Dodaj do ulubionych

dziwne skurcze parte

18.10.10, 13:35
Witam
Poród miałam wywołany w 42 tygodniu ciąży. W sumie wywoływany 3 dni oksytocyna i balonik. Miałam dziwne skurcze parte...wyglądało to tak że parłam, brałam oddech i chciałam przeć dalej ale wtedy mijał skurcz i pomimo prób nie mogłam, choć miałam wrażenie że gdyby mi się udało to wyparłabym dziecko ale niestety bez skurczu się nie dało. Zastanawiam się czym to mogło być spowodowane i czy przy kolejnym porodzie może się powtórzyć.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: dziwne skurcze parte 22.10.10, 12:22
      Nie było mnie tam, więc mogę się tylko domyślać, że problem z parciem pojawił się z powodu tzw. parcia kierowanego - po prostu ktoś zadecydował za Panią kiedy i jak ma Pani przeć. Pewnie było to zbyt wcześnie - tzn. po uzyskaniu pełnego rozwarcia a nie po zejściu główki dziecka na dno miednicy. Drugi okres porodu dzieli się na fazę bierną (od uzyskania pełnego rozwarcia do zejścia główki na dno miednicy) i fazę czynną, kiedy pojawia sie samoistny, mocny odruch wypierania dziecka. Aktywne parcie uzasadnione jest po pojawieniu się silnego odruchu parcia - może to być nawet godzinę po uzyskaniu rozwarcia. Jeśli kłopot z parciem w Pani przypadku pojawił się z opisanych powyżej przyczyn to, oczywiście, nie musi się powtórzyć przy kolejnym porodzie. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka