adam_al 18.11.08, 13:27 Nie będzie transakcji leasingu bądź sprzedaży op Nierpa, nie będzie również sprzedaży lotniskowca Admirał Gorszkow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o333 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 13:43 mam nadzieję że się sprawdzi to była ba świetna wiadomość Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 14:23 > mam nadzieję że się sprawdzi to była ba świetna wiadomość Migów-29K nie posprzedajecie, a i wpłacą już kasę trzeba będzie oddać (coś ok 500 mln USD). Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 14:30 adam_al napisał: > Migów-29K nie posprzedajecie, a i wpłacą już kasę trzeba będzie > oddać (coś ok 500 mln USD). No i to jest właśnie powód do radości. Ty tego nie rozumiesz bo pewnie jesteś rusofobem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 00:06 Chyba raczej pare miliardow a nie 500mln. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 00:09 To znaczy jak rozumiem wolisz zeby dwa zmodernizowane w miare nowoczesne okrety zostaly w WMF.Jest to dosc normalne,bo wzmocniloby Wasza flote.Tyle ze mogloby to wykonczyc (zwrot kasy,kary) stocznie realizujace kontrakt. I jeszcze pytanie - ta Nerpa to byl okret modernizowany pod potrzeby Indii ale plywajacy wczesniej w rosyjskiej flocie,prawda? Bo z tego artykulu wynikalo jakby go budowali od podstaw co wydaje mi sie malo prawdopodobne lub konczyli nieukonczona jednostke wczesniej zamowiona za czasnow ZSRR,co jest bardziej prwadopodobne.Wiec jak to z ta nerpa jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 22:25 O wiele pamiętam, to budowę rozpoczęto w 1991, wodowano kadłub w 1994, po czym wszystko tak sobie stało przez ok. 12 lat, aż zaczęło się budować od nowa. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 13:51 adam_al napisał: > Nie będzie transakcji leasingu bądź sprzedaży op Nierpa, nie będzie > również sprzedaży lotniskowca Admirał Gorszkow. Moglbys podac zrodlo? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 13:53 Rosja zafundowała sobie nowy-stary lotniskowiec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 13:54 Chyba że sprzedadzą go Wenezueli :P Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 14:06 wiarusik napisała: > Rosja zafundowała sobie nowy-stary lotniskowiec ;) Bez dwóch zdań. Zardzewieje teraz na amen. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rosja->Indie->skucha 05.12.08, 22:04 wiarusik napisała: > Rosja zafundowała sobie nowy-stary lotniskowiec ;) Sława! U nich to normalne... :)) PO haslem modernizacji zafundowali sobie superkrwawa jatke po czym ekonomicznie wrócili do kamienia lupanego... :)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 15:58 Polecam wiecej dystansu do newsow ze strony Altairu :-) Czesto jest to wymieszanie prawd, polprawd i chciejstwa panow z Altairu Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 16:13 zasmuciliście mnie źródłem Alatair? buhhaha Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 16:28 Co do Nerpy zrodlo jest wtorne ( wiec powiedzmy ze pol na pol ), co do Gorszkowa - dywagacje pana redaktora ( wiec jak 1 do 10 prawdpodobienstwo ) www.altair.com.pl/start-2076 Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 17:04 co do nerpy wiem że na pewno Indie kupią , Gorszkow? Nie wiem i mam nadzieję ze nie kupią Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 17:06 Ja tam bym uwazal na "na pewno" ale ja wogole jestem ostrozny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wt82 Najwyżem MW Rosji zyska drugi lotniskowiec 22.11.08, 14:26 i dodatkowy nowoczesny okręt podwodny. W sumie kasa nie gra tu aż tak dużej roli dla Rosji.Militarnie i prestizowo dla MW to czysty zysk, ucierpią może(?) stosunki na lini Delhi-Moskwa ale wątpie. A Hindusi skoro tacy wybredni sie zrobili niech budują te swoje lotniskowce, 2015 rok to czyste chciejstwo z ich strony.Wystarczy przypomnieć projekt myśliwca wielozadaniowego HAL Tejas, odkłada się ich wprowadzenie do służby w nieskończoność aż najpewniej w ogóle już nie wejdą do służby z racji przestarzałej technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Najwyżem MW Rosji zyska drugi lotniskowiec 22.11.08, 17:46 wt82 napisał: > Najwyżem MW Rosji zyska drugi lotniskowiec INS Vikramaditya należy do Indii i Rosja co najwyżej może go od hindusów odkupić. > W sumie kasa nie gra tu aż tak dużej roli dla Rosji Gdyby kasa się nie liczyła, to Rosja już dawno skończyłaby swoje budowane latami okręty. > Militarnie i prestizowo dla MW to czysty zysk, ucierpią może(?) > stosunki na lini Delhi-Moskwa ale wątpie. Militarnie i prestiżowo, to dla Rosji i jej MW prawdziwa klęska. Te stosuniki i tak się już mocno ochłodziły. Indie w ciągu najbliższego roku czeka rozwiązanie kilku bardzo dużych ofert (co najmniej 126 WSB, 7 fregat, 6 op), więc jeśli Rosja chce się utrzymać na rynku zbrojeniowym to takich mało rozgarniętych generałów powinna trzymać jak najdalej od mediów. > A Hindusi skoro tacy wybredni sie zrobili niech budują te swoje lotniskowce, > 2015 rok to czyste chciejstwo z ich strony Proponuję poczekać do 2014-2015, a następnie wygłaszać takie dość ryzykowne teorie. Indie mają prawo być wybredne (i są). A to, że niepodoba się to Rosji, no cóż, to problem Rosji nie Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Najwyżem MW Rosji zyska drugi lotniskowiec 22.11.08, 20:57 wt82 napisał: > i dodatkowy nowoczesny okręt podwodny. W sumie kasa nie gra tu aż tak dużej rol > i > dla Rosji.Militarnie i prestizowo dla MW to czysty zysk, ucierpią może(?) > stosunki na lini Delhi-Moskwa ale wątpie. > > Tak napewno po pierwsze gdyby to było takie proste to Rosja skończyłaby ten lotniskowiec już dawn, ale jak tomówią "kasa misiu kasa..." no a teraz oprócz kasy na skończenie tego lotniskowca potrzebna bedzie jeszcze kasa na odszkodowanie... czysty zysk. No i jeszcze prestiż. Nie ma to jak podnoszenie prestiżu niezrealizowanymi kontraktami i ciągłym wzrostem ceny. No na tym polu prestiż Rosji rośnie faktycznie. No a pozbycie sie z portfela częsci zamówień od tak małej armii jak hinduska to w sumie tez żadna strata dla poteżnego przemysłu rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 19:03 o333 napisał: > co do nerpy wiem że na pewno Indie kupią Chyba Rosji nie stać na zwrot kosztów poniesionych przez Indie. > Gorszkow? Nie wiem i mam nadzieję ze > nie kupią Z perspektywy Rosji to lepiej żeby MW Indii ten okręt odebrała i to jak najszybciej. Po pierwsze, okręt trzeba najpierw ukończyć, po drugie hindusi chyba nie mieliby nic przeciwko temu, aby Rosja wypłaciła gigantyczne kary za zerwanie umowy + zwrot już poniesionych niemałych przecież kosztów, po trzecie gen. Makarov chyba nie do końca zdaje sobie sprawę z tego co mówi i jakie może to mieć reperkusje. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 19:04 Jeszcze źródło: economictimes.indiatimes.com/News/International_Business/Russian_Navy_not_to_lease_Nerpa_nuke_submarine_to_India/articleshow/3728899.cms Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 05:58 > co do nerpy wiem że na pewno Indie kupią , Gorszkow? Nie wiem i mam nadzieję ze > nie kupią Nie bardzo rozumie powodow twojej radosci. Tluste lata sa juz za nami i dotyczy to takze i rosji. O wcielaniu lotniskowcow rosja moze sobie chwilowo zapomniec. Stac jej na to nie bedzie. W tej chwili nawet skrzydla lotniczego dla kuzniecowa nie ma z czego poskladac. Kolejne korwet i klasyczne okrety podwodne i to w nie zbyt duzych ilosciach to raczej bardziej realna przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Rosja->Indie->skucha 18.11.08, 18:35 > Polecam wiecej dystansu do newsow ze strony Altairu :-) > Czesto jest to wymieszanie prawd, polprawd i chciejstwa panow z > Altairu Czas pokaże, ale taki scenariusz wydaje się prawdopodobny. Kilka dni temu dowódca hinduskiej marynarki wypowiadał się bardzo krytycznie o kontrakcie na Gorszkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 11:14 właśnie przeczytałem że Gorszkow należy do Indii , czyli nie do Sewmashu czy FR , tylko do Indii a kasę płacą oni za modernizację okrętu a nie okręt no i z kontraktami pobocznymi te 2 mld dodatkowe to uczciwa cena Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 11:16 "It is a fixed price contract and they should honour it,” Admiral Mehta said, while ruling out pulling out of the deal. "The ship is our property. We have paid them almost $500 million already. There is no question of pulling out,” he said. Admiral Mehta said Russia’s attitude raised vital questions about India’s partnership with the Russians. “Where is our relationship with Russia going,” he asked, adding that India had signed the deal with Russia at a time when they were going through a crunch. “They said give us work. I would like to believe we helped them in their time of need.” www.hindustantimes.com/StoryP...ov+deal+at+sea Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 15:14 o333 napisał: > "It is a fixed price contract and they should honour it,” Admiral Mehta s > aid, To kontrakt na sztywna cenę i oni [Rosjanie]] powinni to honorowac > while ruling out pulling out of the deal. "The ship is our property. We have > paid them almost $500 million already. There is no question of pulling out,R > 21; he Okret jest nasza wlasnoscia - zaplacilismy juz za niego 500 mln. Nie ma mowy o rezygnacji. > said. > Admiral Mehta said Russia’s attitude raised vital questions about India > 8217;s > partnership with the Russians. “Where is our relationship with Russia goi > ng,” W jakim kierunku zmierzaja nasze relacje? - zapytal, he > asked, adding that India had signed the deal with Russia at a time when they > were going through a crunch. “They said give us work. I would like to bel > ieve we > helped them in their time of need.” > dodajac ze Indie podpisaly kontrakt, gdy sytuacja Rosji byla kiepska. Powiedzili nam "Dajcie nam prace." Wierze, ze pomoglismy iw wowczas, kiedy tego potrzebowali. > www.hindustantimes.com/StoryP...ov+deal+at+sea Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 14:53 Czyli Gorszkow zostal jakby bezplatnie przekazany,w zamian ze przeprowadznie przez Rosje juz platnej modernizacji i wyposazenia,tak? Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 15:23 browiec1 napisał: > Czyli Gorszkow zostal jakby bezplatnie przekazany,w zamian ze > przeprowadznie przez Rosje juz platnej modernizacji i > wyposazenia,tak? Tak. Należy tylko pominąć to "jakby" Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 15:21 > kontraktami pobocznymi te 2 mld dodatkowe to uczciwa cena to czemu te 2 mld$ nie znalazly sie w pierwotnym kontrakcie ? Za cene jaka za chwile osiagnie przebudowa goroszkowa to mozna sobie taki lotniskowiec nowy zamowic wiec nie pisz mi tu o uczciwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 15:26 o333 napisał: no i z > kontraktami pobocznymi te 2 mld dodatkowe to uczciwa cena Gdyby chcieli 20 mld też byś napisał, że to uczciwa cena. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Rosja->Indie->skucha 19.11.08, 15:26 o333 napisał: > właśnie przeczytałem że Gorszkow należy do Indii , czyli nie do Sewmashu czy FR > , tylko do Indii a kasę płacą oni za modernizację okrętu a nie okręt no i z > kontraktami pobocznymi te 2 mld dodatkowe to uczciwa cena Uczciwe byłoby oddanie okrętu w terminie i w ustalonej cenie. Chyba Rosja zapomina dzięki komu jej przemysł zbrojeniowy jeszcze wogóle funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 15:42 Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie - mianowicie, ze caly ten szum wokół zatrzymania Gorszkowa, to forma rosyjskiego nacisku na Hindusó, w celu zmiekczenia ich i uczynienia bardziej sklonnymi do ustepstw w kwestiach finansowych. W koncu Miedwiediew zapowiadal 6 pelnych lotniskowcow uderzeniowych, a nie nosiciele kilku samolotow pokladowych jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 22:08 >Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie - mianowicie, ze caly ten >szum wokół zatrzymania Gorszkowa, to forma rosyjskiego nacisku na >Hindusó, w celu zmiekczenia ich i uczynienia bardziej sklonnymi do >ustepstw w kwestiach finansowych. Żeby się jeszcze nie okazało, że somalijscy piraci też są elementem tej rosyjskiej kampanii (tak coby uświadomić hindusom konieczność posiadania silnej floty) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 22:10 No talwar w topieniu statku-matki okazal sie skuteczny:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 22:28 browiec1 napisał: > No talwar w topieniu statku-matki okazal sie skuteczny:)) to mi sie kojarzy ze "matką" w "Obcym". Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 22:42 Ale komputerem matka czy matka Obcych:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 22:45 browiec1 napisał: > Ale komputerem matka czy matka Obcych:)) Predator Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 22:47 A co do tego ma BSL???:P Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 22:54 browiec1 napisał: > A co do tego ma BSL???:P Prawdziwy wojownik, Nawet Szwarceneger mial z nim nie lada klopot. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 23:41 Dobra,ale o czym my w ogole gadamy?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 19.11.08, 23:55 browiec1 napisał: > Dobra,ale o czym my w ogole gadamy?:)) Jak to o czym? O Predatorze :) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 20.11.08, 01:32 No ale w zwiazku z czym,gadalismy o Talwarze i skonczylismy na Predatorze.Niezle powiazanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 20.11.08, 01:35 browiec1 napisał: > No ale w zwiazku z czym,gadalismy o Talwarze i skonczylismy na > Predatorze.Niezle powiazanie:) No bo gdy ktos wprowadza jakies "matki" - pojecia z "Obcy. 8 pasazer Nostromo", tp tak si konczy. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Mozliwe jest jeszcze jedno rozwiazanie 20.11.08, 01:37 Ale Obcy a predator to rozne bajki(choc czasem laczone:).A pojecie statek-matka nie jest niczym niezwyklym. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Zmiana jak w filmie akcji 05.12.08, 21:05 czyli o 180 stopni - pozostaje tylko wyjaśnić czy tak kręcą Hindusi i Rosjanie czy też popularne źródła informacji: www.altair.com.pl/start-2187 Poprzedni artykuł Altairu wieścił kategorycznie zakończenie fiaskiem obu spraw, a ja informację podobnej treści powieliłem zakładając niniejszy wątek (na szczęście gdzieś tam dodałem "prawdopodobnie", "zobaczymy"). I rzeczywiście zobaczymy jak sprawy dalej się potoczą. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Zmiana jak w filmie akcji 08.12.08, 01:06 Tyle ze tam cos chyba jest nie tak z informacje,ze maja doplacic 2,2 mld zielonych.To ma byc raczej ostateczna suma,a nie jeszcze 2,2 mld. Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Zmiana jak w filmie akcji 08.12.08, 12:35 Tak sie konczy wiara w chciejstwo bajkopisarzy z altairu Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Zmiana jak w filmie akcji 08.12.08, 13:01 foxbat1 napisał: > Tak sie konczy wiara w chciejstwo bajkopisarzy z altairu Gdybys w ogole chcial zytac, co sie pisze na tym forum, to wiedzialbys ze u wiekszosi Altair ma jak najgorsza opinie, i nie pisalbys w zwiazku z tym takich bzdetów. Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Zmiana jak w filmie akcji 08.12.08, 13:33 Ciebie nie czytam, to fakt ( wlasnie robie wyjatek ) Zas odpoowiedz byla skierowana do autora watku ktory ( prawie ) bezkrytycznie zaufal bajkopisarzom Odpowiedz Link Zgłoś