykłady
podobnego wykorzystania takiego złomu w czasach dzisiejszych????
Obserwuj wątek
    • dreaded88 Re: M10 Walverine w Iraku!!! 13.10.03, 18:46
      Jeszcze kilka lat temu w armii Chile służyły zmodernizowane w Izraelu Shermany,
      z armatami automatycznymi 60 mm (ze 105 mm zresztą chyba też).
      Amerykańskie niszczyciele czołgów powyciągane ze składów brały udział w wojnie
      w b. Jugosławii - Chorwaci używali M36, Serbowie M18 (wszystko z dostaw dla
      Tito w latach 50).
      • Gość: wiwa Re: M10 Walverine w Iraku!!! IP: *.nyc.rr.com 14.10.03, 00:57
        Te modernizowane Sherman'y wyposazone byly w 75mm armate produkcji
        francuskiej, a pozniej w 105 mm angielskiej.(idf-
        sp.tripod.com/Sherman.htm)
        Armata 75mm francuska byla po prosu kopia KwK42/70, czyli uzbrojenia
        Panther'y. W roznych wersjach AMX sluzy chyba do dzisiaj.
        Inna ciekawostka, to uzywanie PzKw IV przez Syrie, jeszcze pod konie lat 60-
        tych.
        • Gość: Speedy Re: M10 Walverine w Iraku!!! IP: *.3w.pl 14.10.03, 01:50
          Gość portalu: wiwa napisał(a):

> Te modernizowane Sherman'y wyposazone byly w 75mm armate produkcji
          > francuskiej, a pozniej w 105 mm angielskiej.(idf-
          > sp.tripod.com/Sherman.htm)

Ale w Chile naprawde wstawiono im 60-tke, tę superszybką izraelską. I zdaje
          sie w wiekszosci bez tego "automatu", uznali ze za skomplikowany, po prostu
          ładowaną recznie.
          www.israeli-weapons.com/weapons/vehicles/tanks/sherman/M-60.html
    • wielki_czarownik Mnóstwo jest tego 13.10.03, 19:55
      Tu na forum ktoś powiadomił o znalezieniu w Kabulu czołgu FT17. Popularne tam są też Lee-Enfieldy z czasów I i II wojny. Ponadto w Afryce do dziś używa się T-34 i 25 funtówek. W Jugosławii strzelali się z Thompsonów itp.
      • god_save_the_queen Re: Mnóstwo jest tego 15.10.03, 15:07
        A podobno kiedy groziła ostatnio wojna albańsko macedońska, ci drudzy wystawili
        oddział T34/85... Chyba w sqadronie US Tank Destroyers są zdjęcia tych serbskich
        M18 Hellcat... A co do broni to policja angielska w belfaście używa
        zmodernizowanych karabinów M1...
        czekam na następne posty:)))))))))
        PZDR
        • dreaded88 Re: Mnóstwo jest tego 15.10.03, 17:23
          W danych o armii Tajwanu ciągle wymienia się czołgi M-41 Walker Buuldog a nawet
          M-24 Chaffee.
          Amerykańska haubica holowana 155 mm M114 wprowadzona w 1942 też jest wciąż
          gdzieniegdzie używana (Tajwan, Ameryka Pd., Bośnia).
          W izraelskich składach rzekomo wciąż są przechowywane poniemieckie Mausery
          (ciekawe, czy MG-34 też).
          Snajper Hamasu chyba przed rokiem zastrzelił paru żołnierzy izraelskich z
          Garanda.
          Ciekawe rzeczy można ponoć znaleźć w arsenałach policji latynoamerykańskich i
          azjatyckich - np. pmy jeszcze z lat 30., w tym pochodne MP.18, Solothurna S1-
          100, czeskie ZK 383 itp.
          SKS używany w Jugosławii, Chinach, Korei itp. też podpada.
          W Jugosławii może być jeszcze w użyciu ichnia kopia MP-40 na nabój 7.62 mm.
          Kopię MG-42, czyli M-53 chyba wycofali z linii, ma być sprzedawana
          kolekcjonerom.
          • wielki_czarownik U nas są jeszcze Pepesze 15.10.03, 18:00
            W magazynach trochę ich trzymają - ponoć dla obrony terytorialnej w razie niezwykłej potrzeby.
            • dreaded88 A nie PPSy? 17.10.03, 16:27
              • wielki_czarownik Hmm 17.10.03, 18:16
                PPS widziałem u straży przemysłowej a o PPSz słyszałem, że są w magazynach. Ale może jednak PPS?
              • Gość: and wspomnienia... IP: 192.9.200.* 20.10.03, 08:23
                PPS ostatni raz widziałem w 1982 (albo 83?). W Warszawie, na cmentarzu
                Powązkowskim. ZOMOwcy mieli taki sprzęt, kiedy pilnowali porządku 1 listopada.
                Funkcjonowała też modyfikacja PPS - z drewnianą kolbą (tzw. wz. 43/52).

Pozdrawiam
              • mako75 Broń strzelecka:))) 20.10.03, 10:36
                Oto ze strony MON, z działu broń strzelecka:)))
                www.mon.gov.pl/auths/72/files/karmaszdp.jpg
                Ciekawe czy to wyposażenie GROMu:)))
          • Gość: grg Re: Mnóstwo jest tego IP: *.artcom.pl / 192.168.32.* 21.10.03, 17:33
            dreaded88 napisał:

> Snajper Hamasu chyba przed rokiem zastrzelił paru żołnierzy izraelskich z
            > Garanda.

To byl zdaje sie Lee-Enfield - i pekl w czasie strzelania ;) (znalezli go
            pozniej w krzakach)

> SKS używany w Jugosławii,

Mam zdjecie calego oddzialu Bosniakow wyposazonych w SKS (armia regularna, z
            helmami i w jednolitych mundurach).
        • mako75 Re: Mnóstwo jest tego 17.10.03, 08:39
          god_save_the_queen napisał:

> A podobno kiedy groziła ostatnio wojna albańsko macedońska, ci drudzy
          wystawili
          > oddział T34/85... Chyba w sqadronie US Tank Destroyers są zdjęcia tych
          serbskic
          > h
          > M18 Hellcat... A co do broni to policja angielska w belfaście używa
          > zmodernizowanych karabinów M1...
          > czekam na następne posty:)))))))))
          > PZDR

W latach dziewięćdziesiątych przy okazji konfliktu w Bośni czy z Chorwatamii po
          stronie jugosłowiańskiej widziałem T-34. Za pierwszym razem była to migawka
          więc myślałem że to zwida jakaś...ale potem widziałem te T-34 jeszcze pare
          razy:)))

Pozdrawiam
      • god_save_the_queen Re: Mnóstwo jest tego 21.10.03, 17:07
        Co do FT 17 to może być Ruskij Renault, czyli rosyjaska odmiana licencyjna...
        • Gość: grg Re: Mnóstwo jest tego IP: *.artcom.pl / 192.168.32.* 22.10.03, 14:02
          god_save_the_queen napisał:

> Co do FT 17 to może być Ruskij Renault, czyli rosyjaska odmiana licencyjna...

To zdobyczne czolgi brytyjskie z wojny brtyjsko-afganskiej 1919.

Afghanistan: Les troupes anglaises en capturèrent un lors de la guerre Anglo-
          Afghane de 1919, et un FI17 est réputé avoir affronté les troupes soviétiques
          lors de l' invasion en 1979. Ce serait alors le dernier emploi au combat de ce
          char, plus de 70 ans après sa première mise en service!

Oryginalny art i zdjecia:
          defendamerica.mil/articles/feb2003/a022703b.html
          i jeszcze tutaj:
          www.courier-journal.com/localnews/2003/09/25ky/met-4-tank09250-4114.html
          • Gość: and Niesłychane! IP: 192.9.200.* 22.10.03, 14:13
            Czołgi przetwały sowiecką inwazję, a teraz Amerykanie wywieźli je z
            Afganistanu. Mam nadzieję, że oddadzą je prawowitym właścicielom, czyli armii
            afgańskiej. A może dostali te czołgi w darze od wdzięcznych Afgańczyków?

Ruscy generałowie pewnie wsciekli się na myśl, że mogli zrobic niezły interes
            na sprzedaży tych czołgów jakimś kolekcjonerom.

Pozdrawiam
            • Gość: grg Re: Niesłychane! IP: *.artcom.pl / 192.168.32.* 22.10.03, 15:34
              Gość portalu: and napisał(a):

> Czołgi przetwały sowiecką inwazję, a teraz Amerykanie wywieźli je z
              > Afganistanu. Mam nadzieję, że oddadzą je prawowitym właścicielom, czyli armii
              > afgańskiej. A może dostali te czołgi w darze od wdzięcznych Afgańczyków?

Nie umiesz czytac? Jeden do USA (oni je odkryli na zlomowisku), drugi do Kabulu
              (...na terytorium Dostuma).

> Ruscy generałowie pewnie wsciekli się na myśl, że mogli zrobic niezły interes
              > na sprzedaży tych czołgów jakimś kolekcjonerom.

Rosjanie? Oni sprzedali swoj zlom kolekcjonerom afganskim, w 2001, za
              amerykanskie pieniadze... poza tym mnostwo zlomu zostawili za soba wyjezdzajac.
              • Gość: and Wpadka, przepraszam IP: 192.9.200.* 22.10.03, 15:47
                Istotnie, nie doczytałem, moja wina!

Natomiast złom z początku XXw, a złom sowiecki z lat 70tych czy 80tych to spora
                różnica jakościowa (dla kolekcjonerów na pewno).

Pozdrawiam
    • Gość: grogreg Re: M10 Walverine w Iraku!!! IP: *.szczecin.pl / 212.160.165.* 17.10.03, 07:53
      W krajach pojugoslowianskich jest jeszcze sporo M18 w calosci , lub ich wieze
      na kadlubach innych wozow, np. T-55. Zreszta Jugoslowianie opracowali wlasny
      transporter na bazie M18.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka