Dodaj do ulubionych

waga w ciąży

27.10.10, 08:39
co jeśc żeby nie tyć, ile kalorii przyjmować. Jestem w drugiej ciaży w pierwszej przytyłam 30 kg i sporo zostało teraz zaczynałam już z lekką nadwagą i jestem w 4 miesiącu 10 kg juz przytyłam jeszcze 5 miesięcy i muszę coś z tym zrobić boję się że otyła nie będę mieć siły na to żeby dobrze zajac się dzieckiem. Ponieważ w między czasie poroniłam pierwszy trymestr byłam na duphastonie. Proszę o radę
Obserwuj wątek
    • ladyann77 Re: waga w ciąży 27.10.10, 10:16
      1. Wyszukiwarka.
      jeśli nic nie znajdziesz (w co wątpię) to:

- warzywa wszelkie
      - kasze, makarony z pełnego ziarna, ryż brązowy
      - chude mięsa gotowane/grillowane/pieczone
      - ryby

zero:
      - słodyczy
      - produktów wysokoprzetworzonych
      - smażonych

Jak Cię dopada głód, to pogryzaj warzywa, pij herbatki. Wiem z własnego doświadczenia, że takie ciążowe napady głodu można ładnie oszukać warzywami.
    • agrest77 Re: waga w ciąży 27.10.10, 10:19
      Po prostu trzeba zdrowo się odżywiać.Ja jestem już przy końcu ciąży-39t.c 3 dzień i przytyłam 10 kg.W zasadzie zrezygnowałam tylko ze słodyczy-bardzo rzadko sięgałam typowo po coś słodkiego np.baton-wolałam zjeść albo rodzynki,morele czy inne suszaki albo sernik-zawsze to białko.za to wcinałam bardzo dużo owoców i warzyw.Kanapki tylko z ciemnego pieczywa i oczywiście woda mineralna.Poza tym zasada: jeść mniej, a częściej jest chyba ZŁOTA!Zresztą ja się tak pilnuję,bo mam straszne zaparcia,więc bez żalu odstawiłam słodkie,puste kalorie, a z czasem to brzuszek wymusił,by jeść mniej ,a częściej, bo było mi po prostu ciężko.W zasadzie nadal tak jem-średnio co 2 -3 godz.coś wcinam-a to jogurt, a to jabłko,gruszka itp.Życzę powodzenia!I jeszcze jedno-jeśli wcześniej miałaś problem z wagą to szczególnie powinnaś się teraz pilnować-dziecko i tak weźmie to co mu potrzebne, a Ty będziesz się lepiej czuła:)Pozdrawiam
    • stiwenek Re: waga w ciąży 27.10.10, 12:11
      Ja zawsze myslałam że przytyję tak jak moja siostra po jestesmy podobne wagowo i ciąże przechodziłysmy podobnie ale jednak nie, siostra przytyła ponad 30 kilo w pierwszej i drugiej ciąży ja w pierwszej 13 teraz 10 ale mam jeszcze miesiąc do konca, siostra podjadała czesto duzo i w nocy, ja jak byłam głodna jadłam, tez sobie nie żałowałam ale nie jem wogóle słodyczy i innych tego typu rzeczy, nigdy za nimi nie przepadałam za to nadrabiam owocami bo te uwielbiam, i mam sporo ruchu. Lekarz mi mówił że powinno przytyc sie w ciazy 13 kilo ale nigdy nie brałam tego pod uwage jak byłam głodna jadłam i już, za to koleżanki mówiły mi żeby się troszkę oszukiwać np. zaspokajać głód sucharami do tego jakas herbata, prawdą jest zeby jesc czesto ale mało to akurat pomagało mi przy wymiotach. Myśle że nie wolno doprowadzac sie do dużego głodu i potem naraz zjadać dużo tylko właśnie często i mało, każda z nas też jest inna i inaczej tyje. Nie martw się pewnie zrzucisz dużo po porodzie, w końcu będziesz mamą dwojga więc troszkę trzeba się nalatać. Pozdrawiam:)
      • dominikadrag1 Re: waga w ciąży 27.10.10, 12:36
        słodycze to moja zmora chociaż był czas że mogłam w ogóle ich nie jeść, ja staram się jeść co 3 godz. pilnuję tego zwłaszcza w pracy i piję dużo wody mineralnej. Nie ruszam się bo mam pracę siedzącą potem dojeżdżam 45 min. samochodem a w domu padam. Dziękuję Wam kochane za wszystkie rady teraz tylko wprowadzić je w życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka