foolproof 07.12.08, 13:05 Kompania honorowa WP posługuje się (także do salw honorowych) 10 strzałowym kb - czy to broń samopowtarzalna ? Jaki magazynek ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielki_czarownik To zwykły karabin SKS 07.12.08, 13:15 pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_SKS Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: To zwykły karabin SKS 07.12.08, 14:08 Oczywistym jest ze zolnierze maja naboje bez pociskow bo tez jakis zolnierz moglby postrzelic jakiegos bonze i bylyby dwie trumny a moze i trzy.Zatem jeden slepy pocisk dla kazdego,wyglancowane buty oficerki jak psie jajca,ktotko przystrzyzone wlosy,zdrowy opalony karczek,dokladnie dopracowana musztra,nozka w gore,powaga na twarzy. Kapelan na czacie w poblizu. Odpowiedz Link Zgłoś
foolproof Re: To zwykły karabin SKS 07.12.08, 14:15 Dzięki, o to mi chodziło. Ale dlaczego przy salwach honorowych broń ta jest przeładowywana ? Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To zwykły karabin SKS 07.12.08, 14:30 Bo ślepak przy strzale daje za mało energii by przeładować. Trzeba by na końcówkę lufy nakręcić taką nakrętkę dławiącą - nie wiem czy w SKS jest to możliwe a, jeśli nawet, kiepsko by to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
foolproof Re: To zwykły karabin SKS 17.12.08, 16:08 To przekonujące, inaczej przeładowanie byłoby niepotrzebne a nawet niemożliwe(samopowtarzalną broń można/trzeba przeładować chyba tylko w razie niewypału - wyrzuceniem wadliwego naboju. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: To zwykły karabin SKS 07.12.08, 14:33 Moze chodzi o to zeby salwa byla w tym samym czasie czyli pelna koordynacja strzalow dla lepszego efektu a takze mozliwosc kontroli czy po pierwszej salwie ktos sie nie przewrocil,tutaj mam na mysli kogos z dostojnikow. Dobrym zwyczajem praktykowanym rowniez podobno i w Polsce bylo przyslanie rachunku za naboje uzyte w salwie do rozstrzelania wieznia. W wielu krajach sluzyly pozniej za dowod w sprawach. Z uwaga ze naboje byly dobre i zadnego bonusu nie bylo w rodzaju "buy one get one free".Za wszystko musiala placic rodzina pokrywajac rowniez dodatkowo koszty przesylki. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: To zwykły karabin SKS 07.12.08, 15:38 do rzyci z takiem honorowem. z RUSKICH KRABINóW szczeLajom-WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś