Dodaj do ulubionych

Urodziny Pragi: lekcja praskiej gwary i szulers...

IP: *.play-internet.pl 04.02.13, 20:35
Słyszeliście kocmołuchy? 365 lat!
Tu bije serce prawdziwej Warszawy!

Przy okazji tych urodzin należałoby przypomnieć trochę historii tego miejsca, szczególnie ubeckie i NKWD-owskie katownie rozlokowane dookoła pl. Wileńskiego i haniebny pomnik "Chwała bohaterom Armii Radzieckiej"...

www.rp.pl/artykul/932852.html?print=tak&p=0
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Urodziny Pragi: lekcja praskiej gwary i szule 04.02.13, 21:14
      gdyby nie te chłopaki z tego pomnika ,miałbyś gamoniu duże szanse na bilet do palmir lub do auszwica.
      że o paru szubienicach. na uliczkach tej pragi nie wspomnę.
      • Gość: warszawiak z babki Re: Urodziny Pragi: lekcja praskiej gwary i szule IP: *.play-internet.pl 04.02.13, 21:39
        postaw sobie ich pomnik nad regale i dziękuj im za to codziennie.

Artykuł przeczytał? Poniał co z niego?
        • Gość: dkd Róbcie sobie dalej te urodziny "po kryminalnemu" IP: *.play-internet.pl 04.02.13, 22:20
          to się w życiu nie doczekacie żadnych sensownych podwyżek cen nieruchomości, no, może z wyjątkiem okolic metra (jak powstanie i kamienice się wam od niego nie pozawalają). potencjał dzielnica ma niesamowity, do "centrum" rzut beretem, skomunikowana świetnie, zielona.. no ale trzeba pielęgnować to co najgorsze. a to pomnik Gumy, a to kryminalne urodziny. ja wiem, że tu chodzi o gwarę i jej zachowanie, udokumentowanie (póki jeszcze można), ale po co podkreślać w sumie bzdurę, że Prażanie mówią grypserą pomieszaną z gwarą..? mam nadzieję, że to tylko durny autor podnieca się tą grypserą i kryminałem, bo w rzeczywistości nie ma nic do śmiechu. nie mieszkam na Pradze, ale od kilkunastu lat bywam tam z mniejszą lub większą częstotliwością, miałem dziewczynę na Kamionku, babcia mojej żony mieszkała na Siedleckiej, jeździłem na Targówek po palenie, przy Kowieńskiej mieszka mój najlepszy kumpel, a przez kilka lat pracowałem w pobliżu Ronda Starzyńskiego. I NIE JEST TAM FAJNIE. nie demonizuję, nie mówię, że pojedziesz to stracisz zęby i portfel, ale miałem sporo nieprzyjemnych sytuacji, głównie z rodzaju "co się ku.wa patrzysz". niby nic, ale jednak. i może w latach 90. takie akcje były w Warszawie na porządku dziennym, to od lat jest już spokojniej i tylko tutaj to jakoś nie mija. a powinno wam na tym zależeć. wystarczy spojrzeć na testy na koniec podstawówki czy gimnazjum i porównać wyniki z tymi, jakie uzyskują dzieci z innych dzielnic. Praga leży. i te nierówności tylko narastają. tym się powinni zajmować ludzie odpowiedzialni za tę dzielnicę, a nie remontami fasad kamienic przy głównych ulicach. bo na podwórkach syf. co z tego, że są kawiarnie, kluby, artyści itp. PRAŻANIE DO NICH NIE CHODZĄ..
          • nick4comments Święte słowa 05.02.13, 00:19
            Niektórzy tak się uczepili tej całej tradycji i warszawskości, że na siłę chcą tu robić skansen. Tylko komu i po co? Niby ja mam zacząć mówić praską gwarą? Biorąc pod uwagę pracę i ludzi wśród których się obracam, byłoby to jak puszczenie głośnego i śmierdzącego bąka w obecności królowej angielskiej. Miasto żyje i rozwija się, język również. Nie zatrzymaliśmy się w czasie przed wojną (którąkolwek), ani w XVII wieku. Dla ludzi imigrujących do Warszawy za pracą nie jest potrzebny skansen. Im jest potrzebna infrastruktura, komunikacja, szkoły, przedszkola, żłobki, punkty usługowe, bezpieczeństwo. Mówiąc o bezpieczeństwie mam na myśli też bezpieczeństwo wychowawcze dla dziecka. Nikt normalny nie chciałby, żeby jego dziecko po tygodniu chodzenia do przedszkola opanowało cały repertuar praskiego dresa i wywłoki, bo dzieci takich par chodzą do tego samego przedszkola. Największym problemem Pragi jest właśnie jej praskość. Świetny punkt komunikacyjny, dużo zieleni, idealne miejsce na ekspansję strefy Centrum. Ale nie, no bo po co? Po co ma być cywilizacja? Po co grunty i lokale mają wzrosnąć na wartości? Ważniejsza przecież grypsera i kultywowana przez część rodowitych Warszawiaków rodzinna tradycja chwiania się w bramie pod wpływem %%
          • shachar Re: Róbcie sobie dalej te urodziny "po kryminalne 07.02.13, 22:06
            Ty dkd, nawet nie przypuszczasz od czego mogą wzrosnąć ceny nieruchomości, zwłaszcza w stolycy.Jeszcze się zdziwisz, jak cała Polska będzie zjeżdżać tam na pyzy, a dekadencja i artystyczne dzieciaki szukać tam lokum. Dla człowieka ze wsi jak coś nie jest nowowymurowane, to jest szajs, ale Tradycja to jest coś niezamienialne na monetę.
    • Gość: kinomaniak a Kino Praha? IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.13, 21:38
      dlaczego w tym roku Kino Praha nie bierze udziału w obchodach urodzin? jedyne kino na Pradze Północ a tu nic...? przy każdych urodzinach można było zobaczyć jakieś filmy choćby z Kroniki... szkoda.
    • herod Re: Urodziny Pragi: lekcja praskiej gwary i szule 05.02.13, 12:59
      "18.00 - Klub Policjanta, ul. Okrzei 11/13, wstęp wolny - "Kryminał, kryminalistyka i praskie zagadki" - rozmowa z praskimi policjantami oraz autorami praskich kryminałów, prezentacja sprzętu wykorzystywanego przy zabezpieczaniu śladów, praktyczny pokaz zdejmowania odcisków palców, kryminalna gra dla dorosłych i dzieci."

prze:DNiO?;P

redPL
    • basina1979 Urodziny Pragi: lekcja praskiej gwary i szulers... 05.02.13, 13:24
      Praga i jej przemiana to temat rzeka. Uważam, że tej dzielnicy potrzebny jest porządny zastrzyk nowych inwestycji. Bardzo ciekawie zapowiada rewitalizacja na terenie wytwórni wódek (dawniej Monopol- teraz Koneser). Fajne, nietuzinkowe miejsce z charakterem, gdzie w ceglaną architekturę będzie wkomponowane nowoczesne centrum kulturalne przypominające Manufakturę w Łodzi, tylko bardziej atrakcyjne. Nawiązując do tematu - można tam się wybrać na koncert z okazji Urodzin Pragi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka