Dodaj do ulubionych

brak posiewu na paciorkowca

09.03.11, 11:21
Witam,
Właśnie wyczytałam że powinnam była mieć zrobiony wymaz na paciorkowca, ale niestety lekarz mi czegoś takiego nie zlecił (przy poprzednim dziecku nie było wymagane nigdzie) a ja nie wiedziałam że mam się upomnieć.
Tak czy siak jestem 3 doby po terminie, wizytę u położnej (KTG) mam zaplanowaną na piątek (za 2 dni). Czy jest teraz sens ganiać po mieście w poszukiwaniu miejsca gdzie można by zrobić ten posiew? Ile czeka się na wynik? (posiew czyli pewnie parę dni te bakterie się hodują? zdążę ten wynik odebrać??) - czy w ogóle jest sens się tym teraz stresować czy po prostu powiedzieć w szpitalu że tego nie mam i będą wiedzieli co robić?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: brak posiewu na paciorkowca 09.03.11, 11:27
      Niestety, na razie (ale tylko do 7 kwietnia!) badanie w kierunku GBS nie jest obowiązkowe, więc w wielu miejscach się go kobietom nie zleca. Nie bardzo ma sens robić je teraz, bo na pełny wynik czeka się 7 dni. Proponuję wyraźnie zaznaczyć przy przyjęciu do szpitala, że nie miała Pani tego badania, ewentualnie powtórzyć tę informację personelowi sali porodowej i oddziału noworodków. Pozdrawiam i życzę pięknego porodu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka